7 funktioner och specifikationer att tänka på när du köper en högpresterande bärbar dator

Viktiga takeaways

  • Tänk på CPU- och GPU-watttalet för en högpresterande bärbar dator, eftersom det påverkar både ström och batteritid.
  • RAM-frekvens och lagringskapacitet är viktiga överväganden, med 5200MHz DDR5 RAM och en 1TB NVMe SSD rekommenderas.
  • Var uppmärksam på skärmen: sikta på QHD-upplösning, 120Hz uppdateringsfrekvens och ett bildförhållande på 16:10 för optimal produktivitet och användarupplevelse.

Att köpa en bärbar dator kan vara en skrämmande uppgift, särskilt med tanke på det vansinniga antal val du har i pris- och prestandaintervall. Om du köper en bärbar dator för första gången eller inte är väl insatt i språket för CPU-kärneklockor och GPU VRAM-typer, bland annat, är det väldigt lätt att göra fel val, ett som kan komma med ett stort prislapp.

Beroende på vad du ska göra med din bärbara dator, dina hårdvarukrav och, i förlängningen, din bärbara dators prislapp kan variera mycket. Den bästa delen? Det är nästan inte så komplicerat som det verkar vara.

CPU och GPU Watt

Om du köper en högpresterande bärbar dator är chansen stor att du redan har nollställt den CPU- och GPU-kombination du vill ha. Medan CPU-klockhastigheter, kärnor och trådar är allmänt kända, ofta annonserade som ett försäljningsargument av tillverkaren, är watt ett annat viktigt nummer som ofta förbises.

CPU-watt, ett begrepp som även gäller för GPU:er, betecknas med TDP (Thermal Design Power) eller, i fallet med GPU:er, TGP (Total Graphics Power). De mäter den maximala kraften din CPU och GPU kan dra från systemet.

Bildkredit: Gavin Phillips/MakeUseOf

Generellt sett gäller att ju högre strömförbrukning, desto kraftfullare CPU/GPU. Ett högre strömförbrukning kan dock påverka batteritiden negativt, så när det kommer till bärbara datorer reduceras ofta TDP eller TGP (jämfört med komponenternas stationära motsvarigheter) för att balansera prestanda med optimal batteritid.

Till exempel kan du se två bärbara datorer med en i7-13600K med identiska specifikationer. Men om man har en lägre TDP kommer den senare att prestera bättre, om än till priset av batteritiden. Detta sträcker sig även till GPU:er; två bärbara datorer med identiska RTX 4060 kommer att prestera olika om det finns en TGP-skillnad mellan dem.

Minne och lagring

Näst på tur är ditt RAM-minne och lagring. I skrivande stund är det bästa RAM-minnet du kan få DDR5. Det finns dock mer med RAM än bara RAM-typ. Minnesfrekvens gör stor skillnad.

Oavsett RAM-typ kommer varje RAM-minne med en specifik frekvens: den hastighet med vilken minnet fungerar. Ju högre detta nummer, desto bättre presterar RAM-minnet och desto dyrare blir det.

5200MHz är en bra hastighet att sikta på här. Cirka 32 GB 5200 MHz DDR5 RAM är mer än tillräckligt för nästan alla spel och de flesta professionella arbetsbelastningar. Om du gör några riktigt tunga lyft kan du dock behöva stöta upp det till 64 GB (tung videoredigering, 3D-designprogram, etc.). På baksidan kan du klara dig med 16 GB minne också, men se till att inte gå under det, även om du måste trappa ner minneshastigheten för att passa din budget.

När det gäller lagring är 1TB NVMe SSD det minsta du bör sikta på. Om din bärbara dator kommer med en 2,5-tums SATA SSD-kortplats, använd den gärna för masslagring eller säkerhetskopiering, men att göra den till din startenhet är ingen bra idé. Hårddiskar år 2023 är ett strikt nej för en högpresterande bärbar dator.

Skärmen

En annan viktig del av en högpresterande bärbar dator är en bra skärm, något som ofta förbises. Skärmen är det du använder mest i en bärbar dator (eller vilken dator som helst för den delen) och bör vara upp till märket, särskilt om du använder din bärbara dator för professionellt arbete som foto- eller videoredigering.

Avancerade bärbara datorer, oavsett märke, har vanligtvis bra skärmar. Som sagt, det finns några minimiriktmärken du bör sikta på. Till att börja med, Full HD 1920 x 1080 upplösning kanske inte minskar det i framtiden. Det kan vara okej om du har en svagare GPU, som till exempel RTX 4050, men vi rekommenderar det inte om du inte måste skära hörn enligt din budget.

Du behöver inte nödvändigtvis en 4k OLED-skärm på en 15-tums bärbar dator. QHD (2560 x 1440) är en bra sweet spot, eftersom du kommer att kunna använda skärmen till sin fulla potential med de flesta, om inte alla, moderna GPU:er.

En annan viktig sak att tänka på är uppdateringsfrekvensen, som är ett annat mått än bildfrekvens. 120Hz är det absoluta minimum här eftersom det kommer att vara till hjälp vid spel och förbättra din allmänna användarupplevelse, oavsett om du redigerar en video, kör simuleringar eller bara surfar på internet.

