15 fototermer du inte känner till men är för rädd för att fråga

Fotografering är så mycket mer än att bara klicka på slutaren i rätt ögonblick! adminvista.com förklarar några vanliga fototermer som du ofta hör men är för rädd för att fråga.

Professionell fotografering kan snabbt bli överväldigande, speciellt när du precis har börjat och du fortsätter att höra fotograferingstermer utan att veta deras faktiska betydelse. Att lära sig dessa elementära termer är nyckeln till att bygga en solid grund för din framtida fotokarriär. Genom att känna till dessa termer kan du dessutom känna till funktionerna och förbehållen hos kameror och annan fotografisk utrustning.

Att lära sig professionell fotografering innebär att du känner till hundratals fotograferingstermer, men att känna till nedanstående 15 kommer att ge dig en bra start och göra dig bekväm att prata med dina fotokamrater. Så låt oss hoppa in på lite vanlig fotografiterminologi utan vidare!

Öppning

Professionell fotograferingsterminologi inkluderar tre pelarinställningar som en fotograf behöver bemästra; bländare, ISO och slutartid. Den bokstavliga betydelsen av bländare är ett litet hål eller en öppning. Intressant nog är bländaren i professionell fotografering inte mycket annorlunda än dess bokstavliga betydelse; det är ett litet hål som låter ljus falla på kameralinsen.

En kameralins beter sig betydligt annorlunda när den utsätts för varierande mängd ljus och professionella fotografer är utmärkta på att använda detta till sin fördel. Du bör hitta bländarmåtten i form av f-stopp (till exempel f/1.8 eller f/2.8) i din fotografiska utrustning. Ju mindre är nämnaren i bländarmåttet; desto större är objektivets bländare och vice versa.

Enligt denna logik kommer ett objektiv med en f/1.4-bländare att fånga mer ljus i en bild än ett annat objektiv med en f/22-bländare.

Makrovyn av en gammal retro kameralins som visar dess bländare

Som en allmän tumregel har objektiv med stor bländare ett mindre skärpedjup och fokuserar inte riktigt på någonting i bilden. Men fotografier från dessa linser är de ljusaste. Å andra sidan har objektiv med små bländare ett stort fältdjup och fokuserar på allt i för- och bakgrund, men bilden är extremt mörk.

Sidförhållande

Aspect Ratio är inte helt en fotograferingsterm då den passar både för foton och video. Om du någonsin har sett en YouTube-video på en modern smartphone måste du ha märkt att du missar någon del av videon om du sträcker ut den till hela skärmen.

Du kommer dock inte att hitta det här problemet när du kör samma video på en TV, bärbar dator eller en gammal smartphone. Så, varför är det så att samma video körs sömlöst på vissa enheter men behöver lite hackning på andra?

Enheter med olika bildförhållande

Detta fenomen beror på de olika bildförhållandena hos en modern smartphone utan ram. Bildförhållande är inget annat än förhållandet mellan höjd och bredd på ett foto- eller videoinnehåll.

Eftersom en modern smartphone har ett annat bildförhållande (mellan 18:9 och 19,5:9) än ett vanligt videoinnehåll (16:9), trimmar din smartphone delen som går utanför skärmens gränser samtidigt som den sträcker ut en video. Detsamma gäller foton också; bilder med olika bildförhållanden blir bredare eller högre beroende på deras förhållande.

Skärpedjup

Fotograferingstermen, skärpedjup, syftar på den del av en bild som en kamera fokuserar på. När en kamera tar en bild försöker en kamera fokusera på ett motiv och få det att se så skarpt ut som möjligt, men det finns lite utrymme framför och bakom motivet som förblir skarpt, och detta utrymme är just skärpedjupet.

Professionella fotografer leker med ett objektivs skärpedjup för att ta bilder under olika förhållanden. Ett grunt skärpedjup är perfekt för att klicka på porträttbilder med bokeh-effekten, och ett stort skärpedjup hjälper till att ta landskapsbilder.

