Är det framtiden för datoranvändning?

Viktiga takeaways

 • Apple Vision Pro erbjuder högkvalitativa skärmar, imponerande ögon- och handspårning och uppslukande VR-miljöer.
 • Komforten hos headsetet kan variera, med problem som vikt som märks och kräver flera komponenter för justering.
 • Vision Pros operativsystem har utrymme för förbättringar, EyeSight behöver förfinas, och för $3 500 är praktiska problem ett problem för de flesta konsumenter.

De Apple Vision Pro är Apples första Mixed Reality-headset och dess första nya inträde i en produktkategori sedan Apple Watch. Den erbjuder en upplevelse som förvånar många som använder den. Men det har nackdelar, och dess pris gör det inte bara oåtkomligt för de flesta konsumenter, det tvingar användare och granskare att ifrågasätta var den här produkten ska passa i vårt ekosystem och dagliga liv.

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro är ett anmärkningsvärt stycke teknik som är genuint kul att använda och som ger lite spänning tillbaka till teknikområdet igen. Men det är inte perfekt, och dess problem kan mycket väl ifrågasätta om rumsliga datorer eller mixed reality-headset förtjänar en plats i vårt dagliga liv.

Märke Apple

Displaytyp Micro-OLED

Lagring 256GB-1TB

Anslutning Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3

Batteritid två timmar

Spårningsteknik Ögon- och handspårning

Vikt 600-650g

Uppdateringshastighet Upp till 100Hz

Processor M2 och R1

RAM 16GB

Fördelar

 • Högkvalitativa mikro-OLED-skärmar
 • Snygg design
 • Imponerande ögon- och handspårning
 • VR-miljöer

Nackdelar

 • Komfort är en hit eller miss
 • Dyr
 • Inte många appar
 • FOV är inte bra
 • Text kan vara suddig på skärmar i passthrough

En headsetdesign som är väldigt äppel

Will Graf / MakeUseOf

Låt oss börja med designen av headsetet. När det gäller material som används är headsetet tillverkat av glas, lite plast på framsidan (JerryRigAllt avslöjade det), och aluminium. Headsetet visar tydligt Apples designspråk på flera sätt.

Till exempel, de orangea dragflikarna för att ta bort banden påminner mig om den orange på Apple Watch Ultra och den digitala kronan och sidoknappen på Apple Watch. Även med dessa designfunktioner från andra Apple-produkter ser headsetet fortfarande nytt, futuristiskt och elegant ut. Det känns högkvalitativt, vilket det borde, eftersom det kostar mycket.

Vision Pro är en vacker hårdvara, och jag gillar verkligen hur den ser ut.

Komfort och passform som kan träffa och missa

Will Graf / MakeUseOf

Det har varit mycket rapportering och diskussion kring komforten och vikten av Vision Pro online. Förmodligen är den mest kritiska aspekten av detta headset hur bekvämt det är för människor. För om det inte passar dig kommer du inte att vilja använda det för långa sessioner, eller alls.

Will Graf / MakeUseOf

Det finns två band som följer med Vision Pro: Solo Knit Band och Dual Loop Band. Solo Knit Band är det absolut coolaste och använder ett otroligt mjukt material. Dual Loop Band kan dock vara det mest bekväma eftersom det hjälper till med headsetets vikt. Under min användning satte Solo Knit Band ett rejält tryck på min panna för att hålla headsetet tätt, så för längre användningsperioder var Dual Loop Band bättre för mig.

Det finns tre komponenter till Apple Vision Pro som måste anpassas till individen för att göra den bekväm: Light Seal, Light Seal Cushion och bandet. Om du provar Vision Pro eller bestämmer dig för att köpa en, måste du leka med alla dessa komponenter för att hitta rätt passform. När du gör en demo eller går in på Apples hemsida för att beställa en Vision Pro måste du göra en skanning av ditt ansikte med en iPhone eller iPad som använder Face ID för att hitta rätt Light Seal.

När jag beställde min Vision Pro fick jag 21W Light Seal, som verkar vara en populär sådan. Oroa dig inte om du är orolig att du kommer att få fel ljusförsegling. Du kan byta ut den i en Apple Store. Jag bytte ut min mot en 22W Light Seal, och trodde att det skulle passa bättre, men det var det tyvärr inte.

