Vilken lagringsenhetsanslutning är bäst?

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • SATA-enheter prioriterar lagringskapacitet, vilket gör dem billiga och lättillgängliga för dagligt bruk.
  • SAS-enheter är snabbare och mer pålitliga än SATA-enheter, vilket gör dem till ett bättre val för applikationer och servrar på företagsnivå.
  • SATA-enheter är bättre för att lägga till masslagring till en PC eller lokal NAS, medan SAS-enheter är bättre för servrar och företagsmiljöer.

Gränssnitt som SATA och SAS tillåter moderkort att samverka med hårddiskar och SSD:er, vilket gör att de kan ladda operativsystem, köra program och göra nästan allt som datorer kan.

Men med så många olika användningsområden och så mycket jargong är det lätt att gå vilse i termer som ”SATA” och ”SAS.” Vad är dem? Hur skiljer de sig åt? Vilken ska du välja?

Vad är SATA?

SATA- eller Serial Advanced Technology Attachment-kontakten använder standard 15 strömstift och sju datastift. SATA-enheter är mer populära eftersom de prioriterar lagringskapacitet framför hastighet, vilket resulterar i billig och lättillgänglig masslagring.

CyberVam/Shutterstock

Men bara för att SATA-enheter fokuserar på lagringskapacitet betyder det inte att de är långsamma. De flesta konsumentbaserade SATA-enheter startar vid 5400 RPM men kan gå så högt som 7200 RPM. Även om SATA-enheter inte är lika snabba som SAS-enheter, är det mer än tillräckligt för de flesta att köra sina datorer.

SATA-enheter är också billiga, och är därför den perfekta lagringslösningen för de flesta situationer, som att köra en gör-det-själv NAS eller ta regelbundna säkerhetskopior av data. Även när SSD-enheter tar över är SATA-hårddiskar fortfarande populära för masslagring.

Vad är SAS?

SAS står för Serial Attached Small Computer System Interface. Den använder en liknande kontakt som SATA, och använder också 15 stift för ström och sju för dataöverföring. Men splittringen i SATA-kontakten mellan ström- och dataöverföringsstiften är inte lika framträdande.

Adamantios/Wikimedia

SAS-enheter är snabbare och mer pålitliga än SATA-enheter när det gäller dataöverföring. En SATA-kontakt är snabb på att lagra data, men utgående data överförs inte med samma hastighet. SAS åtgärdar problemet genom att överföra data så fort som det går in.

De används ofta i applikationer och servrar på företagsnivå som är utformade för att köras 24/7. Enligt Toshiba, en av de mest populära hårddisktillverkarna i världen, är den genomsnittliga tiden mellan fel (MBTF) för SAS-enheter mellan 1,4 till 2,5 miljoner timmars användning mellan 5 och 55 grader Celsius. Däremot är MTBF för generella SATA-enheter endast cirka 600 000 timmars användning vid samma temperatur. Jämförelsesida Diffen sätter denna skillnad på 1,2 till 1,6 miljoner timmars användning vid 45 grader Celsius för SAS och 700 000 timmar till 1,2 miljoner timmar vid 25 grader Celsius för SATA-enheter.

De förbrukar dock mer ström och det är vanligt att låta en SAS-enhet ladda upp operativsystemet på en server och använda SATA-enheter för lagring. Detta görs också eftersom SAS-enheter fokuserar mer på dataöverföringshastigheter än lagring, vilket innebär att SAS-enheter över 500 GB kan vara ganska dyra.

SATA vs. SAS: Vad är skillnaden?

SATA- och SAS-enheter har för- och nackdelar, så här är en praktisk tabell för att jämföra de två.

SATA

SAS

Kontakttyp

15-stifts ström, 7-stifts data (delad kontakt)

15-stifts ström, 7-stifts data (sammanfogad kontakt)

Fart

5400 till 7200 RPM, dataöverföringar upp till 6Gb/s

7200 till 15000 RPM, dataöverföringar upp till 12Gb/s (med dubbla portar SAS)

Pålitlighet

700 000 till 1,2 miljoner timmar vid 25°C, kan misslyckas under eller efter långvarig användning

1,2 miljoner till 1,6 miljoner timmar vid 45°C, designad för att användas 24/7

Pris

1TB-enheter börjar på ~ $25

Relativt dyrare. 1TB-enheter börjar på $35-$40.

Användningsfall

Konsumentdatorer, bärbara datorer och lagringslösningar

Företagsmiljöer som servrar och datacenter.

Naturligtvis finns det flera andra anslutningstyper, särskilt om du pratar om PC-användning för konsumenter. SATA, jämfört med NVMe och M.2, kommer till kort när det gäller tillförlitlighet och hastighet. Även PCIe SSD kan vara ett bra alternativ jämfört med SATA.

Ska du använda SATA eller SAS?

Som du säkert kan gissa har båda teknikerna specifika användningsområden. Om du vill lägga till masslagring till din PC eller lokala NAS är SATA ett bättre alternativ totalt sett. Du får inte bara gott om lagringsutrymme för en relativt lägre kostnad, utan du får också anständiga dataöverföringshastigheter om du flyttar data till din interna hårddisk eller över nätverket till en NAS.

Men om du letar efter lagring för en server, processintensiv arbetsstation, datacenter eller någon annan företagsmiljö är SAS det bättre valet. Du får snabbare och mer tillförlitlig lagring utformad för att köras konstant utan fel. Som sagt, det kommer till en liten premie: kostnad. En 1TB SAS-enhet kan vara betydligt dyrare än en 1TB SATA-enhet på grund av den senares popularitet. Den exakta kostnaden kan variera från tillverkare till tillverkare, men SAS-enheter är det dyrare alternativet i de flesta fall.

Sammantaget beror valet på vad du ska använda din enhet till. Om du bara vill stoppa in den i din dator för att fungera som masslagring är du bättre med SATA. Men om du funderar på att uppgradera lagring på en server eller behöver att enheten ständigt är aktiv är SAS rätt väg att gå.