Vilken meddelandeapp ska du använda?

Viktiga takeaways

  • Signal erbjuder bättre sekretess- och säkerhetsfunktioner än WhatsApp, med mer konservativa policyer för datainsamling.
  • Signal har en mindre användarbas jämfört med WhatsApp, vilket gör det potentiellt svårare att övertyga kontakter att byta plattform.
  • WhatsApp har fler funktioner för affärsmeddelanden, vilket gör det till ett bättre alternativ för att få kontakt med kunder.

WhatsApp och Signal rankas bland de bästa snabbmeddelandeapparna för både mobil och stationär. Med stigande integritetsproblem på WhatsApp har många övervägt att byta till Signal. Så, hur jämför de två apparna?

WhatsApp vs Signal: funktionerna de har gemensamma

WhatsApp och Signal delar en liknande uppsättning funktioner. De är båda gratis meddelandeappar med end-to-end-kryptering och plattformsoberoende stöd.

Här är en snabb sammanfattning av de viktigaste funktionerna som båda apparna erbjuder:

  • Försvinnande meddelanden.
  • End-to-end-kryptering.
  • Självförstörande media.
  • Aviseringskontroller.
  • Synkronisering över plattformar.
  • Statusuppdateringar.
  • Säkerhetskopiering av chatt.

Båda apparna har inbyggda säkerhetsfunktioner för att dölja din IP-adress och verifiera nya kontakter med ett unikt säkerhetsnummer.

WhatsApp och Signal har båda försvinnande meddelanden, vilket är ett alternativ som automatiskt raderar meddelanden efter en viss tid.

På WhatsApp kan du välja om du vill att dina meddelanden ska försvinna efter 24 timmar, 7 dagar eller 90 dagar. Signal ger dig lite mer flexibilitet och du kan välja om du vill att dina meddelanden ska försvinna efter 30 sekunder, 5 minuter, 1 timme, 8 timmar, en dag, en vecka eller en månad. Du kan också inaktivera alternativet helt eller skapa en anpassad tidsgräns.

När det kommer till push-meddelanden har WhatsApp-användare möjlighet att antingen stänga av meddelanden helt eller inaktivera förhandsvisningar av meddelanden.

Signal tar integriteten för dina aviseringar till nästa nivå och låter användare välja om de vill att aviseringar endast ska visa kontaktens namn, både kontaktens namn och meddelande, eller varken kontaktens namn eller meddelandet. Du kan också dölja aviseringar helt.

När det gäller användning av flera enheter kan du använda WhatsApp på upp till fyra länkade enheter åt gången. På samma sätt kan du använda Signal på upp till fem länkade enheter åt gången.

WhatsApp och Signal är båda tillgängliga på iOS, Android, Windows och Mac. Medan Signal är tillgängligt för Linux, finns det tyvärr ingen officiell WhatsApp-klient för Linux i skrivande stund.

WhatsApp vs Signal: Meddelandeplattformarna jämfört

Så nu när du känner till deras likheter, hur är det med deras skillnader? Den största skillnaden mellan apparna är hur de hanterar datainsamling.

De har också olika storleksgränser för gruppchattar och samtal, men är lika när det gäller användarvänlighet.

Säkerhet och integritet

Signal var den första fria meddelandeplattformen med öppen källkod som erbjuder end-to-end-kryptering och använder protokollet för både en-till-en-chattar och gruppchattar.

Även om detta inte alltid har varit fallet, använder WhatsApp också end-to-end-kryptering. Men apparna hanterar metadata annorlunda.

När du skickar ett meddelande till någon skickar du också ut metadata, som inkluderar information som när ditt meddelande levererades och vem mottagaren är. Båda meddelandeplattformarna använder samma krypteringsprotokoll som utvecklats av Open Whisper Systems.

Medan end-to-end-kryptering säkerställer integriteten för dina meddelanden, som MIT Nyheter noterar att dessa system inte alltid skyddar metadata. Det är här en viktig skillnad uppstår mellan WhatsApp och Signal.

WhatsApp kan dela din kontoinformation med sitt moderbolag, Meta. Detta inkluderar bland annat ditt telefonnummer, appanvändning, enhetsinformation, IP-adress. Detta utgör en integritetsrisk.

Tvärtom, Signal använder en funktion som kan skydda din metadata, kallad Sealed Sender. Denna funktion döljer information om avsändaren, även från själva plattformen.

Enligt Signals sekretesspolicy, samlar appen in viss kontoinformation och kan komma åt dina kontakter om du väljer den här funktionen. Den använder också en tredjepartstjänst för att verifiera ditt konto med en engångs-PIN.

Sekretesspolicyn säger också: ”Signal säljer, hyr eller tjänar inte på dina personliga uppgifter eller innehåll på något sätt – någonsin.”

Enligt WhatsApps sekretesspolicy, samarbetar plattformen med andra metaföretag och tredjepartstjänsteleverantörer för att förbättra sina tjänster. Dessa företag kan komma åt informationen WhatsApp samlar in om dig. Tjänsten använder även cookies.