Will Graf / MakeUseOf

Så jag hade ytterligare 21W på beställning, eftersom det var den som verkade passa mig bäst och fick veta att Apple skulle återbetala mig när det fick 22W Light Seal. Jag kan inte nog betona att om du planerar att köpa en Vision Pro, få den monterad i en Apple Store när du hämtar den och ta dig tid att se till att den passar dig bra.

En sak som många människor har noterat när de provade Apple Vision Pro är enhetens vikt. Eftersom headsetet huvudsakligen är tillverkat av glas och aluminium är det verkligen inte lätt. Vision Pro kan väga 600-650g (beroende på vilket pannband och Light Seal du använder). Även om det inte var en dealbreaker, åtminstone för mig, vill jag se Apple minska vikten för andra generationen eftersom jag fortfarande kände det i min användning.

I slutändan är komforten med detta headset inte universell. Det beror på personen, vilket band som fungerar för användaren, Light Seal och Light Cushion. Hur som helst är headsetet inte lätt. Du känner det, och överlag, att bära headsetet kan få dig att känna dig obekväm under en lång period, som det gjorde för mig.

Ögon- och handspårning som är imponerande, men inte perfekt

Bildkredit: Äpple

För att navigera genom Vision Pros operativsystem använder du dina ögon och händer för att peka och klicka runt och använda din röst för att fylla i text. För att välja något trycker du ihop tummen och pekfingret samtidigt som du tittar på vad du vill välja. Du kan också bara trycka på ett program för att navigera i det, på samma sätt som att använda en app på en pekskärm. Eye tracking i Vision Pro är på plats. Jag upplevde inte mycket förseningar när jag försökte välja något.

Det är dock inte att säga att det inte finns en inlärningskurva. När jag började använda Vision Pro märkte jag att jag ibland av misstag valde något, även om jag tog en snabb blick på det.

Handspårningen är också ganska bra, men den är inte skottsäker. Jag skulle säga att det fungerar 85% av tiden. I huvudsak måste dina händer vara i sikte av kamerorna på headsetet; annars kan de kämpa med att registrera en kran. Det fanns också tillfällen då, även om mina händer var i det allmänna området där headsetet skulle plocka upp det, Vision Pro ibland bara inte registrerade någonting.

Förstör det helhetsupplevelsen? Inte för mig, men det var irriterande när jag stötte på det. Förhoppningsvis är det något relaterat till mjukvara och kan förbättras i framtiden. Oavsett vilket är de handgester du använder för att navigera i Vision Pro intuitiva, och du kan ta upp dem ganska snabbt.

Vision Pro Experience: En sneak Peek of the Future

Den Augmented Reality-upplevelse som Apple Vision Pro ger är flaggskeppsattraktionen. Att kunna ta tag i och flytta applikationer med händerna i ditt utrymme känns direkt som att du lever i framtiden. Och den känslan sätter ett avtryck på dig något. När jag slutade använda Vision Pro ville jag ta tag i fönstren på min bildskärm för att flytta runt dem och föra dem närmare mig.

Vision Pro får dig att känna att dina appar finns i din miljö. Du kan till exempel arbeta vid ett stående skrivbord med fönster runt omkring dig, och när du flyttar upp skrivbordet kan dina appar flytta med det, vilket är otroligt. De projicerar också skuggor i ditt utrymme under dem. Kvaliteten på skärmarna i Vision Pro hjälper upplevelsen att göra den så bra som den är. Det finns två skärmar, en för varje öga och de använder mikro-OLED-teknik.

De är också över 4K i upplösning, så applikationer och text i appar ser bra ut när du fokuserar på det. Det är en viktig anledning till att det är väldigt roligt att titta på innehåll på headsetet, särskilt 3D-filmer via Apple TV.

Ett område som jag verkligen önskar var bättre med Apple Vision Pro är synfältet (FOV). Apples annonser och marknadsföring får dig att tro att när du sätter på dig headsetet ser du allt som du gör i den verkliga världen. Det är bara en sträcka, enligt mig.

När du sätter på dig headsetet ser du i princip en svart ram som omger skärmarna. Och det är inte diskret, det märks direkt. Det gör helt enkelt inte detta headset rättvisa.

