De 6 bästa bokföringsprogramvaran för småföretag och frilansare

Bokföringsprogram är avgörande för att säkerställa att ditt företags inkomstrapporter är korrekta. Detta kan hjälpa dig att undvika betydande böter och strängare straff.

Det finns gott om bokföringsverktyg för frilansare och småföretag, så kolla in våra beprövade favoriter.

1. FreshBooks för tillförlitlig och heltäckande rapportering

FreshBooks är ett skalbart frilansbokföringsverktyg som också är utmärkt om ditt företag har anställda och entreprenörer. Du kan enkelt designa fakturor i appen och använda programmet i flera länder. Så du kanske upptäcker att det här verktyget är ett utmärkt alternativ om du hanterar internationella betalningar som frilansare.

Förutom att skicka fakturor kan du också använda FreshBooks för att designa professionella förslag. Utöver det kan du spåra din tid, få balansräkningar och ställa in betalningar för retainer-kunder för vilka du får samma månadsbelopp.

Hur mycket kostar FreshBooks?

FreshBooks har tre prisnivåer: Lite, Plus och Premium. Lite är endast för frilansare. Du kan få skräddarsydda planer om du skalar din verksamhet, och dessa kommer till unika priser.

Prenumeration

Månadspris

Årspris

Lite

$19/månad

228 USD/år

Plus

33 USD/månad

396 USD/år

Premie

$60/månad

720 USD/år

Ladda ner: FreshBooks för iOS/iPadOS | Android (Gratis provperiod, prenumeration tillgänglig via köp i app)

2. HoneyBook för en allt-i-ett-frilanslösning

Om du är en frilansare baserad i USA eller Kanada är HoneyBook en fantastisk allt-i-ett-lösning. Flera bokföringsverktyg finns tillgängliga, inklusive möjligheten att skapa och skicka skräddarsydda fakturor. Du kan också få en fullständig överblick över dina inkomster och utgifter under året.

Förutom att hantera din ekonomi har HoneyBook flera verktyg som hjälper dig att förbättra din produktivitet som frilansare. Du kan till exempel integrera Google Kalender och skapa att-göra-listor. Appen integreras också med QuickBooks, Asana, Slack och flera andra lösningar.

Hur mycket kostar HoneyBook?

HoneyBook har tre prenumerationsnivåer: Starter, Essentials och Premium. När du börjar kan du få 50 % rabatt de första tre månaderna på månadsabonnemang. För årsplaner får du 50 % rabatt på ditt första år. Nedan är en jämförelse av HoneyBooks prenumerationer.

Prenumeration

Månadspris

Årspris

Förrätt

$19/månad

192 USD/år

Essentials

39 USD/månad

384 USD/år

Premie

$79/månad

792 USD/år

Ladda ner: HoneyBook för Mac OS | Android | iOS (Gratis provperiod, prenumeration tillgänglig via köp i app)

3. Wave Bokföring för gratis bokföring och fakturor

Wave Bookkeeping är ett av de mest användarvänliga verktygen på den här listan, och jag använde programmet under mina tidiga dagar som frilansare mellan 2019 och 2020. Den enda anledningen till att jag slutade använda tjänsten var för att jag flyttade till ett land där den fungerar inte.

Du kan enkelt lägga till dina intäkter och utgifter, och hemsidan låter dig se dina inkomster och utbetalningar för de senaste 12 och 24 månaderna. Det är också enkelt att designa och skicka fakturor, och du kan till och med inkludera din logotyp för att ge en professionell touch.

Lägg till dina produkter och tjänster via Wave Bookkeeping-gränssnittet för att göra fakturering för dina tjänster enklare. Dessutom har du möjlighet att koppla ditt bankkonto och underlätta enklare betalningar. Ett annat praktiskt verktyg är funktionen Expense Breakdown, som låter dig organisera dina utgifter bättre och avgöra om du spenderar för mycket på ett område.

Hur mycket kostar Wave-bokföring?

