Vilket VPN är rätt för dig?

Ett praktiskt testande slagfält för att lösa detta en gång för alla: NordVPN vs. ExpressVPN.

Att välja bland VPN: er är aldrig lätt eftersom varje leverantör annonserar sina styrkor: de saker de kan göra, utan hänsyn till vad de inte kan.

Men valet blir helt enkelt en uppförsbacke om utmanarna är NordVPN och ExpressVPN. Båda är utmärkta i sin egen kraft, och experter kan inte rekommendera dem tillräckligt.

Vilken skulle du välja?

Det är förvirrande, jag vet. Så här är en detaljerad uppdelning av deras funktioner och de verkliga testerna du behöver för att ta reda på det.

NordVPN vs ExpressVPN

Det finns många aspekter av varje produktrecension. Det första vi ser är deras påståenden – sedan vår erfarenhet. Och den sista är andra kunders feedback. Kombinera dessa tre så får du en tydlig bild av vad som faktiskt fungerar.

Förutom onlinerecensionerna kommer jag att försöka följa samma mantra. Här är faktorerna vi kommer att bedöma dem mot:

 • Komma igång
 • Användargränssnitt
 • Säkerhet och integritet
 • Hastighets test
 • Krypteringstest
 • Upplåsning av streaming
 • Stöd över plattformar
 • Värde för pengar

Varje avsnitt kommer att ha en vinnare, och vi räknar slutresultatet för att se vilken som är bäst.

Låt oss sätta igång tärningarna.

Ansvarsfriskrivning: Jag testar dessa på min bärbara Windows 11-dator. Dessutom handlar det här om personligt bruk eftersom ExpressVPN saknar en affärsvariant.

Komma igång

NordVPN

Man måste ange en e-postadress och välja från ett brett utbud av betalningsalternativ, inklusive kort, PayPal, Google Pay och krypto (Bitcoin, Ethereum och XRP).

Jag angav mina kortuppgifter för att prenumerera i en månad.

Processen gick smidigt med detta introduktionsmeddelande:

Vid installationen fick jag ett val att välja dess lösenordshanterare, NordPass. Detta har inga ytterligare betalningar. Jag antar att det beror på att NordPass har en gratis nivå.

Till sist loggade jag in på NordVPN med registrerings-e-posten och ställde in ett lösenord för att börja.

ExpressVPN

På samma sätt kan du börja med ExpressVPN genom att ange din e-postadress, namn och postnummer (valfritt). Betalningsalternativen var flexibla, inklusive kort, PayPal, Bitcoin och några fler.

Jag har valt kortalternativet, och av någon anledning misslyckades de första fem försöken med två olika betalkort (inklusive det som jag använde för att köpa NordVPN). Till slut gick allt med PayPal.

De ger en aktiveringskod som du kan använda för att komma igång med sina appar.

Överraskande nog får du också deras lösenordshanterare, ExpressVPN Keys, tillsammans med detta köp.

Slutsats: Om inte för det betalningsfelet har ExpressVPN en mer sömlös onboarding med sin aktiveringskod som vi kan kopiera i apparna. Faktum är att du också kan logga in på ExpressVPN-appar med registreringsmailet, som det var med NordVPN.

Däremot var NordVPN mer flexibelt i kryptobetalningar med tre kryptovalutor. Och det var den snabbaste av de två, med allt fungerade perfekt vid första försöket.

Vinnare: NordVPN

Användargränssnitt

NordVPN

NordVPN UI ser modernt ut och jag känner att det kan vara lite komplext för vissa förstagångs VPN-användare. Jag skulle dock betygsätta dess UI som det näst snyggaste jag någonsin sett på någon VPN (ProtonVPN är mitt första val i detta avseende). Denna applikation har också ett utseendealternativ för att tematisera utseendet: mörkt, ljust eller enligt system.

Siffrorna på kartan anger serverantalet på varje plats.

Jag gillar särskilt att du kan ansluta till de specifika servrarna (dedikerad IP, dubbel VPN, etc.) direkt från startskärmen utan att rulla nedåt.

Som en erfaren VPN-användare kommer detta verkligen till nytta.

Du kan också enkelt pausa anslutningen, återansluta och kontrollera IP-adressen.

