Välj den bästa VPN för dina behov

Surfshark vs ExpressVPN? Följ med mig i denna detaljerade analys om denna fråga ger dig sömnlösa nätter 😀.

Marknadsförare paraderar ofta ExpressVPN som den bästa VPN i hela branschen! Jag har recenserat ExpressVPN, och resultaten var faktiskt fantastiska. Men jag har också testat Surfshark, som också blev utmärkt.

Så köp dem båda om du planerar att ha två VPN. Eller fortsätt läsa om du är här för att välja vinnaren.

Surfshark vs ExpressVPN

Surfshark är medlem i NordSecurity-familjen, som också äger NordVPN, NordPass, NordLayer, NordLocker och det 2021 förvärvade AtlasVPN.

ExpressVPN, å andra sidan, tillhör Kape Technologies, som kontrollerar några andra varumärken, såsom Private Internet Access, CyberGhost VPN, Zenmate VPN, Intego Antivirus och Webselenese.

Följaktligen är båda inte oberoende, med någon form av delning som äger rum bakom kulisserna.

Även om det inte är dåligt för en genomsnittlig konsument, försöker användare med hög insats ofta att välja ett VPN-varumärke som är helt stationerat på en enda plats och 100 % isolerat från andra enheter.

Detta hjälper utvärderare att noggrant bedöma riskerna ur säkerhetssynpunkt om en juridisk strid skulle uppstå.

Men återigen, en standardanvändare har ingenting att göra med det. Och dessa recensioner över hela internet, inklusive vår, riktar sig mest till dem. Specifikt är målet att se deras hastigheter, kryptering och geo-avblockering och kommentera den övergripande användbarheten.

I det här inlägget ska jag jämföra dem på några viktiga parametrar, inklusive:

 • Servernätverk
 • Onboarding
 • Användargränssnitt
 • Säkerhet och integritet
 • Hastighets test
 • Krypteringstest
 • Upplåsning av streaming
 • Enhetskompatibilitet
 • Kundsupport
 • Värde för pengar

Vi kommer att kontrollera vem som vinner var och en av dessa omgångar och kommer att summera det till slut för att utse vinnaren bland de två.

Innan du börjar, observera att jag testar båda på min bärbara Windows 11-dator.

Servernätverk

Surfshark VPN

För närvarande har Surfshark 3200+ servrar i ungefär 100 länder. Det räcker normalt för de flesta användare. Du hittar två typer av servrar i den listan: fysiska och virtuella.

Fysisk betyder att servern är ”fysiskt” stationerad i landet. Virtual indikerar servernärvaro i ett annat land men ansluter via IP-adressen för det listade landet, som nämnts i användargränssnittet.

VPN-företag installerar virtuella servrar för att undvika problem i ovänliga eller integritetskränkande länder. Dessutom försöker de också täcka fler platser utan att gå igenom kostnaden för att installera fysiska servrar.

Man kan kontrollera den specifika servertypen i dess användargränssnitt.

ExpressVPN

När detta skrivs har ExpressVPN servrar i 105 länder. Jag kunde dock inte hitta någon officiell källa som indikerar det totala antalet servrar.

ExpressVPN är mer öppet om virtuella servrar än Surfshark och har en supportartikel indikerar servrar från olika platser.

Dessutom kan du också kontrollera dess användargränssnitt för att se om du ansluter via virtuella servrar.

Slutsats: Båda har ett omfattande servernätverk. Ändå är det faktum att du kan kontrollera ExpressVPNs virtuella servrar utanför dess användargränssnitt (vilket kräver registrering) ett stort plus eftersom anslutning via en virtuell server minskar hastigheten avsevärt.

Jag skulle ha älskat att ExpressVPN öppnade upp om det totala antalet servrar, men platslistan fungerar bra. Så även om det är liten skillnad mellan servernätverket, är ExpressVPN mer transparent om det.

Vinnare: ExpressVPN

Onboarding

Surfshark VPN

Surfshark ber om en e-postadress och erbjuder flera betalningsalternativ, inklusive kort, PayPal, Google Pay, Amazon Pay och kryptovaluta (Bitcoin, Ethereum, etc.)

