Vad betyder vattentät och vattentät?

Viktiga takeaways

 • Vattentäta enheter är inte helt vattentäta, vilket innebär att vatten fortfarande kan komma in under vissa förhållanden.
 • Smartwatches och fitnessband använder ATM-värdet för att indikera vattentäthet, medan smartphones använder IP-koderna.
 • Vattenbeständighet är inte en permanent egenskap och kan försämras med tiden, så behandla vattenbeständighet som ett skyddsnät, inte en egenskap.

Många enheter anses vara vattentäta eller till och med vattentäta. Men vad betyder detta – kan du kasta din telefon i en pool utan att oroa dig? Låt oss undersöka vattentätheten närmare för att undvika att vatten skadar din telefon, smartklocka eller annan enhet.

Vattentät kontra vattentät

Vattentät betyder att det är omöjligt för vatten att någonsin komma in i en enhet under några omständigheter. Men medan vissa företag använder detta som en marknadsföringsterm, är ingen enhet verkligen vattentät.

Även om din enhet tål några minuter i regn eller att den tappas i en grund pool, kan du inte ta det djuphavsdykning. Vid någon tidpunkt kommer alla vattenavvisande åtgärder att misslyckas och vatten kommer in i enheten.

Fotologi1971/Shutterstock

Det är därför vattentät är den mer exakta termen. Det indikerar att även om enheten har ett visst skydd mot vätskeintrång, kan vatten fortfarande komma in under vissa förhållanden – en subtil men viktig skillnad.

Så du vet att din enhet inte är helt vattentät, men hur räknar du ut hur mycket vatten den tål? Det är här standarder som indikerar hur en enhet ska skydda mot vatten kommer in.

ATM-motstånd: Används mestadels för wearables

ATM, eller standardatmosfär, är en måttenhet för tryck. En atmosfär är ungefär lika med trycket som utövas på ett föremål när det är på ytan av vattnet vid havsnivån. Var 10:e meter (~33 fot) djupare du går ökar trycket med ytterligare en ATM.

Smartwatches och fitnessband markerar vanligtvis sin vattentäthet med ett ATM-värde. Om din smartklocka till exempel har en vattentäthet på 5 ATM är den förmodligen säker att använda i rekreationspooler och kommer att överleva att lämnas utanför i regnet.

Det finns inget standardiserat test för att bestämma ATM för en bärbar enhet, även om vissa klockor använder ISO:22810-standarden som används av traditionella armbandsur. Medan bankomaten för en bärbar enhet markerar dess vattentäthet, finns det mer än bara djupet.

ATM-tester görs under statiskt tryck, vilket innebär att de testar att enheten sitter stilla vid en viss trycknivå. Detta är helt annorlunda än många verkliga förhållanden. Till exempel, även om din fitnesstracker tål att tappas i ett handfat fullt med vatten, kan den förstöras om du sprejar den med en stark slang eller slår i vattnet medan du åker vattenskoter.

Dessa situationer kan utöva mer press på din klocka än vad den kan hantera, så det är viktigt att ta hänsyn till vattnets kraft och inte bara djupet.

IP-koder: Används mest för telefoner

Till skillnad från bärbara enheter har smartphones standardiserade tester för vattentäthet. Dessa ställs in av International Electrotechnical Commission (IEC) och kallas internationella skyddskoder (eller intrångsskydd). Koderna betecknas vanligtvis som IP, följt av två siffror.

Till exempel har iPhone 15 klassificeringen IP68. I dessa två siffror hänvisar den första siffran till dammskydd. För detta är 6 det högsta betyget, vilket de flesta av dagens smartphones uppnår. Den andra siffran hänvisar till vattenskydd, där 9 är det högsta betyget. De flesta smartphones erbjuder dock en vattentäthet på 7 eller 8.

Här är en snabb lista över vad varje vattenmotståndsnummer indikerar:

 • X: Enheten har inte testats för vattenbeständighet.
 • 0: Inget skydd mot vatten.
 • 1: Droppande vatten har ingen effekt.
 • 2: Droppande vatten har ingen effekt även när den faller vertikalt när enheten är i en 15-graders vinkel.
 • 3: Att spruta vatten har ingen effekt, även när det kommer i en vinkel på 60 grader från vertikalen.
 • 4: Stänk vatten från valfritt håll har ingen effekt.
 • 5: Vattenstrålar från ett 0,25-tums munstycke har ingen effekt.
 • 6: Kraftfullare vattenstrålar från ett 0,5-tums munstycke har ingen effekt.
 • 7: Nedsänkning i upp till en meter (3,25 fot) vatten i 30 minuter har ingen effekt.
 • 8: Nedsänkning i mer än en meter (3,25 fot) vatten i mer än 30 minuter har ingen effekt.
 • 9: Vattensprayer med hög temperatur och högt tryck har ingen effekt.

