Varför du inte längre kan betala för Netflix via iTunes

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • Netflix informerar prenumeranter i vissa territorier att de måste sluta betala via iTunes-fakturering.
  • Prenumeranter som var på den gamla grundplanen tvingas till antingen en dyrare plan eller en billigare plan som inkluderar annonser.
  • Netflix drag gör det möjligt för det att undvika att betala Apple-skatten på 30%, eftersom Apple tar en minskning av alla App Store-transaktioner.

Netflix slår återigen hårt mot människor som betalar för streamingtjänsten via Apple/iTunes-fakturering. Så om du har betalat för Netflix på det här sättet i flera år kan du nu tvingas byta till att betala för Netflix direkt.

Netflix stoppar prenumeranter som betalar via iTunes

Som först rapporterats av Nyheter för sladdklippare, Netflix har börjat informera kunderna om att de måste byta från att betala via Apple till att betala direkt. Detta påverkar människor i ”vissa territorier”, inklusive USA och Kanada, som för närvarande är på grundplanen.

Netflix avskaffade grundplanen som kostade $9,99/månad 2023 och uppdaterade sina nivåer till Standard med annonser, Standard och Premium. Alla som redan har grundplanen kan stanna på den nivån och bara betala det begärda priset på $9,99/månad. Den som registrerar sig ny (inklusive efter avbokning) eller ändrar sin prenumeration tvingas dock byta till en av de nya nivåerna och betala de nya begärda priserna.

Det inkluderar nu de som påverkas av den senaste förändringen, eftersom att byta från att betala via Apple till att betala Netflix direkt representerar en förändring av prenumerationen. Detta har lett till att vissa användare har förlorat sin gamla grundplan och ställs inför att antingen betala betydligt mer för en standard- eller premiumplan, eller betala mindre men acceptera behovet av att titta på annonser.

Det säger Netflix talesperson MoMo Zhou Gränsen att denna förändring påverkar ”medlemmar på grundplanen som använde en iTunes-betalningsmetod”.

Så länge sedan som 2018 stoppade Netflix någon från att registrera sig för sin tjänst via App Store med ett köp i appen. Men nu tvingar Netflix även befintliga prenumeranter i vissa territorier att byta till att betala för tjänsten direkt med ett kredit- eller betalkort. Detta täpper till ett kryphål som har funnits i flera år.

Varför Netflix vill att du ska betala direkt istället

Den uppenbara anledningen till att Netflix vill att du och dina medprenumeranter ska betala direkt är den så kallade ”Apple Tax”. Apple minskar med 30 % av App Store-transaktioner, inklusive prenumerationer. Det betyder att 30 % av priset som betalas för Netflix via iTunes-fakturering går till Apple snarare än Netflix.

Genom att byta bort prenumeranter från att betala via Apple och betala direkt istället kan Netflix ta hela klippet själv. Den extra bonusen är att tvinga människor att byta betalningsmetod innebär att de också måste byta plan. Vilket, oavsett om det är genom högre priser eller reklam, passar Netflix.

Är detta rättvist? Även om det måste vara irriterande för alla som är vana vid att betala $10/månad för att de ska bli mätta på The Crown and Squid Game, är det absolut vettigt ur ett affärsperspektiv. Varför ge Apple en sänkning av din vinst och göra det möjligt för användare att stanna på övergivna planer när du kan fixa båda med en policyändring?

Ändå kommer Netflix-användare som brukade betala för den gamla grundplanen via Apple med rätta att bli förolämpade över att de tvingas byta – särskilt som standardplanen kostar $15,49/månad, med Premium kostar $22,99/månad. Det enda sättet att undvika en betydande prisuppgång är att välja Standard med annonser, som bara kostar $6,99/månad men, som namnet antyder, tvingar dig att titta på annonser.