Detta är riktmärket för en AI-telefon

Viktiga takeaways

  • Galaxy S24 Ultra erbjuder en polerad design med subtila förbättringar, inklusive en plattare estetisk och greppvänlig titanram.
  • Skärmen är en av de bästa någonsin, med en ljusstark och bländningsreducerad 6,8-tumspanel perfekt för mediekonsumtion och spel.
  • Kamerasystemet visar potential men saknar konsekvens i utmanande ljussituationer, vilket visar på behovet av framtida mjukvaruuppdateringar.

Samsungs Galaxy S-linje av flaggskeppstelefoner har alltid pekats ut som Android-telefoner att slå, och sätter ett riktmärke för att jämföra andra telefoner som lanseras senare under året. Med årets Galaxy S24-serie har Samsung fokuserat sin energi på att leverera AI-drivna mjukvaruförbättringar.

Galaxy S24 Ultra, som är företagets nya top-of-the-line-telefon för 2024, behåller kärnan i hårdvaran från de tidigare S23- och S22 Ultra-telefonerna, men introducerar subtila förbättringar med en ljusare platt skärm, en förbättrad processor och ett förbättrat kamerasystem – vilket gör den här telefonen till ett säkert val för användare som behöver uppgradera.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Telefonen att slå 2024

Samsung Galaxy S24 Ultra är en polerad iteration som subtilt förstärker sina föregångares starka kostymer. Den har en mer industriell, platt design med en ram i titan och en enastående 6,8-tumsskärm som är ljusare och reducerad från bländning, vilket ger en förstklassig tittarupplevelse. Kamerasystemet, samtidigt som det visar lovande, kämpar med konsistens, men när det gäller prestanda är det ett kraftpaket med Snapdragon 8 Gen 3 och en solid batteritid på två dagar.

Märke Samsung

SoC Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 för Galaxy

Skärm 6,8-tums Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 2600 nits

RAM 12GB

Lagring 256, 512, 1TB

Batteri 5 000 mAh

Portar USB-C

Operativsystem Android 14 med OneUI 6.1

Kamera (bak, fram) 200 MP bred, 50 MP 5x tele, 10 MP 3x tele, 12 MP ultrawide, 12 MP selfie

Anslutning Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3

Laddningshastighet 45W trådbunden, 15W trådlös

IP-klass IP68

Vikt 232 g (8,2 oz)

Fördelar

  • Utmärkt ny platt display
  • Konsekvent prestanda
  • Verkligen användbara AI-förbättringar

Nackdelar

  • Kameran saknar konsekvens och detaljer över brännvidderna
  • Fortfarande dyrt

Design: Subtila förbättringar

Designmässigt ser Galaxy S24 Ultra nästan identisk ut med S23 Ultra, som redan innan dess liknade S22 Ultra. Men årets design drar nytta av ett par subtila förändringar som stegvis förbättrar denna återkommande design.

Zarif Ali / MakeUseOf

För det första är telefonen mycket plattare; Ramen, skärmen och bakpanelen tappar alla sin krökning från S23 Ultra, och även om detta var en designkonsistens genom hela S24-serien, är det särskilt märkbart med den nya Galaxy S24 Ultra med sin redan boxiga Galaxy Note-design. När det gäller känslan i handen, bibehåller sidokanterna fortfarande en subtil kurva till dem, vilket gör telefonen relativt lätt att hålla, men hörnen på enheten känns mycket skarpare och kan vara irriterande om de stöter på din handen när du håller telefonen.

Som sagt, även utan en större omdesign, får Galaxy S24 Ultras nya plattare estetik att telefonen ser och känns väldigt industriell, särskilt i sin nya Titanium Grey-finish som speglar proffs iPhones.

Zarif Ali / MakeUseOf

Nästa stora skillnad i den här telefonens design är materialvalet. Samsung har äntligen differentierat Ultra-telefonen med en ny titanram, till skillnad från pansaraluminiumet som finns på vanliga Galaxy S24 och S24+. Gör titan så stor skillnad eller ger det några omedelbara fördelar? Nej, men det betyder äntligen att metallbandet runt telefonen har en matt yta istället för spegel, vilket gör att enheten känns så mycket mer greppvänlig i handen. Titanfinishen på S24 Ultra tar färre fingeravtryck jämfört med iPhone 15 Pro-serien, så det är en annan bonus.

