De bästa bärbara Windows-datorerna 2024

Windows fortsätter att ha en betydande marknadsandel inom operativsystemet för bärbara datorer, delvis tack vare dess tillgänglighet på en mängd olika enheter. Oavsett om du behöver en ultraportabel och prisvärd bärbar dator eller ett kraftpaket avsett för spelare och kreativa proffs, så finns det en lämplig Windows-laptop för alla behov.

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Den andra iterationen av XPS 13 Plus förbättrar dess prestanda jämfört med föregående generation med en uppgraderad CPU och snabbare RAM. Den äventyrliga designen, med sin osynliga pekplatta, kant-till-kant, platta tangentbord och beröringskänsliga funktionsrad, kompletteras nu med en fantastisk 3,5K (3456 x 2160) OLED-skärm. Den här skärmen erbjuder all OLED-expertis du kan förvänta dig, med bläckiga svarta nivåer, lysande vitt och levande, naturliga färger.

Du får också förbättrad batteritid, även om detta fortfarande kämpar jämfört med andra ultraportabla bärbara datorer. När det gäller portabilitet är XPS 13 Plus jämförbar med 13,6-tums M2 MacBook Air, med liknande vikt och mått. Likheterna sträcker sig till de två USB-C/T4-portarna, och den osynliga pekplattan erbjuder en liknande haptisk respons i motsats till fysiska klick.

Dell XPS 13 Plus (9320)

Bäst överlag

$1499 $1692 Spara $193

3,5K OLED-skärmen på Dell XPS 13 Plus är helt enkelt fantastisk. Tillsammans med sin innovativa design är det en fantastiskt snygg Windows-laptop. Batteriet håller också längre än föregående generation, och dess solida, styva konstruktion bibehåller en elegant profil, vilket säkerställer att den bärbara datorn fortfarande är mycket bärbar.

Fördelar

 • Enastående byggkvalitet
 • USB-C till USB-A och USB-C till hörlursadaptrar ingår
 • Bekvämt och tyst tangentbord
 • Ganska tysta kylfläktar
 • Kan konfigureras innan köp hos Dell

Nackdelar

 • 720p webbkamera
 • Brist på hamnar
 • Pekplatta kan ta lite tid att vänja sig vid

Lenovo

För en så prisvärd bärbar dator erbjuder Lenovo IdeaPad Flex 5 en överraskande kraftfull prestanda. Den har tillräckligt med kraft för att göra den till ett utmärkt val för vardagsproduktivitet, och du kan till och med ta itu med lite lätt foto- och videoredigering med liten oro.

Om du är på resande fot är det en ultraportabel bärbar dator med batteritid hela dagen. Den har också en responsiv pekskärm, och dess 2-i-1 karaktär gör den till ett mångsidigt val.

Dessutom har Flex 5 massor av portar. Välkomna tillägg bland dem inkluderar ett hörlursuttag och en SD-kortläsare. Det kan dock finnas bättre val för att titta på medieinnehåll, eftersom skärmen är på den svaga sidan och färg och kontrast är lite dämpad.

Lenovo IdeaPad Flex 5 14-tum

Bästa budgeten

$522 $580 Spara $58

Lenovo IdeaPad Flex 5 är en ultraportabel 14-tums bärbar dator med en överraskande kraftfull prestanda. Det är ett prisvärt val perfekt för vardagsproduktivitet. Med sin batteritid hela dagen kan fjärranställda känna sig säkra på att ta den till kaféet för att byta miljö, samtidigt som den har nästan alla portar du behöver för att ansluta kringutrustning.

Fördelar

 • Enkel, stilren design
 • Snabb SSD-lagring
 • Kompakt och lätt
 • Bekväm skrivupplevelse
 • Anständigt ljud

Nackdelar

 • Inte lätt att se display när du är utomhus
 • 720p webbkamera
 • Endast en USB-C-port, som används vid laddning

Bästa Windows bärbara dator för spel: Razer Blade 16

Justin Duino / MakeUseOf

De Razer Blade 16 erbjuder inte bara spelare rå kraft, utan det är också en av de snyggaste spelbärbara datorerna som finns tillgängliga idag. Det är en mycket konfigurerbar maskin, med olika högpresterande GPU:er i RTX 40-serien som erbjuds, från RTX 4060 till RTX 4090. Men 4060- och 4070-versionerna bör ge massor av drivkraft för nästan alla videospel och är betydligt fler överkomligt.

Du kan till och med välja fler skärmfastigheter med en kolossal 18-tumsversion som helt klart kommer att fängsla spelare som söker den ultimata uppslukande upplevelsen.

