Hur man lyssnar på ljudböcker gratis på Spotify

Viktiga takeaways

  • Spotify erbjuder för närvarande över 375 000 ljudböcker, inklusive klassiker i offentlig egendom som är tillgängliga för alla att lyssna på gratis.
  • Medan Spotify Free-användare kan lyssna på ljudböcker som är offentliga, får Spotify Premium-användare 15 timmar gratis premiumljudböcker varje månad.
  • Premium-användare kan också köpa 10-timmarsladdningar för ljudböcker som varar i 12 månader, medan de 15 gratistimmarna inte överförs från månad till månad.

Medan musik är Spotifys huvudfokus, erbjuder streamingtjänsten även podcaster och ljudböcker. Och Spotify-användare, både på gratis- och premiumplanen, kan lyssna på ljudböcker gratis (om de vet var de ska leta).

Erbjuder Spotify ljudböcker?

Ja, Spotify har ljudböcker tillgängliga att lyssna på på sin tjänst, men urvalet är begränsat till vissa regioner. Ljudböcker finns tillgängliga på Spotify i USA, Kanada, Storbritannien, Irland, Australien och Nya Zeeland.

Medan musik traditionellt har varit dess huvudfokus, har plattformen lagt till fler alternativa ljudbaserade underhållningserbjudanden under de senaste åren.

Spotify har drivit hårt in i podcaster, både producerat och hostat dem. I januari 2021 började Spotify släppa sina egna originalljudböcker som är exklusiva för plattformen. Och sedan dess har Spotify lagt till premiumljudböcker som finns att köpa.

Spotify

I skrivande stund har Spotify mer än 375 000 ljudböcker på sin plattform, så du borde kunna hitta något värt att lyssna på.

Låter Spotify dig lyssna på ljudböcker gratis?

Ja, men antalet ljudböcker du kommer att kunna lyssna på gratis beror på din prenumerationsplan…

Public Domain Works är tillgängliga för alla

Spotifys originalljudböcker är huvudsakligen baserade på böcker som är så gamla att de nu saknar upphovsrätt. Detta gör dem till allmän egendom och innebär att alla kan skriva ut och distribuera dem utan tillstånd från den ursprungliga författaren. Vilket, när det gäller ljudböcker, innebär att någon kan spela in en berättarröst av boken och göra den tillgänglig för alla.

Dessa ljudböcker baserade på klassiska romaner är gratis för alla Spotify-medlemmar att lyssna på, oavsett din plan. Men precis som musik och podcaster kan Premium-prenumeranter lyssna på dem utan annonser.

Premiumljudböcker är reserverade för premiumprenumeranter

Spotify är också värd för vad som bäst kan beskrivas som ”premiumljudböcker”. Det är inspelningar av nya eller nyare romaner som i hög grad fortfarande är upphovsrättsskyddade och därför inte är helt gratis att lyssna på. I skrivande stund är dessa endast tillgängliga i USA, Storbritannien och Australien.

Dessa kommer att berättas av antingen författaren, en kändis eller någon som är utbildad i berättarkonsten. Och de kommer att vara tillgängliga att köpa istället för att lyssna på gratis. Spotify Premium-användare får dock 15 timmar/månad att lyssna på premiumljudböcker gratis. Efter det kan du också köpa påfyllningar tillgängliga i 10-timmarssteg, som beskrivs i detta Spotify supportsida.

Vilka ljudböcker finns tillgängliga på Spotify?

Några av de klassiska ljudböckerna som är tillgängliga gratis är Frankenstein av Mary Shelley (läs av David Dobrik), Great Expectations av Charles Dickens (läs av James Langton) och Jane Eyre av Charlotte Bronte (läs av Sarah Coombs).

Några av de mer moderna ljudböckerna som kommer med en prislapp är The Hobbit av JRR Tolkien (läs av Andy Serkis), One Day av David Nicholls (läs av Anna Bentinck) och Spare av Prince Harry (läs av författaren).

Så bra som Spotifys ljudbokserbjudanden är, om du är ett stort fan av denna formfaktor för att konsumera böcker, kommer du sannolikt att få mer värde av en Audible-prenumeration.

Hur man lyssnar på ljudböcker gratis på Spotify

Hur du kan lyssna på ljudböcker gratis på Spotify beror helt på om du är en gratisanvändare eller betalar för Premium-planen.

Om du är en gratis Spotify-användare…

Spotify Free-användare är begränsade till att lyssna på de ovannämnda böckerna utan upphovsrätt som nu är allmän egendom. Tyvärr finns det inget enkelt sätt att bläddra bland ljudböcker som är tillgängliga att lyssna på gratis. Spotify har valt att inte tillhandahålla en lista över dessa ljudböcker. Vilket innebär att du antingen behöver söka efter namnet på boken eller författaren, eller hitta spellistor skapade av andra användare.

Det bästa alternativet är förmodligen att leta på nätet efter en lista över böcker som är allmän egendom och sedan söka på Spotify efter en du är intresserad av att lyssna på som ljudbok. Till exempel har GoodReads en lista över Public Domain-böcker listade i popularitetsordning.

Tyvärr kan en del av dessa fortfarande dyka upp på Spotify som tillgängliga att köpa, eftersom förlag fortfarande kan sälja en läsning av böcker som är allmän egendom. Andra kan ha gratisversioner tillgängliga som podcaster eller album snarare än ljudböcker, med varje kapitel tillgängligt som ett individuellt avsnitt eller spår. Så klicka inte bara på den första matchningen för din sökning.

Om du är en Spotify Premium-användare…

Spotify Premium-användare kan använda samma metod som ovan för att hitta ljudböcker som är helt gratis att lyssna på. Men tack vare en Spotify Premium-förmån som är en av de många skillnaderna mellan Spotify Free och Spotify Premium, har du också möjlighet att lyssna på 15 timmar premiumljudböcker varje månad utan att betala en krona utöver ditt befintliga Premium-abonnemang.

När du har använt dessa 15 timmar under en kalendermånad måste du vänta till nästa månad för att fortsätta lyssna på en premiumljudbok gratis. Eller, som tidigare nämnt, om du är för otålig för att vänta kan du köpa en 10-timmars påfyllning.

Vanliga frågor om att lyssna på ljudböcker gratis på Spotify

Spotify Free-användare som inte betalar för privilegiet att använda Spotify kan bara lyssna på ljudböcker gratis som inte har en låsikon kopplad till Play-knappen. Även om dessa ljudböcker är tillgängliga för alla att lyssna på, måste gratisanvändare betala för dessa ljudböcker genom att köpa titeln först.

Spotify Premium-användare kan och bör dra nytta av de 15 timmarna gratis ljudböcker som Spotify erbjuder varje månad. Det här är en fördel med att prenumerera på Spotify Premium, så du skulle vara dumt att inte använda det.

Om din Spotify-prenumeration är en del av ett Duo- eller familjeabonnemang (hur du kommer igång med Spotify Duo), kan bara planansvarig dra nytta av förmånen på 15 timmar/månad. Alla andra på planen kommer att uppmanas att köpa en ljudbok i sin helhet innan de kan lyssna på den.

De 15 timmarna gratis ljudbokslyssnande per månad förs inte över. Så om du inte använder alla 15 timmarna kommer resten att gå förlorade. Påfyllningarna som är tillgängliga att köpa i 10-timmarssteg går dock över från månad till månad. De håller också i 12 månader från inköpsdatum.