Vilket är bäst för fightingspel?

Spread the love

Kampspelsgemenskapen är en av de äldsta konkurrenskraftiga videospelsscenerna. Det började med möten i lokala spelhallar och har sedan dess blivit mycket mer tillgängligt för spelare.

Medan plattformen har förändrats, är drivkraften för konkurrens densamma, och spelare letar alltid efter en fördel. Så vilken av de två vanligaste ingångarna i Fighting Game Community (FGC) är bättre: kontroller eller arkadstick?

Controller vs. Arcade Stick: Faktorer att överväga

De flesta fightingspel portades först till konsoler innan de blev tillgängliga på PC. Kontrollerna som följer med dessa konsoler har förändrats avsevärt under åren, men det ursprungliga designkonceptet förblir detsamma.

Kontroller försöker fånga arkadens magi i en mindre formfaktor. Några av de bästa kontrollerna för närvarande på marknaden, som Xbox Series X|S-kontrollern och PS5:s DualSense-kontroller, går utöver det vanliga.

Även om dessa tjänar sitt avsedda syfte, är bärbara arkadpinnar nu lätt tillgängliga för fightingspelsentusiaster. Båda alternativen har sina fördelar, och här är några faktorer att tänka på när du bestämmer vilket som är bäst för fightingspel.

1. Ingångsprecision

Det är dags att titta närmare på vad som krävs för att vara konkurrenskraftig i ett fightingspel. Det finns en anledning till att FGC blomstrar efter över 30 års konkurrens.

Varje input är viktig när man möter de bästa, vilket skapar ett stort färdighetstak för nya spelare att utforska. Himlen är gränsen, förutsatt att din precision och körhastighet är på punkt. Med detta i åtanke måste din valda styrenhet stödja inmatningsprecision.

Låt oss först överväga kontrollern. Kontroller har olika knappar som kan tilldelas olika åtgärder i spelet. Rörelse är dock vanligtvis begränsad till två alternativ. Du kan antingen använda en joystick eller en D-Pad. Så frigörande som båda alternativen kan vara, har de sina problem.

Joysticken är ganska liten och kan vara oprecis när den används av en nybörjare. Joysticks är också benägna att sticka av efter långvarig användning, vilket kan få din karaktär att röra sig utan uppmaning. Å andra sidan är D-Pad lite mer exakt men svårare att använda med ett begränsat rörelseomfång.

  Hur man delar Vudu-biblioteket

En arkadsticka överträffar en kontroller när det gäller ingångsprecision. Spaken är ganska stor och kombinerar rörelsefriheten en joystick erbjuder med precisionen hos en D-Pad. De flesta arkadpinnar kommer med åtta inmatningsknappar, vilket vanligtvis räcker för de flesta spel. Spelare tvingas dock använda knappkombinationer för andra åtgärder i spelet.

Så även om en arkadpinne är exakt, kräver den mer skicklighet än en kontroller.

2. Hållbarhet

Bildkredit: soepratman/Freepik

Fightingspel är intensiva inmatning och pressar vilken kontroll som helst som används till sin gräns. Som sådan är det viktigt att överväga hållbarheten hos dina val innan du köper en. Så låt oss titta på byggkvaliteten för de flesta kontroller.

Det finns två sidor av detta argument. Vissa användare berömmer nyare kontroller för deras uppfinningsrikedom och solida konstruktion, medan andra känner att de inte är så bra som de brukade vara.

Faktum är att kontroller försämras mycket snabbare än tidigare. Detta kan dock också tillskrivas ökningen av konkurrensutsatt spel. Även om vi inte är insatta i tillverkningsprocesserna för de flesta vanliga kontroller, kan vi se processen bakom att skapa en arkadsticka.

Några YouTube-kanaler täcker anpassning av arkadstick, vilket visar hur solid byggkvaliteten är. I slutändan är arkadpinnar speciellt utformade för att ta mycket missbruk och hålla länge.

En arkadstick av hög kvalitet kan hålla i fem till sex år utan underhåll och ännu längre när den underhålls regelbundet. Styrenheter måste dock bytas oftare och är kostsamma att fixa när de är skadade.

3. Funktionsknappar

Indataspecifikationerna är lika unika som varje fightingspel. Som sådan är det viktigt att undersöka vad ditt val av spel kräver för att få den bästa användarupplevelsen.

Kontroller har vanligtvis mycket mer funktionella knappar än arkadpinnar. De kommer med ansikts- och axelknappar som de flesta moderna fightingspel integrerar i sina kontrollscheman.

En anledning till att vissa spelare svär vid arkadpinnar är deras anpassningsbarhet. Du kan plocka isär din arkadpinne, ändra layouten och lägga till de knappar du tycker är nödvändiga för att tävla i ditt val av spel.

En nackdel med detta tillvägagångssätt är den tekniska kunskap som krävs för att anpassa en arkadpinne. I slutändan kan en handkontroll vara det bättre valet beroende på hur många funktionella knappar ett fightingspel kräver.

