Varför djuplänkning är viktigt för din appmarknadsföring

Djuplänkning är ett avancerat appinnehåll eller resursleveranssystem där du kan ta målgruppen direkt till appsidan där du exakt vill ha dem. Det förbättrar dina marknadsföringsinsatser för appar och produkter mycket!

Som marknadsförare av mobilappar kan du ha använt hundratals verktyg för att öka räckvidden för din app. Ditt dagliga mål är att skapa varumärkesmedvetenhet för appens produkter och tjänster.

De flesta av marknadsföringsverktygen för ovanstående orsak informerar bara kunderna, potentiella kunderna och målgruppen för din app eller ditt varumärke. Kunderna tar nästa steg därifrån. Det är ett passivt sätt att driva till kund eller användare att agera.

Därför är dessa inte tillräckligt effektiva. Du behöver något proaktivt för att ta kunderna direkt till appsidan eller en funktion som påverkar din apps nedladdningar, installationer, intäkter etc. Du kan uppnå detta med hjälp av ett djuplänksystem för mobilappar.

Läs vidare för att utveckla en kunskap på grundnivå om djuplänkning så att du också kan implementera detta enastående marknadsföringsverktyg till god användning.

Vad är djuplänkning?

Källa: blog.contus.com

I mobilappens ekosystem är djuplänkning sättet att guida dina kunder och användare till en specifik sida, funktion, produkt, tjänst, kundvagn och allt annat i mobilappen.

Genom att använda URI:erna (Deep Unified Resource Identifiers) kan användare landa direkt på innehållet i mobilappen du föreslår.

Användarna behöver inte gå igenom flera steg för att komma till sin intressepunkt. Sådana länkar kringgår också alla inloggningar och registreringar i speciella fall om användaren har installerat och använt appen tidigare eller om du anpassar djuplänkningssystemet med tillräckliga autentiseringsprotokoll.

Detta är ”Destinations”-delen av djuplänkning. Du måste också bestämma hur du ska ge din målgrupp tillgång till sådana länkar. Det är ”källa”-delen av djupa URI:er. Att ställa in källan är ganska enkelt. Du kan skapa en djuplänk och sedan placera den strategiskt med hjälp av följande tekniker för innehållsdelning:

 • Dela djupa webbadresser via SMS, och dess branschterm är text-till-app
 • Skicka en djuplänk till appinnehåll via e-post, även e-post-till-app
 • Du kan också placera djuplänkande URI:er på webbsidor, och det skapar webb-till-app-konceptet
 • Vissa marknadsförare skapar QR-koder (QR-till-app) med hjälp av QR-kodgeneratorer och klistrar in QR-kodklistermärken på objekt, butiker eller digitala QR-koder på webbplatser så att användarna kan skanna och komma åt djuplänkar
 • Du kan också lägga upp statusar, kommentarer och bilder på sociala medier med djuplänkar för att använda djuplänkningsmodellen från sociala till app
 • Vissa appmarknadsförare placerar också djupa URI:er i hänvisningslänkar för djuplänkar för hänvisning till app
 • Placera djuplänkar på annonser som Google Ads-banners, så kallade ad-to-app.

Fördelar med djuplänkning

Marknadsförare använder djuplänkar främst för att skapa intuitiva innehållsleveransupplevelser. Det hjälper till att driva nedladdningar, installationer, prenumerationer, köp etc. genom att ta kunder till appens aktivitetssida direkt.

Istället för att sms:a dina kunder stegen från att ladda ner en app till produktköp, lägger du direkt till produkten i varukorgen och visar dem kassaskärmen.

För tjänster trycker du direkt på prenumerationsbetalningssidan. För att be kunder att prova den senaste funktionen i din app skickar du dem till appskärmen där funktionen är tillgänglig.

Nedan hittar du några ytterligare fördelar med dina appmarknadsföringskampanjer från djuplänkningstekniken:

#1. Förbättra konverteringar

Djuplänkning ökar försäljningen genom din app. Om du erbjuder kunderna rabatter eller kampanjpriser och skickar ett sms med koden är chansen stor att användaren ignorerar det. Ibland försöker de använda kupongen men kan inte ta sig hela vägen till kassasidan.

Om du istället skickar en djuplänk till produktvagnen tillsammans med en inbäddad kupongkod kommer köparen direkt till en kassasida som visar det bästa priset. Det är mycket troligt att användaren kommer att agera på det.

#2. Stärka kundupplevelsen

Djuplänkar från flera kanaler, som QR-koder, SMS, e-post, etc. förbättrar kundupplevelsen av appen i fråga. Men om länken bryts kan du förlora förtroendet.

