5 bästa TFTP-servrarna för Windows

Spread the love

TFTP-servrar är ett enkelt, lättanvänt och effektivt sätt att ansluta till dina nätverksresurser och göra filöverföringar, installera konfigurationer och uppdateringar, säkerhetskopiera resurser och så vidare.

Det är ett utmärkt alternativ framför andra varianter som FTP på grund av dess enkelhet, hastighet och andra fördelar, speciellt om du vill använda den inom ditt organisatoriska nätverk eller hem.

Men vad är egentligen denna TFTP?

Och vad menar du med en TFTP-server?

Låt oss förstå dessa begrepp i detalj, tillsammans med deras fördelar och användningsfall. Det här inlägget kommer också att anlita några av de bästa TFTP-servrarna för Windows.

Vad är TFTP- och TFTP-servrar?

Trivial File Transfer Protocol (TFTP) eller Trivial FTP är en enkel version av det populära File Transfer Protocol (FTP) specificerat i RFC 1350.

TFTP-servrar använder sig av TFTP och används för att överföra mindre filer från ett system till ett annat med hjälp av User Datagram Protocol (UDP). Du kan också använda en TFTP för att säkerhetskopiera nätverk, starta upp din dator utan disk och andra ändamål. TFTP-servrar används mest i enheter som routrar, mobiltelefoner, etc.

Det här protokollet saknar dock inbyggda säkerhetskontroller; därför behöver den ingen autentisering. Detta är också anledningen till att den mest används i interna nätverk.

Dessutom är det möjligt att kompensera för bristande säkerhet genom att jämföra signaturerna för dina överförda filer med kända nycklar eller värden. TFTP är idealiskt att använda när ditt systems CPU eller minneskapacitet inte är lämplig för andra protokoll som FTP.

FTP vs TFTP

I FTP kan du överföra filer från ett system till ett annat eller från en värd till en annan med TCP, och det fungerar på portnummer 20 och 21. Du kan dock stöta på vissa problem som säkerhet eller en annan filkatalog eller namn när du överför filer i olika system eller värdar.

I TFTP kan du överföra data mellan en server och klient utan att behöva FTP. Istället använder den UDP. Dess programvara är mindre och fungerar på portnummer 69.

Dessutom är FTP mer komplex än TFTP. Därför, om din användning är minimal, kan du snabbt komma igång med TFTP.

FTP innehåller många meddelanden eller kommandon, men TFTP använder bara 5 meddelanden.

FTP kan vara långsammare, men TFTP är snabbare.

FTP kräver autentisering för att upprätta kommunikation; TFTP gör det inte.

FTP är mer lämplig för fjärranvändare att ladda ner och ladda upp filer. Å andra sidan är TFTP lämplig för att överföra konfigurationer mellan nätverksenheter.

Hur fungerar en TFTP-server?

Eftersom TFTP-servern fungerar på portnummer 69 för att upprätta en UDP-anslutning måste du öppna en serversocket på serverns IP-adress över UDP-portnummer 69. När anslutningen är upprättad skickar klienten förfrågan till din server. Dessa meddelandeförfrågningar är av olika typer som kan skickas. Därefter kommer TFTP-servern att dela upp detta meddelande i olika block, vart och ett på 512 byte. Dessutom är varje fils sista block mindre än 512 byte. Det görs för att hjälpa mottagaren att tolka meddelandets sista block.

  Hur man installerar Fitbit-appen på Windows 10

Dessutom måste varje block skickas som en TFTP-databegäran, medan de återstående kommer att få ett TFTP-nummer. Men du måste se till att varje block hålls separat i ett UDP-meddelande.

Om det sista blockets storlek inte är mindre än 512 byte (förutom att värdet är en multipel av 512), sänder användaren ett annat block som består av noll byte. Detta kommer att indikera för mottagaren att dataöverföringen är klar. Dessutom kommer TFTP-servern att starta kontroll- och pausprotokollet och skicka block ett efter ett. Detta protokoll kommer också att kräva bekräftelse från avsändaren, och först då kommer nästa block att skickas.

Men om bekräftelsen inte tas emot under en given period, kommer avsändaren att trycka ut igen tills den har bekräftats.

Användning av TFTP-servrar

TFTP är användbart i många användningsfall:

Enhetens bootstrap

TFTP-servrar används i en enhetsstartprocess för att möjliggöra nedladdning av konfigurationsfiler och operativsystem. Dessutom är det möjligt att du kopierar en konfigurationsfil mellan två noder, förutsatt att den är på samma nätverk.

