Är WhatsApp säkert? 6 bedrägerier, hot och säkerhetsrisker att veta om

WhatsApp, den Metaägda meddelandeplattformen, är en av världens mest populära meddelandeappar. Det uppskattas att över två miljarder människor använder appen och skickar cirka 100 miljarder meddelanden per dag.

Det är därför ingen överraskning att säkerhetsproblem, hot mot skadlig programvara och spam dyker upp på WhatsApp. Här är allt du behöver veta om de potentiella farorna med att använda WhatsApp, inklusive några av plattformens vanligaste säkerhetsproblem och bedrägerier. I slutändan hjälper vi dig att göra din bedömning om du tror att WhatsApp är säkert eller inte.

1. WhatsApp Web Malware

WhatsApps enorma användarbas gör det till ett självklart mål för cyberkriminella, av vilka många fokuserar på WhatsApp Web och WhatsApp Desktop.

Appbutikerna på telefoner – App Store på iOS och Google Play Store på Android – är mer noggrant reglerade än internet i stort. När du söker efter WhatsApp i dessa butiker är det i allmänhet tydligt vilken app som är den officiella. Det är inte sant för det bredare internet.

Brottslingar, hackare och bedragare har alla utnyttjat detta. Det har förekommit fall av angripare som skickat ut skadlig programvara som WhatsApp-skrivbordsapplikationer. Om du har oturen att ha laddat ner en av dessa kan installationen distribuera skadlig programvara eller på annat sätt äventyra din dator.

I vissa fall kunde hackare installera WhatsApp-spionprogram på grund av en sårbarhet, enligt en säkerhetsrådgivning som publicerades av meddelandetjänsten 2019. Då, Facebook avslöjade sårbarheten påverkade alla WhatsApp-appar (inklusive företagsversionerna) på Android, iOS, Windows Phone och Tizen OS.

Andra försökte ett annat tillvägagångssätt, skapade nätfiskewebbplatser som maskerade sig som WhatsApp Web och lurade dig att ange ditt telefonnummer för att ansluta till tjänsten. Men de använder faktiskt det numret för att bombardera dig med spam eller länka det till andra läckta eller hackade data på internet.

För att vara på den säkra sidan, använd endast appar och tjänster från officiella källor. WhatsApp erbjuder en webbklient som du kan använda på vilken dator som helst, känd som WhatsApp webben, som du bara bör komma åt via WhatsApp-webbplatsen. Det finns också officiella appar för Android-, iPhone-, macOS- och Windows-enheter som du bör använda för att undvika WhatsApp-bedrägerier.

Ladda ner: WhatsApp för Android | iOS | Mac OS | Windows (Fri)

2. Okrypterade säkerhetskopior

Meddelanden du skickar på WhatsApp är krypterade från ände till ände. Det betyder att endast din enhet och mottagarens enhet kan avkoda dem. Den här funktionen förhindrar att dina meddelanden fångas upp under överföringen, även av Meta själv. Detta skyddar dock inte meddelandena när de väl har dekrypterats på din enhet.

WhatsApp låter dig säkerhetskopiera dina meddelanden och media på Android (Google Drive) och iOS (iCloud). Detta är en viktig funktion eftersom den låter dig återställa oavsiktligt raderade WhatsApp-meddelanden. Det finns en lokal säkerhetskopia på din enhet utöver en molnbaserad säkerhetskopia. Dessa säkerhetskopior innehåller dekrypterade meddelanden från din enhet.

Säkerhetskopieringsfilen som lagras på iCloud eller Google Drive är inte nödvändigtvis krypterad. Eftersom den här filen innehåller dekrypterade versioner av alla dina meddelanden är den teoretiskt sårbar och undergräver WhatsApps end-to-end-kryptering.

Eftersom du inte har något val på en plats för säkerhetskopiering är du överlämnad till molnleverantörernas nåd för att hålla din data säker. Det finns andra sätt som angripare kan använda för att få tillgång till dina molnlagringskonton också.

Tack och lov uppdaterade WhatsApp sin tjänst för att inkludera end-to-end krypterade chattsäkerhetskopior. Den här inställningen är dock inaktiverad som standard. Gå till Inställningar > Chattar > Chattsäkerhetskopiering > Krypterad säkerhetskopiering från slut till ände och välj Slå på för att säkra dina WhatsApp-säkerhetskopior. Du måste skapa ett lösenord för att skydda dina säkerhetskopior. Kom dock ihåg att du inte kommer att kunna komma åt dina säkerhetskopior om du glömmer lösenordet—WhatsApp kan inte återställa det åt dig.

3. Facebook-datadelning

I januari 2021 släppte Meta en ny datadelningspolicy för WhatsApp, som kräver överföring av din information mellan WhatsApp och Facebook. Efter att användare klagat noterade företaget att det skulle begränsa WhatsApps funktioner för alla som inte väljer att delta.

Senare samma år mildrade Meta återigen straffen, även om det uppmuntrade användare att välja de nya policyerna. Denna datadelningspolicy kan potentiellt vara en av de största WhatsApp-säkerhetsriskerna eftersom den innebär att din data också kommer att vara sårbar om Facebook kan hackas.

4. Hoaxes och Fake News

Sociala medieföretag har kritiserats för att tillåta falska nyheter och desinformation att spridas på deras plattformar. Meta, i synnerhet, har fördömts för sin roll i att sprida desinformation under den amerikanska presidentkampanjen 2020. WhatsApp har också varit föremål för samma krafter.