#3. Behåll användare och kunder

Olika marknadsföringsteam har använt djuplänkningsverktyget för att behålla kunder och användare. Du kan automatisera din app med inbyggd logik för att skicka användarna djuplänkar om appen ser att användaren tar bort sitt konto, överger vagnar, inte förnyar prenumerationer och så vidare.

#4. Kundsupport

Deep URIs är fantastiska verktyg för kundtjänstteam. Istället för att vägleda användaren steg för steg för att felsöka problem, kan du skicka en djuplänk som tar kunden direkt till appinställningar, behörigheter eller andra sidor där de själva kan åtgärda ett pågående problem.

#5. Få användare att engagera sig i ditt varumärke

Marknadsförare skickar SMS, WhatsApp-texter, e-postmeddelanden och mer med djuplänkar för att få användarna att göra saker som marknadsförarna vill samtidigt som de håller sig inom etik- och efterlevnadspolicyn.

Du ser till exempel att appens betyg och rankningar inte ökar alls. Vad du kan göra är att skicka ett SMS eller WhatsApp-text till användare som inte har skickat in ett betyg ännu. Här, istället för att be dem betygsätta, tar du dem direkt till Google Play-sidan, där de snabbt kan betygsätta appen.

#6. Öka andelen betalda användare

Marknadsförare har också upptäckt att strategiskt placerade djuplänkar ökar antalet betalda användare av din app.

#7. Öka klicka för att installera priser

Klicka för att installera priserna för alla reklamkampanjer ökar också kraftigt när du använder djuplänkar i Google-, Bing-, Facebook- och Twitter-annonser.

Typer av djuplänkar

Det finns olika typer av djuplänkningskoncept, och dessa beskrivs nedan:

Universell länkning

Källa: developer.apple.com

Apple använder Universal Linking-systemet för alla sina enheter som iPad, iPhone, iPod, Mac, etc. Om du skickar en djuplänk till en användare måste du följa Universal Linking-protokollet på iOS och iPadOS ekosystem.

När användaren trycker på den här länken öppnas den angivna appen på iPhone eller iPad. Om appen inte är installerad kommer länken att omdirigera användaren till din webbplats eller källa från vilken användaren fick åtkomst till djuplänken.

Du kan också ändra den universella länken på ett sätt att omdirigera användaren till App Store för appnedladdning och installation eftersom universella länkar gör att du kan öppna en webbsida från en app. Apple introducerade Universal Linking som djuplänkning på sina operativsystem sedan iOS 9.

iOS-operativsystemet hanterar direkt kommandon för alla universella länkningsförfrågningar. Därför är Universal Linking säkrare än konventionella djuplänkar.

Källa: developer.android.com

Android App Links är ett djuplänkningsprotokoll för webbplatsen till omdirigeringar av mobilappar på Android-enheter som smartphones och surfplattor. Applänkar använder HTTP-URL:er för att ta användare direkt till en mobilappskärm, funktion eller innehåll från en webbplats.

Om det inte finns någon installerad version av nämnda app kommer HTTP-koden att försöka ta användaren till en kopia av samma innehåll på appens webbplats. Om innehållet inte är tillgängligt på webbplatsen tar det användaren till applänkens källa.

App Link stöder Google Ads-produkter som Display-, Sök-, Shopping-, Appengagemangskampanjer och mer.

Uppskjuten djuplänkning

Uppskjuten djuplänkning är i huvudsak två omdirigeringar. Den använder mobil attributionsteknik och innehållslänksminnen. Det tar användaren till en sida för att utföra vissa uppgifter och tar dem sedan tillbaka till källan för djuplänken för att få den ursprungliga länken som omdirigerar användarna till innehåll i mobilappen.

Det är den mest pålitliga djuplänkningsvarianten för onlineannonsörer att rikta in sig på användare som inte har installerat appen ännu.

När användaren klickar på länken är den första åtgärden att öppna nedladdningsknappen på Google Play eller App Store-appen på mobiltelefonen för appen som marknadsförs. När användaren har installerat appen omdirigerar länken igen till innehåll eller funktion i appen.

Kontextuell djuplänkning

Kontextuella djuplänkar tar djuplänksystem till nästa nivå genom att erbjuda mycket anpassningsbara och relaterbara upplevelser till kunden.

Du kan distribuera sådana länkar tillsammans med en specialiserad landningssida på appen med en välkomsthälsning och engångskampanjkod eller rabatt endast tillgänglig för den aktuella användaren. Den hämtar också olika djuplänkningsstatistik som annonskampanjresultat, klick, avkastning på investeringen (ROI) etc.

