Webhooks vs. API: Skillnad

By rik

Mycket diskussion pågår nuförtiden om webhooks kontra API:er. Båda har sina fördelar och nackdelar, men vilket alternativ är bäst lämpat för just din verksamhet?

Låt oss undersöka skillnaderna mellan webhooks och API:er för att underlätta ditt beslut om vilken teknik du ska använda och när.

I vår digitaliserade värld, där globala kontakter är allt viktigare, måste företag snabbt kunna leverera sina tjänster till kunderna. För att uppnå detta har vi tillgång till API:er och webhooks som kan förenkla processerna.

Dessa tekniker möjliggör kommunikation mellan olika applikationer. I den här artikeln ska vi fördjupa oss i dessa tekniker och titta på deras lämpligaste användningsområden. Vi kommer också att granska några leverantörer som erbjuder API- och webhooks-tjänster.

Vad är webhooks?

Webhooks är en mekanism som en webbapplikation använder för att notifiera en annan applikation om händelser som sker inom den första applikationen. Till exempel, när en användare registrerar sig för ett nytt konto, kan webbapplikationen skicka en webhook-notifikation till en extern applikation som hanterar användarregistreringen.

Webhooks fungerar som realtidsnotifikationer som informerar dig om händelser i dina webbapplikationer. När en händelse inträffar, kan en webhook sända ett meddelande till en specifik URL som du har angett och meddela dig om händelsen. Detta kan vara användbart för att övervaka aktivitet i din applikation eller för att skicka data till andra applikationer eller tjänster.

Webhooks påminner om API:er, men deras fokus ligger på POST-meddelanden. De kan ses som en enklare variant av API:er. Ibland benämns de som ”omvänd API”, men det är egentligen inte en korrekt beskrivning. Det rör sig snarare om en händelsebaserad, enkelriktad kommunikationsmetod.

Webhooks är användardefinierade HTTP-återanrop som används för att meddela andra tjänster om händelser i din applikation. Du kan exempelvis använda en webhook för att skicka ett e-postmeddelande varje gång en ny produkt läggs till i din webbutik.

Med webhooks kan du integrera din applikation med andra tjänster på ett smidigt sätt. När något relevant inträffar, kan din webhook skicka ett meddelande till den berörda tjänsten, så att den kan vidta lämpliga åtgärder.

Hur fungerar Webhooks?

En webhook är ett enkelt men kraftfullt verktyg som ger dig möjlighet att skapa anpassade integrationer mellan dina applikationer. Det är ett sätt att notifiera en extern applikation om att en händelse har inträffat i en annan applikation. Du kan till exempel skapa en webhook som meddelar en chattapplikation från tredje part när du tar emot ett nytt meddelande.

För att skapa en webhook behöver du enbart ange en webhook-URL till den applikation du vill meddela. Applikationen kommer sedan att skicka en förfrågan till den angivna web-hook-URL:en varje gång händelsen inträffar. Du kan använda webhooken för att utlösa valfri åtgärd, som att skicka ett e-postmeddelande eller uppdatera en databas.

Webhooks arkitektur

Webhooks grundstruktur

Varför benämns Webhooks ibland omvänd API?

Webhooks kallas ibland för ”omvänd API” på grund av den enkelriktade kommunikationen och det faktum att kommunikationen initieras av en händelse och inte av en användarförfrågan. När en viss händelse inträffar i en applikation skickar den ett meddelande till den anslutna applikationen.

Vad är ett API?

API står för Application Programming Interface. API:er gör det möjligt för olika applikationer att kommunicera med varandra. Till exempel kan en webbapplikation använda ett API för att hämta data från en separat applikation.

Det är en uppsättning regler som styr hur programvara interagerar med annan programvara. Detta är en central del av mjukvaruutveckling, då det gör det möjligt för olika delar av ett program att arbeta tillsammans.

Ett exempel på ett API är det som möjliggör kommunikation mellan programvara och operativsystemet på en dator. Med detta API kan olika program köras på datorn och dela resurser.

Det sätt på vilket frontend-applikationen kommunicerar med backend kallas för API. Det är en tvåvägskommunikation som baseras på en förfrågan. När en användare gör en förfrågan i webbläsaren skickas den till servern, och efter intern bearbetning returnerar servern ett svar till användaren.

Web API är en samling protokoll som underlättar kommunikation mellan applikationer. De används för att utbyta data mellan applikationer och för att nå data från olika källor. API:er använder HTTP-protokoll, vilket gör det möjligt för applikationer att dela data och funktionalitet.

Typer av API-arkitektur

Rest API

Om du studerar har du troligen hört talas om ”rest API” ett flertal gånger, men vad innebär det egentligen? Ett rest-API är en metod för att kommunicera med en webbserver genom att skicka förfrågningar i form av URI:er (Uniform Resource Identifiers). Det gör det möjligt att komma åt data från en server utan att använda en traditionell webbläsare.