Ett kort skärpedjup

Exponering

Exponering är en fotograferingsterm som hjälper till att kvantifiera ljusstyrkan eller mörkret i en bild. Ljuset var en viktig faktor när människor använde fotografiska filmer för att framkalla de klickade bilderna förr i tiden.

Bilder som var överexponerade för ljus blev ljusare än vanligt och vice versa. Med tiden blev termen exponering en synonym för en bilds ljusstyrka, oavsett processen för att klicka och bearbeta bilden. Du kan styra en bilds exponering genom att justera kamerainställningar som bländare, ISO och mer.

Olika exponeringsinställningar resulterar i varierande bildljusstyrka

Brännvidd

Fotograferingstermen, brännvidden, är ett mått på separationen mellan linsen och bilden som den projicerar på den fotografiska filmen. Termen kan tyckas komplicerad till en början, men det är bara en kvantifierare av förstoringen linsen kan producera i de flesta fall.

Ett vidvinkelobjektiv är perfekt för att ta landskap och bilder med många motiv, vilket innebär att objektivet ska kunna göra utzoomade bilder. Det är därför vidvinkelobjektiv kommer med en brännvidd på 16-35 mm, i motsats till de 300 mm-objektiv som används för att ta detaljerade telefotobilder.

Som en allmän tumregel kommer ett objektiv med ett större nummer före ”mm”-märket att ge en mer inzoomad bild och vice versa.

HDR

Våra ögon har den naturliga gåvan att på ett magnifikt sätt bearbeta bilder med hög kontrast. Vi kan titta på motiv en ljus solig dag och fortfarande se detaljerna i både mörka och ljusa partier med lika klarhet.

Kameror är dock inte så bra på att återge samma detalj samtidigt som de tar bilder med olika upplysta motiv. Kameror måste välja mellan ett ljust eller ett mörkt motiv när de tar sådana bilder, och resultatet är ofta en besvikelse.

HDR framhäver både mörka och ljusa delar av bilden

Att klicka på HDR eller ’high dynamic range images’ är standardsättet för att lösa detta problem i modern fotografering. Kameran klickar flera bilder med olika exponeringsinställningar, och bildprocessorn binder sedan alla bilder till en genom att ta de bästa delarna från varje bild.

ISO

ISO är förmodligen en av de viktigaste fotograferingstermerna som professionella fotografer använder till sin fördel. Som nämnts ovan är det en av fotografiets tre pelarna, tillsammans med slutartid och bländare.

En professionell fotograf måste klicka på konsekventa bilder i mörka och ljusa bakgrunder med liknande kvalitet. En kamera beter sig dock väsentligt olika i båda dessa miljöer beroende på kamerainställningarna. Speciellt bildens ljusstyrka får en enorm träff med liknande steg i ljusa och mörka förhållanden.

Bilder med höga ISO-innehåll är generellt sett mer bullriga

Att bibehålla den perfekta exponeringen är avgörande för konsekventa bilder, och ISO spelar en viktig roll i processen. ISO-inställningar påverkar direkt en bilds ljusstyrka; olika ISO-inställningar låter dig ta bilder med olika ljusstyrka. Grundinställningen för ISO är runt ISO 100 för de flesta kameror, och bilderna i denna inställning har den bästa bildkvaliteten. Du kan förvänta dig de bästa detaljerna från din kamera, men bilden blir mörk. Grundinställningen för ISO är ditt bästa val om du befinner dig i en starkt upplyst miljö och att få bra bilder är din enda prioritet.

När du ökar dina ISO-inställningar, skjuter bildens ljusstyrka upp, och det gör även bruset och grynigheten i bilden. En bild med ISO 3200 låter dig klicka på en ganska ljus bild även under mörka förhållanden, men du kan inte förvänta dig att bilden ska vara av bästa kvalitet.

