Varför har mina favoritlåtar försvunnit från TikTok?

Viktiga takeaways

  • Universal Music Group (UMG) har tagit bort sin musik från TikTok efter att ha misslyckats med att nå ett licensavtal med sociala medieföretaget, vilket har tystat otaliga videor.
  • UMG vill att TikTok ska betala verkligt värde för sina artisters musik, medan TikTok anklagar UMG för att prioritera girighet framför artister och låtskrivare.
  • Användare kan fortfarande använda upphovsrättsskyddad musik som inte ägs av UMG i sina TikTok-videor, men att använda UMG-låtar riskerar videoupphovsrättsanmärkningar.

Taylor Swift, Harry Styles och dussintals andra artisters musik har tagits bort från TikTok. Tusentals videor som lagts upp på TikTok med dessa låtar har stängts av och användare kan inte skapa nytt innehåll med sina låtar. Så vad har hänt?

UMG tar bort musik från TikTok

En del av den mest populära musiken i världen togs bort från TikTok den 31 januari 2024, efter att Universal Music Group (UMG) och TikTok inte kunde komma till ett licensavtal. UMG är ett musikföretag som producerar och marknadsför musik från några av de största artisterna i världen.

UMG brukade licensiera sina artisters musik till TikTok, så att musiken kunde användas som ljud på den videobaserade sociala plattformen. Användare brukade kunna välja låten och spela in en TikTok med ljudet i bakgrunden.

Om du försöker söka efter någon UMG-musik på TikTok nu, kommer du inte att kunna hitta den. Och om du har några gamla TikToks med UMG-ljud på ditt konto, kommer du att upptäcka att de har stängts av.

Några av artisterna under UMG inkluderar Taylor Swift, Drake, Olivia Rodrigo, Justin Bieber, Beyoncé, Harry Styles, Ice Spice, Selena Gomez och dussintals fler.

Det betyder att videor från virala trender på TikTok som använder populära låtar helt enkelt är tysta istället. Vissa behåller fortfarande musiken, men när du klickar på ljudet möts du av ett felmeddelande som säger Detta ljud är inte tillgängligt.

Du kanske också märker att många TikTokers har gått över till att använda upphovsrättsfria ljud eller annan musik som inte ägs av UMG. Du kan också göra dina egna ljud på TikTok.

Kommer UMGs musik någonsin att återvända till TikTok?

Tills UMG och TikTok kan komma överens om ett licensavtal kommer din favoritmusik att förbli utanför TikTok. Det har inte kommit några besked från något av bolagen om en affär kommer att göras.

Både UMG och TikTok har släppt uttalanden om att ta bort låtarna.

UMG sa i sin påstående: ”I slutändan försöker TikTok bygga en musikbaserad verksamhet utan att betala verkligt värde för musiken.”

Den säger att TikToks nuvarande lönesats för artister måste vara närmare vad andra sociala medieplattformar spelar. UMG säger att de vill skydda sina artister från att bli utnyttjade.

TikTok sa i sin påstående: ”Det är sorgligt och en besvikelse att Universal Music Group har satt sin egen girighet över sina artisters och låtskrivares intressen.”

Bolaget tillade att det har kunnat komma överens med flera andra stora musikbolag.

Många TikTok-användare hoppas att företagen kan komma överens, så att de kan använda sina favoritlåtar för sina videor igen. UMG får mycket gratis marknadsföring från fans som använder dess musik i sina videor.

Kan jag fortfarande använda upphovsrättsskyddad musik i mina TikTok-videor?

Du kan använda upphovsrättsskyddad musik som inte ägs av UMG. Det är lätt att hitta trendiga låtar tillgängliga på TikTok.

Om du använder en UMG-låt i din TikTok-video riskerar du att den tas bort och får en upphovsrättsvarning.

Dämpade TikToks förblir tysta om inte UMG eventuellt returnerar sin musik till TikTok. Det finns inget sätt att lägga till ett annat ljud till en video som redan har lagts upp.

Oenigheten mellan UMG och TikTok är isolerad, vilket innebär att den inte påverkar andra musikbolags beslut att ha sin musik på TikTok. Så nu är det ett bra tillfälle att upptäcka annan ny musik i appen som du kanske inte har tänkt på tidigare.