Sammantaget imponerade NordVPN på mig med sitt användargränssnitt.

ExpressVPN

ExpressVPN, å andra sidan, har en tydligt förenklad instrumentbräda, som markerar en enorm anslutningsknapp i mitten.

Genom att klicka på den horisontella ellipsen öppnas serverlistan. Pilen bredvid platserna indikerade flera servrar i samma land.

Vi kan markera servrar som favoriter, vilket hjälper oss att hitta dem snabbare.

Allt annat är staplat inuti hamburgerikonen uppe till vänster.

Slutsats: NordVPN har ett fantastiskt gränssnitt med mörkt läge, snabb anslutning till specifika servrar och saker som anslutningspaus. ExpressVPN, tvärtom, bankar på ett rent gränssnitt. Du kan markera favoriter, något du inte kan göra med NordVPN. Men det är ganska mycket om det.

Återigen, jag skulle ge det till NordVPN bara för det stora antalet saker du kan göra på hemskärmen och den övergripande estetiken.

Vinnare: NordVPN

Säkerhet och integritet

NordVPN

Du får två av de bästa VPN-protokollen med NordVPN. Det är en av få VPN-tjänsteleverantörer som modifierar WireGuard för att korrigera dess inneboende integritetsproblem.

Följaktligen får du NordLynx (modifierad WireGuard) och OpenVPN (TCP och UDP). Baserat på ditt protokollval kan den antingen använda AES-256-bitars (OpenVPN) kryptering eller ChaCha20 (NordLynx).

NordVPN rekommenderar OpenVPN för bästa möjliga säkerhet och NordLynx för hastighetskrävande uppgifter som onlinespel. Jag håller med dem, och du behöver knappast något annat med dessa två protokoll till ditt förfogande.

Trots det kan du ställa in IKEv2/IPSec manuellt om du ofta hoppar in och ut från flera anslutningar eftersom detta protokoll är särskilt bra på att hantera övergångar. Men det hade varit bättre om NordVPN gjort detta tillgängligt i appen.

I en infrastrukturuppgradering har alla ”vanliga” NordVPN-servrar konverterats till endast RAM. Det betyder att ingenting skrivs på en hårddisk. Allt raderas och hela mjukvaran installeras om vid varje omstart av servern.

Denna funktion är avgörande i två fall: först när ett VPN-företag måste följa den lokala lagförvaltningen. Och för det andra, om en hackare försöker utnyttja dina privata data. I båda fallen kommer NordVPN inte att ha något som äventyrar sina användare.

Därefter har du dess betrodda Wi-Fi-nätverk för att undvika automatiska anslutningar på säkra nätverk. Det kan verka som en liten funktion, men att lägga till dessa små saker är det som gör en användarvänlig produkt.

NordVPN krypterar DNS-frågor via sin privata DNS. Ändå har man möjlighet att använda anpassad DNS.

Jag skulle avråda från att använda det här alternativet om du inte prenumererar på en privat DNS-leverantör. Även då kommer det att vara som att lägga till ytterligare en länk till den övergripande säkerhetsekvationen. Länkarna är svaga, så jag föreslår att du låter NordVPN hantera dina DNS-frågor.

En annan viktig funktion är Kill Switch. NordVPN har detta i två lägen: det ena fungerar för tekniska problem på serversidan och det andra kopplas från när VPN inte är anslutet. Dessutom finns det en separat App Kill Switch, för att stänga utvalda applikationer när VPN-anslutningen avbryts.

Uppriktigt sagt är det en av de mest avancerade kill-switcharna jag någonsin sett bland VPN:er i toppskiktet.

Går vi vidare erbjuder NordVPN en extra hotskyddstjänst utan extra kostnad. Detta kan fungera med eller utan en VPN-anslutning.

Längst ner kommer du att märka ett ovanligt avslöjande som säger att genom att använda detta hotskydd accepterar du underförstått deras integritetspolicy och användarvillkor.

Jag menar, accepterar inte alla användare automatiskt dessa när de prenumererar på deras VPN?

Så kontrollera dessa policyer för att se om detta har fått några varningsklockor att ringa i ditt huvud. Och om det är för mycket av en uppgift, låt ett dedikerat premium antivirusprogram hantera skadlig programvara och internetsäkerhet.

