Ladda din elcykel medan du tränar

Viktiga takeaways

  • Håll dig aktiv inomhus med MorphRover samtidigt som du genererar gratis el.
  • Den har en mjuk gång och kraftfull motor, men den är tung och saknar nyans.
  • Den mest imponerande funktionen är att kunna ladda batteriet medan du tränar, men det kanske inte är idealiskt för nybörjare.

De Freebeat MorphRover är världens första 2-i-1 fat däck ebike för både utomhuskörning och inomhusträning. Och medan du tränar inomhus med den anslutna Freebeat-appen, laddar du din MorphRover redo för ditt nästa utomhusäventyr. Men medan MorphRover gör ett anständigt nog jobb med att vara både en inomhusmotionscykel och en utomhus-ebike, utmärker den sig inte på någotdera.

Freebeat MorphRover

Freebeat MorphRover är en kraftfull elcykel som kan förvandlas till en motionscykel med variabelt motstånd inomhus – och den laddar ditt batteri medan du tränar, redo att driva din nästa resa. Men om du inte redan är otroligt vältränad, skulle jag inte förvänta mig att generera mycket.

Märke Freebeat

Batteri 720Wh

Vikt 35 kg / 77 lbs

Hydraulisk bromsstil

Hjulstorlek 26×4 tum

Fjädring Endast hydraulisk fram

Motor (W) 750W

Elektronisk Power Assist 5 nivåer

Laddande AC eller självladdande motionscykel

Anslutning Bluetooth till Freebeat-appen

Förarhöjd genomsteg 5’1″ till 6′; högt steg 5’6″ till 6’4″

Däck Chao Yang

Utväxling 8 växlar

Sensor kadens

Gåläge Ja

Ram Högt steg eller steg igenom

Belysning endast fram

Bakväxel Shimano

Mått 75 tum fram och bak

Fördelar

  • Fortsätt cykla även när du inte kan ta dig ut och generera gratis el samtidigt
  • Jämn stabil gång på de flesta underlag
  • Kraftfull 750W motor
  • Variabelt motstånd för träning

Nackdelar

  • Du behöver ett Freebeat-abonnemang för att få ut det mesta av det som motionscykel
  • Kadenssensor och kontroller saknar nyans och övermannar ofta
  • Det är enormt och tungt, du kommer inte att få det här uppför någon trappa

Specifikationer: Kraftfull och enorm

James Bruce / MakeUseOf

MorphRover är en stor och tung cykel på 77lbs och mäter 75 tum från fram och bak, vilket innebär att trots sin förmåga att förvandlas till en inomhusträningscykel är det nästan helt opraktiskt att bära uppför en trappa.

MorphRover finns i tre färger (Sage Green, Sahara Sand och Midnight Black som granskats), och antingen genomstegs- eller högstegsram, har MorphRover 26×4 tum feta Chao Yang-däck – de största du hittar på någon elcykel . Steget bör passa alla 5’1″ till 6′, medan det höga steget bör passa 5’6″ till 6’4″. Som referens, jag är 6’1″, så jag valde det höga steget.

Att få ett tungt djur som detta att röra sig kräver en kraftfull motor: en 750W bakre navdrift i det här fallet, aktiverad av en kadenssensor och erbjuder upp till ett påstådda vridmoment på 85Nm med en gas som kan upp till 20MPH.

För säkerhets skull hittar du hydrauliska skivbromsar, ett litet framljus och en bakre reflektor. Märkligt nog finns kablarna för ett bakljus, men det fanns inget verkligt ljus i vårt paket att koppla in det i. Gearing är en Shimano 8-växlad, som sitter tätt intill en gasreglage; för nära för min smak, eftersom jag tyckte att växelknapparna var lite svåra att trycka på.

James Bruce / MakeUseOf

Du hittar en justerbar främre fjädring, dock ingenting bak. Batteriet kan tas bort helt med hjälp av en nyckel, så du kan ladda det någon annanstans eller bara ta bort det för säkerhets skull. Det är alla ganska vanliga grejer här, förutom de enorma däcken och cabriolet inomhus/utomhus-funktion.

