Vad betyder SOS på en iPhone?

Om du fortsätter att se SOS eller ”Endast SOS” istället för signalfält på din iPhones statusfält när du reser, kommer du inte att kunna ringa eller sms:a dina vänner eller använda internet. Låt oss titta på vad varningen betyder och hur du kan bli av med den.

Vad är din iPhones SOS-funktion?

Emergency SOS är en av många nödfunktioner på din iPhone som kan rädda ditt liv. Det tillåter användare som är i fara att kontakta lokala tjänster utan att behöva slå sina telefonnummer. När du använder SOS-funktionen på din iPhone delas din plats automatiskt med nödtjänster.

Om du har ställt in nödkontakter på din iPhone kommer den också att varna dem när du kontaktar lokala räddningstjänster om du inte bestämmer dig för att avbryta. För att hjälpa dig att känna dig säkrare, om du bestämmer dig för att varna dina nödkontakter, kommer din iPhone också att dela din nuvarande plats med dem och dela uppdateringar med dem tills du är i SOS-läge.

Din iPhones Emergency SOS-funktion kan komma väl till pass när du reser. Om du till exempel har fastnat i en kris och inte känner till de lokala nödnumren kan SOS-funktionen potentiellt rädda ditt liv.

Observera att Emergency SOS-funktionen på iPhones bara fungerar om du är i ett område med mobiltjänst såvida du inte har en iPhone 14 eller senare, som kommer med Emergency SOS via Satellite-funktionen.

Äpple

Emergency SOS via Satellite låter dig kontakta lokala räddningstjänster även när du inte har mobiltäckning eller Wi-Fi. Om du försöker komma i kontakt med räddningstjänsten men misslyckas med det, kommer din iPhone att försöka ansluta dig till dem via satellit.

Du kan använda Emergency SOS via Satellit gratis i två år efter aktiveringen av din iPhone 14 eller nyare modell. Tyvärr är funktionen bara tillgänglig i ett fåtal regioner, inklusive USA, Storbritannien, Frankrike, Nya Zeeland och Italien.

Varför visar din iPhone ”endast SOS”?

Äpple

Om du ser ”SOS” eller ”Endast SOS” visas i din iPhones statusfält betyder det att din enhet inte är ansluten till ett mobilnät, men du kan fortfarande ringa nödsamtal över ett Wi-Fi-nätverk. Så länge din iPhone visar ”endast SOS” kommer du inte att kunna ringa vanliga telefonsamtal och är begränsad till att kontakta lokala räddningstjänster som polisen eller brandkåren.

Enligt Apples supportsidaden här funktionen är endast tillgänglig för användare i USA, Australien och Kanada.

Hur man blir av med ”Endast SOS” på din iPhone

När du reser kan du ibland se texten ”Endast SOS” på din iPhones statusfält när du tappar mobilsignalen. Det enda sättet att bli av med det är att flytta till ett område med cellulär mottagning.

Men om du ser det hela tiden finns det några felsökningssteg som du kan försöka fixa ”SOS only”-varningen i din iPhones statusfält, som att aktivera dataroaming, leta efter uppdateringar av operatörsinställningar, byta till LTE och mer.