7 skäl till varför mobilspel faktiskt suger

Det pratas mycket i teknikbranschen om hur mobilspel är framtiden. Och ändå, de spel som hamnar på topplistorna i appbutiker hjälper inte riktigt till att inspirera till mycket förtroende för den framtiden. I bästa fall får vi spel som är tillräckligt bra för att spela i ett par minuter, men aldrig för att fördjupa oss djupt i historien eller spelet.

Men varför är det så? Varför känns mobilspel fortfarande så underväldigande? Med tanke på all denna nyskapande innovation inom smartphones hårdvara och mjukvara, skulle du förvänta dig att mobilspel kommer ikapp, eller hur? Tja, problemet är tyvärr mycket mer nyanserat än så. Här är sju problem med mobilspel som vi ännu inte har löst.

En stor skillnad mellan konsolspel och mobilspel är deras affärsmodell. Medan den förra kommer med en initial kostnad, dominerar freemium-modellen den senare.

Enligt a Statistikrapport, endast cirka tre procent av alla mobilspel i Google Play Butik har en avgift. Liknande är fallet med Apple App Store.

Folk gillar helt enkelt inte att betala för mobilspel, och de sällsynta som faktiskt gör det, betalar mestadels via köp i appar och mikrotransaktioner. Så det tvingar spelutvecklare att antingen anpassa sig till den modellen eller hålla sig till konsolspel.

Nu säger vi inte att freemium-modellen inte är lönsam. Faktum är att enligt Business InsiderPUBG Mobile tjänade nästan 254 miljoner dollar i spelarutgifter bara under november 2021.

Men problemet med freemium-modellen är att den inte är lämplig för att göra spel på konsolnivå med stor budget. Det är för riskabelt för utvecklare att investera så mycket tid och pengar på att skapa ett high-end mobilspel, i det fåfänga hopp om att folk kan betala för det senare… efter att ha spelat det gratis.

2. App Store-algoritmer gynnar endast topplistorna

Vi kan lägga en del av skulden för att mobilspel är så bristfälligt på hur appbutiker organiserar sina kataloger. För att ge dig lite perspektiv, enligt en annan Statistikrapport det finns ungefär 2,6 miljoner appar i Google Play Store och nästan 2 miljoner appar på Apple App Store.

En vidare Statistikrapport uppger att mellan 11-13,5 % av dessa appar är spel, där endast Google Play Butik hade 477 877 aktiva speltitlar i december 2021.

Det betyder att om du är en spelutvecklare – särskilt en ny – är chansen att ditt spel lyckas mycket låg. Glöm att sticka ut från havet av appar. Det är ett mirakel om du ens blir upptäckt. Och appbutiker gör lite för att hjälpa nya utvecklare att synas.

När de söker efter en app väljer de flesta bara en från objekten högst upp på listan. Och på grund av detta fortsätter vinnarna att vinna och förlorarna fortsätter att förlora.

Det finns inga verkliga incitament för appbutiker att stödja andra utvecklare än de som tjänar dem mest intäkter. Detta avskräcker nya utvecklare från att ta risken att skapa bättre mobilspel.

3. Låga konsumentförväntningar

På någon nivå är vi användare också ansvariga för att mobilspel har en dålig image. Om du inte har varit på Reddit vet du att folk ofta kritiserar mobilspel för att inte vara ”riktigt spelande” på grund av skäl som är för uppenbara för att ignorera.

Spelare förväntar sig inte ens att mobilspel ska vara bra, så det förvånar dem inte när spelen visar sig vara dåliga.

Mobilspel ses som en förbrukningskälla för underhållning – något som du enkelt kan byta bort mot något annat. Så naturligt, användare bryr sig inte om att klaga när ett mobilspel är dåligt. Det finns med andra ord ingen riktig återkopplingsmekanism.

De flesta människor avinstallerar helt enkelt en app om de inte gillar den och installerar en annan, i hopp om att det inte blir lika mycket av en besvikelse. Detta är inte fallet med PC- eller konsolspel.