Samsung använder även det nya Gorilla Glass Armor för sin S24-serie i år, och det sägs vara det tuffaste Gorilla Glass Corning någonsin utvecklat – fyra gånger mer reptåligt än konkurrenterna! Men bortsett från marknadsföring borde det betyda att du får en mer hållbar enhet överlag.

Zarif Ali / MakeUseOf

Bortsett från dessa viktiga skillnader förblir Galaxy S24 Ultra identisk med S23 Ultras design, vilket inte är en dålig sak. Du behåller fortfarande IP68 damm- och vattenbeständighet, en plats för en S-Pen och samma hanterbara fotavtryck som en telefon som har en massiv skärm men som inte nödvändigtvis känns otymplig.

Display: Ljusare, plattare, stor och vacker

Övergår vi till den mest anmärkningsvärda visuella hårdvaruförändringen, Galaxy S24 Ultras skärm är överlägset en av de bästa Samsung eller något företag någonsin har levererat. Denna massiva 6,8-tumspanel är nu helt platt och har enhetliga ramar på alla fyra sidor. Att välja att inte böja panelen i år, särskilt för den S-Pen-utrustade Ultra-modellen, är mycket vettigt – du får tillbaka ett aktivt skrivområde på skärmen och du behöver inte oroa dig för oönskade reflektioner på skärmen. kanter.

Zarif Ali / MakeUseOf

Samsung använder en ny antireflekterande film för i år också, och även om den minskar märkbart mycket reflexer utomhus, får den också skärmen att se något mörkare och mindre mättad ut. Som sagt, den här nya panelen går upp till en ny toppljusstyrka på 2 600 nits och ser bra ut i scenarier med direkt solljus.

Zarif Ali / MakeUseOf

Naturligtvis, precis som den tidigare S23 Ultra, hittar du alla andra klockor och visselpipor, inklusive HDR10+, LTPO 120Hz variabel uppdateringsfrekvens, S-Pen-stöd och en upplösning på 1440 x 3120, vilket gör S24 Ultra perfekt för innehåll konsumtion och spelande.

Sammantaget erbjuder Galaxy S24 Ultras skärm en förstklassig tittarupplevelse oavsett om du konsumerar media, spel eller använder produktivitetsappar.

Kameror: Inkonsekvent, speciellt i svagt ljus

När det kommer till kamerorna ger Galaxy S24 Ultra en något inkonsekvent upplevelse. Den är utrustad med ett huvud 200 MP vidvinkelobjektiv, ett 3x 10 MP telefoto, ett 5x 50 MP telefoto och ett 12 MP ultravidvinkelobjektiv. Den största skillnaden mot Galaxy S23 Ultra är att telekameran har höjts från 10MP till 50MP, men med en kortare optisk räckvidd på 5x jämfört med 10x.

Zarif Ali / MakeUseOf

Vid praktisk användning varierar kamerasystemets prestanda. Under optimala förhållanden fångar S24 Ultra detaljerade bilder av hög kvalitet med rik färgåtergivning. Konsistensen sviktar dock i utmanande ljussituationer – särskilt om du inte använder den primära sensorn, vilket leder till överbearbetade bilder som saknar skärpa och detaljer. Detta märks mest i hur detaljerna och färgerna ändras när du växlar mellan de olika brännvidderna, men generellt sett känns det som ett steg tillbaka från den mer konsekventa prestandan som sågs i förra årets S23 Ultra.

Jag tror att bristen på konsistens till stor del beror på mjukvara och inte hårdvara, och kan säkert åtgärdas längre fram. Ändå, vid testtillfället, tenderar dessa irritationsmoment att ta bort det som annars var ett kompetent flaggskeppskamerasystem.

Under de flesta förhållanden tar Galaxy S24 Ultra bilder som har en mer exakt representation av verkliga nyanser. Nytt för i år är HDR-läget, som tenderar att pressa allt till högre kontraster, men det dynamiska omfånget är förbättrat, och telefonen gör ett bra jobb med att balansera belysningen av en scen och himlen.

Nattläget visar också en viss förbättring med bättre ljusupptagning och brusreducering. Men det kämpar fortfarande med att bibehålla detaljer i extremt svaga ljusförhållanden, särskilt om du inte använder huvudsensorn på 200 MP.

