De bästa surfplattorna för anteckningar 2023

Att skriva på papper är roligt, men anteckningsböcker har inte lång livslängd och är benägna att fläckas och rivas. De bästa surfplattorna för att göra anteckningar hjälper dig att hålla allt organiserat och säkert, vilket är avgörande för alla, från studenter till proffs.

Microsoft

Microsoft Surface Pro 9 är vår favoritsurfplatta för anteckningar. Det är en mångsidig surfplatta som du kan konvertera till en 2-i-1-enhet genom att köpa Signature Keyboard. Den är också kompatibel med den utmärkta Slim Pen 2 för en komplett anteckningsuppsättning.

Dess livfulla, skarpa display är en 13-tums PixelSense-pekskärm som är lyhörd och exakt. Denna modell har en snabb Intel Evo i5-processor, 8 GB RAM och 256 GB SSD-lagring. Det här är solida specifikationer för anteckningstagare, men mer kraftfulla alternativ finns tillgängliga med mer betydande prislappar, om du föredrar det.

Ett annat alternativ är Microsoft SQ3-modellen, som erbjuder kontinuerlig 5G-anslutning och extra lång batteritid.

Microsoft Surface Pro 9

Bäst överlag

$793 $1100 Spara
307 USD

Microsoft Surface Pro 9 är ett mångsidigt val om du vill ha en surfplatta som du kan konvertera till en bärbar dator. Den har en uppslukande och lyhörd pekskärm och gott om kraft för seriösa anteckningstagare. Med sin enastående batteritid och Full HD-webbkamera har proffs och studenter allt de behöver.

Fördelar

 • Rejäl stöd
 • Smal och lätt
 • Batteritid hela dagen
 • Utmärkt webbkamera
 • 120Hz uppdateringsfrekvens för smidig rullning och skrivning

Nackdelar

 • Tangentbordet och pennan säljs separat
 • Inte mycket av en uppgradering på Surface Pro 8
 • Begränsade hamnar

Lenovo

Med subtila uppgraderingar på den tidigare iterationen, Lenovo Tab P11 2nd Gen erbjuder en förbättrad processor och en bättre skärm. Det är också ett fantastiskt värde, men du kan överväga den här surfplattan plus penna och tangentbordspaket som det ultimata fyndet.

Den 11,5-tums pekskärmen har gott om utrymme för att klottra anteckningar och levererar exakta färger med ett högt kontrastförhållande som bidrar till skarp, fet text. Skärmen har också en uppdateringsfrekvens på 120Hz för smidig rullning och flytande anteckningar.

Du kan dela skärmen när du arbetar med två olika applikationer, och batteritiden är bra för en hel dag. 4 GB RAM och 128 GB SSD-lagring kan vara bättre, men det räcker för viktiga anteckningsappar som OneNote och Squid.

Lenovo Tab P11 2nd Gen

Bästa budgeten

$219 $290 Spara
71 USD

Om du vill ha en anteckningsplatta på den mer prisvärda sidan, överväg Lenovo Tab P11 2nd Gen. Den uppdaterar på föregående generation med en snabbare processor och en skärm som passar en seriös anteckningstagare.

Fördelar

 • Bra batteritid
 • Stor och skarp display för anteckningar
 • Bra högtalare
 • Paket finns med penna och tangentbord
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Mellanliggande kameror
 • Inte designad för tung multitasking

Justin Duino / MakeUseOf

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra motiverar fullt ut sitt premiumpris med sina senaste och bästa funktioner som håller konkurrenterna på avstånd. Som en bonus kommer anteckningstagare och artister att bli allvarligt imponerade av den medföljande S-Pen-pennan som till och med slår Apple Pencil för latens.

Denna modell har 12 GB RAM och en 512 GB SSD-lagringskapacitet med ett Snapdragon 8 Gen 2-chip, och du kan dubbla lagringen om du behöver det. 14,6-tums AMOLED-skärmen är enorm, och du kommer att njuta av att titta på mediainnehåll och beundra dina foton när du inte klottrar anteckningar.

