8 mobilappar som kan hjälpa dig att hantera och spåra IBS

IBS eller irritabel tarm är ett vanligt tillstånd som påverkar din mag-tarmkanal. Tyvärr är det oklart vad som orsakar IBS, och det har inget verkligt botemedel, men det kan kontrolleras genom att justera din kost och livsstil.

Några av symptomen på IBS kan inkludera uppblåsthet, förstoppning, magkramper, gaser, diarré, illamående och överdriven trötthet. Lyckligtvis finns det mobilappar som kan hjälpa dig att hantera och spåra din IBS. Läs vidare för att ta reda på mer om dina alternativ.

1. Elsavie

Eftersom IBS är ett tillstånd som påverkar din tarm, är det superviktigt att spåra din tarmhälsa. Elsavie är en app för spårning av tarmhälsa som kan hjälpa dig att ta reda på grundorsaken till vanliga IBS-symtom som förstoppning, uppblåsthet och diarré.

Förutom en gut tracker inkluderar några av Elsavies andra tracker en palltracker, vatten tracker, supplement tracker och meal tracker. Dessutom erbjuder Elsavie en Lär-flik för att utöka din kunskap om din tarmhälsa, samt en onlinebutik som säljer saker som kostfibertillskott och probiotika.

Ladda ner: Elsavie för iOS | Android (Fri)

2. Diet

Dieta är en IBS tracker-app som är helt gratis att ladda ner och använda. Appen tillhandahåller en rad funktioner som spårning av mat och dryck, spårning av mediciner, spårning av symptom och spårning av tarmrörelser.

Naturligtvis är alla dessa spårare viktiga när det gäller att hantera din IBS. Dessutom kan varje ny inträdeslogg anpassas helt för att ge dig en detaljerad analys efter några dagar. När du lägger till symtom, till exempel, kan du betygsätta hur milda eller intensiva de var samt hur länge de varade.

Ladda ner: Dieta för iOS | Android (Fri)

3. MoodBites

MoodBites-appen kan hjälpa dig att ta reda på vilken mat som inte är bra för din IBS. Så här fungerar det. Börja med att logga dina måltider och sedan logga din hälsa för att se hur dina matvanor påverkar ditt humör, energi och matsmältning. Dessutom kan du trycka på fliken Trender för att se betyg på varje livsmedel baserat på hur väl din kropp tolererar det.

Dessutom erbjuder MoodBites en bekväm gratis provperiod där du kan testa premiumfunktionerna, av vilka några kan hjälpa dig att förutsäga mateffekter och förstå orsaken till dina symtom.

Ladda ner: MoodBites för Android (Gratis, prenumeration tillgänglig)

4. Bajsspårare

För vissa kanske det låter ovanligt, men visste du att det kan vara viktigt att spåra dina tarmrörelser om du lever med IBS? I själva verket kan det hjälpa dig att ta reda på vilken typ av IBS du har – IBS-D, IBS-C, IBS-mixed och IBS-U – enligt detta artikel från Johns Hopkins Medicine.

Poop Tracker-appen är en okomplicerad, lättanvänd app som fokuserar på en sak – att spåra dina tarmrörelser. När du loggar en post kan du specificera typ av rörelse, storlek, färg, brådskande och eventuella extra anteckningar som om det fanns obehag, slem eller blod.

Ladda ner: Poop Tracker för Android (Gratis, prenumeration tillgänglig)

5. IBS Coach

IBS Coach är en av de bästa mobilapparna för att ta kontroll över din matsmältningshälsa. Den erbjuder ett antal anmärkningsvärda IBS-verktyg, inklusive spårning av symtom, livsstil och medicinering samt måltidsspårning och planering.

Men hur gör IBS Coach-appen det enklare att kontrollera och hantera din IBS? Det är enkelt: börja med att logga dina måltider och lägg sedan till eventuella symtom som uppblåsthet eller magkramper. Därifrån hjälper appen dig att spåra hur dina dagliga måltider påverkar dina IBS-symtom.

Dessutom, för din måltidsplanerare i appen, tillhandahåller IBS Coach smaskiga lågFODMAP-recept som du kan ändra och byta som du vill.

Ladda ner: IBS Coach för iOS | Android (Gratis, prenumeration tillgänglig)

6. Nerva

Nerva är lite annorlunda jämfört med de andra IBS-mobilapparna på den här listan. Denna app använder tarmstyrd hypnoterapi istället för specialdieter, symptomspårning och livsstilsförändringar. Trots det innehåller Nerva en sektion där du kan registrera dina dagliga symtom, men det är inte appens huvudfokus.

Med Nerva måste du varje vecka genomföra olika dagliga program som består av hypnosterapisessioner, läsmaterial och ibland djupandningskurser.

Testa Nervas kostnadsfria provperiod, där du får tillgång till premiumversionen av appen som inkluderar chattstöd i appen och en verktygslåda när du är klar med hypnoterapiprogrammet.

Ladda ner: Nerva för iOS | Android (Gratis, prenumeration tillgänglig)

7. Köksberättelser

Kitchen Stories är inte en dedikerad IBS-app, men den är full av recept som du enkelt kan bläddra igenom baserat på dina kostbehov eller måltidsplan.

En diet som har varit framgångsrik när det gäller att hjälpa människor att hantera IBS är en lågFODMAP-diet, som anges i detta artikel från Harvard Health Publishing. För lågFODMAP-recept och resurser, besök dessa lågFODMAP-dietbloggar eller ladda ner en lågFODMAP-mobilapp.

Att följa en IBS-vänlig eller lågFODMAP-diet innebär vanligtvis att man undviker saker som gluten och alkohol och håller sig till mat som kyckling och mager fisk. Lyckligtvis tillhandahåller Kitchen Stories några praktiska filter där du kan begränsa din receptsökning baserat på dessa viktiga aspekter. Alternativt kan du bara skriva in det specifika receptet du letar efter i sökfältet.

Ladda ner: Kitchen Stories för iOS | Android (Gratis, prenumeration tillgänglig)

8. FitMenCook

Precis som Kitchen Stories är FitMenCook-appen en av de bästa apparna för hälsosam matlagning. Appen är full av över 1 000 läckra och näringsrika recept som kommer väl till pass när du vill hålla dig till en IBS-vänlig kost men kämpar för att komma på receptidéer.

Recepten är ordnade i olika kategorier, inklusive IBS-vänliga som lågkolhydrat, keto och lågfett. Du kan filtrera recept med hjälp av flera taggar för att hitta det perfekta IBS-vänliga receptet, men du måste uppgradera till premium för att använda den här funktionen.

Välj bara ett recept för att hitta ingredienslistan, tillagningssteg, näringsinformation och, för vissa, en instruktionsreceptvideo. Dessutom kan du lägga till alla ingredienser direkt till din inköpslista i appen.

Ladda ner: FitMenCook för iOS | Android (Gratis, prenumeration tillgänglig)

Prova dessa mobilappar för IBS-lindring, hantering och kontroll

Om du har att göra med matsmältningsproblem, buksmärtor, överdriven gas och trötthet, kan du ha IBS. Symtom på IBS skiljer sig från person till person, varför det är oerhört användbart att använda en app för att hantera din IBS och kan förbättra din livskvalitet avsevärt.

Dessa appar erbjuder praktiska funktioner, från symptomspårare och humörspårare till IBS-säkra recept och till och med tarmstyrd hypnosterapi, som du kan använda i ditt eget hem. Så om du är osäker på hur du ska hantera din IBS, prova att ladda ner en eller två av dessa appar – de kan bara vara till stor hjälp!