Varför lanserar ”Anonymous” DDoS-cyberattacker?

Anonymous är ett världsomspännande nätverk av hacktivister som påstår sig ha en ”anti-förtrycksagenda”. Gruppen hävdar sitt stöd för informationsåtkomst, yttrandefrihet, transparens, anti-korruption och antiauktoritära insatser.

Gruppen använder krypterade chattrum och sociala medier för att diskutera och dela strategier för att hantera specifika problem. Deras rykte är dock byggt på deras inblandning i cyberattacker, särskilt DDoS-attacker på myndigheter, företag och religiösa webbplatser.

The Birth of Anonymous: From Internet Pranks to Hacktivism

Anonym dök först upp på 4chan, en anslagstavla som grundades 2003, där inlägg från icke namngivna användare på webbplatsen är taggade som ”Anonym.”

Tidigt utförde 4chan-användare ”raider”, gruppskämt som störde webbplatsens chattrum och online-gemenskaper. Sajten slog dock ner på dessa razzior på grund av oro för nätmobbning och stötande innehåll.

Räderna födde Anonymous, en av de mest ökända hackinggrupperna där ute idag. Denna decentraliserade grupp använder sociala nätverk och krypterade chattrum online för att samordna onlinestörningar, först för skojs skull och senare för sociala och politiska ändamål.

Varför Anonymous lanserar DDoS-cyberattacker

Anonymous är känt för att rikta in sig på enheter, inklusive regeringar, som de anser främjar censur och ojämlikhet. Eftersom gruppen är decentraliserad och saknar en formell struktur, för gruppen ofta interna diskussioner för att avgöra vilka skäl som ska stödjas.

Hacktivistgruppen tillkännager ofta sina attacker för att locka rekryter och uppmärksamhet i media. När rekryteringen är klar startar de sin verksamhet och identifierar mål och deras sårbarheter.

För att utföra cyberattacker använder gruppen översvämningsverktyg som High Orbit Ion Cannon (HOIC) och Low Orbit Ion Cannon (LOIC) för att överbelasta servrar, vilket orsakar serverinstabilitet eller till och med en DoS-händelse.

Anonym använder ofta klassisk svart-hat-taktik, som att använda verktyg som Acunetix för att hitta sårbarheter i webbappar och Havij för att utföra SQL-injektion på webbplatser.

Gruppens initiala mål är ofta att stjäla data från webbplatser och servrar. Om de misslyckas byter de till DDoS-attacker (Distributed Denial of Service), men först genomför de en onlineundersökning för att välja ett mål och namnge deras verksamhet.

Bildkredit: thierry ehrmann/Flimmer

Till exempel, 2008, lanserade Anonymous ”Project Chanology”, en av deras första anmärkningsvärda attacker mot Scientologikyrkan. Gruppen använde flera taktiker, inklusive bussamtal, bläcktömmande fax och DDoS-attacker för att rikta in sig på kyrkan som svar på dess rättsliga åtgärder mot Gawker för att ha publicerat en video av Tom Cruise som stöder Scientology.

Händelserna utlöste globala protester mot Scientology, med många Anonymous-anhängare som bar Guy Fawkes-masker, nu en symbol förknippad med gruppen. En annan framträdande attack är Operation Payback, som lanserades 2010 mot PayPal, PostFinance, MasterCard och Visa.

När den amerikanska regeringen bad WikiLeaks att sluta dela hemligstämplade diplomatiska kablar, bröt Visa, MasterCard och PayPal banden med whistleblower-sajten. Gruppen hämnades genom att starta DDoS-attacker mot visa.com och mastercard.com för att ha stört finansieringen till WikiLeaks. De genomförde också DDoS-attacker på PostFinance och PayPal av liknande anledning.

En annan nämnvärd attack är ”Operation Egypt”, som lanserades av Anonym 2011 som svar på att den egyptiska regeringen blockerade Twitter och slog ner offentliga protester.

Under protesterna mot regeringen använde polisen tårgas och gummikulor för att skingra demonstranter. De egyptiska myndigheterna blockerade vidare Twitter för att försvåra kommunikationen mellan demonstranter. Anonymous hotade att attackera egyptiska myndigheters webbplatser om den inte tillät fri tillgång till ocensurerad media. Det gjorde inte regeringen, så gruppen hackade och stängde ner sina webbplatser, inklusive det styrande partiets webbplats.

Under de senaste två decennierna har Anonymous lanserat många andra attacker, inklusive HBGary Federal Hack 2011, CIA:s webbplatsattack 2012, Operation Paris som svar på Parisattackerna 2015 och attacker mot Rysslands Ukraina-invasion 2022.

Anonym: Vigilantes eller moderna hjältar?

Anonymous projicerar sig själv som en beskyddare av de socialt, ekonomiskt och politiskt underprivilegierade. Den utför DDoS-attacker mot dem som den uppfattar som ansvariga, inklusive regeringar och företag som har skadat de missgynnade inom dessa sfärer.

Gruppens stödjare ser dem sannolikt som hjältar som snabbt levererar en del av den välbehövliga rättvisan. Men många kritiker tycker att anonyma attacker, inklusive doxning och DDoS-attacker, är olagliga och oetiska.