Till toppen kan du njuta av anteckningar på stranden eller vid poolen utan att behöva oroa dig, tack vare den här surfplattans fasta damm- och vattenbeständighet.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra

Bäst med penna

Som den rejäla prislappen kan antyda är Samsung Galaxy Tab S9 Ultra lite av ett odjur. Med en enorm 14,6-tums pekskärm som visar bländande bilder och en S-Pen-penna som håller konkurrenterna på avstånd, är det en surfplatta för multitasking-anteckningstagare som behöver lite kraft.

Fördelar

 • Bra produktivitetsprogramvara
 • IP68 klassificering
 • Exakt och lyhörd S-Pen-penna medföljer
 • Snabb prestation
 • Fantastisk display

Nackdelar

 • Dyr
 • Dess storlek gör den mindre bärbar än andra alternativ

Äpple

Även om iPad Air 5th Gen inte erbjuder den mest kraft en iPad kan, levererar den mycket för anteckningstagare och balanserar värde och prestanda. Den 5:e generationen drivs av det mäktiga Apple M1-chippet och har 256 GB lagringsutrymme. Om du inte behöver så mycket som detta kan du spara några extra dollar med 64GB-alternativet. Om det är ännu mer kraft du behöver för uppgifter utöver att göra anteckningar, kan du välja den ännu starkare M2-drivna iPad Pro.

Batteriet ger en hel dag med kraft, och surfplattan är lätt att bära på grund av sin tunna och lätta konstruktion. Du får också alternativ för endast Wi-Fi eller Wi-Fi plus mobildata, vilket gör att du kan arbeta och redigera medan du pendlar till och från skolan eller kontoret.

iPad Air 5:e generationen

Bästa iPad

$650 $750 Spara
100 USD

iPad Air 5th Gen erbjuder en utmärkt balans mellan kostnad och prestanda och drivs av det kraftfulla M1-chippet. Med bra batteritid, enkel portabilitet och Wi-Fi och mobildataalternativ är det ett utmärkt val för att göra anteckningar för studenter och yrkesverksamma.

Fördelar

 • Stöd för Wi-Fi 6
 • Bra kamera och 4K-video
 • Liquid Retina display
 • Val av fem färger
 • Kompatibel med Apple Pencil 2nd Gen USB-C

Nackdelar

 • Apple Pencil ingår ej
 • 60Hz panel

Kris Henges / MakeUseOf

Även om det är svårt att få plats med en surfplatta i en jeansficka på framsidan, är iPad Mini 6th Gen mer kompakt än vanliga surfplattor och passar i många invändiga jackfickor. Det är också en av de smalaste och lättaste tabletterna du kan köpa. Men låt inte dess storlek avskräcka dig; iPad Mini har fortfarande en kraft med sitt A15 Bionic-chip.

Den är kompatibel med Apple Pencil Gen 2 USB-C-pennan för något av den bästa precisionen en penna kan erbjuda, och det finns ett enormt utbud av anteckningsappar som du kan ladda ner och använda från Apple Store. Och även om den inte är lika lång som större iPads, är batteritiden fortfarande en heldagsaffär med minst sex timmars ström för att ta dig igenom dagen.

iPad Mini 6:e generationen

Mest bärbara

$400 $500 Spara
100 USD

Den 6:e generationen av iPad Mini är en av de mest kompakta och lättaste surfplattor du kan hitta. Den är tillgänglig till ett lägre pris än vanliga iPads också. Men det är fortfarande en kraftfull liten maskin och är ett utmärkt val för anteckningstagare som söker ett kompakt alternativ.

