Vilken är den sämsta Samsung-telefonen att köpa 2023?

Om du inte har en iPhone, är chansen stor att du använder en Samsung Galaxy istället. Denna linje av smartphones har blivit otroligt populär genom åren och är nu det näst mest populära valet bredvid Apples iPhone-sortiment. Men inte alla Samsung Galaxy-telefoner är en hit. År 2023 finns det ett par anmärkningsvärda exempel som du kanske vill fundera över.

Galaxy Z Fold 5

Samsungs hopfällbara telefonserie började i slutet av 2019 med Galaxy Z Fold. Samtidigt som Z Fold var innovativ med sin vikbara pekskärm, tillsammans med sin samtida Z Flip, väckte stor uppståndelse bland allmänheten, främst på grund av deras extremt höga pris och ömtåliga skärmar.

Med tiden har Samsung arbetat med att förbättra sin vändbara och vikbara telefonserie, som vi såg i vår Z Fold 4-recension. En förbättrad kamera, bättre prestanda, längre batteritid och bredare frontskärm var bara några av fördelarna.

Men lanseringen av Z Fold 5 i augusti 2023 gav vika för många blandade recensioner. Med ett extremt brant startpris på $1 799 (för 256 gigabyte lagring) hoppades många på ett mycket större steg framåt.

I verkligheten hade inte mycket förändrats i Z Fold 5 för att motivera prishoppet på mellan $100 och $150. Med en identisk kamerauppställning som Fold 4, ingen S Pen inkluderad, föga imponerande laddningshastigheter och en knappt förbättrad batteritid, ser Fold 5 ut att vara överprissatt för vad den erbjuder.

Z Fold 5-batteriet kan hålla i upp till 11 timmar, vilket inte är alltför luddigt, men detta är inte mycket av en förbättring från Z Fold 4, som vanligtvis varar cirka 10 timmar på en enda laddning. Det tar också cirka 80 minuter att ladda Fold 5 helt. Återigen, inte hemskt, men långt ifrån showstopp.

Dessutom är Z Fold 5 inte dammbeständig, vilket kan orsaka problem längre fram.

Det betyder inte att Fold 5 är en dålig telefon. Med en 50-megapixel huvudkamera, IPX8-hållbarhetsklassning, en stor AMOLED-skärm på 2208 x 1768 pixlar och ett Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chip är den här telefonen inget att håna. Men till ett så högt pris kommer du troligen att förvänta dig lite mer än så här, särskilt i jämförelse med Fold 4, som nu kan köpas för mycket mindre på smartphonemarknadsplatser. Allt som allt är Z Fold 5 en blandad påse.

Så om du vill ha en imponerande hopfällbar smartphone kan du ha det bättre med Z Fold 4 för tillfället, åtminstone tills Samsung släpper sin nästa hopfällbara serie.

Galaxy Z Flip 5

Galaxy Z Flip 5 släpptes tillsammans med Z Fold 5 i augusti 2023. Den mindre porträttversionen av den senare, Flip 5:s pris börjar på 999 $, en mycket mer överkomlig siffra än den för Fold 5 (även om detta beror på dess mindre skärmstorlek och vidvinkelkamera av lägre kvalitet).

Galaxy Z Flip 5 fick bättre recensioner överlag än Fold 5, men det finns fortfarande några problem att notera. Flip 5:s kamera är identisk med sin föregångare, och den har en ganska genomsnittlig batteritid. Med en 12-megapixel bakre kamera råder det ingen tvekan om att vissa användare kommer att bli besvikna över objektivkvaliteten på Samsungs senaste vändbara smartphone.

Med tanke på att Galaxy S23-serien har minst en 50-megapixel vidvinkel bakre kamera, lämnar Flip 5:s vidvinkelkamera mycket övrigt att önska.

Med en batteritid på cirka 10 timmar är Z Flip 5 inte alltför imponerande, och den laddas ganska långsamt. Det tar ungefär en och en halv timme att ladda Z Flip 5 från noll till 100 %, vilket inte är idealiskt för mer upptagna människor som tillbringar mycket tid på språng.

Dessutom har Galaxy Z Flip 5 en täckskärm (eller Flex Window) som kan stödja några appar, men detta kommer med en varning: det är begränsat och knepigt. Med 3,4 tum är den här skärmen utmärkt för att snabbt kolla din kalender eller sms, men när det kommer till att använda appar till sin fulla kapacitet, är storleken verkligen i vägen.

Dessutom är den inte inbyggt kompatibel med vissa appar, och huvudskärmen övergår inte heller till täckskärmen när den stängs. Samsung har lovat att ytterligare appstöd kommer inom en snar framtid, men för närvarande har frontskärmen begränsad användbarhet.

Flip 5 hanterar också fortfarande det veck på mitten av skärmen som den första Flip någonsin drabbats av, som kan se ganska oattraktivt ut efter upprepad användning av telefonen. Detta har varit ett problem med varje Galaxy Z Flip and Fold-enhet, så det är naturligt för användare att bli frustrerade över att det fortfarande är ett problem efter år av fortsatt utveckling.

Vilken Samsung-telefon ska du köpa 2023?

Om du fortfarande är fast besluten att köpa en ny Samsung-smarttelefon 2023, kanske du vill kolla in Galaxy S23-serien. Denna består av S23, S23 Plus och den nästan perfekta S23 Ultra. Dessa tre nyaste Galaxy S-modeller har ganska bra recensioner och erbjuder snabb prestanda, högkvalitativa skärmar, pålitlig batteritid och mycket mer.

De tre modellerna varierar i pris, där S23 är den billigaste och S23 Ultra är den dyraste. Dessa fluktuationer i pris beror på olika skärmstorlekar, kamerakvalitet, RAM-storlekar och andra funktioner.

Men om du är väldigt sugen på att skaffa dig en hopfällbar telefon, överväg Galaxy Z Fold 4 eller Z Flip 4 istället. Dessa två enheter erbjuder det mesta du kan få på Fold 5 och Flip 5 men till ett mycket lägre pris.

Den nya Flip and Fold-duon är dyr men felaktig

Om du funderar på att köpa en ny Samsung-telefon 2023, kanske du vill undvika Z Flip 5 och Z Fold 5 tills vidare. Tyvärr motiverar dessa två modellers funktioner helt enkelt inte deras prisnivåer.

Överväg att vänta ett tag tills de två telefonerna faller i värde, eller vänta med att köpa en hopfällbar telefon tills några av de mest pressande problemen med enheterna har lösts.