Alla versioner har en formidabel 13:e generationens Intel Core i9 HX-processor, medan RTX 4060-versionen har en QHD+ 240Hz-skärm. De mer kraftfulla konfigurationerna går upp ett snäpp och släpper lös sin dual-mode mini LED-teknik. Det låter seriösa spelare, multitaskers och innehållsskapare växla mellan upplösningar och uppdateringsfrekvenser för oöverträffad mångsidighet.

Razer Blade 16

Bäst för spel

$2500 $2700 Spara $200

Razer Blade 16 är elegant och kraftfull och är ett toppval för spelare. Det finns flera alternativ för knapptryckare, med RTX 4060-modellen som är en tillräckligt kraftfull maskin för de flesta. Men om du är ett kreativt proffs, till exempel en arkitekt eller grafisk designer, är de (ännu) mer kraftfulla versionerna idealiska för resurskrävande uppgifter.

Fördelar

 • Ultrakompakt GaN-laddare
 • Fantastisk display
 • Uppsjö av portar och slots, inklusive HDMI 2.1
 • Snabba uppdateringshastigheter
 • Utbyggbart minne och lagring

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Batteritid under pari, men det är en kraftfull maskin

Jason Montoya / MakeUseOf

Lenovo Yoga 7i är en 2-i-1 bärbar dator med en 14-tums pekskärm och en hög 2,2K-upplösning. Den har en snabb processor, 16 GB RAM och mer än tillräckligt med lagringsutrymme på 512 GB. Studenter som behöver mer lagringsutrymme kan dock välja 1TB-modellen eller till och med den rymliga 2TB-versionen.

Den 13:e generationens Intel Core i7-processor erbjuder bra prestanda för multitasking-studenter med krävande arbetsbelastningar, och dess långa batterilivslängd kommer att se dig genom din dag av lärande.

Den är också tunn och lätt och kan enkelt läggas i en ryggsäck, och dess uppsjö av portar inkluderar en USB-A, två Thunderbolt 4-portar, en HDMI-port, en microSD-kortplats och ett hörlursuttag. Detta val säkerställer att du kan ansluta till en mängd olika kringutrustning som du kan använda under dina studier.

Lenovo Yoga 7i 2-i-1

Bäst för studenter

$945 $1049 Spara $104

En 2-i-1 är ett utmärkt alternativ för studenter eftersom den erbjuder mer mångsidighet än vanliga bärbara datorer. Oavsett om du håller presentationer, tar anteckningar eller underhåller dig själv under din stilleståndstid, har Lenovo Yoga 7i kraften och mångsidigheten att leverera.

Fördelar

 • Bakgrundsbelyst tangentbord för mörka klassrum
 • Imponerande detaljer och färgnoggrannhet
 • Snabb och pålitlig Wi-Fi 6E
 • Gedigen byggkvalitet
 • 360-graders gångjärn

Nackdelar

 • Skärmen kan vara ljusare

Cianna Garrison / MakeUseOf

Om du letar efter en snygg bärbar dator med en 4K OLED-skärm, överväg Lenovo Yoga 9i 2-i-1. Den 14-tumsskärmen visar perfekt färgnoggrannhet, överlägsen OLED-kontrast, bra ljusstyrka och en uppdateringsfrekvens på 60 Hz. Om du behöver rörelser på skärmen för att bli lite mer polerade finns en 2,8K-version med en uppdateringsfrekvens på 90Hz tillgänglig.

Den här bärbara datorn har inte bara en iögonfallande design och utsökt skärm, utan den har också fantastiskt ljud. Den roterande soundbaren har två 2W diskanthögtalare som åtföljs av dubbla 3W woofers på vardera sidan för att leverera en enastående Dolby Atmos-ljudbild. Oavsett om du vill se storfilmer eller lyssna på Spotify-spellistor är det här den bärbara datorn du behöver.

Men det är också ett utmärkt alternativ för en produktivitetsbärbar dator, särskilt om du väljer en med en dubbel OLED-skärm för seriös multitasking.

Lenovo Yoga 9i 2-i-1 4K OLED

Bäst för 4K

13:e generationens Intel Core i7-processor i Lenovo Yoga 9i ger utmärkt prestanda. I kombination med sin fantastiska 4K OLED-skärm och suveräna ljud ger den en uppslukande upplevelse för att titta på film. Men den fungerar också som en utmärkt produktivitetsbärbar dator, och dess 2-i-1-design ger mångsidighet för affärsmän och studenter.