Dess Split Tunneling följer samma trend och presenterar två driftslägen.

Detta hjälper dig att selektivt använda eller utesluta VPN-kryptering för specifika, okänsliga applikationer.

Dessutom gör dubbel VPN (dirigering av trafik via två VPN-servrar), Tor Over VPN (ytterligare Tor-anonymitet) och serverobfuskation (döljer VPN-kryptering) NordVPN-säkerheten hälsosam, med lite att önska.

ExpressVPN

Ganska likt sin konkurrent erbjuder ExpressVPN också två VPN-protokoll. Listan är dock annorlunda den här gången. Du får OpenVPN (UDP och TCP) och Lightway, ett proprietärt protokoll som utvecklats från grunden.

Generellt sett är det bra att utveckla ett anpassat protokoll om koden är säker och implementeringen felfri. I det här fallet har Lighway granskats två gånger av Cure53, och detta protokoll är öppen källkod. Dessutom är detta bara 2000 rader kod, vilket innebär färre sårbarheter och enkel audition. Slutligen tillåter det flexibilitet att välja AES-256 eller ChaCha20 som krypteringschiffer.

Med tanke på dessa fakta har jag, för en, inga tvivel angående Lightway.

ExpressVPN har sina egna privata DNS-servrar. Du hittar dock inget för att använda en anpassad DNS, vilket är en mindre besvikelse.

Dess Kill Switch, återigen, har ett grundläggande läge som mestadels fungerar för serverfel.

ExpressVPN kompenserar för dessa med sin TrustedServer-teknik. Med enkla ord är dessa servrar som endast RAM-minne liknar vad vi har sett med NordVPN. På liknande sätt har ExpressVPN också skadlig programvara och spårningsskydd i form av en Threat Manager.

Men återigen, detta fungerar bara med den aktiva VPN-anslutningen, till skillnad från NordVPN, som har möjlighet att låta den fungera även när den inte är ansluten.

En sak där ExpressVPN har matchat NordVPNs flexibilitet är Split Tunnelling.

Dessa är två lägen för att distribuera VPN-kryptering selektivt.

Slutsats: ExpressVPN har en utmärkt säkerhetsatmosfär med sin RAM-baserade serverteknologi. Dessutom visar dess eget granskade Lightway-protokoll från tredje part dess engagemang för användarnas integritet.

NordVPN, å andra sidan, har allt och mer med anpassad DNS, en robust kill-switch, Tor over VPN, Double VPN och obfuskation. Dess NordLynx-protokoll placerar den också bland elit-VPN-klubbarna som gör viktiga saker internt.

Det fanns inga IPv4- eller DNS-läckor med någondera.

Vinnare: NordVPN

Hastighets test

Notera: Varje resultat är ett genomsnitt av två på varandra följande försök, med hela testet gjort i en enda sittning. Jag har valt NordLynx och Lightway (UDP) för detta test eftersom båda påstods ha varit optimerade för hastighet.

NordVPN

S.No.Server Nedladdningshastigheter (Mbps) Uppladdningshastighet (Mbps)Avstånd (Km)1Base86.2348.5902Singapore48.085.226,2003London43.566.376,7004New York39.72530.401.401.2004

ExpressVPN

S.No.Server Nedladdningshastigheter (Mbps) Uppladdningshastighet (Mbps)Avstånd (Km)1Base90.9949.0802Singapore47.3523.356,2003London44.006.176,7004New York37.4704,New York37.470401.201.37.47041,473,37.47041,473,37.47041,473,473,37.473.

Slutsats: Förutom Singapore uppladdningshastigheter ser jag ingen större skillnad på båda. Det var nästan en 50% minskning av nedladdningshastigheterna, och ingen av dem kunde hjälpa uppladdningshastigheterna från att gå ner till ensiffriga.

Vinnare: Ingen, det är oavgjort.

Krypteringstest

NordVPN

Jag kopplade till NordLynx-protokollet och inspekterade datapaket med Wireshark. Krypteringen verkar fungera bra och täcker DNS-frågor och allt annat, förutom att ICMPv6-protokollet avslöjade min riktiga IPv6-adress. Ta en titt:

Även om de har sagt om att ha en integrerat IPv6 läckageskydd, läckan finns där oavsett. I samma blogginlägg kan du läsa dem som säger att de helt inaktiverar IPv6-adresser, vilket jag tror är en bättre metod för att ta itu med denna sårbarhet.

