Vi presenterar Freenginx, en gaffel av den mest populära webbservern

Freenginx är en ny gaffel av Nginx, webbservern med öppen källkod som driver en tredjedel av alla webbplatser. Kommer denna spin-off att ersätta den etablerade marknadsledaren, och varför ska du bry dig om det?

Vad är Nginx?

Nginx (uttalas ”engine x”) är en gratis webbserver med öppen källkod som lanserades 2004. Den är lätt konfigurerbar och har även hittat en nisch som proxyserver.

Nginx popularitet har sakta växt och överträffat sin långvariga konkurrent med öppen källkod, Apache, och Microsofts egenutvecklade IIS 2019, enligt Netcraft.

netcraft

Vad är Freenginx?

Den 14 februari tillkännagav ex-Nginx-utvecklaren, Maxim Dounin, Freenginx, en gaffel av Nginx. Maxim vidtog denna åtgärd i protest mot beslut fattade av företaget som för närvarande äger Nginx, F5. Han skrev:

[I] ser inte längre nginx som ett gratis och öppen källkodsprojekt utvecklat och underhållet för allmänhetens bästa.

Den första versionen av Freenginx (1.25.4) lanserades den 20 februari 2024, med en handfull buggfixar för att åtgärda brister relaterade till minnesåtkomst. Sådana brister är vanliga säkerhetshål som kan tillåta illvilliga aktörer att attackera webbplatser.

Är Freenginx bättre än Nginx och bör jag börja använda det?

Efter bara en revision skiljer sig Freenginx knappast från sin förfader. Så är det med alla gafflar; allt eftersom tiden går kommer en gaffel sakta att avvika från sin ursprungliga programvara, eftersom projekten följer olika vägar.

Freenginx uttalade mål är att fokusera mer på säkerhetsrelaterade förbättringar och att vara utvecklarledda snarare än att drivas av top-down-beslut från en ledningsnivå.

När avläggaren mognar kommer all migrering att vara mindre av en likvärdig ersättning. Så nu är det dags att ändra om du gillar ljudet av Freenginx regi, eller om du vill stödja utvecklarens mål.

Men det finns inte heller något större behov av att byta häst i det här skedet av loppet. Nginx kommer ingenstans, och kommer alltid att ha rätt att lägga in Freenginx ändringar i sin kodbas ändå.

Vilka andra webbservrar är tillgängliga?

Bildkredit: Timofeev Vladimir/Shutterstock

Apache är fortfarande huvudalternativet till Nginx, särskilt i ekosystem med öppen källkod där det är installerat som standard eller lätt att ställa in. Dessa två webbservrar dominerar för närvarande marknadsandelar och erfarenhet av båda är värdefull.

Men det här berättar inte hela historien. Marknadsandelsstatistik från olika källor stämmer inte överens, och tidvattnet kan förändras snabbt om ett företag som ansvarar för ett stort antal webbplatser gör en förändring.

Mindre spelare inkluderar OpenResty – en annan Nginx-variant med en nisch som är värd för Lua-applikationer – och Googles GWS. Den senare används uteslutande av Google, men har en synlig marknadsandel på grund av antalet sajter som Google producerar.