Webhooks vs. API: Skillnad

Det diskuteras mycket idag kring webhooks vs API:er. Båda har sina för- och nackdelar, men vilket är det bästa alternativet för ditt företag?

Låt oss ta en titt på skillnaderna mellan webhooks och API:er för att hjälpa dig att bestämma vilken du ska använda och när.

I denna digitala era och konceptet med en global by måste varje företag leverera snabbare tjänster till sina kunder. För att uppnå dessa mål har vi API och webhooks som gör vårt liv enklare.

Den hanterar kommunikation mellan två applikationer. I den här artikeln kommer vi att titta djupare på dessa tekniker och deras bästa användningsfall. Vi kommer också att se några av de inbyggda API- och webhooks-tjänsteleverantörerna.

Vad är webhooks?

Webhooks är ett sätt för en webbapplikation att meddela en separat applikation om händelser som inträffar inom den första applikationen. Till exempel, när en användare registrerar sig för ett nytt konto, kan webbapplikationen skicka en webhook-avisering till en extern applikation som hanterar användarregistrering.

Webhooks är en typ av avisering som låter dig ta emot uppdateringar i realtid om händelser som inträffar i dina webbapplikationer. När en händelse inträffar kan en webhook skicka ett meddelande till en URL som du väljer och meddela dig om händelsen. Detta kan vara användbart för att spåra aktivitet i din applikation eller för att skicka data till andra applikationer eller tjänster.

Webhooks är väldigt lika API, men tyngdpunkten i webhooks skulle vara POST-meddelanden. Det är den lätta versionen av API. Ibland kallas det omvänd API, men det är faktiskt inte ett. Det är en händelsebaserad enkelriktad kommunikationsmetod.

Webhooks är användardefinierade HTTP-återuppringningar som används för att meddela andra tjänster om händelser som inträffar i din applikation. Du kan till exempel använda en webhook för att skicka ett e-postmeddelande varje gång en ny produkt läggs till i din butik.

Webhooks kan vara ett utmärkt sätt att hålla din applikation tätt integrerad med andra tjänster. När något viktigt händer kan din webhook skicka ett meddelande till lämplig tjänst och låta dem vidta lämpliga åtgärder.

Hur fungerar Webhooks?

En webhook är ett enkelt men kraftfullt verktyg som låter dig skapa anpassade integrationer mellan dina applikationer. En webhook är ett sätt att meddela en extern applikation att en händelse har inträffat i en annan applikation. Du kan till exempel skapa en webhook som meddelar en chattapplikation från tredje part när du får ett nytt meddelande.

För att skapa en webhook behöver du bara ange en webhook-URL till programmet som du vill meddela. Applikationen kommer att göra en begäran till web-hook-URL:n varje gång händelsen inträffar. Du kan sedan använda webhook för att utlösa vilken åtgärd du vill, som att skicka ett e-postmeddelande eller uppdatera en databas.

Webhooks arkitektur

Web-hooks arkitektur

Varför kallas Webhooks omvänd API?

Web-hooks kallas ibland för omvänd API på grund av dess envägskommunikation och kommunikationen initieras av en händelse inte av användarens begäran. När vissa händelser utlöses på en applikation skickar den ett meddelande till den anslutna applikationen.

Vad är ett API?

API står för Application Programming Interface. API: er tillåter applikationer att interagera med varandra. Till exempel kan en webbapplikation använda ett API för att hämta data från en separat applikation

Det är en uppsättning regler som tillåter programvara att kommunicera med annan programvara. Detta är ett kritiskt koncept inom mjukvaruutveckling, eftersom det gör att olika delar av ett program kan arbeta tillsammans.

Ett exempel på ett API är det som tillåter programvara att kommunicera med operativsystemet på en dator. Detta API gör att olika program kan köras på datorn och dela resurser.

Sättet som front-end kommunicerar med backend är känt som API. Det är tvåvägskommunikation och skedde på begäran. När en användare frågar på webbläsare skickas begäran till servern och efter intern bearbetning skickar servern svaret tillbaka till användaren.

Web API är en uppsättning protokoll som tillåter applikationer att kommunicera. De används för att utbyta data mellan applikationer och för att komma åt data från olika källor. API använder HTTP-protokoll, som tillåter applikationer att dela data och funktionalitet.

Typer av API-arkitektur

Rest API

Om du är student har du säkert hört termen ”rest API” slängts runt mycket, men vad betyder det egentligen? Ett vilo-API är ett sätt att kommunicera med en webbserver genom att skicka förfrågningar i form av URI:er (Uniform Resource Identifiers). Detta gör det möjligt att komma åt data från en server utan att behöva använda en traditionell webbläsare.

För att kunna använda ett vilo-API måste du använda ett klientbibliotek. Detta är en mjukvara som hjälper dig att enkelt skicka förfrågningar och analysera svaren. Klientbibliotek finns tillgängliga för de flesta programmeringsspråk, så du bör kunna hitta ett som uppfyller dina behov.