Jag provade detta själv av inaktivera IPv6 på min Windows laptop och det fungerade. Läckan var inte där.

För att bekräfta kopplade jag också till OpenVPN TCP och UDP, och båda instanserna läckte IPv6. Följaktligen är det enda alternativet att inaktivera IPv6 för din specifika enhet.

ExpressVPN

ExpressVPN led av samma IPv6-läckageproblem med alla dess protokoll. Detta var exakt samma upptäckt som jag hade under den fristående ExpressVPN-granskningen. Den enda skillnaden är att de sedan dess har tagit bort ett alternativ som angav IPv6-läckageskydd, även när det inte fungerade optimalt.

Nu, liksom NordVPN, föreslår de också att du inaktiverar IPv6 för bättre VPN-skydd. Dessutom säger de:

När IPv6 blir mer populärt kan vi överväga att köra en IPv6-kompatibel VPN-tjänst i framtiden.

Källa: ExpressVPN

Slutsats: Sammantaget är båda bra men avslöjar din IPv6-adress, som du måste inaktivera för fullständig sinnesfrid.

Vinnare: Ingen, det är oavgjort.

Lås upp streaming

NordVPN

Den första jag provade var Netflix och NordVPN avblockerade utan ansträngning alla internationella bibliotek på en gång, som USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike och Japan.

Specifikt sökte jag dessa program, som var begränsade till de angivna platserna när detta skrevs:

 • USA: Ferris Buellers lediga dag
 • Storbritannien: Rick och Morty
 • Japan: The Promised Neverland,
 • Kanada: Pulp Fiction,
 • Frankrike: De 400 slagen

Därefter loggade jag in på BBC iPlayer. NordVPN, återigen, gjorde snabbt arbete med geo-låsen i mitt första försök med en slumpmässigt utvald brittisk server.

Min erfarenhet av Amazon Prime Videos var liknande.

ExpressVPN

ExpressVPN gav mig inte mindre tillgång till de begränsade Netflix-biblioteken i USA, Storbritannien, Japan, Kanada och Frankrike. Jag har öppnat samma shower som jag gjorde med NordVPN, och det gick perfekt.

För BBC iPlayer misslyckades tre av dess fyra servrar, och dess Dockland-server fungerade som en räddning.

ExpressVPN hade dock inga problem med att smyga sig igenom Amazon Primes geo-stängsel.

Slutsats: ExpressVPN hade några servrar hjälplösa mot BBC iPlayer; Jag kommer fortfarande att ranka båda lika i detta avseende eftersom valet av servrar var helt slumpmässigt. Dessutom är detta en kontinuerlig kamp bland streamingplattformarna och VPN-tjänsteleverantörerna.

Vinnare: Ingen, det är oavgjort.

Cross-platform support

NordVPN

NordVPN erbjuder inbyggda applikationer för många plattformar, inklusive Windows, macOS, Linux, Android, Android TV och iOS. Dessutom kan du få tillägg för Chrome, Firefox och Edge.

Dessutom har NordVPN guider om hur du använder deras applikation på Xbox, PlayStation, Amazon Fire Stick, Nintendo Switch, Raspberry Pi och mer. Oftast skildrar dessa handledningar att installera en app, om den är tillgänglig, eller använda VPN-kryptering genom att först få den på en router och sedan använda den krypterade Wi-Fi.

ExpressVPN

Likaså har ExpressVPN en stark närvaro över enheter och plattformar. Den har appar för stora operativsystem, som Windows, macOS, Linux, Android och iOS.

ExpressVPN täcker även smarta TV-apparater och spelkonsoler. Men det är återigen ganska likt det vi har sett med NordVPN: installera ExpressVPN på en Wi-Fi-router och utöka fördelen till de anslutna enheterna.

Dessutom säljer ExpressVPN sin egen router, Aircove, som kan hjälpa dig att ansluta dina olika enheter till fem olika platser samtidigt. Det behöver inte sägas att det kommer med ExpressVPN inbyggt direkt från lådan. Du måste dock köpa VPN-prenumerationen separat, utan vilken den fungerar som vilken standardrouter som helst.