Jag använde mitt betalkort för att betala i en månad.

Jag valde basmånadsplanen, utan dess antivirus, privata sökningar, mörk webbskanner, etc., som erbjöds under dess Surfshark One och One+-paket.

Allt gick bra och jag ställde in mitt kontolösenord och laddade ner Windows-appen.

ExpressVPN

På samma sätt kan du börja använda ExpressVPN genom att ange din e-postadress, namn och postnummer (valfritt). Betalningskanalerna var många, som kreditkort, PayPal, Bitcoin och andra.

Jag valde kortbetalningsalternativet, men konstigt nog misslyckades de första fem försöken, även när jag provade två olika betalkort (varav ett jag hade använt för att framgångsrikt köpa Surfshark VPN). Så småningom fungerade det via PayPal.

Du får en aktiveringskod för att initiera ExpressVPN-applikationer. Slutligen kommer köpet med ExpressVPN-nycklar och deras egentillverkade lösenordshanterare.

Slutsats: ExpressVPN har en smidigare introduktionsprocess tack vare dess aktiveringskodstödda inloggning, som enkelt kan kopieras i applikationerna. Dessutom, precis som Surfshark VPN, kan du använda din registrerings-e-post för att logga in på ExpressVPN-appar.

Å andra sidan ger Surfshark VPN större flexibilitet när det gäller stöd för flera kryptovalutor. Dessutom fungerade allt felfritt på det allra första försöket, vilket är ett stort plus.

Vinnare: Surfshark

Användargränssnitt

Surfshark VPN

Surfshark har uppdaterat sitt gränssnitt från senaste gången jag använde deras app. Den mest synliga förändringen är att du kan kolla in de aktiva funktionerna (till höger) på startskärmen. Inte bara detta, du kan klicka på dem, och det tar dig direkt till respektive inställningar.

Jag tyckte att det var väldigt användbart eftersom du inte behöver kika in i varje inställning för att kontrollera vad som är på.

Hemskärmen länkar också direkt sina specialservrar (statisk IP och multihop) för enkel åtkomst. När det väl är anslutet indikerar gränssnittet även det aktiva protokollet, uppladdade/nedladdade data, anslutningspausknapp och aktuell IP-adress.

Detta användargränssnitt tillåter också att ställa in favoritserver(ar), som sedan kommer att stå i kö högst upp.

Sammantaget är det ett mycket modernt gränssnitt, som är laddat med användarvänliga element.

ExpressVPN

Däremot väljer ExpressVPN en enkel instrumentpanelsdesign som tydligt visar upp en stor ”anslut”-knapp i mitten. Du kan kontrollera serverlistan genom att klicka på den horisontella ellipsen. Pilen bredvid valfri serverplats indikerar närvaron av flera servrar inom ett specifikt land.

I likhet med Surfshark har du möjlighet att ange servrar som favoriter, vilket underlättar snabbare åtkomst.

De återstående inställningarna är undangömt bakom hamburgerikonen i det övre vänstra hörnet.

Jag vet inte om de andra plattformarna, men ExpressVPN har en trevlig funktion för sina Windows-användare. Man kan ansluta till de senaste servrarna, koppla från, kontakta support och göra några fler saker utan att öppna ExpressVPN-instrumentpanelen.

Dessutom visar ExpressVPN-ikonen i aktivitetsfältet denna 🗸 bock, vilket indikerar en pågående anslutning. Detta aktivitetsfältsmeddelande animeras när det ansluter och slutligen avgörs med det blå märket som bekräftar en lyckad anslutning.

Det är faktiskt en liten funktion, men den är väldigt användbar eftersom du inte behöver vänta på att VPN ska ansluta, vilket ibland kan ta några sekunder. Jag hoppas att alla VPN-företag implementerar detta.

Slutsats: Även om nybörjare kan tycka att ExpressVPN-gränssnittet är mer intuitivt, lyckades Surfshark verkligen detta avsnitt med sitt funktionsrika användargränssnitt för mig. Jag kommer att gå ännu längre och säga att detta är ett av de mest funktionella användargränssnitten jag någonsin sett på något VPN, till och med bättre än min tidigare favorit, Proton VPN.