Graph-QL API

GraphQL API är en kraftfull teknik som låter dig bygga anpassade API:er. Det har vunnit mycket popularitet under de senaste åren, och av goda skäl. Det är ett utmärkt alternativ till REST API:er.

Graph-QL är ett frågespråk för API:er och en körtid för att uppfylla dessa frågor med din befintliga data. Graph-QL ger ett mer effektivt, kraftfullt och flexibelt sätt för utvecklare att komma åt data jämfört med traditionella REST API:er.

Vad är skillnaden mellan webhooks och API?

Det finns två huvudsakliga sätt som applikationer kan kommunicera med varandra: genom ett API eller via webhooks. Båda har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att förstå skillnaden mellan de två innan du bestämmer dig för vilken du ska använda.

API

Ett API är en uppsättning regler som styr hur två applikationer kan interagera med varandra. Det används vanligtvis när två applikationer behöver dela data eller när en applikation behöver åtkomst till funktionaliteten i en annan applikation.

När du använder ett API gör du en begäran till en server om data. API:et kommunicerar sedan med den andra applikationen och svarar med den information du begärde. Detta kan användas för att komma åt data från andra appar eller för att skicka data till andra appar.

Webhooks

En webhook är ett sätt för en applikation att tillhandahålla realtidsdata till en annan applikation. Till skillnad från ett API, som kräver en begäran från den andra applikationen, skickar en webhook data automatiskt när något händer i den första applikationen. Detta gör webhooks idealiska för applikationer som behöver tillhandahålla data i realtid, såsom chattapplikationer eller samarbetsredigeringsapplikationer.

Webhooks är ett sätt för en app att förse andra appar med realtidsinformation. När något händer i appen triggas en webhook som skickar ett meddelande till den andra appen. Detta gör att den andra appen kan vidta åtgärder baserat på händelsen som inträffade. Webhooks involverar endast envägskommunikation.

När ska webhooks användas?

Det finns många olika tillfällen då webhooks kan komma väl till pass. Du kanske till exempel vill veta när någon lägger till en ny produkt i din webbutik. Eller så kanske du vill automatiskt skicka data från din webbplats databas till ett CRM-system.

Ett exempel är att jag personligen har använt web-hooks i min portföljwebbplats. Jag har använt Formspree-tjänster. När en ny användare vill kontakta mig via kontaktformulär skickar formspree dessa uppgifter till mig på min registrerade e-post. Det är ett enkelriktat dataflöde. Formspree skickar de kontaktade uppgifterna till dig men du kan inte svara med ett e-postmeddelande till Formspree.

När ska ett API användas?

Den bästa tiden att använda en WebAPI kommer att variera beroende på de specifika behoven för din applikation. Du kan använda webb-API när du ska hämta data från en databas, lägga till data i databasen, radera och uppdatera data till databasen. Det är en tvåvägskommunikation som sker på begäran. Den använder HTTP-protokoll för att hantera förfrågningsdata.

Webhooks tjänsteleverantörer

Det finns många tjänster som stöder webhooks, inklusive Zapier, IFTTT, Formspree, Pusher, etc. När du skapar en webhook måste du ange webbadressen till tjänsten du vill meddela, tillsammans med händelsen du vill utlösa. Några av dem listas nedan som du kan använda.

#1. Slak

Slak är främst känd som en meddelandeapp, men den tillhandahåller också en webhooks-tjänst. Anta att du har applikationer som körs någonstans och att du vill få ett meddelande när något händer på din webbplats. Eller, när en ny användare registrerar sig, om du vill ha ett meddelande, kan du konfigurera slack incoming webhooks-avisering.

#2. Zapier

Zapier är ett online-automatiseringsverktyg som ger dig möjligheten att ansluta din app och tjänster. Anta att en ny användare registrerar sig på en webbplats, eller köper en produkt från en e-handelswebbplats, och du vill utlösa en händelse. Du kan använda Zapeirs ”Trigger Event”-funktion för att skicka dem ett e-postmeddelande eller ett sms som meddelar dem att de har registrerats framgångsrikt eller att deras nya beställning har gjorts med produktens detaljer,

#3. Formspree

Anta att du har skapat en portföljwebbplats och har kontaktformulären, men du vill inte skriva kontaktformulärfunktioner. Här kommer rollen som Formspree. Det låter dig konfigurera ett inbyggt formulär som skickar data till din registrerade e-post varje gång formuläret tar emot en ny inlämning. Det är mest användbart med serverlösa applikationer.

Slutsats

I den här artikeln har jag förklarat webhooks och API, när de ska användas och deras skillnader. Använd Webhooks för enkelriktad kommunikation eller aviseringar. Använd API:er för tvåvägskommunikation för datautbyte mellan appar.