Vision Pros produktivitetsfunktioner är det som från början lockade mig till att äga headsetet. Att kunna arbeta med din befintliga installation, tillsammans med applikationer som flyter runt i ditt utrymme, är för mig ett fall för framtidens produktivitet. Headsetet levde dock inte helt upp till mina förväntningar på detta område.

När du tittar på en annan skärm med Vision Pro’s passthrough (som vi kommer att ta upp senare), kan texten vara ganska suddig om du inte är ganska nära skärmen. Dessutom kan obehaget av att bära ett headset spela in om du planerar att arbeta i flera timmar. Jag tror att om du verkligen vill arbeta i Vision Pro och ha en bra upplevelse så måste du använda apparna i headsetet.

Det slutade inte med att jag använde Vision Pro för produktivitet mycket på grund av ovanstående problem med genomkoppling, saknade appar (som Ulysses), och bördan av att ha ett headset i ansiktet. Jag tvivlar dock inte på att Augmented Reality kommer att ha en mer roll i produktiviteten någon gång längre fram.

Will Graf / MakeUseOf

Å andra sidan, en funktion som jag verkligen gillade med Vision Pro som jag inte förväntade mig var att använda den för att se foton och videor. Jag hade en känsla av att vara mer kopplad till mina minnen när jag tittade på dem i headsetet jämfört med på en vanlig skärm. Att använda Vision Pro för detta förstärkte min kärlek till teknik, eftersom den kan förbättra den mänskliga upplevelsen när den används på rätt sätt.

Förutom att ta foton och videor från din telefon för att se på headsetet, kan Vision Pro ta 3D-bilder och -videor. Att ta videor på Vision Pro och spela upp dem är en annan upplevelse som är lite svår att beskriva. Det känns nästan som att du verkligen återupplever ögonblicket du fångade.

Jag tog en video där jag gick runt på mitt kontor, lyfte upp min telefon och öppnade en garderobsdörr; det kändes som att det faktiskt hände igen. Men det är inte perfekt. Jag kunde fortfarande se en del av min miljö tona in under videon, vilket påminde mig om att det inte var verkligt.

Bildkredit: Äpple

Det finns dock ett allvarligt fel med att skapa den här typen av videor: du måste bära Vision Pro för att ta videor som denna. I min recension av iPhone 15 Pro Max sa jag att iPhone behövde möjligheten att ta rumsliga videor och att de flesta inte skulle vilja bära Vision Pro för att ta bilder och filma, och det står jag fortfarande för.

Videor tagna på Vision Pro är märkbart mer uppslukande, vilket säkerligen beror på skillnaden i hårdvara. Det är fantastiskt att förmågan att ta den här typen av videor är fantastisk. Dess akilleshäl är dock att du måste bära ett relativt tungt och känsligt headset för att få samma kvalitet.

Slutligen har Vision Pro Virtual Reality-miljöer som låter dig besöka platser som Yosemite, månen och mer. Även om Vision Pro huvudsakligen är en Augmented Reality-produkt, ger den fortfarande några ganska coola inbyggda Virtual Reality-funktioner. I operativsystemet kan du enkelt byta från passthrough till en VR-miljö genom att vrida på den digitala kronan och titta på miljöikonen som dyker upp i headsetet.

Vision Pro gör till och med några små men märkbara saker för att du ska känna dig nedsänkt i dessa utrymmen, som att få molnen att röra sig på himlen eller spela upp miljöspecifikt omgivande ljud. Du kan fortfarande interagera med alla dina appar precis som i passthrough-läget också. Jag använde inte VR-funktionerna i headsetet ofta själv, men de är trevliga att ha om du känner att du åtminstone vill känna att du är någon annanstans eller titta på något annat.

Upplevelsen av att använda Vision Pro är inte perfekt, men trots bristerna, liknande att använda min första iPhone eller hopfällbara telefon (iPhone 3G och Galaxy Z Fold, för den som är nyfiken), den nya och spännande känslan jag fick när jag använde en helt ny teknik fanns där. Att interagera med ditt innehåll och dina applikationer i den här formen känns supercoolt och futuristiskt.

Specifikationer som höjer upplevelsen och priset

Bildkredit: Äpple

Vision Pro har massor av avancerade specifikationer som gör att du förstår varför headsetet kostar $3 500 att starta. Enligt Apple använder Vision Pro 12 kameror: två högupplösta huvudkameror, fyra nedåtriktade kameror, två kameror som flankerar sidorna och två kameror inuti varje ögonhåla som möjliggör ögonspårning. Dessutom använder headsetet en LiDAR-skanner och en TrueDepth-kamera för 3D-kartläggning, samt två IR-lampor för att göra hand- och huvudspårningen så bra som den är.

