6 steg för att förbereda din Raspberry Pi för utomhusbruk

Även om det finns många Raspberry Pi-projekt du kan göra inomhus, kräver vissa projekt att du utsätter din Raspberry Pi för väder och vind antingen för att få bästa resultat eller på grund av själva projektets natur.

Eftersom själva Raspberry Pi inte byggdes specifikt för att klara de tuffa förhållanden utomhus, finns det vissa steg du måste vidta för att säkerställa att din Raspberry Pi håller så länge som möjligt utomhus.

Anledningar till varför du kan behöva en Raspberry Pi-installation utomhus

En Raspberry Pi-installation utomhus kan vara mycket fördelaktig i olika scenarier där traditionella inomhusinstallationer inte är tillräckliga eller praktiska.

Några anledningar till att man kan skapa en Raspberry Pi-installation utomhus inkluderar miljöövervakning, övervakning, övervakning av vilda djur, vetenskaplig forskning, digital skyltning eller till och med bara för lärandeupplevelsen.

Vissa miljöövervakningsprojekt som de i vår lista över Raspberry Pi-sensorprojekt kräver att Raspberry Pi placeras utomhus för de mest exakta väderavläsningarna. Även om de ensamma externa sensorerna kan placeras utomhus, kan det vara bekvämare att ha hela installationen utomhus.

Men flera komplikationer är involverade i att installera en Raspberry Pi utomhus. Om inte ditt projekt specifikt kräver det, bör du komma ihåg att en inomhusinstallation kommer att kosta mindre, hålla längre, kräva mindre underhåll och vara säkrare än en utomhus.

Förbered din Raspberry Pi för utomhusbruk

Här är sex steg att ta för att säkerställa att din Raspberry Pi fortsätter att fungera utomhus.

1. Välj rätt hölje

Det första och mest avgörande att göra när du tar din Raspberry Pi är att förbereda ett lämpligt hölje. Denna inhägnad bör erbjuda maximalt skydd till Pi från djurattacker och väderleken. Med andra ord, ett tunt fodral kommer inte att skära det för utomhusbruk.

Vattentätning är en viktig faktor att tänka på när man väljer kapsling. Om du köper ett fodral, var noga med att kontrollera IP-klassificeringen (Ingress Protection) som bestämmer nivån på skyddet mot damm, fukt och regn. Allt från IP54 och uppåt bör vara tillräckligt bra för korta perioder av utomhusbruk, men du bör leta efter ett IP68-klassat fodral för maximalt skydd.

Leta efter ett hölje som ger UV-skydd och förhindrar de skadliga effekterna av långvarig exponering för solen. Ett metallhölje kommer att erbjuda passiv kylning och hjälpa till med värmeavledning när utomhustemperaturerna fluktuerar och Raspberry Pi själv blir varm under belastning. På samma sätt bör ett plastfodral ha små öppningar i botten för att ge ventilation.

Kondens över tid är ett vanligt problem i alla typer av kapslingar, speciellt i fuktigt väder. Det kan du dock motverka med ett torkmedel/kiselgel som kan bytas ut med jämna mellanrum. Du kan även sätta in en fuktsensor i höljet för att varna dig när det börjar bli för högt.

2. Täta kabelanslutningar

Din Raspberry Pi-installation kommer att kräva vissa anslutningar – åtminstone en USB-C- eller mikro-USB-strömkabel och en Ethernet-kabel om du inte använder Wi-Fi. Eftersom du behöver hål i kapslingen för att passera genom dessa kablar är det viktigt att se till att de är skyddade mot vatteninträngning.

Alla kabelanslutningar som går in i höljet ska vara ordentligt tätade med vattentäta kontakter, kabelgenomföringar eller silikontätningsmedel. Detta förhindrar att vatten sipprar in i höljet och orsakar elektriska kortslutningar eller skador på komponenterna.

Du kan installera några clips i höljet för kabelhantering och för att förhindra en trasslig röra av kablar. Använd också vattentäta kablar där du kan, till exempel en vattentät förlängningssladd som leder till en enda Power-over-Ethernet-adapter (PoE) i höljet.

3. Välj en lämplig strömkälla

Bildkredit: deavmi/Wikimedia Commons

Det finns flera alternativ för att driva din Raspberry Pi utomhus, inklusive men inte begränsat till Power-over-Ethernet, en USB-anslutning från elnätet, en bärbar powerbank eller till och med ett solpanelssystem.

Alla alternativ är bra, så länge de är pålitliga och lämpliga för din situation. En solenergiinstallation kan vara dyr, men det är ett bra sätt att säkerställa hållbarhet och nätoberoende i ditt projekt.

För att säkerställa en kontinuerlig strömförsörjning, överväg att inkludera en strömregulator eller avbrottsfri strömförsörjning (UPS) för att skydda Raspberry Pi från plötsliga spänningsfluktuationer eller strömavbrott.

4. Platsen är viktig

Det är viktigt att välja rätt plats för din Raspberry Pi-installation utomhus. Du bör välja en skuggig plats för att minska risken för överhettning och långvarig UV-exponering, och överväga att placera Raspberry Pi i en upphöjd position för att undvika stående vatten under kraftigt regn.

Potentiell skadegörelse eller stöld är en möjlighet, särskilt om platsen är allmänt tillgänglig. Dölj installationen eller använd ett låsbart hölje för att avskräcka eventuella tjuvar.

5. Utför periodiskt underhåll

Regelbundet underhåll är viktigt för att säkerställa livslängden och optimal prestanda för din Raspberry Pi-installation utomhus, och det bör utföras så ofta som möjligt.

Du bör regelbundet inspektera höljet för tecken på slitage, vattenskador eller intrång av skadedjur. Rengör höljet ofta och se till att alla ventiler/hål är fria från damm och skräp för att upprätthålla korrekt luftflöde och kylning.

Kabelanslutningarna för eventuella tecken på korrosion eller lossning. Alla skadade kablar eller kontakter bör bytas ut omedelbart för att förhindra fel.

6. Var noga med att överväga säkerhetsskåp och redundanser

Du bör notera att även efter att ha vidtagit alla nödvändiga försiktighetsåtgärder, är utomhus fortfarande en oförutsägbar plats. Av denna anledning är det viktigt att inkludera ett antal felsäkra åtgärder för att bevara dina data och minimera förlusten i händelse av ett katastrofalt fel.

För det första kan du låta Raspberry Pi automatiskt säkerhetskopiera sina data till molnet med jämna mellanrum. Om installationen är installerad på en avlägsen plats kan du ha en mikrokontroller som en Pico eller ESP32 ping på Raspberry Pi med jämna mellanrum och slå ett larm om den slutar svara.

Överväg också att lägga till en reservströmkälla för att hålla Pi:n igång om huvudkällan är avstängd. Om ditt projekt till exempel drivs av solenergi bör det ha ett reservbatteri eller en sekundär strömkälla för molniga dagar.

Förbered din Raspberry Pi för utomhusbruk

Raspberry Pi-installationen kan visa sig användbar för många utomhusprojekt, men det är också en satsning som kräver noggrant övervägande och förberedelse.

Genom att välja rätt hölje, täta kabelanslutningar, hitta en lämplig plats och utföra regelbundet underhåll kan du säkerställa en robust och pålitlig Raspberry Pi-installation utomhus. Utomhusprojekt kan vara dyra och utmanande, men de brukar också vara väldigt roliga.