  Vad är 7DS Grand Cross Secret Box-koder?

4. Feedback

Feedback i konsolspel har varit en stor sak sedan lanseringen av tidiga dual-shock-kontroller. De flesta moderna fightingspeltitlar tillåter olika grader av feedback. Den kan vara så liten som en liten vibration när din spelare blir påkörd.

Men inte alla professionella spelare gillar distraktionen som vissa av dessa vibrationer kan orsaka, så det är inte ofta en faktor att ta hänsyn till när man väljer mellan arkadpinnar och kontroller. Oavsett så handlar det fortfarande om val.

En kontroller är det bästa alternativet om du är den typen av spelare som gillar feedback när du spelar dina fightingspel. Arcade sticks kommer inte med vibrationsfeedback i någon form.

Vissa entusiaster leker dock med tanken på att introducera haptisk feedback till arkadpinnar. Det är också värt att notera att DualSense-kontrollern i synnerhet stöder haptisk feedback, vilket kan göra dina fightingspel lite mer uppslukande.

5. Ergonomi

Ergonomi som koncept har blivit allt viktigare med framväxten av den konkurrensutsatta spelscenen. Att bedöma de bästa sätten att optimera din miljö för långvarig sittning är viktigt, särskilt när du spenderar långa timmar med att spela ditt favoritspel.

Din valda handkontroll kan bidra till ergonomin i din installation, hur överraskande det än kan låta. Här är vad jag menar.

En handkontroll ger en mer avslappnad hållning, eftersom spelare kan flytta sina kontroller som de vill. Moderna kontroller är också designade för att passa i många greppstilar under längre perioder. Dessutom låter en handkontroll dig vara längre bort från skärmen och sitta på en lika bekväm stol som du äger.

En arkadpinne är å andra sidan stor och klumpig. Man kunde vila lådan i knäet eller placera den på ett bord. Det första alternativet främjar böjning under spelsessioner och kan vara dåligt för din rygg.

Du kan begränsa skadan genom att placera din arkadpinne på ett justerbart bord. Ett justerbart bord låter dig experimentera med olika höjder tills du hittar det som låter dig sitta rakt medan du använder din arkadpinne.

Detta är dock en hel del problem bara för att spela bekvämt. Följaktligen går det inte att förneka att en kontroller är ergonomiskt bättre än en arkadpinne.

  (LÖST) Videoexport har fastnat i Microsoft Photos-appen

6. Kompatibilitet

Detta är den ultimata faktorn när du väljer mellan en kontroller och en arkadsticka. Nu finns de flesta fightingspel tillgängliga både på konsol och PC. Men stöder din enhet en kontroller eller en fightingstick? Eller stöder den båda? Dessutom, hur enkelt kan du ansluta din handkontroll eller slåss fast vid din enhet?

Tja, både konsoler och datorer stöder kontroller i varierande grad. Kontroller fungerar bra med sin matchande konsol och även på PC. Både PS5- och Xbox Series X|S-kontrollerna är plug-and-play-kompatibla med Windows.

De flesta fightingspel fungerar på Steam, som har faciliteter som stöder traditionella kontroller och arkadpinnar. Så du borde inte ha problem med något av alternativen om du kör ditt spel på Steam.

Å andra sidan är konsoler väldigt kräsna när det gäller arkadpinnar som får köras på plattformen. Som sådan måste du undersöka och upptäcka vilka arkadspel som din konsol stöder.

Lång historia kort, kompatibilitet är en begränsande faktor som påverkar konsolspelare mer än deras PC-motsvarigheter. Båda ingångarna fungerar sömlöst på PC, medan endast ett litet urval av båda fungerar på konsoler.

Controller vs. Arcade Stick: Vilket är det bättre alternativet?

Efter att ha gått igenom några kriterier som är viktiga för att bestämma vilken input du ska välja, låt oss komma till en bedömning. Tja, om du tänker nå toppen av konkurrenskraftiga fightingspel behöver du en arkadpinne. Precisionen och funktionaliteten är ojämförlig.

Vissa toppspelare i fightingspelsscenen använder dock kontroller. Även om det är möjligt, kräver det mycket mer ansträngning att vara bra på en kontroller konsekvent. Om du har extra tid att lägga in, då kommer det inte att vara ett problem. Annars är en arkadpinne rätt väg att gå.

Få den bästa konkurrensfördelen

Det slutliga målet för alla tävlingsspelare är att vara bäst. Som ett resultat har fightingspel skapat en passionerad gemenskap av spelare som är dedikerade till att finslipa sina färdigheter.

Men för att vara bäst behöver du den bästa utrustningen. Allt handlar om vad som känns rätt. Föredrar du en arkadstickskontroll eller en kontrollers komfort och bekvämlighet? Hur som helst kommer du att ha en fantastisk tid att spela de fightingspel du älskar.