Enligt dess App Store-sidanWhatsApp kan samla in följande information och länka den till din identitet: köp, ekonomisk information, plats, kontaktinformation, kontakter, användarinnehåll, identifierare, användningsdata, diagnostik och sökhistorik.

I kontrast, Signals App Store-lista noterar att den samlar in kontaktinformation men länkar inte denna data till din identitet.

Sammantaget vinner Signal i sekretesskategorin på grund av dess sekretessfunktioner och de mycket mer konservativa datainsamlingspolicyerna jämfört med WhatsApp.

Video- och röstsamtal

Video- och röstsamtal på både WhatsApp och Signal är end-to-end-krypterade, vilket innebär att ingen, inklusive plattformarna själva, kan lyssna på eller avlyssna dina samtal.

För att säkerställa att någon inte kan spåra din plats med din IP-adress erbjuder Signal och WhatsApp båda en säkerhetsfunktion (samtalsrelä) som vidarebefordrar ditt samtal via företagets servrar för att skydda din IP-adress.

Du kan ha upp till 32 deltagare när du använder WhatsApp-gruppvideosamtal och upp till 256 deltagare i ett gruppröstsamtal. Å andra sidan kan du ha ett signalgruppvideosamtal eller röstsamtal med maximalt 40 deltagare.

WhatsApp lanserade också möjligheten att starta röstchatt i Discord-stil, som kan anslutas till upp till 32 deltagare.

Popularitet

Enligt Statista, WhatsApp har cirka 2 miljarder aktiva användare varje månad. Under tiden, Business of Apps tyder på att Signal hade runt 40 miljoner aktiva användare 2022. Det betyder att WhatsApp är mycket mer populärt som den största meddelandeappen i världen.

Men låt inte dessa siffror lura dig. Signal har fått stöd av offentliga personer som Edward Snowden, som talar mycket om plattformens engagemang för integritet och säkerhet för sina användare.

Tyvärr betyder Signals mindre användarbas att det är troligt att majoriteten av dina kontakter och personer du vill chatta med kanske inte använder plattformen.

Därför skulle du behöva gå igenom besväret med att övertyga dina vänner och familj att testa plattformen och börja använda den istället för WhatsApp.

Gruppchatt

En WhatsApp-gruppchatt kan ha upp till 1 024 personer, och du kan skapa en Signal-gruppchatt med upp till 1 000 personer. Om du är gruppadministratör på en WhatsApp- eller Signal-gruppchatt kan du bjuda in personer att gå med i chatten genom att helt enkelt dela en länk med dem.

Båda meddelandeplattformarna har även administratörsgodkännande, vilket gör att gruppchattadministratörer kan granska varje begäran om att gå med i gruppen innan en medlem får gå med.

På båda plattformarna kan administratörer ta bort medlemmar, redigera gruppinformation och bestämma vem som kan skicka meddelanden eller initiera röst- och videosamtal inom gruppen.

Användarvänlighet

Signal är något mer anpassningsbar än WhatsApp och låter dig ändra din chattfärg och appens ikon, tillsammans med alternativ för att anpassa din bakgrund och växla mellan ljust och mörkt läge.

Å andra sidan låter WhatsApp dig välja en anpassad tapet och växla mellan ljust och mörkt läge. Vid installation har båda meddelandeplattformarna en enkel installationsprocess, vilket gör det enkelt för användare att komma igång.

Eftersom båda plattformarna har liknande funktioner som statusuppdateringar, kommer det inte att vara en utmaning att navigera i någon av dem.

Affärsmeddelanden

En kärnskillnad mellan WhatsApp och Signal är stödet för affärsmeddelanden och sändningskanaler.

WhatsApp-kanaler, som gör det möjligt för administratörer att skicka utsända meddelanden till sina följare, lanserades 2023. Dessutom erbjuder WhatsApp Business funktioner som automatiska svar, meddelandemärkning inom specifika grupper och ett verktyg för meddelandeschemaläggning.

Signal inkluderar inte dessa funktioner, vilket betyder att den inte är idealisk om du vill ha kontakt med dina kunder.

Ska du använda WhatsApp eller Signal?

Det går inte att förneka att Signal överträffar WhatsApp när det gäller säkerhet och integritet. Medan WhatsApp verkar komma ikapp Signal och konsekvent rullar ut nya säkerhetsfunktioner, är metoderna för datainsamling mellan appar väldigt olika.

Om du är orolig för säkerhet och integritet finns det inget bättre val där ute än Signal.

Den enda nackdelen, enligt vår åsikt, är möjligheten att personerna du tänker chatta med inte är Signalanvändare, och du måste lägga tid på att övertyga dem att gå med i plattformen. Om du inte kan göra det är WhatsApp en solid meddelandeapp som de flesta människor du känner sannolikt kommer att använda.