För att kunna använda ett rest-API behöver du ett klientbibliotek. Det är en programvara som hjälper dig att skicka förfrågningar och analysera svaren på ett enkelt sätt. Klientbibliotek finns tillgängliga för de flesta programmeringsspråk, så du bör kunna hitta ett som passar dina behov.

Graph-QL API

GraphQL API är en kraftfull teknik som du kan använda för att skapa anpassade API:er. Tekniken har blivit mycket populär de senaste åren, och med goda skäl. Det är ett utmärkt alternativ till REST API:er.

Graph-QL är ett frågespråk för API:er och en miljö för att utföra dessa frågor med din befintliga data. Jämfört med traditionella REST API:er erbjuder Graph-QL ett effektivare, kraftfullare och mer flexibelt sätt för utvecklare att komma åt data.

Vad är skillnaden mellan webhooks och API?

Det finns huvudsakligen två metoder för applikationer att kommunicera med varandra: genom API eller via webhooks. Båda har sina fördelar och nackdelar, och det är därför viktigt att du förstår skillnaden innan du beslutar dig för vilken metod du ska använda.

API

Ett API är en uppsättning regler som styr hur två applikationer interagerar med varandra. Det används vanligen när två applikationer behöver dela data eller när en applikation behöver få tillgång till funktionaliteten i en annan applikation.

När du använder ett API skickar du en begäran till en server om data. API:et kommunicerar sedan med den andra applikationen och svarar med den information du efterfrågade. Detta kan användas för att hämta data från andra applikationer eller för att skicka data till dem.

Webhooks

En webhook är ett sätt för en applikation att tillhandahålla realtidsdata till en annan applikation. Till skillnad från ett API, som kräver en begäran från den andra applikationen, skickar en webhook data automatiskt när något händer i den första applikationen. Det gör webhooks idealiska för applikationer som behöver tillhandahålla data i realtid, till exempel chattapplikationer eller applikationer för samarbetsredigering.

Webhooks ger en app möjlighet att förse andra appar med information i realtid. När något inträffar i appen utlöses en webhook som skickar ett meddelande till den andra appen. Det gör det möjligt för den andra appen att agera baserat på den händelse som har skett. Webhooks innefattar enbart enkelriktad kommunikation.

När är det lämpligt att använda webhooks?

Det finns många tillfällen då webhooks kan vara användbara. Du kanske till exempel vill bli informerad när någon lägger till en ny produkt i din webbutik. Eller så vill du automatiskt skicka data från webbplatsens databas till ett CRM-system.

Ett exempel från egen erfarenhet är att jag har använt webhooks på min portfolio-webbplats. Jag använde mig av Formspree-tjänsten. När en användare vill kontakta mig via kontaktformuläret skickar Formspree dessa uppgifter till min registrerade e-postadress. Det handlar om ett enkelriktat dataflöde. Formspree skickar kontaktuppgifterna till dig, men du kan inte svara med ett e-postmeddelande till Formspree.

När är det lämpligt att använda ett API?

Den bästa tidpunkten att använda ett WebAPI varierar beroende på de specifika behoven i din applikation. Du kan använda webb-API när du behöver hämta data från en databas, lägga till data i en databas, radera data och uppdatera data i databasen. Det rör sig om en tvåvägskommunikation som sker på begäran. Det använder HTTP-protokoll för att hantera förfrågningsdata.

Leverantörer av webhooks-tjänster

Det finns många tjänster som stöder webhooks, till exempel Zapier, IFTTT, Formspree, Pusher osv. När du skapar en webhook måste du ange adressen till den tjänst du vill meddela, samt ange vilken händelse som ska utlösa meddelandet. Nedan följer en lista över några av de tjänster du kan använda.

#1. Slack

Slack är mest känt som en meddelandeapp, men de erbjuder även en webhooks-tjänst. Anta att du har applikationer som körs på en server och du vill bli informerad när något händer på din webbplats. Om du till exempel vill få ett meddelande när en ny användare registrerar sig kan du konfigurera Slacks ”incoming webhooks”-avisering.

#2. Zapier

Zapier är ett automatiseringsverktyg online som gör att du kan koppla ihop dina appar och tjänster. Anta att en ny användare registrerar sig på en webbplats, eller köper en produkt från en webbutik, och du vill utlösa en händelse. Du kan använda Zapiers ”Trigger Event”-funktion för att skicka ett e-postmeddelande eller ett sms som meddelar användaren att registreringen lyckades eller att beställningen är gjord, och även ange produktinformationen.

#3. Formspree

Anta att du har skapat en portfolio-webbplats och har kontaktformulär, men du vill inte skriva den funktionalitet som behövs för dessa formulär. Det är då Formspree kommer in i bilden. Tjänsten låter dig konfigurera ett inbyggt formulär som skickar data till din registrerade e-post varje gång formuläret tar emot en ny insändning. Tjänsten är extra användbar för serverlösa applikationer.

Slutsats

I den här artikeln har jag förklarat vad webhooks och API:er är, när de ska användas och vilka skillnader som finns mellan dem. Använd webhooks för enkelriktad kommunikation eller aviseringar. Använd API:er för tvåvägskommunikation när data ska utbytas mellan appar.