Sist men inte minst, försök att hitta en bildförhållande på 16:10 om du kan. Det kanske inte verkar vara så stor skillnad på papper, men det lilla extra vertikala utrymmet kan göra underverk för produktiviteten – oavsett om du läser en lång artikel eller har extra tidslinjeutrymme på Premiere Pro.

Termisk prestanda

Den termiska prestandan hos en bärbar dator är svår att bedöma om du inte redan har enheten i handen, så recensioner är din bästa insats här. Tillverkare kan packa kraftfulla komponenter i ett tunt, lätt chassi, men att kyla dem ordentligt kan vara utmanande.

High-end CPU:er och GPU:er avger mycket värme; ju mer kraft de drar, desto högre blir värmedraget. Detta innebär att de flesta, om inte alla, högpresterande bärbara datorer kommer att gå varma till en viss grad.

Ju varmare din bärbara dator är, desto större är chansen att du stöter på problem som termisk strypning och att maskinen är obekväm att använda om den inte står på ett skrivbord. Dålig termisk prestanda kan också påverka maskinens livslängd. Därför är det ett måste att hitta en bärbar dator med en bra termisk lösning.

Som nämnts tidigare kan det vara svårt att bedöma en bärbar dators termiska prestanda genom att bara titta på specifikationerna. Vissa termiska lösningar, såsom flytande metall och ångkammare, fungerar dock bättre än traditionella kyllösningar som används i bärbara datorer med låg och mellannivå.

Tangentbordet

Medan de flesta spelare och andra proffs i behov av en högpresterande bärbar dator kan ha ett externt tangentbord de gillar att använda, måste det inbyggda tangentbordet på din bärbara dator också vara bra.

Läs specifikationerna för att ta reda på vilken typ av tangentbord den bärbara datorn du funderar på har. Mekaniska lågprofilbrytare är guldstandarden här, men det viktigaste här är nyckelresor och den feedback du får.

Cirka 1,2 till 1,5 mm av nyckelväg kommer att vara mer än tillräckligt för en bekväm skrivupplevelse. Chansen är stor att tangentbordet också är bakgrundsbelyst, men vi rekommenderar att du inte svettas för hårt över RGB, eftersom det också kommer att avsevärt påverka din bärbara dators batteritid.

Hamnsituationen

De flesta moderna bärbara datorer tappar olika portar till förmån för USB-C, och det av goda skäl. Du kan ansluta nästan allt till den och till och med ladda din bärbara dator samtidigt om den stöder strömförsörjning. Men beroende på ditt användningsfall och hur ofta du reser med din bärbara dator är det ingen dålig idé att ha några extra portar till hands.

För det första är en dedikerad HDMI eller DisplayPort praktisk eftersom du inte alltid behöver ha en dongel runt dig. Detsamma gäller för en Ethernet-port – lika viktigt som att ha bra Wi-Fi är, en rak trådbunden Ethernet-anslutning slår allt. Sist men inte minst, se till att ha minst ett par USB-A-portar för att ansluta flash-enheter och annan kringutrustning också praktiskt.

Sanningen är att portarna du behöver på din bärbara dator kommer till stor del att bero på ditt specifika användningsfall. Tänk noga på vad du ska ansluta till din bärbara dator. USB-C-laddning är också en bra sak att tänka på, eftersom att släpa runt en tung kraftsten kan snabbt leda till ryggsmärtor.

I sådana fall blir en Thunderbolt 4-port (eller åtminstone en USB-C-port med Power Delivery) ett måste. Vi har en snabb förklaring om USB Power Delivery som referens.

Batteri-liv

Om du ska vara på resande fot är batteritiden avgörande. Kom nu ihåg att de flesta högpresterande bärbara datorer inte ger dig fantastisk batteritid, men de har programvaruverktyg som låter dig ändra det så kallade ”prestandaläget” på din bärbara dator så att du kan få ut det mesta av ditt batteri.

Laptopbatterier mäts i wattimmar (Wh). Ju större detta nummer, desto bättre batteritid. Men detta kommer också på bekostnad av vikten, eftersom batterier tenderar att vara några av de tyngsta komponenterna i din bärbara dator.

Bärbara batterier toppar vanligtvis vid 99Wh, men dessa finns nästan uteslutande i 16-tums eller större bärbara datorer, vilket kommer att vara besvärligt att bära. Om du ska resa med din bärbara dator rekommenderar vi en 14-tums eller liknande enhet. Visst, du kommer inte att få de mest kraftfulla komponenterna. Du kommer dock att se bättre batteritid än bärbara datorer med CPU/GPU:er med högre watt. 60Wh till 70Wh är en bra plats att sikta på om batteritiden är viktig för dig.

När du köper avancerade bärbara datorer är det lätt att gå vilse i marknadsföringsglimt och inte läsa det finstilta. Medan de flesta, om inte alla, moderna bärbara datorer kommer med bra hårdvara som kommer att fungera bra oavsett användningsfall, kan du vara medveten om vad du vill ha och arbetsbelastningen du kommer att köra på din dator hjälpa till att skära igenom röran och välja hitta den bästa bärbara datorn för dig.

Det är där att läsa det finstilta blir viktigt, eftersom det ofta är där skillnaden mellan bärbara datorer som ser identiska ut på papper ligger. Och i vissa fall kan den skillnaden vara vad du behöver.