Porträttläget fortsätter att vara Samsungs starkaste beräkningsfotograferingsimplementation, med Galaxy S24 Ultra som gör ett fantastiskt jobb med att hantera den svåra separationen av motiv från bakgrunder – och nu även förgrunder.

Sammantaget, även om Galaxy S24 Ultras kamerasystem visar potential och mångsidighet, är det behäftat med inkonsekvens. Med framtida mjukvaruuppdateringar kan Samsung reda ut dessa relativt små problem och verkligen låsa upp hårdvarans potential, men som det ser ut är det ett kapabelt kamerasystem som kan behöva lite finjustering.

Hårdvara och batteritid: Föga förvånande utmärkt

S24 Ultra är utrustad med den nya Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy-kretsuppsättningen tillsammans med 256 GB UFS 4.0-minne för basnivån för lagring (upp till 1 TB), med 12 GB RAM över hela linjen. Nytt för i år är införandet av Wi-Fi 7, som teoretiskt kan nå upp till hela 46 Gbps. Tills vi får leverantörer och annan hårdvara som stöder dessa hastigheter är det inte till stor nytta för någon (men trevligt att ha för framtidssäkring).

Zarif Ali / MakeUseOf

I benchmarks får vår Galaxy S24 Ultra 2 186 poäng på Single-Core och 6 659 på Multi-Core medan den är ansluten till strömmen för GeekBench 6. I jämförelse får iPhone 15 Pros A17 Pro 2 920 på Singe-Core och 7 186 på Multi-Score.

Med dessa poäng har de två telefonerna i princip samma prestandanivå, men vad du kan uppnå med Galaxy S24 Ultra är längre upprätthållen prestanda tack vare dess mycket större ångkammare, vilket borde innebära en bättre termiskt hanterad processor under toppprestanda.

När det kommer till verkliga tester fungerar Galaxy S24 Ultra exceptionellt bra; du kan göra flera saker med lätthet, ha flera appar i minnet och aldrig riktigt behöva oroa dig för att nå något prestandatak; det fungerar precis som det ska, och det är en underbar sak.

Zarif Ali / MakeUseOf

Denna utmärkta prestanda sträcker sig även till batteriet, eftersom den här enheten fortsätter att rocka en 5 000 mAh-cell, vilket tillsammans med det ganska optimerade operativsystemet och processorn betyder att du får en telefon som konsekvent håller dig i upp till två dagars användning .

Vid 120Hz, 1440p-upplösning och adaptiv ljusstyrka påslagen fick jag cirka 11–13 timmars skärmtid för normal användning, vilket inkluderade YouTube, streamingtjänster och sociala medier. Med tyngre användning, inklusive kameratestning, HDR-strömning med maximal ljusstyrka och spel, kan du förvänta dig cirka 7–8 timmar. Hur som helst, det är extremt osannolikt att du kommer att döda den här telefonen på en enda dag, och om du extrapolerar denna batteriprestanda till de kommande åren när batteriet försämras, bör du förvänta dig att åtminstone klara en hel dags användning. in i framtiden, vilket är utmärkt.

Zarif Ali / MakeUseOf

När det kommer till laddning stöder telefonen fortfarande bara 45W PD trådbunden snabbladdning och 15W trådlös laddning, men när du börjar använda enheten i ett par dagar och vänjer dig vid dess batteritid kommer du att märka att en 30- minutfyllning på morgonen bör räcka för att hålla dig hela dagen. Den här skillnaden i laddningsbeteende talar om det förtroende som den här telefonen väcker med hur väloptimerat batteriet är, för om du regelbundet avslutar dagen från 100 % till 50 eller 40 %, kommer det att vara mer än tillräckligt att ladda telefonen tillbaka till 65 % att hålla dig genom en annan dag. Allt detta för att säga, jag är mycket imponerad över hur väl den här telefonen hanterar sitt batteri.

Sammantaget förbättrades Samsung stegvis och behöll det som redan var bra. Du får återigen en mycket kapabel telefon med Galaxy S24 Ultra.