Wave Starter-planen är helt gratis, så det är ett perfekt val om du är ny på frilansande. Du kan acceptera onlinebetalningar, skapa obegränsade fakturor och lägga till alla dina inkomster och utgifter. Om du behöver mer omfattande funktioner, som att automatisera påminnelser om sena betalningar och automatisk importera dina transaktioner, kostar Wave PRO $16/månad eller $170/år.

Ladda ner: Vinka för iOS | Android (Gratis köp i appar tillgängliga)

4. Bonsai för effektiv bokföring

Bonsais intelligenta och djupa integration låter dig skapa fakturor, samla in betalningar, spåra utgifter och tid och generera rapporter för den kommande skattesäsongen. Du kan också ta fram förslag och skapa kontrakt.

Med Bonsai kan du också lista dina tjänster för att möjliggöra effektiv fakturering. För att säkerställa att allt förblir organiserat kan du använda appens kategoriseringsfunktioner. Det är också möjligt att lagra alla dina kunder i appen, vilket innebär att du enkelt kan skapa fakturor för varje person du arbetar med i slutet av varje projekt.

Hur mycket kostar Bonsai?

Bonsai har tre prisnivåer: Starter, Professional och Business. Du kommer förmodligen att klara dig bra med Starter eller Professional som frilansare, medan individer med större företag och anställda bör välja Professional eller Business. Nedan finns en uppdelning av dina olika prissättningsalternativ.

Prenumeration

Månadspris

Årspris

Förrätt

25 USD/månad

21 USD/månad

Professionell

39 USD/månad

32 USD/månad

Företag

$79/månad

$66/månad

5. Fiverr arbetsyta för skalbar bokföring och tydliga mätvärden

Jag använder för närvarande Fiverr Workspace för min frilansbokföring, och det är helt klart det bästa redovisningsverktyget jag någonsin använt. Programmet är användarvänligt och skalbart, och det stöder även flera valutor. Du kan få en enkel överblick över alla dina vinster och utgifter för både innevarande och tidigare år. Dessutom har du valet att titta på dina inkomster och utbetalningar för anpassade perioder.

Fiverr Workspace låter dig lägga till kunder och enkelt välja från din kontaktlista när du skickar månadsfakturor. Du kan också spåra försenade betalningar och skicka påminnelser till kunder om det behövs. Om du vill öka dina intäkter kan du också sätta upp mål som visas på din startskärm, med en förloppsindikator när du kommer närmare det magiska numret.

I Fiverr Workspace kan du också spåra prenumerationer, skapa förslag, hålla ett öga på din tid och mycket mer. Plattformen integreras med PayPal och Stripe, vilket innebär att du kan få betalt med minimalt krångel. Om du letar efter högre betalda projekt, överväg dessa webbplatser för att hitta frilansande tekniska jobb som betalar bra.

Hur mycket kostar Fiverr Workspace?

Med gratisversionen av Fiverr Workspace kan du integrera betalningar och skicka färdiga kundkontrakt. Om du bestämmer dig för att uppgradera till Unlimited kan du redigera dina kontrakt och få tillgång till en bredare uppsättning affärsanalyser. Du får också prioriterat stöd om något går fel. Obegränsade kostnader $24/månad och $216/år om du föredrar att betala årligen.

Innan du registrerar dig för den fullständiga versionen, överväg att kolla in vår guide till för- och nackdelar med att använda Fiverr Workspace. På så sätt kan du fatta ett bättre medvetet beslut.

Ladda ner: Fiverr Workspace för iOS | Android (Gratis köp i appar tillgängliga)

Du bör välja ett bokföringsverktyg som är tillgängligt i din region och som stöder din valuta. Du bör inte ha några problem om du är i USA, men saker och ting kan vara svårare om du är baserad på annat håll – till exempel i ett europeiskt land som inte använder euron, schweiziska francen eller brittiska pundet.

Du behöver inte oroa dig för mycket om komplexa funktioner om du är en ny frilansare. Du är bra att gå så länge ditt verktyg låter dig spåra intäkter och utgifter och, helst, skicka fakturor. Men om du är mer av en etablerad företagsägare, leta efter ytterligare funktioner som du kan behöva – speciellt om du har anställda.