Vad är Alt-tangenten på Mac? En komplett guide

Viktiga takeaways

  • Alt-tangenten är känd som Alternativ-tangenten på Mac-datorer.
  • Alternativtangenten låter dig utföra genvägar, skriva icke-engelska bokstavsaccenter och mer.

Om du precis bytte från en Windows-dator till en Mac, kanske du har svårt att hitta Alt-tangenten på tangentbordet. Det beror på att Mac-datorer använder ett annat namn för det. Läs vidare för att upptäcka vad Alt-tangenten är på ett Mac-tangentbord och de olika åtgärder du ska använda den till.

Var är Alt-tangenten på din Mac?

Alt-tangenten på en Mac kallas istället Alternativ, och du har en på båda sidor av mellanslagstangenten på ditt Mac-tangentbord. Nyare Mac-datorer har symbolen ⌥ som följer med alternativtangenten. Äldre enheter som 2016 MacBook Pro säger alt ovanför alternativtangenten istället.

Din Macs alternativknappar sitter mellan kontroll- och kommandotangenterna, som visas i bilden nedan.

Danny Maiorca/MakeUseOf

Vad gör Alt- eller Alternativ-tangenten på en Mac?

Som namnet antyder kommer du att trycka på den här tangenten när du ändrar (eller växlar) en annan tangents funktion. Du kan till exempel hålla ned Alternativ-tangenten och trycka på 4 på tangentbordet för att skriva in symbolen US cent (¢).

Om du vill justera specifika ljudinställningar på din dator kan du trycka på Alternativ + F10 (eller F11 eller F12). Detta är tillämpligt om du har en MacBook med dedikerade funktionstangenter. Men om du äger en 2016-2020 MacBook Pro måste du istället använda MacBooks Touch Bar.

Du kan använda alternativtangenten på din Mac för att gå in i olika startlägen också. Om du till exempel väljer en enhet på skärmen för startalternativ och sedan håller ned alternativtangenten och klickar på Använd alltid, kommer du att ställa in den som standardstartskiva. Båda alternativtangenterna på din Mac fungerar exakt på samma sätt som varandra.

Vanliga alternativknappsgenvägar på en Mac

Hamlin Rozario/MakeUseOf

Nedan finns två vanliga genvägar som alternativtangenten på din Mac aktiverar.

1. Använd alternativtangenten för att skriva icke-engelska bokstäver

Om du har ett tangentbord som lämpar sig för engelska, kommer du att spara mycket tid på att skriva accentuerade bokstäver med Alt eller Option-tangenten på din Mac.

Exempel på främmande bokstäver och symboler som du kan använda Alt-tangenten för inkluderar:

  • Skandinavisk vokal (Ø): Alternativ + O.
  • Umljud (Ü): Alternativ + U följt av bokstaven (i det här fallet U) du vill ha under omljudet.
  • Cedilla (Ç): Alternativ + C.
  • Akut accent (´): Alternativ + E innan du skriver en bokstav som behöver det (till exempel E i café).
  • Registrerat varumärke (®): Option + R.

2. Gå till din Macs ljudinställningar via alternativtangenten

Som nämnts tidigare kan du trycka på Alternativ och någon av volymsymbolerna (F10, F11 eller F12) för att få fram Ljudmenyn i appen Systeminställningar på macOS.

Du kan också justera din Macs skärminställningar genom att trycka på alternativtangenten och tangenterna Sol/Ljusstyrka (eller F1 eller F2).

Om du äger en MacBook Pro med en Touch Bar kan du trycka på Alternativ och trycka på Siri-ikonen i Touch Bar för att få fram dina Siri & Spotlight-inställningar.

3. Användbara Mac-tangentbordsgenvägar med alternativtangenten

Du kan använda flera praktiska Mac-tangentbordsgenvägar när du använder Alternativ-tangenten (i kombination med Kommando-tangenten) på din Mac. Dessa inkluderar:

  • Alternativ + Kommando + F: Hoppa till sökfältet i Google och leta efter en specifik term.
  • Alternativ + Kommando + Esc: Öppna fönstret Force Quit.
  • Alternativ + Kommando + W: Stäng alla flikar i dina webbläsarfönster.

Allt som allt kommer Option-tangenten i kopplingen när du snabbt vill komma åt alternativa tecken eller öppna en undermeny i appen Systeminställningar. Om du kombinerar alternativtangenten med kommandotangenten kan du också utföra flera genvägsåtgärder på din Mac.

När du väl har vant dig vid Mac-motsvarigheterna till Windows-specifika modifieringstangenter kommer du att kunna bemästra ditt Mac-tangentbord på nolltid.