Vad Funimation Folding Into Crunchyroll betyder för prenumeranter

Viktiga takeaways

  • Sony lägger ner Funimation och integrerar dess innehåll i Crunchyroll efter att ha förvärvat det senare för 1,2 miljarder dollar 2021.
  • Crunchyroll-prenumeranter kommer inte att se många förändringar, men Funimation-användare kommer att få sina prenumerationer överförda till Crunchyroll.
  • Funimation-användare kan förlora tillgången till digitala kopior av fysiska medier och kan behöva betala högre prenumerationsavgifter på Crunchyroll.

Slutet på Funimation är nära, med Sonys solnedgång Funimations webbplats och app till förmån för Crunchyroll. Men vad betyder detta ”samarbete” för användarna?

Sony dödar Funimation till förmån för Crunchyroll

2021 förvärvade Sony Crunchyroll för cirka 1,2 miljarder dollar. Sony ägde och drev redan Funimation, så denna affär representerade en sammanslagning av de två största anime-streamingtjänsterna.

2022 meddelade Sony att Funimation och Crunchyroll skulle förenas, och den processen har pågått sedan dess. Prenumeranter har kunnat komma åt båda tjänsterna, och Funimation-innehåll har roterats in och ut från Crunchyroll.

Nu, 2024, stängs Funimation för gott, med tjänsten som upphör den 2 april. Vilket innebär att Funimation-prenumeranter kommer att tvingas migrera över till Crunchyroll, eftersom Funimation-appen och webbplatsen försvinner i etern.

Vad betyder detta för Funimation-prenumeranter?

Befintliga Crunchyroll-prenumeranter kommer inte att märka mycket, om något, förändras. Det mesta av Funimation-katalogen har redan migrerats till Crunchyroll, så som mest kan de se några fler animer dyka upp på tjänsten.

Men alla som för närvarande prenumererar på Funimation kommer att påverkas på mer djupgående sätt. Och borde förmodligen utforska hur man kommer igång med Crunchyroll innan bytet är klart.

För det första, med vissa undantag, kommer Funimation-användare att få sina prenumerationer automatiskt överförda till Crunchyroll. Och priset de betalar kommer att förändras därefter.

För det andra kan Funimation-användare förlora tillgången till de digitala versionerna av de fysiska medierna (DVD/Blu-Ray) som de tidigare har köpt. Detta beror på att Crunchyroll inte stöder de digitala kopiorna som följer med Funimation media.

Funimation End of Services hjälpsidaföretaget säger:

Observera att Crunchyroll för närvarande inte stöder Funimation Digital-kopior, vilket innebär att tillgång till tidigare tillgängliga digitala kopior inte kommer att stödjas. Vi arbetar dock kontinuerligt med att förbättra vårt innehållsutbud och ge dig en exceptionell streamingupplevelse av anime. Vi uppskattar din förståelse och uppmuntrar dig att utforska det omfattande anime-biblioteket som finns på Crunchyroll.

Den goda nyheten är att oavsett om du har ett aktivt Crunchyroll-konto eller nyligen flyttar över från Funimation, kommer du att kunna ta med dig din bevakningslista och historik.

Kommer Funimation-prenumeranter att betala mer för Crunchyroll?

Det har varit mycket förvirring på nätet om vad detta betyder för prenumerationspriserna framöver. Dels på grund av att priset på de två tjänsterna skiljer sig enormt mellan länder, och dels på grund av att vissa Funimation-användare njuter av äldre priser.

Sanningen är att prenumerationsavgifterna framöver kommer att följa Crunchyrolls prissättning. Så din Funimation-prenumeration kommer automatiskt att överföras till Crunchyroll, och du kommer att betala Crunchyrolls priser från nästa faktureringscykel efter att överföringen är klar.

Om du redan är en befintlig Funimation-prenumerant, för att ta reda på exakt hur detta kommer att påverka dig på ekonomiavdelningen, måste du titta på skillnaden mellan vad du för närvarande betalar för Funimation och priset för en Crunchyroll-prenumeration i din region .

Det är dock sant att för vissa Funimation-användare är priset på ett abonnemang inställt på nästan det dubbla från $55/år till $100/år. Och med inget nytt som förklarar ökningen utöver att säkerställa paritet för alla prenumeranter.

Funimation skulle alltid försvinna någon gång, med dess öde beseglat så snart Sony förvärvade Crunchyroll för 1,2 miljarder dollar 2021. Men nu när det faktiskt händer, inser anime-fans den fulla effekten av denna affär.