Så, med undantag för ExpressVPNs aktivitetsfältsikonfunktion, ger Surfshark mer till bordet.

En sak jag saknade med båda våra utmanare är serverbelastningen. Detta hjälper till att välja den minst trånga servern, vilket kan leda till bättre nätverkshastigheter.

Vinnare: Surfshark VPN

Säkerhet och integritet

Surfshark VPN

Surfsharks erbjuder två av de mest eftertraktade protokollen, OpenVPN (TCP och UDP) och modifierad WireGuard. Ändringen adresserar standard WireGuard-konfigurationen, som kräver en statisk IP, och därigenom avslöjar användarens plats. Dessutom tillämpar Surfshark obfuskering för att göra dess WireGuard-implementering robust.

Dess Kill Switch har två lägen, mjukt och strikt, för att koppla bort VPN-anslutningen i händelse av kryptering. De mjuka lägena arbetar huvudsakligen med problem på serversidan och oavsiktliga frånkopplingar, inklusive serverändringar. Strikt läge blockerar internet när det inte finns någon VPN-anslutning.

Surfsharks Bypasser (alias split tunneling) är en praktisk funktion som du kan använda för att selektivt distribuera VPN-kryptering. Den finns i två varianter för apparna: Route via VPN eller Bypass VPN.

Dessutom har den ett tredje alternativ för specifika IP-adresser för att undvika VPN-anslutning. Detta är särskilt användbart om man inte vill blockera en hel app (t.ex. en webbläsare) utan bara en handfull icke-känsliga webbplatser.

På samma sätt inkluderar några fler säkerhetsfunktioner Invisible on LAN, Rotating IP och NoBorders.

Den första ger integritet på det lokala nätverket.

Roterande IP tilldelar en annan VPN-server IP med några minuter.

Detta fungerade som förväntat för det mesta. Några få instanser kunde dock inte visa nästa rotationstidsstämpel.

Dess NoBorders är att ge internetåtkomst på restriktiva nätverk i auktoritära regimer. Surfsharks säger att den automatiskt slås på om det behövs; Men en användare kan också slå på den manuellt. Även om jag inte kunde kontrollera dess effektivitet, var användarna negativa till dess Kina-anslutning:

Surfsharks uttalande om det här problemet gjorde detta tydligt:

Källa: Reddit.com

Det finns dock denna 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, som kan hjälpa om saker och ting inte fungerar. Men efteråt finns det ingen tydlig policy för att få återbetalning om några servrar inte fungerar.

Följaktligen kan det finnas bättre alternativ om anslutning från Kina är det ultimata målet.

Genom att lägga till listan över säkerhetsfunktioner blockerar Cleanweb annonser, spårare och skadlig programvara. I mina korta tester blockerade den webbläsarbaserade annonser, vilket är bra om du inte vill lita på tredjepartsblockerare som uBlock Origin.

Jag skulle dock råda dig att skaffa ett premium-antivirus för ständigt utvecklande former av skadlig programvara.

Ibland är det inte nödvändigt att ansluta till ett VPN i ett privat nätverk. Surfshark har detta automatiserat där det kopplar från på specifika betrodda nätverk.

Surfshark markerar inte specifika servrar som ”obfuscerade”. Istället kan man byta till OpenVPN-protokollet för att använda obfuskation, enligt Surfshark blogginlägg. Bara så att du vet döljer den här funktionen närvaron av VPN-anslutning för att undvika oönskade begränsningar av deras användning.

I juli 2023-uppdateringen meddelade Surfshark att de uppdaterade hela sitt servernätverk till endast RAM.

Detta är viktigt i händelse av en konfrontation med brottsbekämpande myndigheter. Eftersom sådana servrar inte lagrar något på en hårddisk har ett VPN-företag inget att lämna över om sin användares privata data.

Slutligen är multi-hop en utmärkt säkerhetsfunktion för att dirigera trafiken från två VPN-servrar istället för en.

ExpressVPN

ExpressVPN erbjuder ett par VPN-protokoll som liknar sina konkurrenter. Det finns dock en skillnad i urvalet den här gången. Du har OpenVPN (UDP och TCP) och Lightway, ett egenutvecklat protokoll som utvecklats internt.