Vision Pro använder inte Face ID eller Touch ID för biometrisk autentisering. Den använder vad Apple kallar Optic ID. Enkelt uttryckt, headsetet skannar dina ögon för att låsa upp det. Under min tid med headsetet fungerade Optic ID bra i början.

Det fungerade när jag hade 21W Light Seal, men när jag bytte till 22W slutade Optic ID att fungera helt. Jag försökte ställa in Optic ID med den nya Light Seal, men det löste det inte. Det är möjligt att mina ögon är för långt borta från kamerorna med 22W för att Optic ID ska fungera.

Bildkredit: Äpple

När det gäller kisel använder Apple Vision Pro två chips. M2-chippet, den centrala processorn ombord, driver upplevelsen. Det finns också ett nytt dedikerat chip för bearbetning av kameror och sensorer, kallat R1-chippet. R1 tar sig dit där Vision Pro bara har en fördröjning på 12 ms med passthrough-videon.

Om man bryter ner M2-chippet är det en 8-kärnig CPU och en 10-kärnig GPU-variant med 16 GB RAM. För sammanhanget är det samma chip som finns i Apples 15-tums MacBook Air. Vision Pro stöder också upp till 1 TB lagringsutrymme.

En genomgång som efterliknar verkligheten, men den är inte 100 %

Vissa funktioner som Apple Vision Pro innehåller, som passthrough-video och EyeSight, är avsedda att hjälpa dig att inte känna dig avskuren från världen och andra omkring dig. Vi kommer att beröra EyeSight senare, men genomkopplingsförmågan gör att du kan se världen omkring dig medan du använder applikationer. Hur detta fungerar är att Apple Vision Pro använder flera kameror, sensorer och högkvalitativa skärmar för att visa dig din miljö.

Vissa personer som fick tidiga demos av Vision Pro beskrev genomgången som verklighet och kunde inte se skillnaden. Så är inte fallet om du känner till kamerornas brister och använder headsetet under icke-perfekta förhållanden. Återigen använder headsetet kameror för att skapa denna bild, eftersom den inte är genomskinlig.

Du kan se kamerorna kämpa i svagt ljus; ibland ser ögonlinserna ut som att de har fläckar på sig även om de inte har det, till exempel. Ett annat exempel som kommer att påminna dig om att det du ser inte är verklighet är om du lägger händerna mot en applikation, kan du se någon form av kontureffekt runt dina händer, och din arm kommer att blekna något.

Att använda Vision Pro får dig inte helt att tro att världen är precis som den är i headsetet, men gör inga misstag, passthrough-videon är inte hemsk. I anständig belysning ser passthrough-videon ganska bra ut, och du kan fortfarande fungera normalt i världen, tack vare en imponerande minimal fördröjning. Jag kunde gå runt i mitt hus medan jag använde headsetet utan problem.

En annan aspekt av passthrough-flödet att nämna är när du är i en VR-miljö och någon kommer fram för att prata med dig; de kommer i huvudsak att bryta igenom ditt utrymme så att du kan se dem. Det är imponerande hur bra det fungerar, och överraskande nog känns det inte skrämmande när det händer heller.

Genomgången matchar inte verkligheten perfekt, som förväntat, men jag tror att det hjälper till att inte känna mig så isolerad som jag ursprungligen förväntade mig att den skulle vara i Vision Pro. Och förmågan för Vision Pro att få människor att se när du är i VR är något annat.

visionOS: En bra start, men uppdateringar behövs

Vision Pro kör ett helt nytt operativsystem som heter visionOS. Operativsystemet kommer med en handfull inbyggda förstaparts Vision Pro-appar. Här är listan över officiella Vision Pro-appar från Apple som du kan använda just nu:

 • Apple TV
 • Apple Music
 • Meditation
 • Fri form
 • Safari
 • Foton
 • Anteckningar
 • App Store
 • Post
 • Meddelanden
 • Grundton
 • inställningar
 • Filer
 • Tips
 • Möt dinosaurier