Bildstabilisering

Kom ihåg hur du behövde hålla kameran stadigt innan du tog en bild med en gammal smartphone, annars skulle bilden bli skakig! Det beror på att smarttelefonkamerorna inte kom med bildstabilisering förr i tiden. Moderna kameror kommer med lins- och sensorbaserad bildstabilisering för de bästa bilderna, även i fartfyllda miljöer.

Fotograferingstermen Image Stabilization är en kamerafunktion som låter dig klicka på en stadig bild antingen genom att fysiskt flytta kameralinsen eller kamerasensorn. Sensorn eller linsen rör sig i motsatt riktning mot din handrörelse längs de tre axlarna.

Att göra detta tar i princip bort handrörelsen, och sensorn eller linsen stannar på samma plats där den var från början. Denna metod har dock sina begränsningar också, eftersom sensorn eller linsen bara kan röra sig till en specifik gräns, varefter bilderna blir suddiga med handrörelser.

Dålig bildstabilisering resulterar i suddiga bilder

Bildstabilisering hjälper till att klicka på bilder i en fartfylld miljö och ökar kapaciteten för svagt ljus hos en kamera. Att klicka på bilder i svagt ljus kräver att kameran får så mycket ljus som möjligt från samma vinkel. Även små handrörelser kan resultera i skakiga bilder, men kameror med bildstabilisering kan kompensera för en viss mängd handrörelser och klicka bättre bilder i svagt ljus.

Slutartid

Låt oss prata om den sista av de tre pelare fotograferingstermerna; slutartid. Slutartid är den tid det tar för kamerasensorn att fånga ljus. Slutartiden bör vara någonstans mellan en 1/100:e till 1/4000:e av en sekund för de flesta dagliga bilder.

Att öka eller minska slutartiden kan avsevärt påverka alla bildparametrar; dock påverkar slutartiden främst exponeringen och rörelseoskärpan i en bild. En ökad slutartid gör att kameran kan fånga mer ljus då sensorn får mer av det fallande ljuset. Det är därför en längre slutartid är perfekt för att klicka på bilder i svagt ljus utan att öka ISO mycket.

Jämförelse av slutarhastighet

En annan betydande effekt av en längre slutartid är rörelseoskärpa. Ju mer du låter kameran samla ljus från omgivningen, desto mer mottaglig är kameran för rörliga motiv. Alla rörelser i omgivningen kommer att göra vissa delar av bilden suddiga och lägga till en vacker rörelseoskärpa effekt till scenen.

En fotograf måste dock känna till sin omgivning innan du ställer in slutartiden. Att använda längre slutartider i sport kan resultera i betydligt suddiga bilder; det är därför det är bättre att använda en kortare slutartid som 1/500:e eller 1/2000:e av en sekund. Å andra sidan är det alltid en bra idé att använda en längre slutartid samtidigt som du tar stillbilder som natthimlen.

Lång exponering

Som nämnts ovan har en vanlig bild en slutartid på 1/100:e till 1/4000:e av en sekund, men när du ökar slutartiden till några sekunder eller mer blir det fotograferingstermen, långexponeringsbild. Att använda långa exponeringsbilder är särskilt användbart i klickmiljöer med mestadels stillastående motiv med några få rörliga. Den långa exponeringen suddar automatiskt de rörliga objekten, vilket skapar en effekt som liknar rörliga objekt i en stillbild. Fotografer använder vanligtvis långa exponeringsbilder för att klicka på vattenfall, hav, moln, natthimlen och mer.

Att använda lång exponering skapar en rörelseeffekt i stillbilder

Makro

Processen att klicka på en bild varierar avsevärt med motiv; du kanske behöver ett vidvinkelobjektiv för att klicka på ett landskap. På samma sätt måste du gå nära motivet medan du klickar på något som en blomma, bugg eller liten sak. Att klicka på sådana närbilder kallas ofta för makrofotografering.