Installation: Mer konstruktion än vanligt

James Bruce / MakeUseOf

MorphRover kommer med en hel del bitar att fästa, som skärmen och knapparna på styret. Den har en relativt bra tryckt snabbstartsguide att följa, men missar några kritiska steg som vilka kablar som ansluts var och det faktum att du ska fästa bromsvajern i ramen innan du sätter i framhjulet (eller så måste du ta bort antingen hjulet eller bromsspaken för att trä igenom det korrekt). Inget av detta gav stora problem, men med tanke på att de har en snabbstartsguide som är utmärkt i alla andra avseenden, verkar det som ett förbiseende. Däremot hittar du en väska full med alla nödvändiga verktyg, så du behöver inte plundra din låda.

När huvudcykeln är byggd kan du gå vidare till det statiska ramtillägget; det är ytterligare tre eller fyra lådor med bitar inbäddade i huvudfraktlådan, och konstruktionen där är enkel nog. Framhjulen sitter på ett grundställ som hindrar den från att svänga; ryggen är förhöjd och låser fast på axeln med en enkel och säker handskruvmekanism.

Jag ska notera att det är bekvämt att skicka allt i en enda låda, men det gör det otroligt tungt – totalt cirka 121 kg. Detta var mycket mer än jag kunde hantera ensam, och min fru var inte till mycket hjälp; vi var tvungna att ringa en vän för att hjälpa till att flytta in den i köket.

MorphRover är imponerande – en av de största e-cyklarna jag har recenserat hittills. Med 26-tums feta däck är den redo för några tuffa bergsleder, kombinerat med en hållbar ram. Detta skulle definitivt inte vara lämpligt för någon i den mindre delen av spektrumet. Jag är 6’1 tum eller 185 cm, och det känns fortfarande stort för mig.

Batteriet anlände helt tomt, men i ärlighetens namn skickades det från USA till Storbritannien och tog cirka tre månader att leverera, så det är förmodligen inte fallet för de flesta kunder.

Den fullständiga användarmanualen avslöjar också en mycket intressant poäng: den hänvisar till ”Velotric”-cykeln sex gånger. Min gissning är att MorphRover är en modifierad Nomad 1. Specifikationerna och ramen är identiska, medan kontrollern, med sina Bluetooth-möjligheter, förmodligen är den enda skillnaden.

Som en Spin Bike: Du kommer förmodligen att vilja ha en Freebeat-prenumeration

James Bruce / MakeUseOf

När du är redo att träna, lyft upp bakhjulet på stativet; sätt in den på stången på ena sidan och dra sedan åt bulten på den andra. Det främre stativet är ännu enklare; skjut in den under framhjulet för stabilitet. Det bakre stativet fälls upp för förvaring, och framsidan är tillräckligt liten för att inte ta upp mycket plats ändå.

James Bruce / MakeUseOf

Det hela kändes tillräckligt stabilt för att jag skulle kunna stå upp och åka rejält utan rädsla för att välta.

James Bruce / MakeUseOf

Innan du kan träna inomhus måste du byta cykeln till inomhusläge. Du kan antingen göra detta via appen – den ansluter enkelt via Bluetooth de sensorer som är inbyggda i cykeln – eller via LCD-skärmen och kontrollknapparna på styret. Det rekommenderas också att du placerar MorphRover i högsta växeln. När inomhusläget är aktiverat ser du att den vanliga hastighetsjusteringen istället ändrar det variabla motståndet i motorn, mellan 0-100. Detta kan antingen styras manuellt med +/- knapparna på styret, eller så kan du låta appen automatiskt justera nivån åt dig.

Utan en Freebeat-prenumeration kommer du bara att kunna komma åt Free Ride-delen av appen, som innehåller lite statistik om din nuvarande åktur. Det finns inga interaktiva element eller gamifierad upplevelse där – bara din kadens, uteffekt, hastighet etc.

Om du vill ha tillgång till något av de andra programmen, träningspassen eller gamifierade beatmatchande delar måste du registrera dig för 45-dagars provperioden och ange dina kreditkortsuppgifter. Efter 45 dagar kommer du att debiteras antingen 20 USD/månad för enanvändarprenumerationen eller 35 USD/månad för familjeprenumerationen.

