Är Netflix Premium-plan värt det?

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • Netflix Premium erbjuder 4K-innehåll, fyra samtidiga skärmar och andra förmåner. Men dessa kommer till ett högre pris.
  • Tänk på antalet personer som använder ditt konto och om du kommer att titta på 4K-innehåll innan du bestämmer dig för Premium-planen.
  • Se till att du har en 4K-enhet och en snabb internetanslutning för att fullt ut utnyttja fördelarna med Premium-planen.

Med Netflix Premium-planen drar du nytta av 4K-innehåll, möjligheten att titta på fyra skärmar samtidigt och andra förmåner. Men det kommer också med en högre prislapp. I den här artikeln diskuterar vi om Netflix Premium är värt kostnaden, och några av de saker du behöver tänka på innan du lägger ut de extra pengarna.

Vad är Netflix Premium?

Netflix Premium är den dyraste och mest funktionsrika planen av de tre som Netflix erbjuder: Standard med annonser, Standard och Premium. Det är lite förvirrande, speciellt jämfört med andra streamingtjänster som Apple TV+ som innehåller allt i ett enda medlemskap.

Du väljer en nivå när du först registrerar dig för ett konto, men du kan alltid ändra din befintliga Netflix-streamingplan.

Så här skiljer sig Netflix-planerna:

Standard med annonser

Standard

Premie

Månadskostnad

6,99 USD

15,49 USD

22,99 USD

Skärmar du kan titta på samtidigt

2

2

4

Enheter för offlinestreaming

2

2

6

Streamkvalitet (där tillgängligt)

1080p HD

1080p HD

4K

Extra medlemmar

0

1

2

Netflix katalog är densamma för alla planer, förutom ett fåtal filmer och program som inte är tillgängliga på den annonsstödda nivån. Men Premium är den enda planen som erbjuder en del av det i 4K.

Netflix brukade erbjuda en grundplan för $9,99/månad, utan multistreaming och 720p HD-kvalitet. Denna plan är inte längre tillgänglig för nya medlemmar. Alla som redan har grundplanen kan vara kvar på den tills de ändrar eller säger upp sitt medlemskap.

Hur man bestämmer om Netflix Premium är värt det

De viktigaste faktorerna du måste tänka på när du bedömer värdet av Netflix Premium-plan inkluderar kostnad, antalet personer som använder ditt konto och streamkvalitet. Låt oss diskutera frågorna du måste ställa dig själv för att avgöra om Premium-planen är värt det för dig.

1. Hur många använder ditt Netflix-konto?

Varje Netflix-konto, oavsett vilken plan du har, kan ha upp till fem profiler. Detta gör att alla som använder kontot kan ha sitt eget dedikerade område, med personliga rekommendationer, bevakningslistor, tillgänglighetsinställningar och mer.

Det betyder att om din partner älskar sanna brottsdokumentärer, kan de titta på dem till fullo på sin profil utan att det påverkar dina rekommendationer eller översvämmar ditt ”Fortsätt titta”-flöde.

Detta är inte samma sak som hur många enheter du kan streama Netflix på samtidigt; detta är planberoende. På båda standardplanen kan du streama på två enheter åt gången. Det betyder att om du tittar på Netflix på din TV kan din partner också logga in på kontot och titta på något annat på sin telefon.

Premium-planen slår detta upp till fyra samtidiga enheter. Du kan också ladda ner Netflix-innehåll för offlinevisning på sex enheter, till skillnad från Standards två.

Om du bor i ett hektiskt hushåll är det större antalet samtidiga streams och offlineenheter som Premium erbjuder. Om du är singel eller i ett par, kommer du att vara bättre betjänad av standardplanerna.

Var medveten om att Netflix slår ner på lösenordsdelning med personer utanför ditt hushåll, och introducerar möjligheten att lägga till extra medlemmar till ditt Netflix-konto som ett resultat. Detta låter kontoägare bjuda in någon utanför sitt hushåll att använda Netflix.

Denna extra medlem har sitt eget konto och lösenord, men de kan bara streama eller ladda ner på en enhet åt gången, och det betalas av den ursprungliga kontoinnehavaren.

Standardplanen (men inte den annonsstödda versionen) har möjlighet att lägga till en extra medlem, medan Premiumplanen tillåter två. Oavsett plan kostar varje extra konto $7,99/månad.

Netflix

Som sådan är Premium-planen den enda som tillåter fyra samtidiga streams inom ett hushåll och två extra streams för medlemmar utanför hushållet. Detta kommer att kosta $38,97/månad ($22,99 för Premium-planen, plus två lotter på $7,99 för de extra medlemmarna.)

2. Kommer du att titta på 4K-filmer och -program?

Netflix har en mängd 4K-innehåll som streamas i 3840×2160 pixlar. Det betyder att bilden innehåller mer data och ser därför skarpare och mer detaljerad ut, särskilt på stora skärmar.

