Här är vad 10 globala teknikledare tycker om AI

Viktiga takeaways

  • Takeaway 1: AI:s mångsidiga natur gör att den kan påverka olika sektorer och utföra praktiskt taget alla uppgifter, men oreglerad utveckling innebär integritets- och säkerhetsrisker.
  • Takeaway 2: Åsikterna från tekniska ledare som Elon Musk om AI förändras ständigt, men de inser att AI kommer att störa industrier och bör regleras.
  • Takeaway 3: Att integrera AI i plattformar som Meta och Google kan förbättra inriktningen och generera annonsmaterial, men skeptiker hävdar att dessa funktioner i första hand fokuserar på att samla in användarinformation och kommodifiera data.

Teknikgemenskapen är splittrad i AI-loppet. Supportrar tror att AI:s snabba utveckling kommer att främja samhället, medan skeptiker tror att AI-drivna robotar så småningom kommer att ersätta den mänskliga arbetsstyrkan. Naturligtvis är vissa teorier direkt löjliga, så om du lyssnar på någons åsikter, bör de komma från globala teknikledare med förstahandsinsikter.

Så, vad har röster som Sam Altman, Elon Musk och Bill Gates att säga om AI?

1. Sam Altman

Bildkredit: TechCrunch/Flickr

Sam Altman, VD för OpenAI, spelar en viktig roll i AI-loppet. ChatGPT:s enorma framgång över hela världen fick rivaliserande teknikföretag att experimentera med stora språkmodeller (LLM), vilket banade väg för andra AI-plattformar.

Altman säger att AI kommer att fortsätta att påverka olika sektorer på grund av dess mångsidiga natur – den har obegränsad potential. Utvecklare kan träna den att utföra praktiskt taget alla uppgifter. Även om han är innovativ förstår han också att oreglerad AI-utveckling innebär integritets- och säkerhetsrisker. Altman uppmanar till och med lagstiftare att kontrollera användningen och distributionen av AI.

2. Elon Musk

Bildkredit: JD Lasica/Wikimedia Common

Elon Musk är ökänd för sin ständiga flip-flopping. Musk ändrar sig konsekvent, från att dra tillbaka kontroversiella kommentarer till att se över X:s användargränssnitt, tidigare känt som Twitter. Som väntat finns hans åsikter om AI också överallt.

A Fox news rapport i april 2023 visar Musk som dyker djupt in i farorna och riskerna med moderna AI-modeller. Han anser att de borde regleras. Med tanke på dessa uttalanden tyckte många att det var förvånande när han lanserade en nytt AI-företag som heter xAI i juli 2023.

Musk kommer att fortsätta utforska AI trots sina flip-flops. Medan han ofta pratar om hur AI sprider desinformation, vet han att det kommer att störa olika branscher.

3. Mark Zuckerberg

Bildkredit: Anthony Quintano/Wikimedia Commons

Mark Zuckerberg undersöker sätt att integrera AI i Meta-plattformar. Han planerar att introducera verktyg som riktar sig mot konsumenternas demografi korrekt, genererar annonsmaterial och simulerar naturliga mänskliga konversationer. Vi kommer sannolikt att se nya funktioner när Meta utvecklar sin LLM med öppen källkod, Llama.

Även om det är störande, är inte alla nöjda med dessa förändringar. Skeptiker hävdar att dessa AI-drivna funktioner främst fokuserar på att samla in användarinformation och förbättra Metas annonsverksamhet. De tror att Meta bara kommer att använda AI för att kommodifiera data.

4. Larry Page och Sergey Brin

Bildkrediter: Marcin Mycielskjag och Thomas Hawk/Wikimedia Commons

Googles plats som sökmotor nummer ett är i fara på grund av AI-racet. Framväxten av AI-verktyg förändrar hur konsumenter får tillgång till information online. A New York Times Rapporten visar till och med att Alphabet bad Larry Page och Sergey Brin, Googles medgrundare, att bedöma hur Google Search kan behålla sin marknadsandel.

Page känner sig positiv till AI-integration. Han nämnde det 2002 Google kommer bara att uppfylla sitt uppdrag när det blir ”AI-komplett.” och resurserna för att uppnå det är nu tillgängliga. Den största vägspärren för hans mål är den hårda konkurrensen. Med tusentals teknikföretag som utforskar AI-modeller, finns det inget att säga vem som kommer att utveckla artificiell allmän intelligens (AGI) först.

Brin är lite mer försiktig med AI. Han talar ofta om säkerhetsriskerna som kommer med uppkomsten av AI-drivna plattformar, särskilt med bristen på reglering. Som sagt, han förstår också att AI kommer att forma framtiden. Både Brin och Page samarbetar med Alphabet för att utveckla en allmän AI-modell för Google.

