6 Android Gallery-appar som är bättre än Google Foton

Google Photos har stört säkerhetskopieringsbranschen för molnmedia. Genom att erbjuda lagring online för foton och videor på din smartphone gratis, är appen frestande för alla Android- (eller till och med iPhone)-användare. Ett ökande antal Android-telefoner har bara appen Foton, utan någon annan standardgalleriapp förinstallerad.

Men är Google Foto den enda bildvisaren du behöver på din telefon? Antagligen inte. Ska du bry dig om Google Foto överhuvudtaget, och vilka är de bästa alternativen? Låt oss ta en titt.

Behöver du ett alternativ till Google Photos?

Det finns mycket att älska med Google Foto. Förutom att säkerhetskopiera bilder är tjänstens sökning och ansiktsigenkänning branschledande, plus att du kan använda Google Foto för att skapa album, animationer och till och med filmer från dina foton.

Det är något trevligt med att använda en app vars gränssnitt liknar det du ser om du visar dina bilder i en webbläsare. Och om du har en Google Cast-enhet som en Chromecast kan du enkelt överföra dina foton och videor till den stora skärmen.

Med det sagt finns det några intressanta Galleri-appar tillgängliga som gör mycket mer. Många av dem har också den välbekanta känslan av ”galleriapp”, som borde få långvariga Android-användare att känna sig som hemma.

Vill du ha en enkel, no-nonsens galleriapp? Simple Gallery levererar. Du kan bläddra bland mapparna i telefonens internminne, visa bilder i ett rutnät och svepa runt mellan bilderna. Om det låter grundläggande så är det meningen.

Därmed inte sagt att appen inte kommer packad med extra funktioner. Det låter dig ändra färgen på gränssnittet från orange till något mer anpassat efter din smak (jag valde blått). Det finns också ett alternativ för att ställa in skärmens maximala ljusstyrka och automatiskt rotera bilder när du tittar på helskärm. Du kan också dölja gränssnittet helt när du startar appen.

Om det är mycket skräp som du inte vill ska lägga upp i ditt galleri, kan du utesluta hela kataloger från dess systemgenomsökning eller be appen att dölja vissa bilder. Du kan sedan lösenordsskydda dessa bilder eller hela appen.

Observera att gratisversionen av appen är en begränsad provversion. Du kan köpa proversionen för $2,99 på Google Play. Men Simple Gallery är programvara med öppen källkod, och utvecklarna tillhandahåller en helt gratis kopia av proversionen på F-Droid också.

Ladda ner: Enkelt galleri (Gratis provperiod, prenumeration krävs om den inte laddas ner från F-Droid)

2. Bilder

Den här appen kom in på vår lista över de bästa Android-apparna tidigare. Den goda nyheten är att alla episka funktioner från QuickPic (en tidigare utmärkt galleriapp som vi inte längre rekommenderar att du installerar) också är tillgängliga i Piktures. Bortsett från det har den här appen en unik design med albumomslagsfoton som uppvisar en parallaxeffekt.

Med Piktures kan du filtrera efter foton, videor, GIF:er eller till och med efter plats. Det finns också en intressant kalendervy, där den visar en månadsvy med miniatyrer och en räkning av hur många bilder som togs en viss dag. Piktures har också en QR-kodskanner inbyggd i appen – det här borde vara användbart om din standardkameraapp inte redan har den.

Men om det inte räckte så finns det också en snygg OCR-funktion (Optical Character Recognition) som konverterar text i bilder till ett redigerbart format. Tryck bara på valfri bild, välj knappen med tre punkter längst upp till höger och välj Extrahera text (OCR).

Ladda ner: Piktures (Gratis köp i appar tillgängliga)

A+ Gallery har ett spartanskt utseende men med en enastående funktion. I likhet med appen Foton på iOS erbjuder den en dag-, månads- och årvy av alla dina foton.

Du kan också kontrollera var dina bilder togs på en karta. Det är ett annat sätt att tänka på dina bilder. Se bara till att skrubba dessa foton av platsdata innan du delar dem online.

Det finns inbyggt stöd för att synkronisera dina foton till A+ Cloud eller Dropbox, men det finns inget som hindrar dig från att använda en annan app för att säkerhetskopiera dina foton istället.

Ladda ner: A+ Galleri (Gratis köp i appar tillgängliga)

F-Stop Gallery har en liknande platsfunktion som kartlägger geolokaliseringsdata från dina foton på en karta. Du kan också se de exakta koordinaterna för alla bilder på Google Maps.

Det finns en uppsjö av sorteringsalternativ i den här appen – förutom att sortera efter namn och datum kan du också sortera efter storlek och till och med dag, vecka, månad eller år. Varje bild kan betygsättas genom en tryck-och-håll-åtgärd medan du tittar på den i helskärm.

Även om appen är gratis att installera, låser en uppgradering till Pro-versionen upp funktioner som att skriva metadata, anpassad sortering, teman, kapslade album och mer.

Ladda ner: F-Stop Gallery (Gratis) | F-Stop Gallery Pro ($12,99)

5. Kamerarulle

Det finns något att säga om galleriappar med öppen källkod. Den offentliga källkoden betyder att du vet att det inte pågår någon spårning i bakgrunden, och det är en stor sak när du arbetar med något så intimt och identifierbart som dina foton. Så om Simple Gallery inte kliar på dig, överväg kamerarulle istället. För att bevisa dess autentiseringsuppgifter med öppen källkod, som Simple Gallery, kan du också ladda ner Kamerarulle på F-Droid.

Kamerarulle kommer förmodligen inte att vinna dig över funktioner, men den erbjuder ett elegant, mindre konventionellt sätt att bläddra igenom fotona på din enhet. Och det finns inga annonser eller köp i appen. Den inbyggda bildredigeraren är inte mycket, men det är lätt att öppna bilder i en separat redigerare om det skulle behövas.

Ladda ner: Kamera rulle (Fri)

Om du inte har problem med Googles ekosystem kan alternativet för Google Foton du letar efter vara Googles egen Galleri-app. Google Gallery är ett offline-orienterat alternativ till Google Photos som låter dig titta på dina bilder utan att behöva krångla med integration med en molntjänst.

Google Gallery är en smart app som gör det enkelt att rulla igenom dina foton, videor och mappar. Du kan också använda automatiska touch-ups på dina bilder eller använda ett stort antal filter. Det finns inte mycket mer i vägen för funktioner än så, men det finns inte heller några annonser eller köp i appen. Bara det är ett starkt försäljningsargument.

Ladda ner: Google Gallery (Fri)

Vill du ha något mer som Google Photos?

Google Photos är en fantastisk app som bevarar dina värdefulla minnen sömlöst på ett kostnadseffektivt sätt. Men en app som automatiskt säkerhetskopierar bilder online kommer med integritetsproblem, särskilt när bilderna går till ett företag med Googles affärsmodell. Innan du använder Google Foto kan du fråga dig själv vem som verkligen äger bilderna du lagrar online.