Hur man anpassar systemfältsklockan på Windows

Klockan i systemfältet, som ligger på höger sida av aktivitetsfältet i Windows, är lite tråkig. Skulle det inte vara bra om du kunde välja en mängd olika skal för systembrickaklockan och förstärka den lite? Tyvärr låter Windows dig inte göra det som standard, utan kommer istället att tvinga dig att nöja dig med den intetsägande, grundläggande klockan.

Du kan dock anpassa klockan i systemfältet i Windows med Free Desktop Clock och ElevenClock. Free Desktop Clock är ett program som innehåller nio alternativa skal för systemfältsklockan. ElevenClock-appen lägger till en mer anpassningsbar klocka i systemfältet i Windows.

Hur man installerar gratis skrivbordsklocka

För att ladda ner gratis skrivbordsklocka, öppna Gratis sida för skrivbordsklocka i din favoritwebbläsare. Klicka sedan på den blå knappen Ladda ner för att spara programmets installationsguide.

När du har laddat ned filen dubbelklickar du på filen freeclock.exe för att öppna installationsguiden och installera programvaran.

Hur man väljer ett nytt systembricka klockskal

När allt är konfigurerat öppnar du fönstret Free Desktop Clock. Klicka på Skins till vänster i fönstret. Välj Aktivera fackklocka om det alternativet inte redan är markerat. Välj sedan ett av skalen på den fliken och klicka på OK för att lägga till det i systemfältsklockan som på skärmdumpen direkt nedan.

Du kan lägga till fler detaljer i systembrickeklockan med de extra inställningarna. Klicka på Visa datum och Visa veckodag för att inkludera datum och dagdetaljer vid sidan av klockan. Om du väljer Visa procent av minne som används visas RAM-användningsprocenten på din PC.

För att ändra bakgrundsfärgen på klockan, klicka på rullgardinsmenyn Standardbakgrund. Välj alternativet Färgbakgrund. Klicka sedan på palettrutan för att välja en annan färg därifrån. Du kan också tillämpa viss transparens på klockan genom att justera värdet för inställningen Transparent.

Hur man lägger till olika tidszonklockor

Gratis skrivbordsklocka innehåller alternativ som visar klockor för olika tidszoner. Sådana klockor kan vara praktiska om du någon gång behöver kontrollera tiden i ett annat land innan du ringer ett internationellt telefonsamtal. Klicka på fliken Tidszoner för att se dessa alternativ.

För att aktivera en tidszonklocka, markera kryssrutan Visa denna klocka. Välj en zon i rullgardinsmenyn Tidszon. Du kan också ange en klocka i rutan Ange visningsnamn.

Hur man skapar ett timmeddelande

Gratis skrivbordsklocka har också en timinställning för tidsmeddelande. När det här alternativet har aktiverats kommer det att ringa på timmen varje timme. Det är ett bra sätt att hålla koll på timmarna som går utan att behöva titta på klockan.

Fliken Anpassningar innehåller den inställningen. Klicka på kryssrutan Timmetid på den fliken för att välja alternativet. Tryck sedan på knappen bredvid ljudrutan för att välja en ljudfil för meddelandet.

Ytterligare funktioner i Atomic Alarm Clock

Du kommer förmodligen att märka larmflikarna i fönstret Free Desktop Clock. Det är ytterligare funktioner som bara är tillgängliga inom de mer avancerade Programvara för Atomic Alarm Clock, som för närvarande säljs till $14,95. Den programvaran gör att du kan ställa in larm för specifika tider och inkluderar fler systembricka klockskal att välja mellan. Du kan också välja att synkronisera klockan med en internettidsserver i betalversionen.

Hur man anpassar Windows 11:s systemfackklocka med ElevenClock

Om du vill anpassa systemfältsklockan utan att lägga till ett nytt skal, kolla in ElevenClock-appen. ElevenClock är en app som ger dig en mer anpassningsbar Windows 11/10-klocka, som överlappar den befintliga klockan i systemfältet. Den appen innehåller anpassningsinställningar för klockans utseende, verktygstips, position, storlek, datum- och tidsformat och funktioner.