Tekniskt sett är det makrofotografering att klicka på en bild med en-till-en-förstoring (motivet visas i samma storlek som det är i verkligheten). Som sagt, linstillverkare producerar till och med ett objektiv med halva en-till-en-förstoringen och kallar dem makroobjektiv.

Makrobild av en insekt

Makrofotografering är en av få genrer inom fotografi som inte kräver att du reser till exotiska destinationer eller letar efter en perfekt bakgrund. Din bakgård eller en närliggande trädgård kan mycket väl vara destinationen för din nästa makromagi.

Ljud

Även om du inte har goda kunskaper om fotograferingsterminologi kan du förmodligen gissa vad brus heter. I allmänna termer använder vi buller för att beteckna någon form av slumpmässighet i miljön. Detsamma gäller för fotografivärlden, där brus är synonymt med visuell slumpmässighet. En svagt upplyst bakgrund är bullrigare eftersom mindre ljus faller på kamerasensorn. Detta fenomen resulterar i sin tur i mörka och missfärgade pixlar i den slutliga bilden, som vi uppfattar som brus.

En bullrig bild

Du kan också öka bruset i dina bilder när du fotograferar med högre ISO-inställningar. Sensorn försöker samla så mycket ljus som möjligt, men felet i efterbehandlingen blir brus i den slutliga bilden. På samma sätt är användningen av en särskilt låg ISO-inställning också ett sätt att visualisera brus. Men som fotograf bör du se fram emot att minska bruset snarare än att öka det i dina klick.

Det finns gott om brusreduceringsprogram som kan minska brus i efterbehandlingen av dina bilder. Även om dessa program fungerar bra, kan de ibland ändra det ursprungliga utseendet eller delar av det för att få det att se obehagligt ut. Som fotograf bör du sträva efter att minska så mycket brus i den första bilden som möjligt.

Tredjeregel

Du måste ha sett alternativet att aktivera ett 3X3-rutnät på vilken modern kamera som helst. Detta 3X3-rutnät hjälper fotografer att hantera sin bildkomposition enligt tredjedelsregeln. Tredjedelsregeln säger att en fotograf ska sträva efter att hålla sitt motiv vid någon av de fyra skärningspunkterna som finns i mitten av rutnätet. Därefter bör du hålla horisonten längs den övre eller nedre raden.

En av de viktiga reglerna för komposition inom fotografi är Rule of Third

Även om tredjedelsregeln hjälper dig att bygga upp en idé om att bibehålla en bra bildkomposition under deras första fotograferingsdagar, skulle jag inte föreslå att du tar det som en stel regel. Det bästa vore om du istället behandlade tredjedelsregeln som dina träningshjul samtidigt som du lär dig dina grunder inom fotografi. Men du bör också vara redo att ta bort dessa träningshjul och utveckla din unika stil att komponera bilden snarare än att hålla fast vid regeln om tredjedelar.

Time Lapse

Time Lapse är metoden för att fånga en bakgrund flera gånger utan att ändra inställningarna. Tanken här är att visa förändringen i bakgrunden efter varje passerande tidsintervall. Processen att klicka på en time-lapse är relativt enkel; du, som fotograf, placerar din kamera på en plats som perfekt fångar omgivningen. Därefter måste du antingen ställa in en timer som klickar på bilder med jämna mellanrum ett tag eller göra detsamma manuellt.

Time Lapse av en växande svamp

Tidsförlopp ser bäst ut när du slår ihop fotografierna som klickas under de olika tidsintervallen och gör dem till ett bildspel. Du kan dock också välja en bättre rutt, spela in en timelapse-video och snabba upp den för att reducera den till ett klipp på 5 till 10 sekunder. En timelapse-video visar mycket bättre övergångar mellan olika ögonblick i videon och ser verkligen bättre ut än ett bildspel med timelapse-bilder.

