Hur man rensar DNS-cache på Android-enheter

Människor som arbetar inom nätverksområdet är bekanta med ordspråket: ”Det är alltid DNS”. Bortsett från skämt, problem relaterade till nätverksfel pekar mest på föråldrad DNS-cache. När en webbläsare inte kan ansluta till en annars fungerande webbplats betyder det att det finns några problem med din DNS-cache. Du behöver helt enkelt spola DNS-cachen för att fixa det, och webbplatsen bör börja laddas. Så om du också har anslutningsproblem kan du följa vår handledning och rensa DNS-cachen på Android-enheter. Vi har lagt till flera lösningar, inklusive en rotmetod och att helt ändra DNS-servern. Så för att rensa DNS-cachen på Android-telefoner och surfplattor, följ vår guide nedan.

Spola DNS-cache på Android-enheter (2023)

Här är fyra sätt att tömma DNS-cachen på Android-enheter. Utöver de traditionella metoderna kan du också rensa DNS-cachen i hela systemet om du är en root-användare och ändra DNS-servern helt. Du kan utöka tabellen nedan och flytta till vilken sektion du vill.

Rensa DNS-cache i Google Chrome

På Android-enheter är Chrome inte bara standardwebbläsaren, utan hanterar också många systemfunktioner i bakgrunden. Om du är en vanlig Chrome-användare kan du spola DNS-cachen på Android direkt med en dold Chrome-URL. Så här går du tillväga.

1. Öppna först Chrome på din Android-enhet och skriv sökvägen nedan. Tryck sedan på Enter.

chrome://net-internals/#dns

2. Detta tar dig till DNS-sökningssidan. Tryck här på knappen ”Rensa värdcache” för att spola DNS-cachen på din Android-enhet.

Töm cacheminnet från Chromes inställningssida

Även om man till stor del tror att rensning av Chromes webbläsardata som cache bara tar bort cachade bilder och filer, men vissa användare påpeka att tömning av appcachen också löser många av DNS-problemen. Så om metoden ovan inte fungerade för dig, fortsätt och töm cacheminnet från Chromes appinfosida.

1. På din Android-telefon eller surfplatta trycker du och håller ner Chrome för att se en snabbgenvägsmeny. Tryck på ”i” eller ”Appinfo” för att öppna Chromes appinformationssida.

2. Öppna här ”Lagringsanvändning” och tryck på ”Rensa cache” på nästa sida. Detta kommer att radera all lokal cache som är lagrad på din Android-enhet och kommer sannolikt också att fixa DNS-relaterade problem.

Ändra DNS-servern på Android

Om DNS-servern inte kan lösa uppslagningen även efter att ha rensat DNS-cachen, kan du helt enkelt välja att ändra DNS-servern. Med lanseringen av Android 9 lade Google officiellt till en systemomfattande DNS-inställning. Följ vår detaljerade artikel om hur du ändrar standard DNS-servern på Android. Här visar vi kort stegen.

På Android 9 och senare

1. Öppna Inställningar på din Android-enhet och flytta till ”Ansluter och delar”. Här hittar du alternativet ”Privat DNS”. På andra Android-skal kan inställningen Privat DNS vara under ”Anslutningar”.

2. Välj sedan ”Designated private DNS” och tryck på ”Ändra”. Här anger du den DNS-server du väljer. Till exempel har jag angett Cloudflares DNS-värdnamn, vilket är 1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com. Förresten, du kan hitta de bästa DNS-servrarna med vår länkade artikel.

På Android 8.1 och äldre

1. På Android Oreo och äldre versioner, öppna Inställningar och flytta till ”Wi-Fi”. Öppna Wi-Fi-åtkomstpunkten du är ansluten till och ändra ”IP-inställningarna” till ”Statisk”.

2. Ändra sedan DNS 1- och DNS 2-adresserna för Wi-Fi-anslutningen. För Cloudflare kan du ange 1.1.1.1 och 1.0.0.1. Observera att du måste ändra DNS-servern för varje Wi-Fi-anslutning manuellt. Om du inte vill göra det kan du använda en tredjepartsapp.

Använda en tredjepartsapp

1. Installera appen DNS Changer (Fri, erbjuder köp i appar) från Play Butik på din Android-enhet. Öppna den nu och välj den anpassade DNS-servern från listan.

2. Tryck slutligen på ”Start” och du är klar. Eftersom appen använder Androids VPN API för att dirigera all trafik genom den anpassade DNS-servern, får du ett popup-fönster för att godkänna VPN-anslutningen. Till skillnad från VPN-appar förbrukar den inte många systemresurser och dirigerar trafiken lokalt, vilket är bra.

3. Du kan förresten också direkt använda Cloudflares WARP-app (Frierbjuder köp i appen) för att ändra DNS-servern.

Spola DNS-cachen på Android-enheter (för rotanvändare)

Rent tekniskt är det bara möjligt att rensa DNS-cachen i hela systemet om du har rotat din Android-telefon. Med ett enda kommando kan du enkelt spola DNS-cachen på din Android-telefon. Så här går du tillväga.

Jag antar att du redan har rootat din Android-enhet. Installera nu Termux (Fri) och ge root-tillstånd till Termux via Magisk. Kör sedan kommandona nedan för att spola DNS-cachen på din Android-telefon.

su
ndc resolver clearnetdns wlan0/rmnet0

Lös Internetproblem på Android genom att rensa DNS-cachen

Så det här är de fyra sätten som låter dig rensa DNS-cachen på din Android-telefon eller surfplatta. Om din webbläsare inte kan öppna en webbplats och regelbundet skickar ett felmeddelande om att DNS-sökning misslyckades, hjälper den här handledningen dig att lösa problemet. Dessutom, om YouTube inte fungerar på din Android-telefon, följ vår länkade artikel för att åtgärda problemet omedelbart. Och för de bästa Android-webbläsarna för integritet och säkerhet, gå till vår utvalda lista. Och om du har några frågor, låt oss veta i kommentarsfältet nedan.