7 skäl till varför mobilspel faktiskt suger

Mobilspel: En framtid som ännu inte infriats

Det råder en allmän uppfattning inom teknikvärlden att mobilspel är framtiden. Trots detta ger de spel som toppar listorna i appbutikerna inte direkt någon inspiration eller tilltro till denna vision. I bästa fall får vi spel som är underhållande i några minuter, men sällan så engagerande att de bjuder in till djupare berättelser eller spelförlopp.

Men varför är det så? Varför känns mobilspel fortfarande så otillfredsställande? Med tanke på alla innovationer inom hårdvara och mjukvara för smartphones, borde man inte förvänta sig att mobilspel skulle komma ikapp? Tyvärr är problemet mer komplext än så. Här följer sju svårigheter som mobilspel fortfarande brottas med.

1. Betalspel säljer dåligt

En markant skillnad mellan konsolspel och mobilspel är deras affärsmodeller. Medan konsolspel oftast köps med en initial kostnad, dominerar freemium-modellen bland mobilspel.

Enligt en Statista-rapport har endast omkring tre procent av alla mobilspel i Google Play Store en prislapp. En liknande situation råder i Apple App Store.

Användare är generellt sett inte villiga att betala för mobilspel, och de få som faktiskt gör det, betalar mestadels via köp inuti appar och mikrotransaktioner. Detta tvingar spelutvecklare att antingen anpassa sig till denna modell eller fokusera på konsolspel.

Det betyder inte att freemium-modellen är olönsam. Enligt Business Insider drog PUBG Mobile in nästan 254 miljoner dollar enbart genom spelarköp under november 2021.

Problemet med freemium-modellen är att den inte är lämplig för att skapa spel i konsolkvalitet med stora budgetar. Det är en alltför stor risk för utvecklare att investera betydande tid och pengar i att skapa ett avancerat mobilspel, i det fåfänga hoppet om att spelare kommer att betala för det i efterhand, efter att ha spelat det gratis.

2. Appbutikernas algoritmer gynnar enbart topplistorna

En del av skulden till mobilspelens bristande utveckling kan läggas på hur appbutiker organiserar sina kataloger. Enligt en annan Statista-rapport finns det ungefär 2,6 miljoner appar i Google Play Store och nästan 2 miljoner appar i Apple App Store.

En ytterligare Statista-rapport visar att mellan 11 och 13,5% av dessa appar är spel, där Google Play Store hade 477 877 aktiva speltitlar i december 2021.

För spelutvecklare, särskilt nya, är chansen till framgång väldigt liten. Det är svårt att sticka ut i mängden av appar, och det är ett under om ens ens spel upptäcks. Appbutikerna gör inte mycket för att hjälpa nya utvecklare att synas.

När användare söker efter appar väljer de oftast de som hamnar högst upp på listorna. Detta leder till att de som redan är framgångsrika fortsätter att vinna, medan de som inte är det fortsätter att förlora. Det finns inga direkta incitament för appbutiker att stötta andra utvecklare än de som genererar mest intäkter. Det här avskräcker nya utvecklare från att ta risken att skapa bättre mobilspel.

3. Låga förväntningar hos konsumenterna

På sätt och vis bär vi användare också ansvar för den dåliga image som mobilspel har. Det är vanligt att se hur användare kritiserar mobilspel för att inte vara ”riktiga spel” på grund av uppenbara anledningar.

Spelare förväntar sig inte ens att mobilspel ska vara bra, så det kommer inte som någon överraskning när de visar sig vara dåliga.

Mobilspel betraktas som en resurs för underhållning, något som enkelt kan bytas ut mot något annat. Därför bryr sig användare inte om att klaga när ett spel är dåligt. Det finns ingen fungerande återkopplingsmekanism.

De flesta användare avinstallerar en app om de inte gillar den och installerar en annan i hopp om att den inte blir en lika stor besvikelse. Så fungerar det inte med PC- eller konsolspel.

Spelcommunityt är väldigt engagerat och söker aktivt efter förbättringar och buggfixar. Deras åsikter gör att utvecklare kan skapa bättre spel. Oavsett hur kritisk en recension kan vara, så är den värdefull för att upptäcka fel. Inom mobilspel saknas denna nivå av passion och engagemang.

4. Dåliga pekskärmskontroller

Om man inte investerar i en dedikerad speltelefon med axelknappar (som Black Shark 4), kan vanliga smartphones inte konkurrera med en konsolkontroll. Alla kontroller i ett mobilspel måste rymmas inom enhetens begränsade skärm.

Denna begränsning resulterar ofta i kontroller som antingen är smärtsamt små eller så stora att de stör spelupplevelsen. Utvecklare måste lägga resurser på att hitta nya sätt att göra kontrollerna smidiga.

5. Brist på lagringsutrymme för spel

Till skillnad från konsoler lagrar smartphones inte bara spel, utan även foton, videor, musik, filmer, dokument, appar och mer. Lagringsutrymme är därför ofta ett problem. Det finns smartphones med upp till 1 TB lagringsutrymme, men detta är främst flaggskeppsmodeller.

Eftersom högre lagringsutrymme också innebär ett högre pris är det främst de dyraste modellerna som kan dra nytta av detta. Det stora flertalet sålda smartphones är budget- och mellanklassmodeller, vilket gör fördelen med högre lagringsutrymme irrelevant.

6. Brist på standardiserade plattformar

Till skillnad från standardiserade konsoler som PlayStation och Xbox, finns smartphones i alla möjliga former, storlekar och konfigurationer. Detta gäller i ännu högre grad för Android-telefoner än för iPhones.

Eftersom det finns färre varianter av iPhones är de mer standardiserade och enklare att utveckla appar för. Därför släpper utvecklare ofta appar och uppdateringar för iOS först.

Eftersom smartphones varierar så mycket (tack vare många konkurrerande tillverkare) är det en alltför stor uppgift för utvecklare att optimera sina spel för varje enhet.

Detta leder till att utvecklare ofta antingen skapar dåliga spel som kan laddas ner av många, eller bra spel som bara kan laddas ner av ett fåtal. Det verkar som att det förstnämnda alternativet vinner vid möten.

7. Frekventa annonser i spel

Förutom mikrotransaktioner är utvecklare av mobilspel beroende av annonser för att generera intäkter. Detta gör det möjligt att hålla spelen i gång och introducera nya funktioner som kartor, vapen och andra föremål i spelet.

Men som spelare är det frustrerande att behöva se en annons efter varje avslutat lopp, match eller öppnad lootbox. Dessutom kan dessa annonser ibland vara irrelevanta och olämpliga, utan möjlighet att justera dem.

Att titta på annonser i spel är ett sätt att stödja mobilspelsutvecklare utan att köpa saker i spelen. Men frekvensen är viktig, särskilt om man planerar att spela spelet under en längre tid.

Mobilspel: Med potential för mer

Mobilspel har enorm potential som vi ännu inte utnyttjar. Jämfört med andra framsteg inom teknikvärlden är det anmärkningsvärt hur långt efter mobilspel fortfarande ligger i jämförelse med konsolspel.

Apple skulle kunna tjäna mest på att mobilspel blomstrar, med tanke på deras fördel gentemot Android. Trots detta dominerar enkla spel som Candy Crush och Temple Run appbutikerna. Många ser fortfarande mobilspel som ett sätt att fördriva tiden, inte som en hobby eller profession.