5. Sundar Pichai

Bildkredit: Eesan1969/Wikimedia Commons

Alphabet Group CEO Sundar Pichai tror starkt på AI:s potential. I en intervju med CBS News i april 2023 nämnde han till och med att AI konkurrerar med eld och elektricitet som mänsklighetens största upptäckt. Det kommer förmodligen att förändra hur samhället fungerar.

Och ännu mer intressant är att Pichai har jämfört AI med eld och elektricitet innan AI-loppet startade. A CNBC rapporten visar att han sa detsamma redan 2018.

6. Bill Gates

Bildkredit: Kuhlmann /MSC/Wikimedia Commons

Bill Gates känner sig optimistisk om AI. Till skillnad från andra globala teknikledare är han inte lika bekymrad över säkerhets- och integritetsriskerna som följer med det. Han skisserar in GatesNotes att farorna är verkliga men hanterbara. Som sådan bör teknikföretag och utvecklare inte låta dessa problem hindra dem från att utveckla AI-system.

Gates tror också att AI kommer att lösa sina problem. Utvecklare skulle så småningom utveckla AI-drivna plattformar som filtrerar AI-innehåll, spårar cyberbrottslingar och stärker cybersäkerhetssystem.

7. Jeff Bezos

Bildkredit: Daniel Oberhaus/Flickr

Jeff Bezos har alltid ifrågasatt AI-myter. I detta 2018 CNBC artikel delar Bezos att AI-ångest vanligtvis involverar överdrivna missuppfattningar. Han tror inte att AI kan ta våra jobb eller göra slut på mänskligheten. Tvärtom kommer tekniken att ge fler jobbmöjligheter när sektorer och konsumentbehov utvecklas.

Bezos behöll sin optimistiska inställning till AI-integration. Han undersöker sätt att skapa en mer futuristisk, bekväm shoppingupplevelse och detaljhandel genom sofistikerade modeller. Amazon kommer sannolikt att introducera fler AI-drivna funktioner snart.

8. Tim Cook

Bildkredit: Mark Mathosian/Flickr

Tim Cook är mycket mottaglig för AI-framsteg. Han började analysera ChatGPT och hur Apple kan använda liknande språkmodeller när OpenAI lanserade det i november 2022. Apple har trots allt använt AI-algoritmer i flera år nu. Det kan förlora sin enorma marknadsandel om rivaliserande märken först utforskar nyare modeller.

Cook tror också att ingen enskild institution kan kontrollera AI. Han delar med God morgon Amerika att AI-övervakning är nödvändig men utmanande — teknikföretag måste reglera sig själva istället.

9. Greg Peters

Bildkredit: Netflix

Generativ AI påverkar långsamt underhållningsindustrin. Proffs i Hollywood fruktar att sofistikerade modeller kan sätta författare, specialister på visuella effekter och konstnärer utan arbete. CNBC rapporterar att de flesta streamingplattformar inte är kassaflödespositiva – de kommer sannolikt att minimera sina omkostnader genom att ersätta några av sina arbetare med AI-verktyg.

Ta Greg Peters, vd för Netflix, till exempel. Netflix genererar miljarder i intäkter varje kvartal, men Peters tror fortfarande att AI kommer att göra produktionsprocessen ännu mer kostnadseffektiv. Du kan förvänta dig att chefer från mindre populära underhållningsföretag delar samma hållning.

10. Larry Ellison

Bildkredit: Oracle PR/Flickr

Larry Ellison, Oracles grundare och tekniska chef, såg sin förmögenhet skjuta i höjden tack vare AI-loppet. Statista rapporterar att Oracle tjänade nästan 50 miljarder dollar för räkenskapsåret 2023. Företaget utnyttjade framgångsrikt den plötsliga ökningen av efterfrågan på AI-licenser och molnplattformar.

Ellison planerar att höja Oracles molntjänster genom att samarbeta med Cohere. Det är en teknisk startup som utvecklar LLM. A Business Insider Rapporten säger att Oracle kan erbjuda generativa AI-produkter om detta samarbete går bra.

Hur tekniska ledare tycker om AI-loppet

AI:s snabba utveckling gör den oförutsägbar. Inte ens tekniska ledare som spelar aktiva roller i utvecklingen av denna teknik kan inte förutse nya tillämpningar, utmaningar och genombrott. Återigen, AI:s autonoma natur tillåter den att utvecklas av sig själv. Om utbildare matar AI-system tillräckligt med datauppsättningar, kommer de att fortsätta lära sig och förbättra.

Det råder dock ingen tvekan om att AI-system kommer att fortsätta störa olika sektorer. Att veta hur du integrerar dem i ditt dagliga arbetsflöde och kompletterar dina kunskaper ger dig ett försprång. AI kommer inte att ersätta människor, men människor som använder AI kommer att överträffa de som inte kan.