Wi-Fi 5 vs. Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E: Är det någon skillnad?

Viktiga takeaways

  • Wi-Fi 6E är det bästa alternativet bland Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 och Wi-Fi 6E, och erbjuder mer kapacitet utan att ge avkall på hastigheten.
  • Den inkommande internetanslutningen är en avgörande faktor för att bestämma Wi-Fi-hastigheten, så se till att den stöder höga hastigheter.
  • Att uppgradera ditt Wi-Fi förbättrar inte bara hastigheten utan förbättrar också nätverkssäkerheten.

Alla vill ha snabbare Wi-Fi. Snabbare spelande, snabbare nedladdningar, snabba uppladdningar, videoströmmar med bättre kvalitet… listan över skäl till varför alla vill ha snabbt Wi-Fi är nästan oändlig.

Men att ta reda på hur man får snabbare Wi-Fi är inte alltid lätt, särskilt när det finns många Wi-Fi-versioner, inklusive Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 och Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 5 vs. Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E

Wi-Fi är inte hugget i sten. Om så var fallet skulle vi alla fortfarande tjafsa med de ursprungliga Wi-Fi-standarderna, Wi-Fi 1 och Wi-Fi 2 (eller 802.11a och 802.11b, för att ge dem deras IEEE-standardnamn), med maximala datahastigheter på hela 54 Mbps respektive 11 Mbps. Wi-Fis kapacitet har utökats enormt sedan lanseringen 1999, men premissen är densamma: sänd internet trådlöst till enheter.

Nu är Wi-Fi 7 den senaste Wi-Fi-versionen, officiellt lanserad på CES 2024. Men de flesta använder fortfarande antingen Wi-Fi (lanserades 2014), Wi-Fi 6 (2019) eller Wi-Fi 6E (2021). Detta väcker frågan: ska du använda Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 eller Wi-Fi 6E, och vad är skillnaden?

IEEE standard

Wi-Fi-alliansens namn

År släppt

Frekvens

Maximal datahastighet

802.11ac

Wi-Fi 5

2014

2,4 GHz och 5 GHz

1,3 Gbps

802.11ax

Wi-Fi 6

2019

2,4 GHz och 5 GHz

10-12 Gbps

802.11ax-2021

Wi-Fi 6E

2021

2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz

10-12 Gbps

801.11be

Wi-Fi 7

2024

2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz

40 Gbps

  • Wi-Fi 5 (802.11ac) lanserades 2014 och ökade den maximala datagenomströmningen för Wi-Fi-enheter till 1 300 Mbps (upp från 600 Mbps med Wi-Fi 4). Den andra största förändringen med Wi-Fi 5 var introduktionen av MU-MIMO (multi-user, multiple input, multiple output), som i princip gör det möjligt för din router att kommunicera med mer än en enhet samtidigt, vilket ger snabbare databehandling och överföring.
  • Wi-Fi 6 (802.11ax) lanserades 2019 och skjuter upp den maximala datahastigheten för Wi-Fi-enheter till cirka 10 Gbps, vilket är ett enormt steg upp från Wi-Fi 5. Dessutom lade Wi-Fi 6 till sändningsunderkanaler för att öka dataöverföring och dataintegritet, plus det gav uppgraderingar till MU-MIMO, vilket möjliggör fler samtidiga dataströmmar.
  • Wi-Fi 6E (802.11ax-2021) lanserades 2021 och förde med sig en av de största förändringarna av Wi-Fi-tekniken på flera år: lanseringen av 6GHz Wi-Fi-bandet. Wi-Fi 6E skapade mer kapacitet genom att lägga till fler Wi-Fi-kanaler, vilket utökade Wi-Fi-sändningsspektrumet för att minska överbelastningen på de befintliga 2,4 GHz och 5 GHz Wi-Fi-banden. Det är viktigt att notera att Wi-Fi 6E inte är snabbare än Wi-Fi 6; den har bara mer kapacitet.

Så på det sättet är Wi-Fi 6E det bästa Wi-Fi-alternativet för de flesta när det gäller att välja mellan Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 och Wi-Fi 6E. Den stöder tre Wi-Fi-sändningsband, har samma dataöverföringshastigheter som Wi-Fi 6, och bör minska trängseln i ditt nätverk.

Kontrollera din bredbands-/fiberhastighet

Det är dock inte så enkelt som att bara köpa en Wi-Fi 6- eller Wi-Fi 6E-router och njuta av högre hastigheter. Den andra stora bidragande faktorn till din Wi-Fi-hastighet är din inkommande internetanslutning. Även om din router stöder blixtrande snabba flera gigabit-anslutningar, om det inkommande internet från din leverantör inte gör detsamma, kommer du aldrig att uppleva dessa hastigheter.

Till exempel har vissa människor turen att njuta av multi-gigabit fiberanslutningar, där en Wi-Fi 6- eller 6E-router är absolut nödvändig, eftersom Wi-Fi 5 skulle begränsa Wi-Fi-hastigheter till andra enheter. Medan resultaten från mitt internethastighetstest nedan visar att min internetanslutning är långt ifrån blixtsnabb och absolut inte kräver en uppgradering snart.

Så här kontrollerar du vilken Wi-Fi-standard du använder

Att uppgradera ditt Wi-Fi är enkelt, särskilt om du har en snabb inkommande anslutning och fortfarande använder Wi-Fi 5. Men hur kontrollerar du vilken Wi-Fi-standard du använder i första hand?

Det snabbaste sättet att kontrollera är att göra en internetsökning efter ”[router name] wifi standard” eller ”[router name] wifi typ.” Liknande sökningar visar vilka Wi-Fi-standarder din router kan använda.

Glöm inte att uppgradering av ditt Wi-Fi också har andra fördelar. Specifikt är moderna Wi-Fi-versioner säkrare än sina äldre motsvarigheter, så uppgradering bör också göra ditt nätverk säkrare.