Två av de mest anmärkningsvärda fallen har varit i Indien och Brasilien. WhatsApp var inblandad i det omfattande våld som inträffade i Indien under 2017 och 2018. Meddelanden som innehöll detaljer om påhittade barnbortföranden vidarebefordrades och spreds över plattformen, anpassade med lokal information. Dessa meddelanden delades brett i människors nätverk och resulterade i lynchning av de som anklagades för dessa falska brott.

I Brasilien var WhatsApp den primära källan till falska nyheter under 2018 års val. Eftersom denna typ av desinformation var så lätt att sprida, startade affärsmän i Brasilien företag som skapade desinformationskampanjer mot kandidater som möjliggjordes av det faktum att WhatsApp används för både affärs- och personlig kommunikation.

Båda frågorna pågick under 2018, ett år som var ökänt hemskt för Meta. Digital desinformation är ett svårt problem att hantera, men många såg WhatsApps svar på dessa händelser som apatiskt.

Företaget genomförde dock några förändringar. WhatsApp sätter gränser för vidarebefordran, så du kan bara vidarebefordra till fem grupper, snarare än den tidigare gränsen på 250. Företaget tog också bort genvägsknappen för vidarebefordran i ett antal regioner också.

Trots dessa ingripanden, tidigt under covid-19-pandemin, användes WhatsApp för att dela felaktig information om viruset. Återigen implementerade Meta vidarebefordringsbegränsningar för att förhindra spridning av felaktig eller falsk information. På samma sätt arbetade det med myndigheter och hälsoorganisationer över hela världen för att utveckla WhatsApp-chatbots, så att människor enkelt kunde få tillgång till tillförlitlig information om pandemin.

Båda scenarierna – de politiska händelserna 2018 och covid-19-pandemin – påverkades av samma problem: falsk information vidarebefordras till flera personer. På grund av detta är gränserna för vidarebefordran permanenta på plattformen, vilket hjälper men inte på något sätt är en kula i kampen mot falska nyheter.

5. WhatsApp Status Sekretessproblem

Under många år var WhatsApps statusfunktion, en kort textrad, det enda sättet för dig att sända vad du gjorde vid den tiden. Detta förvandlades till WhatsApp Status, en klon av den populära Instagram Stories-funktionen.

Instagram är en plattform som är designad för att vara offentlig, även om du kan göra din Instagram-profil privat om du vill. WhatsApp, å andra sidan, är en mer intim tjänst som används för att kommunicera med vänner och familj. Så du kan anta att det är privat att dela en status på WhatsApp också.

Det är dock inte fallet. Alla i dina WhatsApp-kontakter kan se din status. Lyckligtvis är det ganska enkelt att kontrollera vem du delar din status med. Navigera till Inställningar > Sekretess > Status (på Android trycker du på trepunktsmenyn uppe till höger och väljer Inställningar > Sekretess > Status), så kommer du att se tre sekretessval för dina statusuppdateringar:

  • Mina kontakter.
  • Mina kontakter utom.
  • Dela bara med.

Se här till att lämpligt alternativ är valt. Precis som med Instagram Stories försvinner alla videor och foton som läggs till din status efter 24 timmar.

Trots statusfunktionens övergående karaktär, kom ihåg att alla som kan se dina uppdateringar kan spara en kopia utan din vetskap. WhatsApp har ingen inbyggd funktion för att spara statusuppdateringar, men vem som helst kan göra detta genom att ta en skärmdump, skärminspelning, använda WhatsApp Status-sparappar och mer.

WhatsApp låter dig inte veta om någon sparar din uppdatering, så var noga med att inte dela något känsligt. Innan en sådan funktion är tillgänglig, här är några tips för att göra ditt WhatsApp-konto mer privat och säkert.

6. WhatsApp jobbbedrägerier

Online jobbbedrägerier är ganska vanliga – och med dess popularitet använder bedragare också WhatsApp för att dela jobbbedrägerier. Detta förklarar varför du kan få rekryteringsmeddelanden på WhatsApp.

Avsändaren kan utge sig för att vara en rekryterare eller rekryteringsföretag, där det populäraste alternativet är högprofilerade organisationer och företag som Världshälsoorganisationen, UNICEF och Microsoft.

WhatsApp-jobbbedrägerier innebär huvudsakligen att avsändaren delar en länk med en kort beskrivning. Dessa falska jobberbjudanden använder höga löner som lockbete och vill vanligtvis att mottagaren ska skicka pengar i förväg för att säkra en plats. När du väl har skickat pengarna kommer du aldrig att höra från rekryteringsbedragaren igen. Det finns olika sätt att upptäcka WhatsApp-bedrägerier; du bör lära dig dem om du vill ligga före bedragare.

Är WhatsApp säkert?

Så, är WhatsApp säkert att använda? WhatsApp är en förvirrande plattform. Å ena sidan implementerade företaget end-to-end-kryptering i en av världens mest populära appar, en klar säkerhetsuppsida. Det finns dock många WhatsApp-säkerhetsproblem.

En av de primära frågorna är att det ägs av Meta och drabbas av många av samma integritetsfaror och desinformationskampanjer som sitt moderbolag. Sammanfattningsvis, efter att ha räknat in allt ovan, är WhatsApp säkert eller inte? Det är upp till dig.