Så vad ger detta dig?

Först ut: Träningsklasser. Följ med en verklig instruktör och få poäng på hur väl du matchar deras angivna kadens. Jag bör notera att jag är ny på ”spin”-klasser, och även om jag är säker på att vissa människor kommer att gilla detta, tyckte jag att de var svåra att följa på en liten iPhone-skärm – jag kunde knappt se hur snabbt de cyklade, och gränssnittet är annars ganska ointuitivt. Detta skulle vara bättre om du åker framför en TV-skärm, men ur kartongen finns det inget avtagbart tablettställ eller ens iPhone-hållare.

Med några klasser tyckte jag att musiken och instruktörens röst var så illa blandad att jag inte kunde höra ett ord som den stackars kvinnan sa. Vissa klasser inkluderar andra element som innebär att gå av cykeln, vilket är mer lämpat för resten av FreeBeat-sortimentet.

Då får du Rhythm Game-läget. Till skillnad från träningsklasserna finns det inget val här – du kastas rakt in i en slumpmässig låt, som jag faktiskt inte kände igen och allt lät som generisk popmusik. Cykla snabbare eller långsammare beroende på takten och försök att matcha linjerna som kommer ner på skärmen. Men till skillnad från spel som Guitar Hero finns det inga knappar att trycka på, så det är i bästa fall en svag koppling mellan vad dina fötter gör och hur det matchar takten.

När du har gjort en låt flyttas den automatiskt till en annan. Återigen, men det finns inget val, och jag ser inte riktigt hur det här är bättre än att bara sätta på Spotify. Visst, du kommer inte att få poäng på hur bra du matchar takten, men du kan göra upp det och snurra iväg som ditt hjärta vill ändå.

Båda klasserna och de rytmmatchande spellägena inkluderar en automatisk motståndsjustering, men det kändes inte som att det fungerade. Det svävade runt 10/100 oavsett vad jag gjorde. Till slut gav jag upp och tog kontrollen manuellt.

Slutligen finns det Scenic Rides. Du kan välja ett härligt bergspass eller liknande att åka genom och se det på din lilla telefonskärm. Jag förväntade mig att ju snabbare jag red, desto snabbare skulle videon utvecklas. Eller om jag slutade, skulle videon sluta. Ingen sådan lycka. Oavsett vad jag gjorde spelade det i samma takt. Jag började undra om min cykel var trasig, men nej, den var fortfarande ansluten. Du får den vanliga statistiken förstås, men den är helt bortkopplad från vad videon på skärmen gör. Det är inte bättre än att hitta en scenisk åkturvideo på YouTube och spela upp den medan du snurrar runt.

Det finns andra irritationsmoment med Freebeat-appen också, som de ständiga aviseringarna som säger till dig att se till att cykeln är inställd på växel 8 (det var det); detta händer varje session.

Det är synd, för det finns så mycket interaktivitet de kunde ha gjort med det här. Istället sa jag upp mitt medlemskap och laddade ner Holofit för Meta Quest 3. Fäst en kadenssensor på pedalen så vet den hur snabbt eller långsamt du cyklar och flyttar din virtuella cykel i samma takt. Det är kul, men det återgivna landskapet kan vara lite intetsägande. VZFit är en liknande app, men prenumerationsbaserad, med tillgång till faktiska Google Street View-bilder (vilket låter kul, men verkligheten är lite av en förvrängd röra). Tyvärr finns det ingen åtkomst från tredje part till de inbyggda sensorerna.

På väg utomhus: Grovt men kraftfullt

James Bruce / MakeUseOf

MorphRover har en kadenssensor, om än en mycket lyhörd, vilket innebär att motorn startar med full kraft på vilken nivå du än har ställt in den på i det ögonblick den upptäcker pedalrörelser – upp till 750W.

På platt terräng, även på nivå 1 PAS, kändes detta lite för mycket, som om min trampning inte behövdes. Å andra sidan, att stänga av PAS helt innebar att jag knappt kunde flytta saken på grund av den stora vikten. Det finns inte mycket nyans här.

