Vad du ska göra om du är Shadowbanned på Instagram

Om du har märkt ett drastiskt och plötsligt fall i ditt engagemang på Instagram, finns det en stor chans att du har blivit shadowbanned. Om så är fallet, här är vad du bör göra för att bli av med kontobegränsningen.

1. Kontrollera statusen för ditt Instagram-konto

Innan du vidtar några drastiska åtgärder är det en bra idé att bekräfta om du har blivit shadowbanned på Instagram. Lyckligtvis har Instagram ett inbyggt verktyg som du kan använda för att kontrollera om du har postat något som bryter mot Instagrams riktlinjer för communityn.

Även om detta är ett definitivt sätt att kontrollera om ditt kontos synlighet har begränsats från Instagrams slut, är den enda haken att du måste ha en skapare eller ett professionellt konto på Instagram för att använda funktionen.

För att kontrollera din Instagram-kontostatus, följ dessa steg:

 • Gå till din profil genom att trycka på din profilbild i det nedre högra hörnet av skärmen.
 • Tryck på ikonen med tre rader i det övre högra hörnet på skärmen och tryck på Inställningar och sekretess.
 • Fortsätt att rulla tills du ser Kontostatus under rubriken Mer information och support.
 • Du kommer nu att kunna se om du har lagt upp något som bryter mot Instagrams riktlinjer för communityn. Om du har det kan du överklaga beslutet. Eller så kan du redigera inlägget och se till att det är i linje med riktlinjerna. Du kan också välja att ta bort inlägget helt.

  Att vara shadowbanned på Instagram är ofta en konsekvens av intrång Instagrams riktlinjer för communityn och att kontinuerligt bryta mot dem kan till och med förlänga det. Ett av de enklaste men mest effektiva sätten att få upp din shadowban är att följa Instagrams regler.

  Detta innebär att konsekvent dela original och icke-stötande innehåll, utöka ditt konto organiskt och undvika allt material som kan strida mot dessa riktlinjer.

  Gå noggrant igenom din Instagram-profil och granska dina inlägg. Leta efter allt innehåll som potentiellt kan bryta mot Instagrams riktlinjer. Detta inkluderar inlägg med explicit eller olämpligt material, hatretorik eller någon form av trakasserier.

  När du har bestämt vad som ska gå, följ stegen nedan:

 • Tryck på de tre prickarna längst upp till höger i inlägget.
 • Välj Ta bort från menyn som visas.
 • Tryck på Ta bort för att ta bort inlägget från ditt konto permanent. Tryck på Ta bort igen för att bekräfta ditt beslut.
 • På samma sätt avgör om något du har delat på din Instagram-berättelse bryter mot Instagrams riktlinjer och ta bort inlägget från din Instagram-berättelse. Detta inkluderar bilder, videor och inlägg som du kan ha delat.

  Även om det är viktigt att para ihop dina inlägg med hashtags och se till att ditt innehåll kan upptäckas på Instagram, kan användning av hashtags förknippade med olämpligt innehåll öka ditt kontos synlighet. Om du inte kunde identifiera ett specifikt inlägg med kontostatusfunktionen, är en annan sak du kan göra att gå igenom dina Instagram-inlägg och kontrollera om du har använt förbjudna hashtags.

  Överraskande nog har Instagram förbjudit hashtags som #snapchat och #ensam. Därför är det troligt att du oavsiktligt kan ha använt en förbjuden Instagram-hashtag bara för att du inte visste att den inte var förbjuden.

  Om du är osäker på om en hashtag bryter mot Instagrams riktlinjer för communityn är ett enkelt sätt att kontrollera att skriva den i sökfältet. Om hashtaggen inte syns helt i resultatet eller anger att den bryter mot Instagrams riktlinjer är det en bra idé att ta bort den från dina befintliga inlägg och undvika att använda den i framtiden.

  4. Återkalla Instagrams åtkomst till appar från tredje part

  Enligt Instagrams riktlinjer för communityn är det förbjudet att generera oäkta aktivitet. Användare kan märka att vissa delar av deras Instagram-konto är begränsade om de fortsätter att använda appar från tredje part.

  Oavsett om du använder en app från tredje part för att schemalägga inlägg eller en app för att spåra följare, är användningen av en app från tredje part som inte är ansluten till Meta en av de vanligaste anledningarna till att du kan bli shadowbanned. Som tur är kan du återkalla Instagrams åtkomst till tredjepartsappar och ditt shadowban kommer förhoppningsvis att hävas.

  Här är vad du behöver göra:

 • Gå till din Instagram-profil genom att trycka på din profilbild. Tryck på ikonen med tre rader längst ner på skärmen.
 • Gå nu till Inställningar och sekretess > Webbplatsbehörigheter > Appar och webbplatser.
 • Tryck på Aktiv för att se appar som för närvarande är anslutna till ditt Instagram-konto. För att återkalla Instagrams åtkomst till dem, tryck på Ta bort.
 • 5. Använd en innehållsvarning för alla känsliga inlägg på Instagram

  Det är särskilt viktigt att vara försiktig och uppmärksam när du lägger upp grafiska bilder eller videor som kan störa din publik. Personer som rapporterar dig när din räckvidd redan är begränsad hjälper inte ditt fall. Det är till exempel okej att sprida medvetenhet om en jordbävning som inträffade. Men om du väljer att dela med dig av grafiska klipp av skadade personer kommer du att göra din publik upprörd.

  Därför, om du väljer att fortsätta posta trots att du är shadowbanned, är det en bra idé att använda innehållsvarningar på eventuella känsliga inlägg för att undvika att bli rapporterade. På så sätt skulle varje tittare få möjlighet att bestämma om de vill engagera sig i ditt inlägg eller inte.

  Även om Instagram automatiskt visar innehållsvarningar på inlägg som det bedömer som känsliga, är den här funktionen inte direkt redigerbar av användarna. Istället rekommenderar vi att inkludera en bild eller ett klipp i början av din rulle eller ditt inlägg, som uttryckligen anger att det kommande innehållet kan vara känsligt för vissa användare.

  6. Stoppa alla bot-liknande aktiviteter och spam på Instagram

  På samma sätt som att köpa Instagram-följare kan att delta i aktiviteter som att snabbt följa hundratals konton, masskommentera och gilla många inlägg inom en kort tidsram göra att Instagrams system flaggar ditt konto som potentiellt automatiserat eller spammigt.

  Även om du kan se detta som ett sätt att snabbt få följare på Instagram, kommer du i slutändan att riskera ditt Instagram-kontos räckvidd. Istället rekommenderar vi att du interagerar med kreatörer som lägger upp innehåll som passar dina intressen.

  7. Ta en paus från inlägg på Instagram

  Om du inte kan identifiera orsaken till ditt shadowban på Instagram rekommenderar vi att du tillfälligt tar en paus från inlägg på plattformen. Om ditt engagemang redan har minskat kommer allt nytt innehåll du lägger upp inte att vara synligt för de flesta av dina följare oavsett dess kvalitet. Därför är det en bra idé att ta en paus från att lägga upp berättelser, rullar eller inlägg.

  Även om det inte finns mycket information om varaktigheten av ett shadowban, lyfts det automatiskt så småningom. Vi rekommenderar att du börjar med en kort tredagars paus och förlänger den till högst 14 dagar om din shadowban fortfarande är på plats.

  Tyvärr kan längden på ett Instagram shadowban variera och varar från en dag till flera veckor. Om allt annat misslyckas, och du har tagit en två veckors paus från att posta på Instagram, är det värt att kontakta Instagrams supportteam.