Anonymous framstår som ett globalt nätverk av hacktivister, som påstår sig förespråka en agenda mot förtryck. De betonar sitt stöd för fri tillgång till information, yttrandefrihet, transparens, motstånd mot korruption samt åtgärder mot auktoritära styren.
För att diskutera och samordna strategier i specifika frågor nyttjar gruppen krypterade chattrum och sociala medier. Deras rykte vilar dock tungt på deras involvering i cyberattacker, särskilt DDoS-attacker riktade mot myndigheter, företag och religiösa organisationers webbplatser.
Anonymous uppkomst: Från internetbus till hacktivism
Anonymous ursprung kan spåras till 4chan, en anslagstavla som grundades 2003. På denna plattform märktes inlägg från anonyma användare automatiskt med namnet ”Anonymous”.
I ett tidigt skede organiserade 4chan-användare så kallade ”räder”, vilket innebar gruppbetingade skämt som störde chattkanaler och onlineforum. Denna aktivitet motarbetades dock av webbplatsens administratörer på grund av oro kring nätmobbning och stötande material.
Från dessa räder föddes Anonymous, en av dagens mest omtalade hackinggrupper. Denna decentraliserade grupp använder sociala medier och krypterade chattar för att samordna sina digitala störningar, först i underhållningssyfte, men senare med sociala och politiska motiv.
Motiven bakom Anonymous DDoS-attacker
Anonymous är kända för att attackera organisationer, inklusive regeringar, som de anser främja censur och ojämlikhet. Eftersom gruppen saknar en central ledning, sker ofta interna diskussioner för att fastställa vilka frågor som ska prioriteras.
Hacktivistgruppen tillkännager ofta sina planerade attacker för att attrahera nya medlemmar och få medieuppmärksamhet. När rekryteringen är avslutad, påbörjar de sina operationer genom att identifiera mål och deras svagheter.
För att genomföra cyberattacker använder gruppen verktyg som High Orbit Ion Cannon (HOIC) och Low Orbit Ion Cannon (LOIC) för att överbelasta servrar, vilket leder till instabilitet eller rentav fullständiga DoS-händelser.
Anonymous nyttjar också traditionella ”black-hat”-taktiker, inklusive att använda program som Acunetix för att hitta sårbarheter i webbapplikationer och Havij för att utföra SQL-injektioner på webbplatser.
Gruppens initiala mål är ofta att stjäla information från webbplatser och servrar. Om detta inte lyckas, övergår de till DDoS-attacker (Distributed Denial of Service). Innan attackerna sker, genomförs en noggrann online-undersökning för att välja mål och benämna operationen.
Bildkälla: thierry ehrmann/Flickr
Till exempel lanserade Anonymous år 2008 ”Project Chanology”, en av deras första uppmärksammade attacker mot Scientologikyrkan. Gruppen använde flera olika metoder, inklusive telefonbomber, fax med tömda bläckpatroner och DDoS-attacker, i svar på kyrkans rättsliga åtgärder mot Gawker för att ha publicerat en video av Tom Cruise som förespråkar Scientology.
Händelserna ledde till globala protester mot Scientologi, där många Anonymous-anhängare bar Guy Fawkes-masker, en symbol som nu ofta förknippas med gruppen. En annan framstående attack är Operation Payback, som genomfördes år 2010 mot PayPal, PostFinance, MasterCard och Visa.
När den amerikanska regeringen uppmanade WikiLeaks att upphöra med spridningen av hemligstämplade diplomatiska meddelanden, valde Visa, MasterCard och PayPal att avbryta sina samarbeten med visselblåsarorganisationen. Gruppen svarade med att starta DDoS-attacker mot visa.com och mastercard.com som hämnd för att de stoppat finansieringen till WikiLeaks. De genomförde också DDoS-attacker mot PostFinance och PayPal av liknande skäl.
En annan viktig attack är ”Operation Egypt”, som initierades av Anonymous år 2011 som reaktion på den egyptiska regeringens blockering av Twitter och undertryckandet av offentliga protester.
Under de regeringskritiska demonstrationerna använde polisen tårgas och gummikulor för att skingra folkmassor. De egyptiska myndigheterna valde dessutom att blockera Twitter i ett försök att begränsa kommunikationen mellan demonstranterna. Anonymous varnade då med att attackera egyptiska myndigheters webbplatser om de inte återställde den fria tillgången till ocensurerad media. När regeringen inte hörsammade kravet hackade gruppen och stängde ner flera webbplatser, bland annat det styrande partiets webbplats.
Under de senaste två decennierna har Anonymous genomfört en lång rad attacker, inklusive HBGary Federal Hack 2011, CIA:s webbplatsattack 2012, Operation Paris som respons på attackerna i Paris år 2015 samt attacker som svar på Rysslands invasion av Ukraina 2022.
Anonymous: Självrättfärdiga eller moderna hjältar?
Anonymous framställer sig själva som försvarare av de socialt, ekonomiskt och politiskt utsatta. De utför DDoS-attacker mot dem som de anser vara ansvariga, inklusive regeringar och företag som har skadat missgynnade inom dessa områden.
Gruppens anhängare ser dem troligen som hjältar som snabbt tillhandahåller en form av efterlängtad rättvisa. Många kritiker betraktar dock Anonymous attacker, som inkluderar doxning och DDoS-attacker, som olagliga och oetiska.