Dessutom fungerar detta bara med ExpressVPN.

Aircover finns att köpa på Amazon och Flash Routers.

Slutsats: NordVPN och ExpressVPN hanterar båda en robust plattformsoberoende närvaro. Och även om ExpressVPN har sin interna router, skulle det ha varit bra om det kunde stödja andra VPN också. Därför tror jag inte att det är så fördelaktigt att skaffa Aircove när man kan få många VPN-förkonfigurerade routrar från e-handlare som Flash Routers.

Vinnare: Ingen, det är oavgjort.

Värde för pengar

NordVPN

Månatlig: $12,99

1-års plan: $4,99 per månad

2-års plan: $3,79 per månad

**Detta är NordVPN-basplaner för dessa löptider. Högre planer inkluderar också en premiumprenumeration på deras lösenordshanterare, dataintrångsskanner och 1TB krypterad molnlagring.

ExpressVPN

Månatlig: $12,95

6 månader: $9,99 per månad

1-års plan: $8,32 per månad

Slutsats: NordVPN är inte bara mer funktionsrikt än ExpressVPN, utan det är prissatt mycket lägre (för en årlig prenumeration). Endast de månatliga nivåerna är prissatta ungefär samma; Annars är det helt enkelt inte vettigt att välja ExpressVPN framför NordVPN för längre varaktigheter, åtminstone ekonomiskt.

Vinnare: NordVPN

Målgrupp

Detta är inte för att jämföra utan bara för att se deras tillämplighet.

NordVPN

NordVPN är för personligt bruk, och det är utmärkt på det. Men de har förgrenat sig i NordLayer för att utöka godheten till sina företagskunder. Detta är en moln-VPN som är extremt enkel att implementera för att erbjuda skydd för hela affärsnätverket, användare och enheter.

Följaktligen kan du välja vem som helst, NordVPN eller NordLayer, baserat på användningsfallet.

ExpressVPN

Från och med nu betjänar ExpressVPN endast individer.

Till skillnad från företags-VPN är ExpressVPN dock utformat för att skydda sina individuella kunders integritet, inte något företags, regerings eller annan enhets intressen.

Källa: ExpressVPN

Detta faktum begränsar ExpressVPN till personliga användare, utan någon version tillgänglig för företagskunder.

Sammanfattning

FactorNordVPNExpressVPNOnboardingSömlös Betalningsfel med betalkort. Paypal fungerade.UIModern med fler funktioner.Basic kill switch för problem på serversidan.ProtocolsNordLynx och OpenVPNLightway och OpenVPNKill switchAvancerat med ett extra app kill-läge.Basic kill switch.SpeedReducerad nedladdningshastighet till hälften. Uppladdningar kämpade ännu mer.Samma som NordVPN.EncryptionLeaks IPv6.Samma som NordVPN.StreamingFelfritt avblockerade Netflix, BBC iPlayer och Amazon Prime.Minor kämpar med BBC iPlayer, men generellt effektiva för att avblockera strömmar.Cross Platform SupportExtensive. Har appar för större plattformar. Samma som NordVPN. Har också en egenbyggd router.Value for MoneyLägre pris för längre prenumerationsplaner, fler funktioner.Högre priser för längre prenumerationer och färre funktioner.MålpublikPersonlig användning. Sträcker sig till företagskunder med sitt affärserbjudande, NordLayer. Endast för personligt bruk. Ingen företagsversion är tillgänglig.Extra funktioner Skadlig programvara, antispårning, annonsblockering, dubbel VPN, serverobfuskation, dedikerad IP och Tor över VPN. Skadlig programvara och spårningsskydd.

Vem är vår vinnare: NordVPN eller ExpressVPN?

Personligen är resultatet klart som dagen. NordVPN vann denna strid med 4-0 över ExpressVPN. Inte att förglömma, fyra sektioner (av totalt åtta) hade ingen vinnare, vilket tyder på att ExpressVPN inte alls var en lättviktsutmanare.

Bara det, NordVPN har mer att erbjuda, och det är mycket mer ekonomiskt prissatt.

Följaktligen kommer jag att avsluta den här artikeln med att rekommendera NordVPN helt enkelt.

PS: Söker fortfarande; du kan också prova min favorit genom tiderna: Proton VPN.