För att lägga till den här appen till Windows 11/10, öppna den här ElevenClock sida på Microsoft Store; klicka på Get in Store-appen och välj Öppna i Microsoft Store för att öppna appen från vilken du kan installera programvaran. Välj alternativet Installera för ElevenClock i det lilla Microsoft Store-fönstret som öppnas.

Då kommer du att se ett Välkommen till ElevenClock-fönster som poppar upp. Klicka på OK i det fönstret för att ställa in det valda systemspråksalternativet för ElevenClock. Välj Hoppa över för att gå direkt in i appen utan att titta på guiden. Tryck på knappen Öppna för att visa ElevenClock-fönstret. Nu kan du fastna i att anpassa systemfältsklockan.

Klicka på Klockposition och storlek för att se alternativ för att ändra storlek och flytta klockan. Dra reglagen på fälten Ändra höjd och Ändra bredd för att göra klockan större eller mindre. Du kan flytta klockan till vänster eller överst på skärmen genom att välja Visa klockan till vänster på skärmen eller Tvinga klockan att vara överst på skärmen.

För att anpassa klockans teckensnitt, klicka på kategorin Klockutseende. Klicka på kryssrutan Använd ett anpassat teckensnitt och tryck på knappen Välj anpassat teckensnitt. Sedan kan du välja teckensnitt, stil (kursiv och fetstil) och storleksalternativ i det andra fönstret som öppnas och klicka på OK för att ställa in inställningarna.

Du kan ändra teckensnittets färg genom att markera kryssrutan Använd ett anpassat teckensnitt. Klicka sedan på knappen Välj en anpassad för att få fram ett Välj en färg-fönster. Välj en grundfärg på paletten och klicka på OK för att tillämpa den. Du kan också ändra klockans bakgrundsfärg på ungefär samma sätt genom att välja alternativet Använd en anpassad bakgrundsfärg.

Genom att klicka på kategorin Datum- och tidsinställningar utökas alternativen för att ändra formatet på klockan. Där kan du välja alternativ för att visa sekunder, datum, veckonummer och veckodagar på klockan. Om du väljer att visa allt där, måste du förmodligen utöka klockans höjd och bredd för att passa allt. Alternativt kan du minska klockans teckenstorlek.

Verktygstipset är texten du ser när du håller muspekaren över klockan. För att anpassa det, klicka på kategorin Verktygstips utseende. Sedan kan du välja samma anpassade teckensnitt, storlek och färginställningar för verktygstipsets text som är tillgängliga för klockans utseende. Välj Inaktivera verktygstipsets suddiga bakgrundsinställning för att ta bort verktygstipsets bakgrundsruta.

Den anpassningsbara klockan i systemfältet är inställd på att visa kalendern/meddelanden som standard när du klickar på den. Du kan dock ändra klickåtgärden för den klockan. För att göra det klickar du på Klockfunktioner i fönstret ElevenClock-inställningar. Klicka sedan på rullgardinsmenyn för den valda kryssrutan Ändra åtgärd för att välja en annan åtgärd för klockan. Du kan välja alternativ för att öppna Aktivitetshanteraren, Start-menyn, sökmenyn, Kör, etc.

ElevenClock har en guide som guidar dig genom att anpassa klockan i systemfältet. För att se ElevenClocks välkomstguide, expandera kategorin Allmänna inställningar genom att klicka på den och trycka på knappen Öppna där; klicka på Start-knappen i välkomstfönstret som öppnas. Välj sedan en inställning för varje steg i guiden och klicka på > pilknappen.

Förnya din klocka i systemfältet med gratis skrivbordsklocka eller ElevenClock

Som du nu har sett behöver du inte hålla fast vid den där trista gamla systembrickaklockan i Windows 11/10/8/7/XP. Istället kan du snabbt och enkelt välja ett annat skal för den med Free Desktop Clock (eller Atomic Alarm Clock). När du väl har tagit tag i programvaran kan du lägga till mycket mer visuellt tilltalande klockor i Windows systemfält och anpassa dem ytterligare med ytterligare inställningar.

ElevenClock är också en fantastisk ny app för att anpassa Windows 11:s systemfackklocka. Du kan använda den appen för att göra fler mindre teckensnitt, färger, funktioner och formatändringar i systemfältsklockan utan att se över den med ett nytt skal. Välj den programvara du föredrar för att anpassa klockan i systemfältet.