Programvara och Galaxy AI: Äntligen, något som faktiskt är användbart

Utan tvekan är mjukvaruupplevelsen på Samsung Galaxy S24 Ultra den mest avgörande förändringen jämfört med förra året. Ärligt talat, det här är första gången det känns som att Samsung inte bara kastar lera i väggen med jippon, utan istället rullar ut några genuint användbara funktioner.

Zarif Ali / MakeUseOf

Låt oss först prata om OneUI. OneUI 6.1, som levereras med enheten, är för det mesta bra – även om du fortfarande hittar den vanliga bloatwaren av Meta- och Microsoft-appar som du kanske inte använder, såväl som Samsungs svit med egna appar. Men förutom det är det relativt rent i hur det presenterar sig, och du kan välja och vraka vilka funktioner du vill ha runt och vilka du inte behöver.

Det stora programvarumeddelandet i år för Galaxy S24-serien är inte själva OneUI 6, utan det faktum att S24-serien kommer att få hela sju år av mjukvaruuppdateringar, som matchar Googles Pixel 8-serie. Det betyder att du kan hålla jämna steg med ny programvara och (var viktigare) säkerhetsuppdateringar mycket längre, vilket gör detta till en otrolig vinst för alla som planerar att använda sina enheter utöver sina operatörskontrakt.

Zarif Ali / MakeUseOf

Huvudsviten av programvarutillägg i år är Galaxy AI, och det finns sju distinkta nya AI-funktioner på enheten som kan kategoriseras i tre kategorier: översättning, sammanfattning och formatering och fotomanipulation. Alla kan aktiveras eller inaktiveras individuellt inom Inställningar om du väljer att inte använda dem, och Samsung låter dig till och med välja bearbetning på enheten – en enorm bonus för integritet.

Med översättningsfunktionerna kan du använda dem på tre olika sätt. De två första är en Google Translate-klon som översätter genom ett tolkläge, och den andra är textöversättning i meddelandeappar. Det här är saker vi redan har sett med Google, men fördelen med Samsung är att AI-bearbetningen sker helt på enheten. Du behöver inte vara ansluten till internet eller data för att komma åt det och själva översättningarna går märkbart snabbare på grund av detta.

Zarif Ali / MakeUseof

Jag provade tolken med en vän till mig som talar hindi, och den fungerar relativt bra, med lite latens. Den mer imponerande AI-förbättrade översättningsfunktionen är vad som händer i telefonappen, där enheten kan översätta det du säger till personen i andra änden och vice versa. Naturligtvis finns det en liten fördröjning mellan bearbetningen, men det är fortfarande ganska imponerande, och om du vill kan du bara få den direkta översättningen uppläst till dig utan att enheten visar det.

I min tidstestning fungerar tolk- och telefonöversättningsfunktionerna relativt bra, men som de flesta AI-aktiverade upplevelser finns det vissa kantfall där du kommer att märka att den inte har tagit upp ljudet ordentligt och ger en felaktig översättning eller mer ofta misstag vissa uttal och dialekter att ha en betydelse när den har en annan. Du kan ge upp alla chanser att förstå slang eller svordomar. Som sagt, för turister och resenärer som besöker olika länder där du kanske inte har konsekvent tillgång till data eller internet, kommer det att vara oerhört värdefullt att prata och förstå språket på den plats du besöker.

Nästa svit av funktioner är sammanfattning, inom Samsung Notes och Voice Recorder. Detta ger dig intelligent en sammanfattning av vad som är skrivet eller inspelat. Specifikt på inspelaren, återigen, tenderar de yttersta fallen av att ha en mindre än idealisk miljö att krångla med transkriptionen och sammanfattningen. Mer irriterande är att du måste vänta ett bra tag tills sammanfattningen är klar efter inspelningen. Av alla AI-funktioner som tillkännages känns den här mest jippon.

Zarif Ali / MakeUseOf

När du går vidare till de mer intressanta fotoändringsfunktionerna får du i princip Samsungs version av Magic Editor som finns på Pixel-telefonerna. När jag testade den för att ta bort och förändra människor och föremål, fungerar den chockerande bra, och jag tror att den har en plats i vissa scenarier där du fotograferar under ofullkomliga förhållanden.

Min favoritfunktion i fotosviten är inte så mycket fotomanipulationen i sig, utan de grundläggande justeringarna av exponering och kontrast som Samsung tillämpar när du trycker på AI-knappen. Det åtgärdade vanligtvis alla bearbetningsproblem jag hittade med originalfotot.

