Varför är mitt Word-dokument svart? Hur man fixar det

Viktiga takeaways

 • Du kan inaktivera mörkt läge i Microsoft Word genom att välja ett annat tema än svart i inställningarna för Office-tema i Windows. Om du använder Mac, gå till Word > Inställningar > Allmänt och markera rutan bredvid Stäng av mörkt läge.
 • Om problemet kvarstår kontrollerar du enhetens skärminställningar och justerar skärmens ljusstyrka.
 • Även om det enda sättet att uppdatera din grafikdrivrutin på Mac är att uppdatera enhetens programvara, kan du göra det manuellt på Windows med hjälp av Enhetshanteraren.

Skrev du en uppsats om Microsoft Word, bara för att märka att ditt dokument är svart? Kanske har du av misstag aktiverat mörkt läge i Microsoft Word, eller så är din grafikdrivrutin föråldrad. Oavsett orsak, här är en snabbguide om hur du åtgärdar det och återställer Word till standardvyn.

Inaktivera mörkt läge i Microsoft Word

Eftersom Microsoft Word har ett inbyggt mörkt och ljust läge, om ditt dokument ser svart ut, är chansen stor att du har fastnat i mörkt läge. Innan du fortsätter med de andra felsökningsstegen är det en bra idé att utesluta denna grundläggande. Här är vad du behöver göra för att inaktivera mörkt läge i Microsoft Word:

 • Öppna Microsoft Word och navigera till fliken Arkiv. Gå sedan till Konto i det nedre vänstra hörnet.
 • På nästa skärm klickar du på rullgardinsmenyn under rubriken Office Theme.
 • Du kommer nu att se fem olika alternativ: Vit, Färgrik, Mörkgrå, Svart och Använd systeminställning. Eftersom du vill byta från mörkt läge, välj valfritt tema från menyn förutom svart.
 • Om du använder en Mac klickar du på Word i det övre vänstra hörnet av menyraden. Välj Inställningar från rullgardinsmenyn och klicka på Allmänt under Författar- och korrekturverktyg.

  Markera sedan kryssrutan bredvid Stäng av mörkt läge​​​​.

  Om det inte gjorde susen att visa Microsoft Words inbyggda mörka läge är det en bra idé att kontrollera om mörkt läge är aktiverat på din enhet. Om det är aktiverat kommer alla applikationer att påverkas och visas i mörkt läge. Se därför till att läsa våra guider om mörkt läge på Mac och mörkt läge på Windows för att lära dig hur du aktiverar, inaktiverar och anpassar det.

  Inaktivera mörkt läge för endast dokumentutrymme i Word

  Om du har märkt att endast dokumentutrymmet är i mörkt läge kan du inaktivera det också. I Windows kan du göra det genom att gå till fliken Visa i menyfliksområdet och klicka på Växla lägen för att växla mellan mörkt och ljust läge.

  Om du använder en Mac, klicka på Word i menyraden och välj Inställningar från rullgardinsmenyn. Klicka nu på Allmänt och markera rutan bredvid Dark Mode har en vit sidfärg.

  Är din skärm för mörk? Kontrollera om det är ett skärmproblem

  Om mörkt läge inte var boven rekommenderar vi att du kontrollerar om problemet uppstår på grund av ett skärmproblem. Det slutar ofta med att vi justerar inställningarna för vår bärbara dator, bara för att glömma det senare.

  Börja med att justera skärmens ljusstyrka. I Windows, gå till Inställningar > System > Bildskärm. Du kommer nu att se ett skjutreglage under rubriken Ljusstyrka och färg. Dra helt enkelt skjutreglaget åt vänster (ljusare) eller höger (mörkare) för att justera enhetens ljusstyrka. Alternativt kan du också använda knapparna för fysisk ljusstyrka på ditt tangentbord för att göra det.

  På macOS klickar du på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet av menyraden och väljer Systeminställningar. Välj Bildskärmar i sidofältet och använd skjutreglaget bredvid Ljusstyrka för att justera enhetens ljusstyrka.

  För att möjliggöra bättre läsbarhet tillåter Windows 11 användare att aktivera högkontrast-teman. Om du har den här inställningen aktiverad är det en bra idé att inaktivera den och kontrollera om problemet kvarstår. Här är vad du behöver göra:

 • Gå till dina systeminställningar genom att högerklicka på Windows-knappen i aktivitetsfältet och välja PC-inställningar, eller klicka på ikonen Inställningar.
 • Välj sedan Tillgänglighet från sidofältet.
 • Klicka på pilen bredvid Kontrastteman för att expandera rullgardinsmenyn och välj Ingen.
 • Klicka slutligen på Använd för att inaktivera kontrastteman helt.
 • Du kan också aktivera och inaktivera dessa teman genom att trycka på vänster Alt + Vänster Skift + Print Screen-tangenterna samtidigt. Klicka på Ja på uppmaningen som visas på nästa skärm och fråga om du vill aktivera eller inaktivera högkontrastläge.

  Uppdatera dina grafikdrivrutiner för att fixa det svarta dokumentet i Word

  En annan anledning till att du kan se ett svart dokument i Microsoft Word är på grund av inaktuella eller felaktiga grafikdrivrutiner. Lyckligtvis är det extremt enkelt att uppdatera dina grafikdrivrutiner och tar bara ett par minuter.

  Även om det enda sättet att uppdatera din grafikdrivrutin på macOS är att uppdatera din Macs programvara, kan du uppdatera dina grafikdrivrutiner på Windows genom att ladda ner de senaste drivrutinerna från tillverkarens webbplats och installera dem manuellt med Enhetshanteraren. Besök NVIDIA, AMDeller Intels ladda ner sidor, hitta de senaste grafikdrivrutinerna och installera dem.

  Om drivrutinsfilen är i körbart format, dubbelklicka helt enkelt på filen och följ instruktionerna på skärmen för installation. Om manuell installation krävs, installera dem via Enhetshanteraren. Så här uppdaterar du dem:

 • Tryck på Windows + R-tangenterna samtidigt för att öppna rutan Kör.
 • Skriv devmgmt.msc i textrutan och klicka på OK för att öppna Enhetshanteraren.
 • Expandera kategorin Bildskärmskort i fönstret Enhetshanteraren.
 • Högerklicka på ditt grafikkort och välj Uppdatera drivrutin.
 • Välj Bläddra efter drivrutiner på min dator, välj den nedladdade drivrutinsfilen och följ instruktionerna på skärmen.
 • Oftare än inte kan sådana problem inte vara något annat än bara programvarubuggar, och en enkel lösning är att installera eventuella väntande uppdateringar. Om ingen av felsökningsmetoderna ovan verkar göra susen rekommenderar vi att du installerar eventuella väntande Office-uppdateringar. På samma sätt är det också en bra idé att uppdatera till den senaste versionen av macOS eller Windows medan du håller på.