Lightway har genomgått två säkerhetsrevisioner av Cure53, och det är öppen källkod. Imponerande nog består den av bara 2000 rader kod, vilket minskar potentiella sårbarheter och förenklar revisionsprocessen.

Dessutom ger det flexibiliteten att välja antingen AES-256 eller ChaCha20 som ditt krypteringschiffer. Med alla dessa faktorer i spel bör Lightway inte utgöra några problem för sina kunder.

Dess Kill Switch fungerar i första hand i ett grundläggande läge, vanligtvis utformat för att åtgärda serverfel.

ExpressVPN kompenserar för dessa begränsningar med sin TrustedServer-teknologi, som använder endast RAM-servrar, vilket liknar Surfshark.

Dessutom tillhandahåller ExpressVPN skadlig programvara och spårningsskydd i form av en Threat Manager. Det är viktigt att notera att den här funktionen endast fungerar när VPN-anslutningen är aktiv. Dessutom fungerar detta endast med dess Lightway-protokoll.

ExpressVPNs Split Tunneling har två lägen för att selektivt tillämpa VPN-kryptering.

När det gäller att låta användare ansluta från Kina, liknar historien den vi har sett med Surfshark. Användare upplever problem att ansluta till ExpressVPN också:

Slutsats: Sammanfattningsvis erbjuder båda liknande protokoll och har RAM-baserade servrar. Dessutom får du ”no-logs”-policyer med antingen.

Men där Surfshark Cleanweb fungerar överallt, har ExpressVPN Threat Manager denna godhet reserverad för användare som använder sitt eget protokoll. På samma sätt har Surfshark en överkant gentemot sina konkurrenter med bättre Split tunneling, roterande IP, multi-hop och mer.

Vinnare: Surfshark VPN

Hastighets test

Notera: Jag använder WireGuard (Surfshark) och Lightway UDP (ExpressVPN) för detta hastighetstest. Resultaten är i genomsnitt två på varandra följande försök, med den fullständiga testningen i ett svep.

Surfshark VPN

S.No.Location Nedladdningshastighet (Mbps)Uploadhastighet (Mbps)Avstånd (Km)1Base84.2148.8802Singapore47.5417.676,2003London42.933.536,7004New York40.253.5012,40yo.4016,70yo

ExpressVPN

S.No.LocationNedladdningshastighet (Mbps)Uploadhastighet (Mbps)Avstånd (Km)1Base89.2147.4202Singapore44.359.236,2003London44.894.476,7004New York37.213.40536,40yo.20yo.20yo.20yo.20

Slutsats: Det finns ingen signifikant skillnad i resultaten. Båda VPN reducerade nedladdningshastigheterna till hälften och uppladdningshastigheterna till nästan 1/10, förutom på en plats (Singapore).

Båda dessa VPN-företag har virtuella servrar på min basplats (Indien). Detta kan vara den troliga orsaken till denna hastighetsnedgång.

Vinnare: Ingen, det är oavgjort.

Krypteringstest

Surfshark VPN

Jag bytte till Automatisk i protokollsektionen för att låta appen tilldela den bästa enligt nätverksförhållanden.

Därefter kopplade jag till en slumpmässig server och öppnade ett nätverksanalysverktyg, Wireshark, för att ta en titt på datapaketen.

Allt, inklusive IPv4-adressen och DNS-frågor, krypterades med WireGuard. Bara att min IPv6 läckte via ICMPv6-protokoll. Surfshark är dock ganska tydlig med det:

Källa: Surfshark.com

Den bästa vägen ut ur denna integritetsrisk är att inaktivera IPv6. Det är ganska enkelt, men det beror på vilken enhet du har. Jag försökte med min Windows-laptop, och det gick perfekt efteråt.

ExpressVPN

På samma sätt satte jag ExpressVPN-protokollinställningen till automatisk innan jag hämtade datapaket. Och återigen, som Surfshark VPN, var det mestadels bra, med undantag för min IPv6-adress.

De pratade också om detta i ett av sina blogginlägg:

När IPv6 blir mer populärt kan vi överväga att köra en IPv6-kompatibel VPN-tjänst i framtiden.