Dessutom kan enheter som förvärvar IP-adressen via Bootstrap Protocol (BOOTP) eller Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) använda detta TFTP-protokoll för att enkelt ladda ner konfigurationsfiler och bootstrap-bilder. Dessutom kan du använda TFTP med FTP för olika ändamål, som FTP för att ladda en systemavbildning och TFTP för att ladda upp startbilden.

Små filöverföringar

Du kan överföra mindre filer i ett LAN-nätverk med hjälp av UDP. Det kräver färre nätverksresurser och det är lättare att skicka firmwareuppdateringar och filer till nätverksenheter. Du kan till och med spara nätverksresurser genom att enkelt uppdatera din firmware och dina enheter.

Nätverksadministration

TFTP används flitigt inom nätverksadministration i större intranät. Eftersom det inte kräver autentisering och kan vara känsligt för attacker, använder organisationer det i sitt nätverk internt för att överföra data, skicka uppdateringar och så vidare. På så sätt kan endast deras interna team och medlemmar använda tjänsterna samtidigt som de förblir säkra från den yttre världen (internet), som är öppen för alla.

Hemmiljö

Hem kräver mindre datatransaktioner eller att skicka filer och uppdateringar. Det är därför TFTP är lämplig i hemmiljöer. Det hjälper dig att hålla dina personuppgifter säkra genom att minska exponeringen och attackytan.

Men om du behöver överföra stora filer mellan icke-kompatibla operativsystem kan du använda en TFTP-klient och server.

Varför använda TFTP-servrar?

Enkelhet

TFTP-servrar är lätta att använda för nätverksadministratörer och ingenjörer. Det hjälper dem att enkelt ansluta till dina nätverksresurser, felsöka problem, hantera dem och säkerhetskopiera och uppdatera dem i tid. Dessutom, även om något misslyckas, kan du byta ut hårdvaran och ladda upp konfigurationen enkelt.

  Hur man ansluter valfri konsolspelkontroll till en Windows PC eller Mac

Sparar tid

TFTP-servrar kan hjälpa dig att skicka ut firmwareuppdateringar direkt till olika enheter från en central plats. Detta innebär att du inte behöver ägna timmar åt att göra bara en uppgift; istället kan du använda en TFTP-server för att automatisera hela processen.

Snabbare

Jämfört med FTP är TFTP-servrar relativt snabbare. Du kan ansluta till dina nätverksresurser snabbare och utföra ditt arbete som att göra uppdateringar eller överföra filer med en förbättrad hastighet. Detta hjälper till att öka produktiviteten för dina ingenjörer och administratörer.

Så, är du redo att ta del av dessa fördelar?

Om ja, här är några av de bra alternativen för TFTP-servrar.

SolarWinds

Skaffa en TFTP-server från SolarWinds gratis för att möjliggöra säkra och pålitliga filöverföringar. Det är en lättanvänd och kraftfull lösning för att ta hand om alla dina filöverföringar.

Du kan enkelt pusha konfigurationsuppdateringar, OS-bilder, backup-konfigurationsfiler och firmware och överföra dina filer upp till 4 GB. Med denna lösning kan du överföra filer samtidigt från flera system utan förvirring eller fel. Dessutom kan den auktorisera överföringar från en specifik IP-adress eller ett antal IP-adresser.

Det är möjligt att köra dessa TFTP-servrar som en Windows-tjänst. Det kommer att förenkla och säkra dina nätverksöverföringar och hjälper dig att kontrollera förändringshantering och nätverkskonfigurationer med lätthet. Denna prisbelönta TFTP-lösning från SolarWinds är 100 % gratis för grundläggande funktioner som enhetsfirmware och OS-uppdateringar och backup-nätverkskonfigurationer.

Men om du vill utnyttja avancerade funktioner börjar kostnaden på $1 738. Det kommer att innehålla:

  • Avancerad versionshantering, sökning och säkerhetskopior av enhetskonfiguration
  • Avancerad enhetskonfigurationsskript och mallhantering
  • Hög skalbarhet med administration av flera användare
  • Konfigurationsgranskning

Starta en 30-dagars gratis provperiod för att veta hur det fungerar, eller kom igång med gratisversionen.

WhatsUp Guld

Om du letar efter ett tjänstebaserat alltid-på-verktyg för att säkra och underlätta filöverföringar i ditt nätverk, är TFTP-servern från WhatsUp Gold ett bra alternativ. Oavsett om du vill överföra dina konfigurationsfiler eller systemfiler kan du använda den här kostnadsfria lösningen.

