Vad är Vo5G (VoNR) och hur jämför det med VoLTE?

Nyckel takeaways

  • Vo5G, eller röst över 5G, är en trådlös standard som gör att samtal kan ringas och tas emot via 5G-nätverket, vilket ger kristallklar röstkvalitet och minskad latens.
  • Vo5G skiljer sig från VoLTE genom att använda en 5G-anslutning istället för LTE, vilket erbjuder högre bandbredd, bättre codecs för samtalskvalitet, lägre latens och möjligheten att använda höghastighetsdata samtidigt.
  • För att använda Vo5G behöver du en kompatibel enhet, en operatör som stöder Vo5G och befinna dig i ett område som täcks av din operatörs 5G-nätverk. Om tillgängligt finns det ingen anledning att inte använda Vo5G för samtal av högre kvalitet. Vo5G är framtiden för samtal eftersom 5G fortsätter att förbättras.

Ökningen av snabbare nätverksanslutningar har inte bara lett till snabbare internet. Med framväxten av 4G och 5G har förändringar förbättrat alla aspekter av vår mobila upplevelse. De bästa nätverken har till och med fört kraften i dessa nya tekniker till våra samtal, så de låter bättre och tydligare varje gång. Särskilt två nya teknologier, Vo5G (även känd som VoNR) och VoLTE, har förändrat vårt sätt att ringa samtal. Men vad är VoNR, och vad är annorlunda med det jämfört med VoLTE?

Vad är Vo5G?

Först och främst måste vi förklara vad Vo5G är. Termen står i grunden för ”röst över 5G”, och det är också känt som VoNR eller ”röst över NR” (NR, eller New Radio, är ett alternativt namn för 5G, precis som LTE är för 4G). Och det är precis vad du tror att det är. Det är en trådlös standard som låter dig ta emot samtal och prata med andra och utnyttja ditt 5G-nät fullt ut istället för att behöva gå ner till en äldre standard.

Vanligtvis, när du tar emot samtal, kommer din telefon att falla ner till en äldre standard för att behandla samtalet. Detta kan vara VoLTE, som redan är ganska utbrett, eller för vissa länder eller regioner kan det vara vanlig gammal 3G eller 2G. Men Vo5G håller din telefon på samma 5G-anslutning, vilket har flera fördelar. Bland dessa fördelar är kristallklar röstkvalitet för båda ändar av samtalet samt minskad latens, så att dina samtal flyter så nära som möjligt till en personlig konversation eller som ett samtal som hålls över Wi-Fi.

Kärnan i det är bara ett samtal som hålls över din dataanslutning. När du ringer ett samtal med Vo5G omvandlas din röst till digitala datapaket och sänds över 5G-nätverket, liknande hur data överförs när du surfar på internet eller använder appar. Det är väldigt likt något som ett VoIP-samtal som görs på en tredjepartsapp, men det faktum att det använder 5G snarare än bara 4G gör att dina samtal har mindre latens och bättre kvalitet än de annars skulle ha. Det liknar att ringa någon på WhatsApp över en riktigt bra internetanslutning – du vet att det kommer att låta väldigt bra.

Hur skiljer sig Vo5G från VoLTE?

Som vi nämnde tidigare är den största skillnaden mellan Vo5G och VoLTE användningen av en 5G-anslutning istället för LTE. Medelhastigheten för en LTE-anslutning är runt 12 till 30 Mbps, vilket är anständigt men inte riktigt ”snabbt” med dagens standarder. Med hjälp av partytricks som operatörsaggregation kan anslutningshastigheterna ökas till cirka 100 Mbps. Ändå är detta ingenting jämfört med vad 5G kan göra. Under optimala förhållanden kan 5G-hastigheter variera från 200 Mbps till 500 Mbps, och många har sett verkliga hastigheter som närmar sig 1 Gbps – även om detta är sällsynt och kräver 100 % optimala förhållanden och allt för att gå helt rätt, är det verkligen något som är möjligt.

Det är en mycket viktig ökning av bandbredden, och det är något som Vo5G använder för att göra skillnad. Den ökade bandbredden låter Vo5G använda bättre codecs för ökad samtalskvalitet, samt högre bithastigheter och samtal har också lägre latenser, så dina samtal är faktiskt snabbare också. Utöver detta är det möjligt för dig att använda 5G-samtal och höghastighetsdata samtidigt, precis som du för närvarande kan göra med VoLTE, och i händelse av att din 5G-anslutning misslyckas eller på annat sätt avbryts, stöder den också sömlös överlämning till den äldre, men beprövad VoLTE-standard.

Det är i princip alla fördelar som du för närvarande åtnjuter med din 5G-anslutning, förutom för dina vardagliga samtal.

Hur använder du Vo5G/VoLTE?

Grejen med Vo5G, precis som med VoLTE, är att du inte behöver göra så mycket för att använda den. Det är dock fortfarande i sin linda, och i vissa fall kan det fortfarande kräva lite justeringar. För att använda Vo5G behöver du en kompatibel enhet, en operatör som stöder Vo5G, och du måste befinna dig i ett område som täcks av din operatörs 5G-nätverk.

För att använda Vo5G, se till att det är aktiverat på din telefon. Inte alla 5G-smarttelefoner är kompatibla med Vo5G när vi skriver detta, så din körsträcka kommer att variera, men som en allmän tumregel, om din telefon släpptes efter 2022 och den är kompatibel med 5G, kommer den förmodligen att stödja Vo5G . I de flesta fall bör VoNR vara aktiverat som standard, men du kan kontrollera telefonens inställningar för att bekräfta.

Dessutom måste din operatör stödja Vo5G-tjänster, och din mobilplan måste innehålla Vo5G-samtal. I skrivande stund är det bara T-Mobile som stöder Vo5G i USA, men andra operatörer som Verizon och AT&T bygger också ut sina möjligheter. I Storbritannien genomförde EE det första Vo5G-samtalet i september 2023, vilket indikerar extremt begränsat stöd (igen, i skrivande stund).

Operatörer över hela världen kan ha 5G-anslutning men stöder inte Vo5G än – du bör definitivt kolla med din operatör i förväg. Om alla rätt villkor är uppfyllda kommer dock din telefon automatiskt att använda Vo5G för röstsamtal när du är i ett område med 5G-täckning, vilket ger dig en sömlös och högkvalitativ samtalsupplevelse.

Det är samma allmänna princip som VoLTE, där det egentligen bara ska fungera utan att göra någonting, med skillnaden är att VoLTE vid det här laget är mycket mer utbrett än Vo5G, och det är därmed lättare att ringa över VoLTE än Vo5G.

Ska du använda Vo5G eller VoLTE?

Det finns egentligen ingen anledning att inte använda den snabbare samtalsstandarden när den är tillgänglig. Oavsett om det är Vo5G eller VoLTE, kan båda teknikerna ge dig samtal av högre kvalitet, med den extra skillnaden att Vo5G stöder samtal av ännu högre kvalitet och lägre latenser än VoLTE. Om du har 5G-anslutning tillgänglig, och du råkar kunna dra nytta av Vo5G, så för all del, ge det ett försök – det kommer att falla ner till VoLTE om det tappar och inte kan hänga med i alla fall.

Vo5G är samtalens framtid

Det är alltid bra att se samtalstekniken utvecklas med våra nätverk. Vo5G är den naturliga utvecklingen av samtal som kommer som en del av den nya 5G-eran, och vi kommer säkerligen att se denna term oftare under de kommande månaderna och åren när 5G fortsätter att mogna och förbättras.