Slutligen måste den mest praktiska mjukvarufunktionen hos Galaxy S24 Ultra vara dess Circle to Search-funktion, och föga överraskande är den gjord av Google. Circle to Search låter dig trycka länge på hemknappen eller navigeringsfältet på valfri skärm och ringa in det du vill söka efter. Tro mig: detta förändrar helt hur du kommer att söka, shoppa eller mikrolära dig saker från sammanhanget i din telefon och världen omkring dig.

Zarif Ali / MakeUseOf

Circle to Search är så snabb och konsekvent exakt när det gäller att hitta vad den tittar på, att det känns föråldrat att gå tillbaka till någon annan form av sökning. Det är Google Lens på steroider, och jag tror att det är första gången du hittar en ny mjukvarufunktion på din telefon som du kommer att ha nytta av dagligen. Jag kan rikta telefonkameran mot ett par skor och få samma färg och stil från den officiella märkesbutiken. Jag kan till och med cirkla för att söka efter foton från mitt galleri med platser jag har varit, utan några uppenbara ledtrådar för själva platsen.

Ska du köpa Samsung Galaxy S24 Ultra?

Samsung har successivt blivit väldigt säkra på hur de hanterar sina flaggskeppstelefoner – de ändrar inte längre telefonens design varje år eller lägger djärvt till alla funktioner de kan tänka sig. Vid första anblicken kan en kontrast från det förflutna Samsung till den som gjorde Galaxy S24-serien få dessa telefoner att kännas oinspirerande och tråkiga – men det är inte nödvändigtvis en dålig sak.

Zarif Ali / MakeUseOf

Galaxy S24 Ultra känns som en Galaxy S23 Ultra boostad med AI. För en telefon som kostar så mycket som den gör är det en av de bästa komplimangerna du kan ge, med tanke på att Galaxy S23 Ultra var en otroligt välgjord enhet.

Galaxy S24 Ultra representerar en iteration snarare än en revolution i Samsungs flaggskeppssortiment. Den bevarar kärnstyrkorna hos sina föregångare samtidigt som den integrerar AI-drivna förbättringar som är genuint användbara, tillsammans med subtila hårdvaruförfinningar. Den plattare designen, förbättrade materialen och ljusare display är genomtänkta uppgraderingar som förbättrar användarupplevelsen.

Zarif Ali / MakeUseOf

Den största avvikelsen på S24 Ultra är kamerakonsistensen (eller bristen på sådan). Ändå, eftersom det troligen beror på mjukvara och inte hårdvara, är detta något Samsung skulle kunna fixa i en framtida uppdatering. Med tanke på Samsungs nya åtagande att hålla dessa telefoner uppdaterade under lång tid, hoppas jag att det kommer att göra det.

Sammantaget erbjuder Samsung återigen en säker uppgradering med sin Galaxy S24 Ultra. Även om du inte behöver uppgradera om du kommer från Galaxy S23- eller S22-serien, om du är på marknaden för en stor telefon beväpnad med den bästa hårdvaran och robusta mjukvarustödet, är Galaxy S24 Ultra ett övertygande val .

Samsung Galaxy S24 Ultra

Samsung Galaxy S24 Ultra är en polerad iteration som subtilt förstärker sina föregångares starka kostymer. Den har en mer industriell, platt design med en ram i titan och en enastående 6,8-tumsskärm som är ljusare och reducerad från bländning och erbjuder en förstklassig tittarupplevelse. Kamerasystemet, samtidigt som det visar lovande, kämpar med konsistens, men när det gäller prestanda är det ett kraftpaket med Snapdragon 8 Gen 3 och en stabil tvådagars batteritid.

Märke Samsung

SoC Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 för Galaxy

Skärm 6,8-tums Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 2600 nits

RAM 12GB

Lagring 256, 512, 1TB

Batteri 5 000 mAh

Portar USB-C

Operativsystem Android 14 med OneUI 6.1

Kamera (bak, fram) 200 MP bred, 50 MP 5x tele, 10 MP 3x tele, 12 MP ultrabred, 12 MP selfie

Anslutning Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3

Vikt 232 g (8,2 oz)

Laddningshastighet 45W trådbunden, 15W trådlös

IP-klassning IP68