Hur man högerklickar på en Mac

Att utföra en högerklicksåtgärd på en Mac är inte lika enkelt som på en Windows-dator. Det beror på att Apples Magic Mouse och styrplatta inte har en dedikerad högerklicksknapp. Ta en stund att bekanta dig med följande högerklicksalternativ i macOS för att undvika förvirring i framtiden.

Hur man högerklickar på en Mac-styrplatta

Moderna bärbara Windows-datorer låter dig högerklicka genom att helt enkelt trycka på pekplattan med två fingrar. Men macOS låter dig inte göra det som standard. Du måste konfigurera styrplattans inställningar, oavsett om du använder Apples Magic Trackpad eller den inbyggda Force Touch-styrplattan på din MacBook.

Gå till Apple-menyn > Systeminställningar från menyraden och välj alternativet Styrplatta längst ned i det vänstra sidofältet.

Leta nu efter inställningen Sekundärt klick till höger. Om den är av, ställ in den på Klicka med två fingrar. Du kan också växla på Tryck för att klicka i samma meny om du vill trycka på Mac-styrplattan med två fingrar för att aktivera högerklicka som du är van vid på en bärbar Windows-dator.

Andra alternativ för den sekundära klickfunktionen inkluderar Klicka i det nedre högra hörnet och Klicka i det nedre vänstra hörnet (för vänsterhänta användare). Överväg att prova dem alla och välj sedan den inställning du föredrar.

Hur man högerklickar på en Apple Magic Mouse

Till skillnad från en traditionell mus som har separata knappar för vänsterklick och högerklick, Apples magiska mus har bara en fysisk knapp. Så hur går du tillväga för att högerklicka på den?

Det är ganska enkelt: allt du behöver göra är att klicka på höger sida av musen. Men om det inte utlöser högerklicksåtgärden på din Mac måste du konfigurera musen i macOS.

Gå till Systeminställningar > Mus och leta efter inställningen Secondary Click. Se till att den är inställd på Klicka på höger sida. Om du är vänsterhänt kan du ställa in den på Klicka på vänster sida istället.

Använd tangentbordet för att högerklicka på din Mac

Denna högerklicksmetod används ofta och föredras när du skriver. Oavsett inställningar för mus eller styrplatta i macOS kan du använda den här metoden för att snabbt högerklicka på din Mac. Allt du behöver göra är att hålla ned Ctrl-tangenten innan du klickar på styrplattan, Magic Mouse eller vänsterklicksknappen på valfri mus för att utlösa högerklicksåtgärden i macOS.

Hamlin Rozario/MakeUseOf

Högerklicka med en traditionell mus

Det enklaste sättet att högerklicka på en Mac är att köpa en vanlig fysisk mus med två knappar. Du kan plocka upp en av de bästa mössen för dagligt bruk för mindre än $80. Och om du letar efter något smutsbilligt kan du köpa Logitech M185 från Amazon för under 15 $.

Hamlin Rozario/MakeUseOf

Anslut musen eller dess trådlösa adapter till din Mac (du behöver en adapter om din Mac bara har USB-C-portar) och klicka på Tillåt när du får meddelandet ”Tillåt tillbehör att ansluta?” dyka upp. När du har gjort det bör du kunna börja använda det omedelbart. Gå gärna till Systeminställningar > Mus för att justera dess känslighet, rullningshastighet och andra inställningar.

Att ha fullständig kontroll över högerklicka på en Mac är avgörande för att kunna använda operativsystemet effektivt. Om du är ny på macOS kan du vara säker på att du kommer att få kläm på din Macs högerklicksmetoder på nolltid.