Vad är ”Windows Audio Device Graph Isolation” och är det ett problem?

Viktiga takeaways

  • ”Windows Audio Device Graph Isolation” är en äkta Windows-process som hanterar ljudförbättringar och isolerar ljudbehandlingen.
  • Hög resursförbrukning av den här processen kan orsakas av korrupta ljuddrivrutiner, överdrivna ljudeffekter eller ljudförbättringsappar från tredje part.
  • Minska resursförbrukningen genom att uppdatera drivrutiner, justera effekter, stänga extrafunktioner och finjustera ljudinställningar.

Har du märkt att en ”Windows Audio Device Graph Isolation”-process förbrukar betydande systemresurser i Windows Task Manager? Det är en äkta Windows-process som ansvarar för att ge en stabil ljudupplevelse. Den här guiden förklarar vad den här processen gör, varför du inte bör stänga av den och hur du kan minska dess resursförbrukning.

Vad är processen ”Windows Audio Device Graph Isolation”?

Processen ”Windows Audio Device Graph Isolation”, kallad audiodg.exe, är kärnan i Windows 11:s ljudsystem.

Processen hanterar ljudförbättringar och effekter som appliceras på ljudutgången, inklusive utjämning, rumsligt ljud och andra ljudmodifieringar. Under huven bearbetar den ljuddata och hanterar nätverket av anslutna ljudkomponenter, som ditt ljudkort, drivrutiner och uppspelningsenhet.

Tjänsten hålls isolerad från standardljudtjänsten i Windows. Denna ”sandboxning” tillåter tredjepartsljudtillverkare att inkludera sina ljudförbättringsinställningar (till exempel equalizereffekter) utan att påverka Windows-ljudtjänsten. Alla fel kraschar inte Windows om ett visst ljudprogram, drivrutin eller process inte fungerar.

Således ger den avsiktliga ”sandboxningen” en mer lyhörd och pålitlig ljudupplevelse. Men varför förbrukar audiodg.exe ibland omfattande systemresurser?

Varför visar Audiodg.exe en hög CPU-användning och kan du inaktivera den?

Processen använder vanligtvis en minimal procentandel av CPU:n och fungerar effektivt. Dess resursanvändning kan öka om du använder för många ljudeffekter, en ljudprogramvara från tredje part förbrukar resurser för att leverera högkvalitativt ljud eller om ljuddrivrutinerna blir skadade.

Detta leder till frågan: kan du stänga av denna process om resursanvändningen blir för hög? Nej, den här processen är en integrerad del av Windows ljudsystem. Att inaktivera det orsakar ljudproblem och fel. Vi stängde av den här processen, spelade upp en YouTube-video efteråt och stötte på ”Audio renderer error. Vänligen starta om din dator”-fel.

Så om du inte vill stöta på ljudproblem, stäng inte av den här processen – du kommer inte att höra något ljud. Justera istället ljudinställningarna för att få det att använda färre resurser. Som en kärntjänst bör du aldrig avsluta den som andra viktiga Task Manager-processer.

Hur man minskar resursförbrukningen för Audiodg.exe

Eftersom denna process är ökänd för sin höga resursförbrukning, kan skadliga program förkläs sig som audiodg.exe och utnyttja dina systemresurser. Så du bör först verifiera att den resurskrävande processen i Aktivitetshanteraren inte är någon skadlig kod. Om processen visar sig vara skadlig bör du köra en Windows Defender-skanning för att ta bort den.

Om det är en äkta Windows-process, här är några sätt att minska dess resursanvändning:

  • Se till att du har de senaste ljuddrivrutinerna installerade. Ladda ner den senaste ljuddrivrutinen från tillverkarens webbplats. Om den kommer i ett körbart format, klicka på filen för att installera den automatiskt. Om en manuell installation krävs, högerklicka på Start-knappen och öppna Enhetshanteraren. Expandera sedan fliken Ljud, video och spelkontroller, högerklicka på den relevanta drivrutinen och välj Uppdatera drivrutin. Klicka sedan på Bläddra efter drivrutiner på min dator, leta reda på och välj den nedladdade drivrutinen och Windows installerar den.
  • Justera standardljudformatet i ljudinställningarna. Tryck på Win+R, skriv ”ms-settings:sound” och klicka på OK. Efter det, scrolla ned och klicka på Fler ljudinställningar.
  • Inaktivera ljudförbättringar. Gå till fliken Uppspelning, högerklicka på din ljudutgångsenhet och välj Egenskaper. Gå sedan till fliken Avancerat och avmarkera rutan bredvid Aktivera ljudförbättringar.
  • Om du använder en app från tredje part för att använda avancerade ljudeffekter, sluta använda den tillfälligt eller inaktivera några av dess funktioner.
  • Om processen bara använder för många resurser när du spelar upp ljud via en viss app, kan den appen vara boven. Så antingen uppdatera eller installera om appen eller byt till en annan.
  • Sök efter väntande Windows-uppdateringar och installera dem om de är tillgängliga. Kontrollera även valfria drivrutinsuppdateringar från tillverkaren av din ljudutgångsenhet och installera dem.
  • Om resursanvändningen bara ökar när du ansluter en viss ljudutgångsenhet till din dator, kan det vara fel på hårdvaran. Så undersök det för defekter.

I de flesta fall minskar resursförbrukningen för ”Windows Audio Device Graph Isolation”-processen om du stänger av vissa ljudeffekter och uppdaterar ljuddrivrutinerna. Ändå skulle det vara bäst att dubbelkolla processens äkthet för att säkerställa att din enhet inte är infekterad.