Källa: ExpressVPN

Jag skulle vilja nämna att ExpressVPN rullade tillbaka en ”Förhindra IPv6-adressdetektering medan ansluten” kryssruta från deras användargränssnitt senast jag gjorde dess fullständiga granskning. Funktionen var dock inte funktionell även när den var påslagen, vilket kan ha tvingat dem att överväga att ta bort den.

Slutsats: Båda var lika i detta krypteringstest. Presterade överlag bra men kunde inte maskera IPv6, vilket inte är en deal breaker om du inaktiverar den i förväg.

Vinnare: Ingen, det är oavgjort.

Streaming Unblock

Det här är ett kort avsnitt där jag presenterar resultaten av att avblockera några Netflix-bibliotek, BBC iPlayer och Amazon Prime Video US.

Surfshark VPN

Jag började med den mest populära streamingplattformen, Netflix.

Surfshark presterade bra och avblockerade Netflix USA, Storbritannien, Frankrike och Japan. Det kunde dock inte bryta igenom Netflix Kanada även när jag provade alla tillgängliga kanadensiska platser.

BBC iPlayer och Amazon Prime USA orsakade dock inga problem.

ExpressVPN

ExpressVPN:s geo-avblockeringspost var renare än Surfsharks. Det gav mig tillgång till alla tidigare nämnda Netflix-bibliotek, BBC iPlayer och Amazon Prime US med det första försöket.

Märkbart var min upplevelse mycket smidigare än förra gången när jag gjorde NordVPN vs ExpressVPN face-off, vilket signalerar konstant förbättring.

Slutsats: En klar seger för ExpressVPN.

Vinnare: ExpressVPN

Enhetskompatibilitet

Surfshark VPN

Surfshark har inbyggda applikationer för de mest populära plattformarna, inklusive desktop (Windows, macOS, Linux), mobil (Android & iOS) och webbläsare (Chrome, Firefox och Edge).

Den har också en app för FireTV. För andra enheter, som Apple TV, Samsung TV och spelkonsoler, är den vanliga lösningen att installera VPN på en WiFi-router.

Totalt sett är Surfshark-enhetstäckningen anständig.

ExpressVPN

På samma sätt har ExpressVPN applikationer för stora plattformar, inklusive Windows, macOS, Linux, iOS, Android och FireTV. Den har tillägg för Chrome, Firefox, Edge och Brave.

För alla andra WiFi-aktiverade enheter kan du på liknande sätt installera ExpressVPN på routern och få fördelen av en krypterad anslutning.

Som ett speciellt omnämnande har ExpressVPN sin egen WiFi-router, Aircove. Denna kommer med sin VPN-applikation förinstallerad och kan fungera som en vanlig WiFi-router utan den.

Det stöder dock inte andra VPN-appar för tillfället, vilket bekräftas av deras support.

Slutsats: ExpressVPN har en liten fördel med sin Brave-tillägg och sin egen WiFi-router.

Men med tanke på att Brave och Chrome delar samma Chromium-grund, fungerar Chromes tillägg sömlöst även inom Brave. Och dess router är låst med sig själv.

Följaktligen spelar dessa fördelar liten roll i den verkliga världen.

Vinnare: Ingen, det är oavgjort.

Kundsupport

Surfshark VPN

Surfshark har 24/7 livechatt, vilket är bra för alla användare eftersom VPN:er inte fungerar då och då. Det är dock svårt att dra nytta av det stödet.

För det första nämns det inte i webbgränssnittet.

Det var bara när jag googlade om det, landade på en av dess supportartiklar och scrollade hela vägen ner för att hitta deras ”Chatta med oss”-knapp.

Chatten börjar med Surfshark-boten, men du kan begära en live-chef (genom att skriva ”live agent”) och någon kommer att gå med inom kort.

Sammantaget var min korta erfarenhet bra, men vägen upp till livechatten var ”äventyrlig”.

ExpressVPN

ExpressVPN erbjuder också 24/7 support. Och de har gjort det ganska enkelt att välja den hjälpen.