Vitbalans

Naturen har gett oss, människor, några utmärkta visuella förmågor i form av våra ögon. Vi har fenomenala kapaciteter för svagt ljus och möjligheten att justera ögonen efter ljusstyrkan i bakgrunden. Även de mest innovativa kamerorna kan inte perfekt replikera det mänskliga ögats häftighet. Det är därför kameratillverkare lägger till alternativ för att justera inställningar som vitbalans manuellt.

Jämförelse av färgtemperatur

Fotograferingstermen vitbalans är en kamerainställning som låter dig justera färgtemperaturerna för dina bilder. För den som inte vet är färgtemperatur ett sätt att definiera färgkompositionen i en bild; en varmare bild har en mer orangeaktig ton, och en svalare bild har en mer blåaktig ton. Genom att justera vitbalansen kan du ändra denna färgtemperatur och göra den varmare eller svalare enligt dina önskemål.

Bästa kamerorna för fotografer

Nu när vi har gått igenom lite grundläggande fotograferingsterminologi måste du ha insett att det är en avgörande del av att utöva fotografikonsten att ha utmärkt fotografisk utrustning. En bra kamera ger dig massor av före- och efterbildsinställningar för att avsevärt öka dina inspelningar. Dessutom blir en bra kamera ännu mer kritisk för nybörjare eftersom kvalitetskameror automatiskt kan justera sina inställningar under olika förhållanden. Detta hjälper till att förenkla komplexiteten i att få rätt bildinställningar.

Här är några av DSLR-kamerorna som på ett magnifikt sätt motiverar sin prispunkt:

Canon EOS Rebel T7

Om du är nybörjare och vill köpa din första DSLR kan Canon EOS Rebel T7 vara perfekt. T7 har en distinkt funktionsuppsättning i en överkomlig prisklass på strax under $500. Canons kameragränssnitt har alltid varit ett betydande försäljningsargument på grund av att det är lätt att använda, och T7 är inte annorlunda. Du får en separat på/av-knapp och den passande gamla fyrvägskontrollen för att navigera genom T7:s inställningar.

När det gäller bildkvaliteten kan T7 producera fantastiska bilder med sina förinställningar för Auto och Standard. För att inte tala om, dess bildkvalitet är bland de bästa kamerorna i sin klass. Möjligheten att klicka på bra bilder utan mycket mixtrande gör den nybörjarvänlig.

Du bör dock undvika T7 om du behöver en DSLR med utmärkta videofångstegenskaper. Rebel T7 stöder inte 4K-videoinspelning och har en överlag trög kontinuerlig tagningsförmåga. Dessutom kommer det inte att vara rättvist att förvänta sig en pekskärm och utmärkt byggkvalitet med tanke på DSLR:s pris.

Panasonic LUMIX FZ80 4K digitalkamera

Panasonics LUMIX FZ80 är ett fantastiskt köp för nybörjarfotografer som vill ha en pålitlig och bärbar kamera för sport- och naturfotografering. Intressant nog presterar FZ80 betydligt bra i områden där T7 kämpar; långsamma kontinuerliga bilder och inga 4K-videoalternativ.

FZ80 har en av de bästa bildserierna i segmentet, vilket låter dig klicka på några fenomenala och pålitliga bilder på kort tid. Autofokusen på kameran är ganska anständig med tanke på dess prisklass, men det är funktionerna Post Focus och Focus Shaking som får dina bilder att lysa. Zoomomfånget på denna kamera är också ett av dess många försäljningsargument.

När vi nu kommer till de områden där kameran kämpar, är fotografering i svagt ljus inte FZ80:s starka sida. Du kan se brus och grynighet i bilderna med svagt ljus, vilket inte är något du förväntar dig av en kamera av professionell kvalitet.

Dessutom är den här kameran inte särskilt bärbar på grund av sin skrymmande storlek. Dessutom känns sökaren på FZ80 billig även efter att ha varit en elektronisk sådan på grund av den lilla storleken och låga upplösningen.