Du kommer sannolikt inte att möta den sista nivån för hemelektronik. De flesta smartphones erbjuder idag 7 eller 8 vattenskydd, medan äldre enheter kan ha 4, 5 eller 6.

Tekniskt sett, bara för att en enhet har uppnått en motståndsnivå betyder det inte att den har testats för de andra siffrorna under den. Vissa enheter kommer alltså att skryta med två IP-klassificeringar, men detta är sällsynt. I allmänhet är alla enheter som klassificeras som 7 eller 8 för vattenskydd också säkra mot svagare former av vattenintrång.

Beroende på enheten kan en vattentäthetsklassning på 8 ha en annan betydelse. Till exempel är iPhone 15 och iPhone 11 båda klassade till IP68. Men enligt Apples iPhone vattentäta sidaiPhone 15 är klassad för skydd på sex meters djup (19,7 fot) i upp till 30 minuter, medan iPhone 11 endast är klassad för djup på två meter (6,6 fot) vid 30 minuter.

Kort sagt, IPx7- och IPx8-klassificeringar indikerar att en telefon kan överleva nedsänkning i vatten. Som nämnts med ATM-betyg, kom ihåg att dessa värderingstester görs i stillastående vatten under perfekta förhållanden. Bara för att din telefon säkert kan sitta i några meter vatten betyder det inte att du kan spraya den med en högtryckstvätt.

Begränsningarna för vattenbeständighet

Som vi har sett är alla enheter som tillverkaren hävdar är ”vattentäta” vattentäta till viss del. Enheter testas under exakta förhållanden för att fastställa deras skyddsnivå, men de är inte perfekta och har begränsningar.

Viktigt är att vattenbeständighet inte är en permanent egenskap. Med tiden – antingen genom normalt slitage eller genom skador – kan din telefons vattentäthet sjunka. Tätningar kan försämras med tiden, och en droppe eller smäll kan ge vatten en ingångspunkt till enhetens inre delar som det inte skulle ha annars.

På grund av detta täcks inte vattenskador av de flesta telefongarantier. Om du tappar din telefon i vatten några månader efter att du köpt den och den slutar fungera, kommer företaget troligen inte att byta ut den.

Beroende på din enhet kanske du inte kan trycka på dess knappar när den är nedsänkt. I vissa fall kan detta bryta tätningar och låta vatten komma in. Om du använder ett vattentätt fodral till din telefon, se till att du har alla flikar och andra skal också säkrade.

Tänk på att vattenskyddstester endast utförs i sötvatten. Du bör inte ta din enhet i saltvatten under några förhållanden, eftersom saltet kan skada den så att den inte kan repareras.

Slutligen, IP-resistans skyddar inte nödvändigtvis mot andra vätskor som kaffe eller grumligt vatten. För iPhone XS-serien och senare uppger Apple att enheterna är resistenta mot spill från drycker som läsk och juice. Du behöver helt enkelt skölja spillningen med kranvatten, torka av din iPhone och låt den torka.

För andra enheter bör du kontrollera med tillverkaren den rekommenderade proceduren.

Vattentålighet är för skydd, inte roligt

Det är viktigt att komma ihåg att vattentäta funktioner är utformade som en reservnivå för skydd mot vattenskador, inte som en cool funktion som du bör testa. Du behöver förmodligen inte oroa dig om du råkar tappa en vattentät telefon i toaletten. Men du bör inte ta med din enhet i poolen varje chans du får – den är inte avsedd att användas som en undervattenskamera.

Om du vill veta hur vattentålig din enhet verkligen är, läs tillverkarens finstilta. Lita inte på marknadsföringsuttalanden som ”simsäkert” och använd skepsis till påståenden om enheter som gjorts av företag utan namn. För att undvika problem bör du aldrig avsiktligt utsätta en enhet för vatten om du inte är säker på vad den är avsedd att hantera.

Om din telefon blir blöt kan du kanske minska vattenskadorna på din enhet om du agerar klokt och snabbt.