I samma ögonblick som jag gick in i chatten hälsade en liveagent mig omedelbart och blev ombedd att svara på mina frågor.

Slutligen finns det inte mycket att skriva om detta, och jag hittade chattstöd upp till märket.

Slutsats: Båda har 24/7 support och bra dokumentation för att komma igång. ExpressVPN är dock mer användarvänligt i detta avseende. Och ärligt talat, kvaliteten på supporten för den där chatten jag gjorde med båda var något bättre med ExpressVPN.

Vinnare: ExpressVPN

Värde för pengar

Surfshark VPN

 • Månatlig: $15,45
 • 1-års plan: $3,99 per månad
 • 2-års plan: 2,21 USD per månad

Obs: Dessa är basplanerna för respektive varaktighet. Högre nivåer inkluderar Surfshark One och Surfshark One+ prenumerationer, som erbjuder extra godsaker som en privat sökmotor, antivirus, mörk webbövervakning och borttagning av personlig data.

ExpressVPN

 • Månatlig: $12,95
 • 6 månader: $9,99 per månad
 • 1-års plan: $8,32 per månad

Slutsats: ExpressVPN är en klar vinnare för månadsplaner. Och denna lilla seger är mer betydelsefull om du är ute efter internationell underhållning eftersom ExpressVPN var den smidigare av de två.

På baksidan vinner Surfshark övertygande under längre tider. Det kostar mindre än hälften av den årliga ExpressVPN-prenumerationen utan någon prestandakompromiss som jag kunde observera.

Dessutom låter Surfshark dig ansluta obegränsat antal enheter med ett enda abonnemang, medan ExpressVPN erbjuder åtta samtidiga anslutningar.

Personligen tror jag att VPN sällan är en kortsiktig sak för sina användare. Människor köper årliga planer, och det är den faktor som jag vill deklarera detta avsnitts resultat på.

Vinnare: Surfshark VPN

Sammanfattning

ParameterSurfshark VPNExpressVPNWinnerServer Network3200+ servrar i 100 länder.Flera betalningsalternativ. Fungerade sömlöst.ExpressVPNOnboardingFlera betalningsalternativ. Mitt betalkort fungerade dock inte. Flera betalningsalternativ. Mitt betalkort fungerade dock inte.Surfshark Användargränssnitt Funktioner rika och uppfriskande. En av de bästa i branschen. Enkelt. Bäst för nybörjare.SurfsharkSecurity and PrivacyRobust. Har några avancerade funktioner som förbättrad split-tunneling, roterande IP, multihop, etc.Anständigt men saknar de avancerade funktionerna jag har sett med Surfshark.SurfsharkSpeed ​​TestChipped av 50% från nedladdningshastigheterna. Uppladdningshastigheterna kämpade ännu mer.Samma som Surfshark.NoneEncryption TestLeaks IPv6, som du måste inaktivera separat.Samma som Surfshark.NoneStreaming UnblockBra. Det gick dock inte att avblockera Netflix Kanada. Utmärkt. Bättre än Surfshark.ExpressVPNDevice-kompatibilitetHar appar för stora plattformar.Liknande som Surfshark.Ingen Kundsupport dygnet runt livechatt som inte är lätt att hitta. Livechattalternativ dygnet runt i webbgränssnittet.ExpressVPNValue for MoneyMore-funktioner för mindre pengar (lång- terminsplaner). Obegränsade anslutningar per abonnemang. Ekonomiskt för ett månadsabonnemang. Sammantaget färre funktioner. Åtta anslutningar per abonnemang.Surfshark

Surfshark VPN eller ExpressVPN?

Räkningen är 4-3 till fördel för Surfshark VPN. Den har ett fantastiskt användargränssnitt och flera säkerhetsfunktioner och är ett utmärkt värde för långsiktiga prenumerationer.

Till ExpressVPNs försvar skulle jag vilja påpeka dess bättre strömningsavblockeringsförmåga. Dessutom tyckte jag att det var det mer transparenta alternativet av de två.

Så det är det från min sida. Jag hoppas att du är tydlig med vilken VPN du vill välja.

Ändå kan du kolla in min ProtonVPN-recension för ännu ett alternativ.