Fördelar

 • 256 GB och 64 GB lagringsalternativ
 • 8,3-tums Liquid Retina-skärm
 • Wi-Fi 6-stöd med Wi-Fi + mobilalternativ
 • Bra 12MP-kamera med 4K-videoinspelningar

Nackdelar

 • Apple Pencil säljs separat
 • Batteritiden matchar inte iPad Air eller iPad Pro

FAQ

F: Vad ska jag leta efter i en tablett för att göra anteckningar?

Om din valda anteckningssurfplatta inte levereras med en penna, se till att den är kompatibel med en generisk penna. En penna ger dig ett snabbt och pålitligt sätt att spela in anteckningar och skissa idéer för framtida referens när du är på språng. För den bästa upplevelsen är det bästa valet att välja en surfplatta som kommer med stöd för förstaparts stylus eftersom dessa pennor vanligtvis har en mängd funktioner som kompletterar surfplattan perfekt.

Operativsystemet, Android eller iOS, är båda bra alternativ för surfplattor för anteckningar eftersom du hittar en mängd utmärkta appar för anteckningar i Google Play Store eller Apple App Store. Du kommer sannolikt också att behöva en surfplatta med stabil batteritid för att säkerställa att den inte tar slut när du skriver bort.

F: Behöver jag en Apple Pencil för att göra anteckningar på en iPad?

Det är onödigt att använda Apple Pencil med en iPad. Även om det kommer att ge dig den absolut bästa prestandan, särskilt om du är en artist eller en seriös anteckningstagare, är Apple Pencil dyr.

Den goda nyheten är att det finns många Apple Pencil-alternativ som passar alla plånböcker. Dessa inkluderar sofistikerade alternativ med tryck- och lutningskänslighet eller handflatans avvisning till grundläggande kapacitiva alternativ som fungerar på vilken pekskärm som helst.

F: Vilka är några av de bästa apparna för anteckningar på Android?

Det finns ett stort utbud av kvalitetsanteckningsappar för Android, och vissa låter dig till och med skriva anteckningar direkt på din Android-enhets startskärm. Några utmärkta alternativ från Google, som Google Docs och Google Keep, är gratis. Andra enastående alternativ, som Microsoft OneNote, erbjuder gratisalternativ och prenumerationer med ytterligare funktioner. Om du går i skolan kanske du vill överväga en av dessa anteckningsappar för elever.

F: Vilka är några av de bästa anteckningsapparna på iOS?

Apple Notes erbjuder den bästa integrationen med iOS, särskilt eftersom det är gratis och enkelt synkroniseras mellan alla dina Apple-enheter.

Det är dock inte den enda bra appen för iOS. Det finns många andra alternativ, och de bästa handskriftsapparna för att göra anteckningar på iOS tenderar att också ha Android- och stationära versioner, så att du enkelt kan synkronisera och lagra dina anteckningar på flera plattformar och enheter.

F: Hur ansluter jag min stylus till min surfplatta?

Om det är en Bluetooth-penna är ihopkopplingen enkel. De exakta stegen kan skilja sig från enhet till enhet, men om du har en Android-surfplatta, se först till att Bluetooth är på. Öppna sedan appen Inställningar och navigera till ”Bluetooth.” Sätt din penna i parningsläge, vilket vanligtvis innebär att du håller ned en knapp och väntar på en LED-indikator eller ett hörbart pip. Återgå till Bluetooth-inställningarna, där du bör hitta pennans namn. Tryck för att para ihop pennan med din surfplatta.

Om du har en iPad följer du samma instruktioner som för Android. Men om du har en första generationens Apple Pencil ansluter du den helt enkelt till iPad med Lightning-kabeln och följer anvisningarna. Med en 2:a generationens Apple Pencil kan du para ihop den automatiskt genom att fästa pennan på iPad med de inbyggda magneterna. Vissa Apple Pencil-alternativ från tredje part, som Logitech Crayon, paras också automatiskt med många iPads men kontrollera om det är kompatibelt med din modell.

Om du har en passiv penna kommer den inte att kräva någon form av ihopkoppling eller anslutning och fungerar på vilken pekskärm som helst.