Kraften som kadenssensorn styr på MorphRover betyder att du kommer att mikrohantera dina kraftnivåer och växla ganska ofta, beroende på hur brant terrängen är. Å andra sidan, det som är bra med en vridmomentsensor är att du bara får din egen effektförstärkning; tryck hårdare, få mer motor. Men med kadenssensorn på MorphRover känns det som allt eller inget.

Avsaknaden av bakfjädring eller trestångslänkage gör också att det är en prövning att åka över riktigt tuff terräng. Jag kände också att pedalerna var lite för nära marken jämfört med andra terrängcyklar, vilket resulterade i mer frekvent skrapning längs djupa dalar eller steniga berg.

De 26-tums feta däcken ger bra grepp och hjälper till att jämna ut körningen lite, men den totala terrängupplevelsen var ingenting jämfört med Himiway Forest Cobra.

Räckvidd: Inte massiv, men inte heller liten

Det löstagbara batteriet på 720 Wh, laddat antingen via ett traditionellt vägguttag eller din egen pedalkraft när du tränar inomhus, bör erbjuda upp till en angiven räckvidd på 60 mil. Som alltid kommer den siffran att testas med en 130lb testryttare på platt terräng med endast en nivå av pedalassistans. I verkligheten innebar det att jag fick mer som 20–25 mil. Om du är särskilt orolig för räckvidden kan du naturligtvis också stoppa stativet i en ryggsäck och ladda upp det själv.

Freebeat hävdar att 30 minuters träning ger dig 10 miles av räckvidd; men återigen, det är optimistiskt på alla sätt. Du skulle behöva åka platt i dessa 30 minuter, och du måste vara på den lätta sidan för att det ska översättas till 10 miles. Procentuellt gav 30 minuter mig ungefär 5 % batteri, vilket är mer som 1–2 miles.

Irriterande tyckte jag också att batteriet skulle sjunka 2-3% över natten. Det är möjligt att de långa leveranstiderna hade en negativ effekt på batteriet, så det kan vara ett isolerat problem som så småningom kommer att lösa sig efter kalibrering. För tillfället slutar dock att 5%-batteriet jag tjänar att försvinna helt om jag lämnar det i några dagar.

Ska du köpa Freebeat MorphRover?

Ur ett ebike-perspektiv, ingenting om Freebeat MorphRover är enastående på något sätt, men vad den erbjuder är en stabil, kraftfull åktur på eller terräng (bara inte för offroad). Det medföljande inomhusstället och omvandlingen till en träningscykel med variabelt motstånd är en enastående funktion som låter dig ladda med din egen pedalkraft och fortsätta njuta av din cykel även när vädret inte är behagligt.

På mjukvarufronten, även om jag inte tyckte att FreeBeat-appen och klasserna var tillräckligt övertygande för att motivera ett abonnemang, är det inte nödvändigt att använda läget för inomhuscykling.

Du bör dock inse att hur mycket kraft din kropp kan producera sannolikt är mycket mindre än du tror, ​​så var inte under illusionen att du kommer att lämna väggladdaren i lådan. Ändå är det en funktion som du helt enkelt inte hittar på andra elcyklar. Bara det gör MorphRover värt det.

Freebeat MorphRover

Freebeat MorphRover är en kraftfull elcykel som kan förvandlas till en motionscykel med variabelt motstånd inomhus – och den laddar ditt batteri medan du tränar, redo att driva din nästa resa. Men om du inte redan är otroligt vältränad, skulle jag inte förvänta mig att generera mycket.

Märke Freebeat

Batteri 720Wh

Vikt 35 kg / 77 lbs

Hydraulisk bromsstil

Hjulstorlek 26×4 tum

Fjädring Endast hydraulisk fram

Motor (W) 750W

Elektronisk Power Assist 5 nivåer

Laddande AC eller självladdande motionscykel

Anslutning Bluetooth till Freebeat-appen

Förarhöjd genomsteg 5’1″ till 6′; högt steg 5’6″ till 6’4″

Däck Chao Yang

Växel 8-växlad

Sensor kadens

Gåläge Ja

Ram Hög steg eller steg igenom

Belysning endast fram

Bakväxel Shimano

Mått 75 tum fram och bak