Allt på Netflix är inte tillgängligt i 4K. Det exakta antalet program och filmer varierar per region. Det finns mycket att hålla dig sysselsatt med, men det betyder att majoriteten av filmer och program inte är tillgängliga i 4K-upplösning.

Generellt sett streamar moderna filmer, program och Netflix Originals i 4K, även om det inte är garanterat. Det bästa sättet att kontrollera är att söka ”4K” på Netflix.

Eller leta efter 4K/Ultra HD-märket när du utökar informationen om ett program eller en film. Om du har ett standardabonnemang, eller en enhet som inte är 4K-kompatibel, kommer du inte att se detta märke, även om innehållet fortfarande visas via sökningen.

En del Netflix-innehåll stöder Dolby Vision och HDR10. Dessa är förbättringar av färg och dynamiskt omfång som ger en mer exakt bildvisning. Vissa program och filmer stöder även Dolby Atmos, som ger en 3D-surroundeffekt.

Dessutom har vissa titlar rumsligt ljud, vilket ger mer uppslukande ljud och stöds på alla enheter. Allt detta är endast tillgängligt på Premium-planen.

Tänk på vilken typ av innehåll du vill se på Netflix för att avgöra om Premium-planen är värd besväret.

Om du bara är intresserad av att binga gamla sitcoms och klassiska filmer, är det osannolikt att dessa streamar i 4K. Men om du gillar de senaste storfilmerna och Netflix originalinnehåll kommer du att kunna se mycket i 4K.

3. Har du en 4K-enhet?

Om din skärm eller streamingenhet inte har stöd för 4K kommer du inte att kunna streama något på Netflix i den upplösningen. Titta i tillverkarens guide för din TV eller bildskärm för att se om den gör det.

Det finns massor av fantastiska 4K-strömningsenheter, inklusive Fire TV Stick 4K och NVIDIA Shield. Men din TV måste stödja HDMI 2.0 och HDCP 2.2 för att kunna använda dessa enheter i 4K.

På en dator med Windows 10/11 måste du använda Edge eller Netflix-appen. På Mac måste du använda Safari 11 eller senare. Du behöver också en processor och ett grafikkort som stöds (se Netflix supportsidor för Windows och Mac för mer detaljer).

Bildkredit: Tooykrub/Shutterstock

Storleken och kvaliteten på din skärm avgör hur bra 4K-innehåll på Netflix ser ut. Om TV:n eller bildskärmspanelen är billig kommer du inte att se hela fördelen. På samma sätt kommer en större 55-tums eller 65-tums TV bättre att visa den högupplösta uteffekten av 4K jämfört med en 40-tums TV.

Även om din TV inte stöder 4K, kanske du upptäcker att den har en uppskalningsfunktion som gör att HD Netflix-innehåll ser tillräckligt bra ut för att inte behöva Premium-paketet.

Om du bara tittar på Netflix på din mobil, surfplatta eller en liten skärm behöver du inte Premium-nivån. Det är osannolikt att enheten stöder 4K ändå.

4. Är ditt internet tillräckligt snabbt för 4K?

Netflix rekommenderar att du har en stadig internetanslutning med hastigheter på 15 Mbps eller högre för att streama 4K-innehåll. Enkelt uttryckt innehåller 4K-innehåll mer data än HD, och därför kräver det en starkare internetuppkoppling.

Det bästa sättet att kontrollera din anslutningshastighet är att besöka Fast.com. Detta är ett internethastighetstest som körs av Netflix och kontrollerar din nedladdningshastighet mot dess servrar. Som sådan bör det vara vägledande för hastigheterna du kan förvänta dig när du streamar Netflix-program och filmer.

Om du inte kan nå en konsekvent 15 Mbps kommer 4K-innehåll ständigt att buffra, eller så kommer det att strömma med låg upplösning. Då finns det ingen anledning att betala för ett Premium-medlemskap för en 4K-förmån som du inte kan använda.

1080p-innehåll kräver en anslutning på minst 5 Mbps, så överväg standardplanerna om din anslutning inte räcker till.

En viktig faktor att notera är att Netflix endast erbjuder upp till 1080p när du laddar ner innehåll för offlinevisning. Så om du tittar mest på Netflix offline kommer du inte att njuta av Premium-planens 4K.

Ska du prenumerera på Netflix Premium-plan?

Dessa förmåner kommer alla med en dyr prislapp: $22,99/månad. Även om du vill ha 4K-innehåll och fyra samtidiga streamingenheter är det upp till dig om det är en överkomlig kostnad.

Disney+ Premium kostar 13,99 USD/månad och Apple TV+ kostar 9,99 USD/månad. Båda dessa strömmar i 4K, vilket gör att Netflix pris verkar brant.

Men om Netflix har de filmer och program som du vill se, och du har en stor familj eller vänkrets som använder ett konto, då är Premium-kontot ett måste. Se bara till att du har en 4K-kompatibel enhet och en anständig internetanslutning.