Denna enkla och effektiva lösning hjälper dig att spara ansträngning och tid när du laddar ner och laddar upp filer. Dessutom kan du använda den för att överföra dina enhetskonfigurationsfiler och OS-programvara mellan dina enheter och datorer över ditt nätverk.

WhatsUp Gold TFTP-servrar gör att du enkelt kan säkerhetskopiera hela din miljö. Den kommer med många funktioner som:

  • Säkerhetskopiering av nätverkskonfigurationer
  • Surfa enheter
  • Kopiera data i nätverket
  • Laddar upp konfigurationer tillbaka till dina enheter över nätverket
  • Stöder Windows Vista, XP och andra

Denna enkla programvara är lätt att använda för administratörer att hantera befintlig utrustning inom sitt nätverk. Detta hjälper också till att säkerställa att om en nätverks- eller routerswitch misslyckas, kan du enkelt ersätta hårdvaran med en liknande och ladda upp konfigurationen till systemet. Den har ett tydligt, motståndskraftigt och visuellt tilltalande GUI-baserat gränssnitt.

haneWIN TFTP-server

haneWIN TFTP-server är en flertrådad RFC 1350-baserad server som erbjuder hög tillförlitlighet och prestanda för dataöverföringar. Den är implementerad som en Windows-lösning och stöder olika Windows-versioner. Servern inkluderar TFTP-multicast-operationen som specificeras under RFC 2090.

  Filelize synkroniserar de senaste filerna till din föredragna molnlagringstjänst [Windows]

TFTP-servern inkluderar en unik, intuitiv kontrollpanel för åtkomst till alla tjänster. Du kan också ta emot data direkt till andra applikationer med hjälp av ett pipe-alternativ. haneWIN TFTP stöder både äldre och nuvarande Windows-versioner från XP till 10. Du kan även köra den i bakgrunden som en tjänst på Windows 95, 98 och 2000 utan att ens logga in.

haneWIN TFTP-server erbjuder datasäkerhet för profiler beroende på begärd operation, filkataloger och IP-adress som servern använder. Konfigurera dessutom din server för dataöverföring via olika UDP-portar baserat på din nätverkstrafik och brandväggsinställningar.

Tftpd64

Tftpd64 är ett 64-bitars Windows-baserat franskt verktygspaket med en fungerande TFTP-server. Det är en lätt, gratis och öppen källkod IPv6-förberedd applikation med en TFTP-klient och TFTP-servrar. Det inkluderar även DHCP-, SNTP-, DNS- och Syslog-servrar.

TFTP-servern och klienten stöder båda fullt ut TFTP-alternativ som timeout, blocksize och tsize, vilket tillåter högsta prestanda för dataöverföringar. Den innehåller också en del utökade funktioner som säkerhetskörning, katalogfunktion, gränssnittsfiltrering, etc.

Dessutom ökar tidiga bekräftelser och förloppsindikatorer genomströmningen och användbarheten av TFTP-protokollet för TFTP-servern och klienten. Dessutom inkluderar DHCP-servern obegränsad statisk eller automatisk tilldelning av IP-adresser.

Du kan implementera Tftpd64 som en Windows-tjänst också. Den är identisk med sin andra variant, Tftpd32, som är kompilerad som en 32-bitars applikation.

Sourceforge

Sourceforge är en flertrådad TFTP-server för Windows/Unix. Detta friprogram med öppen källkod kör en tjänst eller demon. Du kan också få dess version med en port.

Denna TFTP-server stöder nästan alla branschstandardfunktioner, total storlek (tsize), intervalltid, blockstorlek, blocknummerövergång för stora filer, processägare utom root och mer. Det är också användbart för omfattande loggning och historisk loggning.

Sourceforges TFTP-server kan definiera serverportar och gränssnitt och stöder klientportintervall. Den lämnar mindre fotspår och är lämplig för systemadministratörer och andra avancerade slutanvändare.

Slutsats

Om du letar efter en enkel, snabbare och enkel lösning för att skicka filer, installera uppdateringar och konfigurationer eller starta upp din enhet, är TFTP en bra lösning. Det är bäst för lokala nätverk och intranät eftersom det inte kräver någon autentisering och är lätt att använda för dina administratörer och ingenjörer.

Således kan du välja någon av de ovan nämnda TFTP-servrarna baserat på dina preferenser och dra nytta av dess funktioner och funktioner.