Fördelar

 • Stark prestation
 • Gott om portar, inklusive ett hörlursuttag
 • 1080p webbkamera
 • Lätt och bärbar
 • Bekvämt tangentbord

Nackdelar

 • Genomsnittlig batteritid
 • Inte idealiskt för intensiv videoredigering och spel

FAQ

F: Vad är skillnaden mellan en bärbar Windows-dator och en Chromebook?

Windows bärbara datorer körs på Microsoft Windows operativsystem. Chromebooks, å andra sidan, är designade för Googles Chrome OS, ett mer strömlinjeformat operativsystem som fokuserar mer på det väsentliga och är starkt beroende av molntjänster. Att välja mellan en Chromebook och en bärbar Windows-dator beror på dina personliga behov.

Bärbara Windows-datorer erbjuder mer kraft och är kompatibla med ett brett utbud av populära program som Microsoft Office och Adobe Creative Suite. Chromebooks är mer budgetvänliga alternativ som är lämpliga för studenter och tillfälliga användare som främst använder webbapplikationer och tjänster, som Google Workspace. Dessa webbaserade appar är mycket beroende av en internetanslutning, vilket kväver din förmåga att arbeta när en inte är tillgänglig.

F: Hur mycket RAM-minne behöver en bärbar dator i genomsnitt?

Hur mycket RAM-minne du behöver beror på ditt avsedda syfte. För allmänt vardagsbruk räcker förmodligen 8GB. Medan 8 GB vanligtvis är gott för de flesta ändamål, är 16 GB det bästa stället. Det räcker med att köra mer krävande applikationer, hantera lätt designarbete, utföra videoredigering och stödja de flesta speländamål.

När du väl har flyttat in i mer professionella områden, som grafisk design, vetenskaplig och dataanalys och mjukvaruutveckling, kanske du vill börja tänka på 32 GB. Du kan till och med överväga 64 GB om du behöver använda flera resurskrävande appar samtidigt.

F: Hur rengör jag min bärbara dators skärm och tangentbord?

Så här rengör du skärmen:

 • Använd en mjuk, ren borste först. Detta kommer att ta bort alla lösa partiklar, damm och skräp.
 • Fukta en mikrofiberduk med vatten (och lite isopropylalkohol om du vill). Se till att trasan endast är fuktig och inte blöt för att undvika vattenskador under rengöringen.
 • Torka försiktigt av skärmen i cirkulära rörelser. Börja från mitten och arbeta dig ut. Tryck inte hårt på skärmen; Det räcker med försiktiga rörelser, eftersom du inte vill orsaka skada.
 • Använd en andra mikrofiberduk, en torr den här gången, och torka bort all fukt som fortfarande finns kvar på skärmen.

När du rengör tangentbordet:

 • Stäng av den bärbara datorn för säkerhets skull.
 • Håll den i en vinkel så att lösa smulor faller ut.
 • Använd en mjuk borste eller till och med en dammsugare med munstycke för att komma till damm och skräp som sitter mellan tangenterna.
 • Fukta en bomullspinne eller trasa med isopropylalkohol eller en vattenbaserad rengöringslösning. Se till att det bara är fuktigt och att alkoholen inte droppar, torka sedan av nycklarna och däremellan. Om du har några särskilt envisa fläckar eller märken, blanda lite mild rengöringslösning med vatten och torka igen. Var inte för kraftig, och återigen, se till att trasan bara är fuktig.
 • Låt tangentbordet lufttorka innan du sätter på den bärbara datorn igen.

F: Hur ansluter jag min bärbara dator till en extern skärm?

Först måste du kontrollera om du har en videoutgångsport på din bärbara dator. Detta kan vara ett HDMI-, DisplayPort- eller USB-C-uttag.

Du behöver då en kabel som motsvarar portarna på din bärbara dator och extern skärm. Så om båda har HDMI-portar behöver du en HDMI till HDMI-kabel. Om din bärbara dator har en USB-C-port och din TV har en HDMI-port, behöver du en USB-C till HDMI-kabel och så vidare.

Anslut kabeln och sätt på skärmen. Du kan behöva konfigurera inställningarna om du inte omedelbart ser din bärbara dators skärm på den externa skärmen. För att göra detta på en bärbar Windows-dator, högerklicka och välj ”Display Settings”.

Du kan välja ”Utöka”, där din externa skärm fungerar som en förlängning av din bärbara dators skärm, eller så kan du välja ”Duplicera.” Att välja det senare innebär att din externa skärm kommer att spegla exakt vad som finns på din bärbara dator. Du kan också välja ”Endast andra skärm”, där din bärbara dators skärm stängs av och allt innehåll flyttas till din externa skärm.