Vad är ViVeTool? Hur man använder det för att aktivera funktioner som inte har släppts i Windows

ViVeTool är ett kommandoradsverktyg med öppen källkod för att aktivera experimentella men dolda funktioner på din Windows-dator. Den finns även i en GUI-version, vilket gör det mycket lättare att aktivera eller inaktivera vissa funktioner på Windows.

Det låter dig prova nyare och outgivna funktioner på dina stabila eller utvecklare Windows-versioner, till exempel multi-tab-funktionen i File Explorer eller återställa den klassiska Windows 11-kontextmenyn. Men ska du använda ViVeTool? Låt oss ta reda på!

ViVeTool är en tredjeparts C#-biblioteks- och konsolapp med öppen källkod för att aktivera funktioner som inte har släppts på din Windows-dator. Du kan också använda den för att återställa eller inaktivera vissa funktioner.

ViVeTool använder funktions-ID:n, en del av Windows Feature Management, en praxis för programvaruutveckling, för att identifiera de tillgängliga funktionerna. Du kan sedan använda funktions-ID:n för att aktivera eller inaktivera vissa funktioner på din Windows-dator genom att använda kommandoraden ViVeTool eller GUI-verktyget.

Om du till exempel vill ta bort den nya sökrutan och ersätta den med den klassiska sökikonen, måste du köra kommandot ViVetool /disable /id:39263329 med hjälp av kommandoradsverktyget ViVeTool.

Funktions-ID id:39263329 i kommandot ovan talar om för ViVeTool och den efterföljande API-begäran vilken funktion som ska växlas på din Windows-dator.

Du kan hämta funktions-ID:t från internet eller genom att använda ViVeTool GUI-versionen. Som sagt, funktions-ID-beskrivningen i GUI-versionen är mestadels kryptisk, så trampa försiktigt. När du väl har funktions-ID:t kan du använda ViVeTools kommandorads- eller GUI-version för att aktivera eller inaktivera funktioner på din Windows-dator.

ViVeTool lägger inte till nya funktioner på egen hand. Det växlar helt enkelt de befintliga funktionerna för att aktivera eller inaktivera dem för ditt Windows-system. Men eftersom dessa funktioner är experimentella till sin natur kan aktivering av dem ibland orsaka vissa problem.

Om du vill använda ViVeTool på din dagliga drivrutin, gå igenom Windows-alternativen för säkerhetskopiering och återställning av data och fortsätt med stegen nedan. Använd helst en virtuell maskin för att testa nya funktioner, och om de visar sig vara stabila, applicera dem på din dagliga förare.

ViVeTool GUI är den splittrade versionen av kommandoradsverktyget ViVeTool. Det är mindre komplicerat att använda och tar bort besväret med att utföra kommandon eller komma ihåg dem i första hand. GUI-versionen är tillgänglig som en körbar installation eller bärbar version. Så här installerar och använder ViVeTool GUI på Windows.

För att ladda ner versionen av ViVeTool GUI:

 • Gå till ViVeTool GUI-sida på GitHub.
 • Ladda ner den senaste versionen av filen Setup.exe som finns tillgänglig. Du kan också ladda ner en bärbar version om du föredrar det.
 • Kör installationsfilen och behåll standardinställningarna. Följ instruktionerna på skärmen för att installera appen.
 • Nu när appen är installerad kan du använda den för att hitta och installera funktioner som inte har släppts på din Windows-dator. Så här gör du:

 • Starta ViVeTool med en genväg på skrivbordet eller från Start-menyn.
 • Klicka på rullgardinsmenyn Välj bygg i det övre vänstra hörnet och välj ditt Windows-bygge. Du kan kontrollera Windows 11-bygget och versionen med hjälp av appen Inställningar. ViVeTool GUI kommer nu att börja leta efter alla tillgängliga funktioner för den valda byggnaden. Detta kan ta några minuter, så vänta tills listan är ifylld.
 • ViVeTool GUI kategoriserar de tillgängliga funktionerna i olika kategorier, inklusive Alltid inaktiverad, Alltid aktiverad, Inaktiverad som standard, Aktiverad som standard och Modifierbar. Du kan utöka kategorin och välja den funktion som ska installeras.
 • Välj sedan den funktion du vill aktivera eller inaktivera. Alternativt kan du skriva in objektets namn i sökfältet för att hitta en specifik funktion.
 • Klicka på rullgardinsmenyn Utför åtgärd välj Aktivera för att aktivera funktionen. Vänta på framgångsmeddelandet och klicka på Stäng.
 • Om ändringarna inte syns omedelbart, starta om Windows Explorer för att tillämpa ändringarna. I vissa fall kan du behöva starta om datorn för att göra ändringarna.
 • För att återställa ändringarna eller inaktivera en funktion kan du använda alternativet Inaktivera funktion som finns i ViVeTool. Så här inaktiverar du en funktion med ViVeTool:

 • Starta ViVeTool GUI.
 • Sök och välj den funktion du vill inaktivera.
 • Klicka på rullgardinsmenyn Utför åtgärd i det övre högra hörnet.
 • Välj Inaktivera funktion och klicka på OK.
 • Alternativt kan du också återställa funktionen till dess standardläge. För att göra detta, välj den modifierade funktionen, klicka på Utför åtgärd och välj Återställ funktion till standardvärden. Ändringarna träder i kraft när du startar om datorn nästa gång.

