8 risker med frilansande du bör känna till innan du slutar ditt jobb

Nyckel takeaways

  • Frilansande erbjuder ett flexibelt schema och möjlighet att vara din egen chef, men det medför risk för instabil inkomst och finansiell instabilitet. Överväg att börja som ett sidojobb innan du byter på heltid.
  • Frilansande innebär ofta en inkonsekvent arbetsbörda, med vissa månader överväldigade med arbete och andra kämpar för att hitta projekt. Använd projektledningsverktyg och erbjuda flexibla deadlines för att hantera din arbetsbelastning effektivt.
  • Till skillnad från traditionell anställning erbjuder frilansande inte förmåner som betald ledighet eller pensionsplaner. Du kommer att ansvara för att planera din egen ledighet och bygga ditt eget pensionssparande.

Spelningsekonomin växer, och att vara frilansare har aldrig varit så populärt. Oavsett vart du går hör du historier om människor som slutar sitt dagliga jobb och tar karriären i egna händer. Detta kan få dig att undra om du ska göra detsamma.

När allt kommer omkring, vem vill inte vara sin egen chef, ha ett flexibelt schema och slippa pendla i trafiken varje vardag? Men innan du gör bytet, överväg dessa 10 risker med frilansande du måste bära om du väljer att fortsätta med det på heltid. Låt oss ta en titt. Det kan sluta med att du ändrar dig.

1. Instabil inkomst

Den största utmaningen du kommer att möta som frilansare är att ha en instabil inkomst. Detta är den största skillnaden mellan anställning och frilansande. I det förra får du en fast månadslön; i det senare får du betalt baserat på antalet kunder du har, de projekt du tar på dig och vad du tar betalt för dina tjänster.

Om du planerar att bli frilansare måste du vara villig att tolerera risker och finansiell instabilitet. Även erfarna frilansare som har varit i branschen i flera år får ibland kämpa ekonomiskt.

För att mildra denna risk, börja med att frilansa som ett sidoliv. På så sätt kan du fortfarande tjäna en stadig lön samtidigt som du frilansar för extra inkomst. Efter en tid, om det senare blir mer lukrativt, kan du göra bytet.

2. Inkonsekvent arbetsbelastning

En sak som i stort sett alla frilansare klagar på är att de har en inkonsekvent arbetsbelastning. En månad kanske du blir helt överväldigad av arbete och nästa månad kanske du kämpar för att hitta arbete.

Lyckligtvis är detta ett lösbart problem. Det finns många projektledningsverktyg där ute som kan hjälpa dig att organisera dina uppgifter och undvika att slösa tid för att maximera din produktivitet. Beroende på dina mål och livsstil kan du skapa ett schema därefter.

Du kan också debitera kunder extra som vill ha sina projekt gjorda omgående, och erbjuda små rabatter till dem som är villiga att skjuta upp deadline för att passa ditt schema.

3. Inga förmåner

Medan en arbetsgivare kan överösa dig med alla möjliga förmåner som betalda ledigheter, sjukförsäkring, pensionsplaner och mer, kommer en klient aldrig att bry sig om sådana saker. Varför? Eftersom deras relation med dig är begränsad till deras nuvarande krav.

När dessa krav är uppfyllda kommer deras intresse för dig att upphöra, och du måste vara okej med detta. Det är upp till dig att bestämma hur många blad du ska ta och när. Du måste också planera din pension helt själv, vilket är svårare med en instabil inkomst.

4. Mycket konkurrenskraftig industri

Bildkredit: Upwork

Plattformar som Fiverr, Upwork och Freelancer har gjort det väldigt enkelt för kunder och frilansare att träffas och göra affärer tillsammans. De är som gigekonomins LinkedIn. Men lika hjälpsamma som de är för att hjälpa dig hitta lukrativa spelningar, gör de det också svårt för dig att sticka ut.

På grund av rankningssystemet för dessa sajter får erfarna frilansare hela tiden nya projekt, medan nybörjare tenderar att bli ignorerade. Det är en viktig orsak till att nya frilansare inte kan hitta kunder. Ofta är det enda sättet för en nybörjare att få kunder att erbjuda sina tjänster till smutsbilliga priser, vilket inte är en hållbar affärsmodell.

