8 risker med frilansande du bör känna till innan du slutar ditt jobb

Viktiga Slutsatser

  • Att arbeta som frilansare ger flexibilitet och möjlighet att styra sin egen arbetsdag, men det innebär också en risk för ojämn inkomst och ekonomisk osäkerhet. Det kan vara klokt att börja frilansa som ett extrajobb innan man tar steget fullt ut.
  • Som frilansare kan arbetsbelastningen variera kraftigt. Vissa månader kan vara fyllda med uppdrag, medan andra kan vara lugnare. Använd verktyg för projektledning och erbjud flexibla tidsramar för att effektivt hantera dina arbetsuppgifter.
  • Till skillnad från traditionell anställning ingår inte förmåner som betald semester eller pensionssparande i frilansarbetet. Du får själv planera din ledighet och se till att du har ett eget pensionssparande.

Den så kallade gig-ekonomin är i tillväxt, och frilansandet har aldrig varit så populärt. Oavsett vart du vänder dig hör du historier om människor som lämnar sina fasta anställningar för att själva ta kontroll över sina karriärer. Det kan väcka tankar om att göra detsamma.

Vem vill inte vara sin egen chef, ha frihet att bestämma sina arbetstider och slippa pendla i rusningstrafik varje dag? Men innan du tar steget bör du vara medveten om dessa 10 risker som du tar när du väljer att arbeta som frilansare på heltid. Låt oss se över dem, de kanske får dig att tänka om.

1. Ojämn Inkomst

Den största utmaningen som frilansare är den oregelbundna inkomsten. Det är den tydligaste skillnaden mellan att vara anställd och att jobba som frilansare. Som anställd får du en fast månadslön, medan frilansare får betalt utifrån hur många kunder de har, vilka projekt de tar sig an, och vad de tar betalt för sina tjänster.

Om du planerar att bli frilansare måste du vara beredd på att hantera risker och ekonomisk osäkerhet. Även erfarna frilansare, som har varit verksamma i branschen under flera år, kan ibland ha det ekonomiskt svårt.

För att minska den risken kan du börja med att frilansa som ett extrajobb. På så sätt har du en stabil inkomst samtidigt som du får erfarenhet av frilansandet. Om det senare visar sig vara mer lönsamt, kan du senare byta till att frilansa på heltid.

2. Varierande Arbetsbelastning

En vanlig klagan bland frilansare är den ojämna arbetsbelastningen. En månad kan du ha hur mycket som helst att göra, medan du nästa månad kanske får kämpa för att hitta uppdrag.

Som tur är går detta problem att lösa. Det finns gott om verktyg för projektledning som kan hjälpa dig att organisera dina uppgifter och undvika slöseri med tid så att du kan öka din produktivitet. Beroende på dina mål och din livsstil, kan du skapa ett passande schema.

Du kan också ta extra betalt av kunder som vill ha sina projekt snabbt klara, och erbjuda lite rabatt till de kunder som är flexibla med leveranstiden.

3. Inga Förmåner

En arbetsgivare kan erbjuda en rad förmåner, som betald semester, sjukförsäkring, pensionsplaner, och annat, men en kund kommer inte att erbjuda något liknande. Deras relation till dig är begränsad till det aktuella projektet.

När projektet är slutfört är deras intresse för dig över, och det måste du vara okej med. Det är upp till dig att bestämma hur mycket ledighet du vill ta ut och när. Du måste också planera ditt pensionssparande helt själv, vilket kan vara svårt med en ojämn inkomst.

4. Hög Konkurrens

Bildkälla: Upwork

Plattformar som Fiverr, Upwork och Freelancer har gjort det lättare för kunder och frilansare att hitta varandra och göra affärer. De är som gig-ekonomins LinkedIn. Men samtidigt som de kan vara till hjälp för att hitta lukrativa uppdrag, gör de det också svårare för dig att sticka ut i mängden.

På grund av de rankningssystem som används på dessa sidor får erfarna frilansare ständigt nya projekt, medan nybörjare ofta ignoreras. Det är en viktig orsak till att nya frilansare kan ha svårt att hitta kunder. Ofta tvingas nybörjare erbjuda sina tjänster till mycket låga priser, vilket inte är hållbart i längden.