Apples andra appar, som kalender, böcker, kartor med mera, är inte officiella Vision Pro-appar, vilket är en av anledningarna till att visionOS känns oavslutat. Du kan dock köra iPad-versionen av dessa appar. När du använder dem kan du till och med placera apparna i antingen stående eller liggande läge, precis som på en iPad.

iPad-versionen av appar på Vision Pro är inte alls dåliga, och visar fortfarande till och med skuggor i din miljö, men de drar fortfarande inte full nytta av headsetet. Detta problem kommer så småningom att lösas, eftersom fler och fler utvecklare sannolikt kommer att uppdatera sina appar för Vision Pro. För närvarande säger Apple att det nu finns över 1000 appar för Vision Pro.

Det finns andra exempel på hur visionOS fortfarande har en väg att gå. Personas är i beta. Om du glömde lösenordet till din Vision Pro, var du vid ett tillfälle tvungen att gå till Apple Store för att återställa den, enligt Bloomberg. Tack och lov fixade visionOS 1.0.3 det.

Sammantaget tyckte jag om att använda visionOS, trots att det inte kändes komplett. Om du har använt iOS eller iPadOS kommer du att känna dig runt visionOS.

EyeSight är en bra idé som behöver arbete

EyeSight är en funktion som digitalt visar ögon på framsidan av Vision Pro med hjälp av en skärm. Det primära syftet med den här funktionen är att hjälpa till med isolering och få folk att känna att de pratar med dig normalt, förutom att bara titta på en tom front eller effekten som händer när du är i en VR-miljö. Jag ska hålla det här kort: EyeSight behöver arbete.

Det ser ganska låg kvalitet ut i många vinklar, speciellt om du kommer nära headsetet. För att ge dig en uppfattning om vad jag pratar om, här är hur mina ögon såg ut på headsetet.

Will Graf / MakeUseOf

Jag gillar idén med EyeSight, men utförandet är inte så bra som jag förväntade mig. Det är möjligt att Apple kan förbättra det med tiden, men du kan se pixlar när du kommer nära den utåtvända skärmen, så vissa hårdvaruförbättringar kommer troligen att behövas i nästa generation.

Två timmars batteri som håller

Will Graf / MakeUseOf

En av Apple Vision Pros mest kontroversiella delar är dess batteritid. Vision Pros externa batteri är klassat för två timmars allmän användning, med upp till två och en halv timme när du tittar på videor.

Eftersom Vision Pro inte är avsedd att bäras under längre perioder (Apple säger till och med under installationsprocessen att du bör ta täta pauser om du känner något obehag), tyckte jag inte att batteritiden var en stor begränsning under min användning . Faktum är att jag faktiskt tror att den begränsade batteritiden är bra eftersom man kan hävda att detta headset fortfarande kopplar bort människor från verkligheten och deras omgivning mer än en smartphone gör.

Om du dock vill använda det under en längre tid kan du ansluta en strömadapter till batteriet för att hålla headsetet strömsatt, eller använda ett annat externt batteri för att ladda Vision Pros batteri.

Ska du köpa Apple Vision Pro?

Det är svårt att rekommendera Apple Vision Pro för de flesta konsumenter på grund av tre faktorer: långvarig komfort, pris och praktiska egenskaper. Efter att ha kämpat med dessa tre saker och några problem med ögonen som verkade vara kopplade till att använda headsetet, lämnade jag tillbaka Vision Pro för nu. Jag kan återköpa den när ett användningsfall presenteras för att motivera priset, fler appar blir tillgängliga och om problem med ögonen jag upplevde inte är direkt relaterade till Vision Pro.

Om du är bekväm med att spendera $3 500 och kan hitta en anledning att använda Vision Pro som gör det värt priset för dig, är det en otrolig teknik att äga. Trots att det var en första generationens enhet älskade jag att använda den, även om jag slutade returnera den. Det gör mig entusiastisk över framtiden för personlig konsumentteknologi, och jag kommer att följa Apples Vision-produktlinje mycket noga under de kommande åren.

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro är ett anmärkningsvärt stycke teknik som är genuint kul att använda och som ger lite spänning tillbaka till teknikområdet igen. Men det är inte perfekt, och dess problem kan mycket väl ifrågasätta om rumsliga datorer eller mixed reality-headset förtjänar en plats i våra dagliga liv.