Hur du åtgärdar Ubuntu-felet ”Ingen Wi-Fi-adapter hittades”.

Det är tillräckligt frustrerande när din dator avbryter anslutningar eller misslyckas med att ansluta till ditt Wi-Fi-nätverk — och det är lätt att undra om det finns något du kan göra överhuvudtaget när du hanterar Ubuntu-felet ”Wi-Fi-adapter hittades inte”.

Det finns ingen anledning att misströsta: det är möjligt att fixa Ubuntu Wi-Fi som inte fungerar med bara några få felsökningssteg.

1. Kontrollera att Wi-Fi-adaptern känns igen

Ubuntu-felet ”ingen Wi-Fi-adapter hittades” har flera potentiella orsaker, inklusive legitima problem med din dators Wi-Fi-adapter, drivrutinsproblem och till och med Linux-kärnbuggar.

Först och främst är det viktigt att kontrollera om Ubuntu känner igen din Wi-Fi-adapter till att börja med. Du kan göra detta med ett enkelt kommando, men du måste installera det först. Öppna terminalen och skriv in:

 sudo apt update
sudo apt-get install lshw

När paketet har installerats måste du kontrollera om en trådlös enhet hittas med lshw. Om systemet känner igen din Wi-Fi-adapter bör en kort beskrivning av enheten visas. Ange följande för att söka efter en trådlös gränssnittsenhet:

 sudo lshw -C network 

Om kommandot ovan inte hittade någon trådlös gränssnittsenhet, måste du prova några alternativa kommandon. I de flesta fall kommer din dator att använda en intern PCI-adapter – och du kan använda följande för att leta efter en:

 lspci 

Om du använder en extern USB Wi-Fi-adapter måste du ta ett annat tillvägagångssätt för att kontrollera om den känns igen. Ange följande och kontrollera om en trådlös adapter finns med i de utskrivna enheterna:

 lsusb 

2. Installera nya drivrutiner för din Wi-Fi-adapter

Om du inte kunde hitta din Wi-Fi-adapter med något av ovanstående kommandon, kan ditt system sakna de drivrutiner som krävs för att känna igen adaptern. Du kan söka efter nya adaptrar genom att öppna Programvara och uppdateringar och navigera till fliken Ytterligare drivrutiner.

Om några drivrutiner är tillgängliga väljer du Använder för drivrutinen och slutför sedan ändringarna genom att klicka på Verkställ ändringar. Tyvärr räcker ibland de tidigare metoderna fortfarande inte för att hitta och installera rätt Wi-Fi-drivrutiner. Beroende på tillverkaren av din Wi-Fi-adapter – som kan vara Intel, Realtek eller Broadcom – finns det specifika metoder du kan använda för att ladda ner drivrutiner.

Om du har en Intel Wi-Fi-adapter måste du installera den ursprungliga Intel-firmwaren, extrahera drivrutinen från den zippade mappen och öppna terminalen i mappen genom att högerklicka på fönstret Filer och välja Öppna i Terminal. Ange sedan följande för att kopiera filerna till din firmwarekatalog:

 sudo cp *.ucode /lib/firmware 

På samma sätt kan du ladda ner de senaste Realtek-drivrutinerna från rtw88 GitHub-katalogen. Klicka på Kod > Ladda ner ZIP, extrahera mappen som innehåller den fasta programvaran och öppna terminalen i den extraherade mappen. Ange följande för att installera de nya firmwarefilerna:

 make
sudo make install

Starta sedan om datorn. Om Ubuntu inte känner igen din Wi-Fi-adapter efter omstarten måste du använda kommandot modprobe för att tvinga fram den. Innan du kan göra det måste du ange det första kommandot för att avgöra vilken kärndrivrutin som används. När den är utskriven, ersätt den som [wifi-module] i det andra kommandot för att tvinga modulen att ladda:

 lspci -nnk | grep -A2 0280
sudo modprobe -r [wifi-module] && sudo modprobe [wifi-module]

Broadcom Wi-Fi-adaptrar erbjuder den enklaste drivrutinsinstallationsprocessen. Du kan söka efter och installera alla nya drivrutiner genom att ange följande och starta om datorn:

 sudo apt-get install --reinstall bcmwl-kernel-source 

3. Kontrollera att firmware är installerad för din Wi-Fi-adapter

Om ditt Wi-Fi fortfarande inte fungerar kan den bakomliggande orsaken vara att din dator saknar de rätta firmwarefilerna. Du kan kontrollera om några problem med saknade firmware-filer har flaggats av din dator med:

 sudo dmesg | grep firmware 

Om utgången innehåller några felmeddelanden måste du installera firmware. I allmänhet är det möjligt att hitta dessa saknade firmware-filer och installera dem med:

 sudo apt-get install linux-firmware 

Om du har en nyligen släppt Intel Wi-Fi-adapter kanske den fasta programvaran inte är förpackad i linux-firmware ännu – men du kan hitta den på Intels webbplats.

4. Prova att använda en ny USB Wi-Fi-adapter

Om din Wi-Fi-adapter inte fungerar, kanske det inte räcker att installera nya Ubuntu Wi-Fi-drivrutiner för att åtgärda dina anslutningsproblem. Att installera en ny Wi-Fi-adapter är det bästa sättet att kontrollera om problemet är själva den gamla adaptern – och du kan göra det enkelt med hjälp av en USB Wi-Fi-adapter, som är lika effektiv som PCI-e.

De flesta elektronikleverantörer erbjuder ett brett urval av USB Wi-Fi-adaptrar. Du bör matcha protokollet för din adapter – troligen 802.11n eller 802.11ac – med protokollet för din router. Anslut adaptern till din dator och installera lämplig drivrutin om du bestämmer dig för en tillgänglig. Om din ursprungliga Wi-Fi-adapter var problemet bör du nu kunna ansluta till internet.

5. Installera Linux med en alternativ kärnversion

Om ditt Ubuntu-system använder en version 5.x Linux-kärna kan du stöta på problemet ”Ubuntu Wi-Fi fungerar inte” på grund av en bugg som är kopplad till kärnan. Detta är särskilt troligt fallet om problem med Ubuntu trådlösa drivrutiner plötsligt utvecklas efter uppdatering av Linux-kärnan. Du kan ändra kärnversioner genom att starta om din dator.

Vänta tills din enhet laddar den typiska Ubuntu-startmenyn. Istället för att välja Ubuntu, scrolla ner för att välja Avancerade alternativ för Ubuntu från alternativmenyn. Alla tillgängliga versioner av Linux-kärnan kommer att listas. Rulla ned för att välja en alternativ kärnversion, tryck på Enter och låt din dator starta. Kontrollera om dina Wi-Fi-problem har lösts.

6. Använd en ansluten Internetanslutning

Om inget av de tidigare felsökningsstegen räckte för att lösa Ubuntu-felet ”Wi-Fi-adapter hittades inte”, kan det vara dags att överväga att använda en ansluten internetanslutning. Om du har en trådlös router kan du åstadkomma detta genom att ansluta din dator till din router med en Ethernet-kabel. Du kan koppla din dator till mobilanslutningen på din iPhone eller Android med hjälp av dess laddningskabel.

Det är enkelt att fixa felet ”Ingen Wi-Fi-adapter hittades” på Ubuntu

Ett av de mest frustrerande problemen på Ubuntu är felet ”Wi-Fi-adapter hittades inte”. Lyckligtvis är det en enkel process att lösa anslutningsproblem på Ubuntu så länge du följer rätt felsökningssteg. När du har återställt din Wi-Fi-åtkomst är du redo att njuta av att surfa på webben med Ubuntu.