5. Isolering och ensamhet

Med tiden kan isoleringen som kommer med att vara frilansare vara riktigt skadlig för din mentala hälsa. Som anställd pratar du dagligen med dina kollegor om arbete och icke-arbetsrelaterade frågor, vilket håller dina sociala behov uppfyllda.

Men som frilansare kommer antagligen större delen av din tid att ägnas åt att arbeta ensam hemma utan någon extern input. För att lösa detta kan du arbeta i offentliga parker, gå in i volontärprogram, nätverka med andra frilansare eller gå med i ett coworking space.

6. Ökat ansvar

Att vara sin egen chef är en fantastisk känsla, men det kommer inte gratis. Även om du kommer att få större kontroll över din tid och inkomst, måste du också hitta nya kunder, skapa kontrakt, sätta dina egna deadlines, ta reda på vad du ska ta betalt och mycket mer, helt själv.

Du måste också bygga en portfölj, marknadsföra dig själv, förhandla med kunder, hantera dina projekt och fortsätta att uppgradera dina kunskaper under tiden. Om allt detta låter superstressande för dig är det ett tecken på att du inte är redo att bli frilansare och är bättre lämpad för ett jobb.

7. Bringar på förhalning och en stillasittande livsstil

Eftersom du inte behöver rapportera till en chef kan frilansande göra det väldigt enkelt att skjuta upp och undvika dina förfallna uppgifter. Att ladda ner att göra-listappar kan hjälpa, men ärligt talat är de inte en ersättning för genuin arbetsmoral och disciplin. Du kommer att behöva lära dig själv hur du håller dig fokuserad utan att behöva extern övervakning.

Dessutom, eftersom du inte behöver pendla till jobbet eller klä på dig, kan frilansande leda dig till en lat, stillasittande livsstil. Det är vanligt att frilansare arbetar i sängen, vilket vi inte rekommenderar. Det är bättre att ställa in ditt hemmakontor, så att du har ett särskilt område för arbete.

8. Pris-Skill Mismatch

Prissättning är svårt för alla företag, från frilansare till hörnbutiker till multinationella konglomerat. Och om dina priser inte stämmer överens med din kompetens och erfarenhetsnivå, kommer det att bli mycket svårare att konvertera kunder.

Inledningsvis är din prioritet att bygga en solid portfölj och få positiva kundrekommendationer. Du kan göra detta genom att tillfälligt sätta låga priser för att locka in kunder och utnyttja dem i framtiden som bevis på din tillförlitlighet när det gäller att konvertera högbetalande kunder.

9. Att behöva köpa din egen utrustning

Som anställd är det din arbetsgivare som förser dig med alla verktyg och utrustning som behövs för att utföra ditt jobb, men som frilansare måste du köpa allt själv. Det betyder att du börjar din frilanskarriär med stora utgifter – hur höga dessa utgifter är beror på vilken typ av arbete du utför.

Om ditt arbete är sådant att det kräver mycket datorkraft, till exempel en videoredigerare, måste du förmodligen köpa en mer kraftfull bärbar dator. Om du är en grafisk designer måste du köpa en färgexakt bildskärm som också blir dyrare. Och glöm inte att du måste betala för att sätta upp ett hemmakontor och underhålla det också.

Om du är ny på frilansande och inte redan har tillräcklig erfarenhet av din bransch, kan det vara riktigt svårt och tidskrävande att lära dig hur man använder branschstandardprogram.

Det finns verktyg tillgängliga för i stort sett allt: projektledning, tidsspårning, redovisning, fakturering, CMS, CRM, automatisering av sociala medier, fotoredigering, grafisk design, dataanalys och många fler.

Som anställd får du ordentlig utbildning i hur du använder sådana verktyg. Som frilansare måste du inte bara lära dig hur du använder dessa verktyg själv utan också betala för deras prenumeration.

Frilansande är inte för alla

För de flesta är det mycket bättre och mindre problematiskt att ha ett jobb med en fast lön än att vara frilansare. Men om du kan hantera riskerna vi såg ovan kan frilansande visa sig vara mer lönsamt, mer tillfredsställande, mindre stressande och mer befriande.

Men för att hantera dessa risker måste du lära dig några färdigheter som du kanske inte har brytt dig om att lära dig som anställd, inklusive logiska resonemang, problemlösning, snabbt tänkande, självinlärning och mer. Ju skickligare du är, desto lättare blir frilansandet.