  Här är några nya och mindre kända Windows-funktioner som du kan aktivera med ViVeTool före någon annan:

  Den ursprungliga versionen av ViVeTool är ett kommandoradsverktyg. Även om det erbjuder liknande funktionalitet som GUI-versionen, är det ett effektivt sätt att aktivera och inaktivera Windows-funktioner snabbt. Så här gör du:

 • Gå till ViVeTool sida på GitHub. Detta listar alla utgåvor av ViVeTools sedan starten.
 • Leta reda på den senaste versionen av ViVeTools. När detta skrivs är version 1.6.2 den senaste stabila utgåvan som finns tillgänglig, och version 1.7 är tillgänglig som förhandsutgåva.
 • Klicka på Tillgångar för att se nedladdningsalternativen.
 • Klicka sedan på filen ViVeTool.GUI.1.6.2.0.Portable.zip (versionen kan ändras med de nya versionerna) för att ladda ner den senaste versionen till din lokala enhet.
 • Högerklicka på zip-filen och välj Extrahera alla. Välj en destination och klicka på Extrahera. Ta del av extraktionsmappen.
 • Tryck sedan på Win-tangenten och skriv cmd.
 • Högerklicka på Kommandotolken och välj Kör som administratör.
 • I kommandotolken ändrar du katalogen till ViVeTool extraherad mapp. Så skriv följande kommando och tryck på Enter för att ändra katalogen:
    cd /d [ViVeToolFolderPath] 
 • Till exempel, om jag har ViVeTool-mappen sparad i C:\Users\användarnamn\Downloads\ViVeTool-v0.3.2, kommer det fullständiga kommandot att se ut så här:
    cd /d C:\Users\username\Downloads\ViVeTool-v0.3.2 
 • Därefter, för att aktivera en funktion, använd följande kommando och tryck på Enter:
    ViVeTool.exe /enable /id:featureID 
 • I kommandot ovan, ersätt featureID med funktions-ID du vill aktivera.
 • För att till exempel aktivera flikfunktionen i Filutforskaren är funktions-ID:t id:37634385. Så det fullständiga kommandot kommer att se ut så här:
    ViVeTool.exe /enable /id:37634385 
 • Om du vill inaktivera en funktion kommer kommandot att se ut ungefär så här:
    ViVeTool.exe /disable /id:featureID 
 • När kommandot har körts, skriv exit och tryck på Enter för att stänga kommandotolken.
 • Starta om din dator för att tillämpa ändringarna. Efter att datorn har startat om bör ändringarna vara synliga.
 • Du kanske inte kan aktivera alla funktioner som finns i ViVeTool. Nästan alla dolda funktioner är OS-byggberoende. Det betyder att om du aktiverar en funktion med ViVeTool, men ändringarna inte träder i kraft, är det troligtvis för att funktionen inte stöds av den version av Windows OS som du kör.

  I andra fall kan det bero på att funktionstillståndet är inställt på Alltid inaktiverat eller aktiverat under kompileringen. I det här fallet, även om ViVeTool framgångsrikt bearbetar din begäran, är det osannolikt att du kommer att se några verkliga förändringar, eftersom funktionen är hårdkodad för att förbli på eller av.

  Förutom kommandot /enable och /disable, stöder ViVeTools en massa andra kommandon för att återställa den anpassade konfigurationen för specifika eller alla funktioner, uppdatera ViVeTool och exportera och importera anpassad funktionskonfiguration.

  ViVeTool kommando

  Handling

  /Gör det möjligt

  Aktivera en funktion

  /inaktivera

  Inaktivera en funktion

  /fråga

  Hitta en lista över alla befintliga funktioners konfiguration

  /återställa

  För att återställa en anpassad konfiguration för en specifik funktion

  /Återställ allt

  För att återställa en anpassad konfiguration för alla funktioner

  /addsubs

  För att lägga till en funktionsanvändningsprenumeration

  /delsub

  För att ta bort en prenumeration på funktionsanvändning

  /exportera

  För att exportera anpassad funktionskonfiguration

  /importera

  För att importera anpassad funktionskonfiguration

  /fixlkg

  Åtgärda den nuvarande korruptionen av ”Sista kända bra” återställningssystemet

  /appuppdatering

  Leta efter nya ViVeTool-uppdateringar

  /notifyusage

  Visar en funktionsavisering

  ViVeTool gör det enkelt att hitta och testa nya experimentfunktioner innan de släpps till allmänheten. Oavsett om du använder GUI eller kommandoradsversion, låter den dig enkelt aktivera och inaktivera några spännande och irriterande funktioner.

  Som sagt, många av dessa dolda funktioner kan vara buggiga och orsaka systemfel. Så håll din systemsäkerhetskopiering till hands innan du pysslar med ViVeTool.