Vad är URI-scheman vid djuplänkning?

Uniform Resource Identifier eller URI är en sekvens av tecken som pekar nätverksanslutna och inte nätverksanslutna enheter till fysiska eller logiska resurser. URI liknar URL. URL används dock endast när det gäller internet- och intranätprotokoll. Medan URI kan användas för identifiering av resurser både online och offline.

Formatet för att skapa eller skriva en URI-adress kallas URI-scheman. Komponenterna i URI-scheman är schemanamn (en domän, enhet, appdata, etc.), auktorisering, fråga och fragment.

I fallet med webb-till-mobil-omdirigeringar är URI-scheman komponenterna i djuplänkar. Till exempel, twitter://, facebook://, netflix://, etc., är URI-scheman. Djuplänkar använder dessa URI-scheman för att öppna den relaterade appen på smartphones och surfplattor. Dessa är också någon form av anpassade djuplänkar.

URI-scheman interagerar med appdata på enheten. Om en app inte är tillgänglig på målenheten kommer därför URI-scheman att returnera ett felmeddelande.

Hur man implementerar djuplänkning

Källa: support.google.com

Du kan använda ett Mobile Deep Linking-bibliotek för att skapa dina djuplänkar för iOS- eller Android-appar. Oavsett om du använder sådana verktyg eller inte, måste du göra följande för att implementera djuplänkning:

#1. Välja ett unikt URI-schema

Du måste välja ett URI-schema innan du kan skapa en djuplänk. URI-schemat måste vara unikt. Annars kan din djuplänk öppna din konkurrents app och visa ett fel på den. När du har skapat ett URI-schema skickar du URI-uppgifterna till appmanifestet.

När URI-schemat är klart, välj en uppsättning åtgärder för länken som den ska utföra när användaren trycker på den.

Förutsatt att du har slutfört ovanstående två steg kan du nu kompilera allt ovan i en URI-schemakod. Nu, bädda in koden i olika leveranssystem som WhatsApp, SMS, QR-koder, webbplatser, etc.

Du måste också aktivera djuplänkning i din app. För Android-appar, gå till Testa dina Android-applänkar och för Apple-enheter skaffar du Apples App Search API Validation Tool.

Exempel på djuplänkning

#1. Djuplänkning för hänvisningar och användarförvärv

Spel- och meddelandeappar använder ofta djuplänkar för att skaffa nya användare och låter dem uppleva appen omedelbart för att behålla dem.

Till exempel tar en referensdjuplänk användare direkt till spelappens händelser direkt efter nedladdning, installation och registrering.

#2. Hantera fall av övergiven vagn

Användare kan överge en varukorg av många anledningar, som att förlora kassasidan på grund av ett popup-meddelande eller ett problem med betalningsmetoden. E-handel och digitala detaljhandelsföretag använder djuplänkar för att guida användare till bortglömda vagnar.

#3. Hantering av bankprocesser

Bank-, försäkrings- och investeringsnischer använder djupa länkar för att återuppliva en ny kundprocess. Om kunder lämnar ett registrerings- eller ansökningsformulär kommer djuplänkarna att dyka upp via Google Ads och andra formulär som banners. När användare klickar på det går de direkt till formulärfältet där de övergav processen.

Några andra populära djuplänkande exempel är:

 • Skickar kampanjer och rabatter
 • Introducerar nya appfunktioner
 • Erbjud personligt innehåll
 • Marknadsför nyheter och trendigt innehåll
 • Skickar virala videor och memes
 • Erbjuder personliga kund- eller användare onboarding-resor

Utvecklarna, marknadsförarna och användarna måste sluta använda djuplänkar i osäkra nätverk. Användaren ska inte heller trycka på några djuplänkar om de misstänker att någon har hackat enheten.

Djuplänkar överför säkrad data mellan appservern och den mobila enheten. Därför kan hackare använda appimitation, social ingenjörskonst och nätfiske för att pressa användaren att ladda ner en falsk app. Sedan kan angriparna stjäla data och exfiltrera data utan att ens användare vet detta.

Slutord

Om du vet hur man utvecklar och implementerar ett djuplänksystem för din mobilapp kan du uppnå maximala marknadsföringsmål med minimala investeringar.

Användare älskar också detta tillvägagångssätt eftersom det är intuitivt att få tillgång till marknadsförda appfunktioner, innehåll, produkter, rabatter och mer.

Allt du behöver göra, som en smart app-marknadsförare, är att använda djuplänkningssystemet strategiskt för att få maximal nytta av denna marknadsföringsteknik.

Kolla sedan in de bästa App Store Optimization (ASO)-verktygen.