Varför det vikbara smartphonevecket fortfarande är ett problem 2023

Viktiga takeaways

  • Vikbara enheter blir mer vanliga med fler tillverkare som ansluter sig till rörelsen, men det synliga vecket på de vikbara displayerna kan vara fult och påverka användningen.
  • Att lösa problemet med veck är svårfångat på grund av materialen som används i bildskärmarna, som måste vara flexibla men också behålla sin integritet. Ekonomiska faktorer och andra egenskaper bidrar också till utmaningen.
  • Ansträngningar för att minska vecket inkluderar unika gångjärnsdesigner och mer robusta material, men en veckfri design har inte uppnåtts ännu. Användare kan antingen acceptera vecket eller vänta på framtida uppdateringar.

Vikbara enheter går mot att bli mainstream, med ett växande antal tillverkare som ansluter sig till rörelsen med sina iterationer och mer etablerade varumärken, som Samsung, Huawei och Honor, släpper sina tredje, fjärde och femte generationens hopfällbara enheter.

Medan vikbara smartphones blir mer sofistikerade med kamerateknik, laddningshastigheter och övergripande profil, över det vikbara elementet på de två skärmhalvorna, kan ett veck ses visuellt och kännas när du använder skärmen, vilket många anser vara fult.

Vad är det vikbara displayvecket?

Ingen

Oavsett om det är en hopfällbar eller flip-liknande enhet, visas vecket i vikbara displayer vid den punkt där skärmen viks. En synlig, indragen linje kan kännas när du för ett finger över skärmen. Vecket är en biprodukt av nuvarande hårdvaru- och tekniska begränsningar. Det är inte bara ett kosmetiskt problem; det kan påverka användningen, särskilt när du tittar på videor eller läser text.

Hur mycket av ett problem vecket är beror på användaren, eftersom vissa människor kan vänja sig vid det och se förbi det, medan andra inte kan. Oavsett vilket kan ett synligt veck leda till en lägre användningsgrad för vikbara enheter, vilket förhindrar att de blir helt vanliga.

Varför har inte problemet med vikbar bildskärm lösts?

Ingen

Även om tillverkare försöker lösa veckproblemet med nya gångjärnsdesigner, är det fortfarande en svårfångad utmaning. Detta beror till stor del på materialen som används i displayen för att den ska vara vikbar, såsom ultratunt glas och polymerplastfilm för att tillgodose flexibiliteten.

Ett material som kan undvika veck skulle kräva att materialet är hårdare och styvt, vilket skulle gå sönder när det viks. Att uppnå ett material som kan balanseras perfekt för att vika och bibehålla sin integritet över tid är en komplex teknisk utmaning.

Ekonomiska faktorer måste beaktas när det gäller forskning och utveckling av vikskärmar. Det finns en gräns för hur mycket som kan föras vidare till konsumenten och även andra funktioner, som batteritid och kameraförbättringar, bidrar till stigande kostnader.

Förbättringar av displayveck

Bildkredit: Gavin Phillips/MakeUseOf

Även om det vikbara displayvecket är ett problem har det gjorts ansträngningar för att minska dess effekt på användarupplevelsen, inklusive:

  • ”vattendroppsgångjärnet” är en unik design som ändrar enhetens vikningsform. När skärmen är vikt, istället för den typiska ”U”-formen, viks den i form av en tår, vilket komprimerar en del av skärmen för att ge en helt platt design. Denna design hjälper till att minska veckets effekt och svårighetsgrad men kan äventyra designen på andra områden. Till exempel, under tester, fann Samsung att vattendroppsgångjärnet skulle nedgradera sina telefoner från vattentät till vattentät.
  • Genom att använda mer robusta material kan tillverkare införa andra gångjärnsförbättringar än vattendroppsformen som aktivt försöker minska vecket. Till exempel, Honor’s Magic V2, som avslöjades vid IFA 2023 (bilden ovan), har ett gångjärn i titanlegering som ska förbli starkt samtidigt som det tillåter ett plattare veck.

Även om dessa ansträngningar inte har tagit bort vecket helt, visar det att tillverkare tar itu med problemet. Det indikerar att även om det finns begränsningar, vidtas åtgärder för att undersöka och ta itu med det här problemet, och vi kan vara ett steg närmare att se en skrynkelfri design på telefoner och vikbara bärbara datorer med skärm i framtiden.

Vikbar displayveck verkar inte gå någonstans snart

När grundorsaken till vecket i vikbara skärmar undersöks bidrar materialbegränsningar, tekniska utmaningar och ekonomiska faktorer till problemet. Därför ställs användarna inför samma val: adoptera och lida av växtvärk, eller vänta och se vad framtida uppdateringar ger.