Hur du tillfälligt inaktiverar viloläge i Windows 10/11: 4 sätt

Windows innehåller alternativ som hjälper dig att konfigurera ström- och viloinställningar för din PC. Som standard går Windows i viloläge efter en period av inaktivitet. Men vad händer om du vill hålla din dator vaken längre?

1. Håll din dator vaken med PowerToys

Microsoft PowerToys är en samling avancerade verktyg som låter dig göra mer med dina Windows 10- och 11-system. Dess Awake-funktion låter dig hålla din dator vaken på begäran, antingen tillfälligt eller på obestämd tid. Så här förhindrar du att Windows vilar medan ett program körs:

 • Gå till Microsofts GitHub-sida och ladda ner PowerToysSetup-X64.exe. Kör PowerToysSetup och installera appen.
 • Starta sedan PowerToys och öppna fliken Vakna i den vänstra rutan.
 • Här, växla aktiveringsknappen för att aktivera den.
 • I avsnittet Beteende klickar du på rullgardinsmenyn för Läge och väljer Håll dig vaken under ett tidsintervall.
 • Ange tidsintervallet i timmar eller minuter. För en längre tid väljer du Håll dig vaken tills utgången går ut och anger sedan slutdatum och tid. Efter intervallet kommer din dator att återgå till standardströmschemat för din Windows-dator. Om du väljer Håll dig vaken på obestämd tid förblir din dator vaken tills du inaktiverar det här alternativet.
 • Väx sedan på knappen Keep screen on för att säkerställa att din dator inte stänger av skärmen när den är vaken.
 • PowerToys kommer nu att hålla din dator vaken under den angivna tiden. Om du behöver inaktivera det ändrar du beteendeläget till Fortsätt använda det valda energischemat.

  Ladda ner: Microsoft PowerToys (Fri)

  2. Håll din dator vaken med sömnlöshet

  Insomnia är ett gratis lättviktsverktyg från tredje part för att tillfälligt inaktivera viloläge på Windows. När den är aktiverad anropar den SetThreadExecutionState API för att informera systemet om att det för närvarande används, vilket förhindrar det från att gå in i viloläge.

  När du öppnar programmet visas ett popup-fönster med meddelandet ”Den här datorn kan inte gå i viloläge medan det här fönstret är öppet”. Du kan minimera fönstret för att hålla det igång i bakgrunden och din dator kommer inte att vila. Om du stänger fönstret avslutas appen och därmed återställs systemets standardinställningar för energi.

  På baksidan har den inget alternativ att hålla skärmen på. Om du behöver ha skärmen på, överväg att använda PowerToys eller Sov inte.

  Ladda ner: Sömnlöshet (Fri)

  3. Använd Sov inte för att låsa viloläge och avstängning

  Sova inte erbjuder fler energihanteringsalternativ än PowerToys och Insomnia. Det kan blockera sömn och viloläge och hålla skärmen på. Dessutom kan det också hjälpa dig att blockera oavsiktliga avstängningar. Du kan använda Sov inte för att konfigurera både sömn- och vakenalternativ.

  Så här använder du Sov inte:

 • Ladda ner och installera din föredragna version av Sov inte (bärbar eller installerad).
 • Öppna fliken Vänligen sova inte.
 • Här kan du välja de energialternativ som ska blockeras under Inställningar. Som standard blockeras alla energialternativ av appen.
 • På fliken Timer ställer du in en tid för att hålla din dator vaken innan standardströmschemat återställs.
 • Klicka på alternativet Till-fack i det övre högra hörnet för att minimera appen till ditt systemfält.
 • För att inaktivera appen, välj alternativet Inaktiverat i det övre högra hörnet.
 • Du kan också konfigurera Sov inte för att ställa in aggressiva regler för energihantering baserat på ditt systems batteri-, CPU- och nätverksparametrar. Sov inte har några ytterligare funktioner i verktygsfältet. Klicka till exempel på alternativet Bildskärm och välj Bildskärm av för att stänga av skärmen eller klicka på Dator för att komma åt strömalternativen.

  Ladda ner: Sov inte (Fri)

  4. Inaktivera viloläge i Inställningar

  Du kan förhindra att din dator går in i lågströmsläge genom att konfigurera viloläge i appen Inställningar. Även om detta bara erbjuder en grundläggande nivå av kontroll över ström- och viloalternativ, fungerar det om du inte vill använda ett verktyg från tredje part.

  Så här ändrar du viloläge och skärmtid i Windows 10 och 11:

 • Tryck på Win + I för att öppna Inställningar.
 • Öppna fliken System och klicka sedan på Ström och batteri. I Windows 10, gå till Inställningar > System > Ström och vila.
 • Under Power, klicka för att expandera Skärm och vila.
 • Klicka sedan på rullgardinsmenyn för På batteri, sätt min enhet i viloläge efter och När den är ansluten, ställ min enhet i viloläge efter och välj ett intervall från en minut till fem timmar. Välj Aldrig för att stänga av viloläget helt.
 • För att konfigurera ditt skärmtidsintervall klickar du på rullgardinsmenyn för På batteri, stäng av min skärm efter och När den är ansluten, stäng av skärmen efter och välj en varaktighet från 1 minut till 5 timmar. Välj Aldrig för att förhindra att skärmen stängs av.
 • Inte alla program kan undertrycka standardläge för viloläge för din Windows-dator. Om viloläget stör ditt arbetsflöde kan du använda dessa tredjepartsverktyg för att hålla din dator vaken under en kort eller längre tid.