Nikon Coolpix B500

Nikon Coolpix B500 är ett budgeterbjudande från Nikon i deras bryggkamerasegment. Kameran erbjuder en 16-megapixelsensor med en anständig 40x optisk zoom som du kan utöka ytterligare upp till 80x med alternativet digital zoom.

Denna DSLR på ingångsnivå från Nikon är bäst för tillfälliga fotografer som vill ha bättre bilder än sin smartphone eller handhållna kamera utan att mixtra mycket med inställningarna. I själva verket stöder Coolpix B500 inte manuell kontroll; du kan bara växla mellan de befintliga lägena för bildtagning.

Nikon shooter har en anmärkningsvärd funktion, SnapBridge, som gör det enkelt att överföra senaste bilder från kameran till en smartphone. SnapBridge-tekniken upprätthåller en konstant anslutning mellan din smartphone och B500 med deras respektive Bluetooth.

När det gäller bildkvaliteten kan du förvänta dig en anständig bildkvalitet från B500, förutsatt att du klickar på bilderna i genomsnitt till bra ljusförhållanden. Du kan inte säga detsamma för dess prestanda i svagt ljus. Dessutom är den 40x optiska zoomen ett värdefullt tillägg, särskilt när du vill klicka på ett långt borta motiv.

OLYMPUS Tough TG-6

Du vet redan vad du kan förvänta dig av en kamera med ”Tough” i namnet. Faktum är att Olympus Tough TG-6 inte sviker dig med sin robusta konstruktion och den gedigna kameraupplevelsen den ger till bordet. Du kan kasta allt mot den här kameran (både bokstavligt och fysiskt), och TG-6 kommer inte att visa ett tecken på skada.

När det gäller bildkvaliteten är TG-6 en av de bästa vattentäta skyttarna och fortsätter arvet från sin föregångare, TG-5. Kameran har en 12MP, 1/2,3-tums sensor, vilket kan verka som en nedgradering från 16MP-sensorn på TG-4, men bilderna spelas upp bättre än alla dess föregångare. Undervattensfotografering är ett betydande försäljningsargument för TG-6, och det är vanligtvis mindre ljus där nere. Det är anledningen till att den här kameran har några imponerande funktioner i svagt ljus.

TG-6 är också bra på att spela in högupplösta videor med utmärkta bildhastigheter; den stöder 1080p vid 120 fps och går hela vägen till 480fps vid 360p upplösning. Du kan också spela in 4K-videor på den här kameran; bildhastigheten låses dock vid maximalt 30 fps.

Sony Cyber-Shot DSC-H300

Sony Cyber-Shot DSC kommer med en 20 MP CCD-sensor tillsammans med en 35x optisk zoom. För de som inte vet är en laddningskopplad enhet (CCD) en komplex elektronisk komponent som kan fånga mer ljus utan att öka sensorstorleken. Denna mycket prisvärda SLR-kamera från Sony är en absolut skönhet med tanke på dess pris och bildkvalitet.

H300 är en prisvärd kamera; Sony gör dock sitt bästa för att ge dig så många funktioner som den borde. Det ger dig både manuella och automatiska lägen för bilder som är sällsynta till det här priset. Du får också några fantastiska lägen som panorama- och scenläge, som är bra att använda under rätt omständigheter.

Batterikapaciteten på den här kameran är ett litet problem eftersom du kan behöva bära din adapter överallt när du reser med den här kameran. Dessutom kan den långsamma spränghastigheten bli ett problem, men du kan inte välja mycket i den här prisklassen.

Slutsats

Fotografering är en konst, och att lära sig dess grunder är det första steget alla fotografer bör ta innan de utvecklar sina kunskaper inom området. Ovanstående artikel listar några grundläggande fototermer som du som blivande fotograf kanske är rädd för att fråga dina kamrater. Artikeln innehåller också några av de bästa kamerorna som du definitivt bör överväga som nybörjare.

Nu kan du kolla in de bästa fotohanteringslösningarna från adminvista.com.