5. Isolering och Ensamhet

Med tiden kan isoleringen som frilansandet kan medföra ha en negativ inverkan på ditt mentala välmående. Som anställd pratar du dagligen med kollegor om både arbete och annat, vilket uppfyller dina sociala behov.

Som frilansare kommer du troligen att tillbringa mycket tid ensam hemma utan någon kontakt med omvärlden. För att motverka detta kan du jobba i offentliga parker, engagera dig i volontärarbete, träffa andra frilansare, eller gå med i en coworking-space.

6. Ökat Ansvar

Att vara sin egen chef är en fantastisk känsla, men det kommer inte utan ansträngning. Även om du får större kontroll över din tid och inkomst, måste du också hitta nya kunder, skriva kontrakt, sätta dina egna deadlines, bestämma dina priser, och mycket mer, helt på egen hand.

Du måste även bygga upp en portfolio, marknadsföra dig själv, förhandla med kunder, hantera dina projekt, och hela tiden utveckla dina kunskaper. Om det låter stressigt för dig, är det ett tecken på att du kanske inte är redo att bli frilansare och att ett fast jobb passar dig bättre.

7. Risk för Prokrastinering och Stillasittande Livsstil

Eftersom du inte behöver rapportera till en chef kan det som frilansare vara lätt att skjuta upp uppgifter. Att använda att-göra-listor kan vara en hjälp, men de ersätter inte en bra arbetsmoral och disciplin. Du måste lära dig att hålla fokus utan extern kontroll.

Dessutom, eftersom du inte behöver pendla till jobbet eller klä på dig, kan frilansande leda till en stillasittande livsstil. Många frilansare jobbar i sängen, vilket inte är att rekommendera. Det är bättre att ha ett hemmakontor, så att du har en avskild plats för arbete.

8. Fel Prissättning

Att sätta rätt priser är svårt för alla företag, från frilansare till multinationella bolag. Om dina priser inte motsvarar din kompetens och erfarenhet, kan det vara svårt att få nya kunder.

I början är det viktigaste att du bygger upp en bra portfolio och får positiva rekommendationer från kunder. Du kan åstadkomma detta genom att tillfälligt sätta lägre priser för att locka kunder. Dessa kan du sedan använda som bevis på din pålitlighet när du ska skaffa nya, mer välbetalda kunder.

9. Behovet att Köpa Egen Utrustning

Som anställd får du verktyg och utrustning av din arbetsgivare. Som frilansare måste du köpa allt själv. Det innebär att du inleder din frilanskarriär med stora utgifter – hur stora de är beror på vilken typ av arbete du gör.

Om du behöver mycket datorkraft för ditt arbete, som till exempel en videoredigerare, kan det behövas en kraftfullare dator. Är du grafisk designer behöver du en färgkorrekt skärm, vilket också kostar. Och glöm inte att du även måste betala för att skapa och underhålla ett hemmakontor.

Om du är ny som frilansare och saknar erfarenhet, kan det ta tid och vara svårt att lära sig de program som branschen kräver.

Det finns verktyg för nästan allt: projektledning, tidsspårning, bokföring, fakturering, CMS, CRM, automatisering av sociala medier, bildredigering, grafisk design, dataanalys och mycket mer.

Som anställd får du utbildning i hur du använder de verktyg som du behöver. Som frilansare måste du själv lära dig använda verktygen och dessutom betala för prenumerationen.

Frilansande Passar Inte Alla

För de flesta är det enklare och tryggare att ha ett fast jobb med en regelbunden lön, än att vara frilansare. Men om du kan hantera de risker som vi har gått igenom, kan frilansandet vara mer lönsamt, givande, mindre stressigt och ge dig större frihet.

För att klara av dessa risker måste du lära dig nya färdigheter, som du kanske inte behövde som anställd, som logiskt tänkande, problemlösning, snabba beslut, självstudier och mer. Ju mer skicklig du är, desto lättare blir det att jobba som frilansare.