Spelcommunityt är väldigt lyhört för hobbyn och söker aktivt efter förbättringar och buggfixar, och gör sina förslag hörda så att utvecklare kan skapa bättre spel.

Så grymma som vissa negativa recensioner kan vara, de är användbara för att upptäcka fel. För mobilspel finns den nivån av passion och engagemang helt enkelt inte.

4. Dåliga pekskärmskontroller

Om du inte köper en dedikerad speltelefon med axelknappar (som Black Shark 4 som vi recenserade), kan vanliga smartphones helt enkelt inte konkurrera med sådana som en konsolkontroll. Alla kontroller i ett mobilspel måste vara proppade i enhetens mycket begränsade skärm.

Med tanke på denna begränsning blir dessa kontroller ofta antingen smärtsamt små eller så stora att de avbryter spelet – vilket leder till en dålig spelupplevelse. För att motverka detta måste utvecklarna lägga ytterligare resurser på att komma på nya sätt att få kontrollerna att kännas sömlösa.

5. Brist på lagringsutrymme att ägna sig åt spel

Till skillnad från konsoler lagrar smartphones inte bara spel utan även foton, videor, låtar, filmer, dokument, appar och mer. Så naturligtvis är lagringsutrymme ofta ett problem. Nu, för att vara rättvis, har vi redan sett smartphones med 1 TB lagringsutrymme, så detta är inte ett lika stort problem som problemen ovan.

Men eftersom ett högre lagringsutrymme också innebär ett högre pris är de enda telefoner som kan dra nytta av detta flaggskepp. Och eftersom de flesta smartphonesförsäljningar inte är flaggskepp utan budget- och mellanklasstelefoner, blir fördelen med högre lagringsutrymme överflödig.

6. Brist på standardiserade plattformar

Till skillnad från standardiserade konsoler som PlayStation och Xbox finns smartphones i alla former, storlekar och konfigurationer. Detta gäller ännu mer för Android-telefoner än iPhones.

Eftersom det finns färre varianter av iPhones i världen är de mer standardiserade och lättare att utveckla appar för. Det är därför utvecklare ofta släpper appar och uppdateringar på iOS först.

Eftersom smartphones är så olika från varandra (tack vare så många konkurrenter) är det ett för stort åtagande att låta utvecklare optimera sina spel för varje enhet.

Så detta lämnar dem med bara två alternativ; antingen skapa dåliga spel som alla kan ladda ner eller skapa bra spel som bara ett fåtal kan ladda ner. Det verkar som om den förstnämnda får övertaget vid styrelsemöten.

7. Frekventa annonser i spelet

Bortsett från mikrotransaktioner, är mobilspelsutvecklare också beroende av annonser i spelet för att tjäna pengar. Detta gör att de kan hålla spelet igång och introducera nya funktioner som kartor, vapen, kläder och andra liknande föremål i spelet.

Men som en spelare är det verkligen tråkigt att behöva titta på en annons varje gång efter att ha genomfört ett lopp, avslutat en match eller öppnat en loot box. Utöver det kan dessa annonser ibland vara irrelevanta och olämpliga, och det finns inget sätt att justera dem heller.

Visst, att titta på annonser i spelet är ett bra sätt att stödja mobilspelutvecklare utan att köpa föremål i spelet, men deras frekvens har stor betydelse, särskilt om du planerar att spela det spelet under en lång tid.

Mobilspel kan vara så mycket mer

Mobilspel har så mycket potential, och ändå utnyttjar vi så lite av det. Jämfört med alla andra framsteg i teknikvärlden är det förvånande hur långt efter mobilspel som fortfarande ligger sida vid sida med konsolspel.

Av alla företag har Apple mest att vinna om mobilspel blomstrar med tanke på dess uppenbara fördel gentemot Android. Och ändå dominerar spel med låg nedsänkning som Candy Crush och Temple Run appbutikerna. Många behandlar fortfarande mobilspel som bara ett sätt att fördriva tid, inte som en hyllad hobby eller yrke.