Vad är systemdata eller ”annan” lagring på en Mac? Hur man tar bort det

Viktiga takeaways

 • Systemdatalagring, även känd som ”Annan” lagring, hänvisar till diverse filer och data på din Mac som inte passar in i standardkategorier som Program, Dokument eller Foton.
 • Att rensa cachefiler, loggfiler och andra oanvända filer är ett bra sätt att minimera denna lagring.
 • Om du vill undvika besväret med att ta bort dessa filer manuellt kan du ta till tredjeparts Mac-rengöringsappar för att automatisera processen.

När du hanterar lagringsutrymmet på din Mac kan du stöta på ”Systemdata” eller ”Övrigt” lagring i macOS-lagringsinställningarna. Men vad betyder det och hur kan du rensa bort det? Vi kommer att förklara allt i detalj nedan.

Vad är systemdatalagring i macOS?

Systemdatalagring, känd som ”Annan” lagring i äldre macOS-versioner, är ett sammanfattande begrepp. Den används för att definiera en kategori av data som inte passar in i standardkategorier som applikationer, musik, foton, filmer, dokument, filmer och så vidare.

De flesta Mac-användare vet inte – eller behöver åtminstone inte veta – om något som har med systemdatalagring att göra. Deras första möte med det händer vanligtvis när de ser att det tar upp en stor del av deras Macs lagringsutrymme. Kanske är det här du också – men vad får den här kategorin att sprida sig?

När du använder appar och surfar på webben på din Mac, samlas cachefiler med tiden som systemdatalagring. Systemloggfiler, diskavbildningsfiler, webbläsartillägg och andra överblivna filer bidrar också till lagring av systemdata.

Om du vill minimera lagringsutrymmet som systemdata förbrukar måste du rikta in och ta bort dessa typer av filer. Låt oss titta på de specifika åtgärder du kan vidta.

1. Rensa cachefiler

Eftersom systemdatalagring inte är något annat än en hög med diverse data, bör rensning av system- och internetcachefiler på din Mac vara ditt första steg mot att minimera lagringsutrymmet som systemdata tar upp.

Först börjar vi med skräpfiler. När vi säger skräpfiler menar vi gamla cachefiler, som består av data som lämnas efter av webbläsare och avinstallerade eller använda appar. Även om det är lätt att rensa din Macs webbläsarcache, listar vi de enklaste stegen för att ta bort andra cachefiler:

 • Starta ett Finder-fönster och tryck på Skift + Kommando + G kortkommando. Alternativt, klicka på Gå > Gå till mapp från menyraden.
 • Skriv nu ~/Library/Caches och tryck på returtangenten.
 • Öppna valfri mapp och välj filer eller undermappar som du vill ta bort.
 • Sedan Ctrl-klickar du på de markerade objekten och väljer Flytta till papperskorgen.
 • Nu är det bara att tömma papperskorgen för att bli av med denna data permanent. För att göra det, Ctrl-klicka på papperskorgen i din Dock och välj Töm papperskorgen.

  2. Ta bort loggfiler

  Loggfiler är, som namnet antyder, ett register över filer. De lagrar information om olika system- och programhändelser på din Mac, och sparar instanser av fel för framtida referens.

  I mitt fall tog dessa filer upp cirka 500 MB lagringsutrymme på min Mac. Det är en ansenlig mängd, speciellt när de inte är användbara för mig på något sätt. Så länge det är din personliga Mac och du inte felsöker ett aktivt problem, behöver du inte göra något med loggfilerna.

  Det är därför bättre att ta bort dem för att rensa datasystemlagringen på din Mac. Följ dessa steg:

 • Öppna ett Finder-fönster och tryck på Kommando + Skift + G-genväg.
 • Skriv in ~/Library/Logs i sökfältet och tryck på returtangenten.
 • Tryck nu på Kommando + A för att välja alla filer och mappar.
 • Ctrl-klicka på valfri fil eller mapp och välj Flytta till papperskorgen.
 • Loggfilerna kommer att raderas från din Mac. Återigen, se till att du tömmer papperskorgen också. Följ våra felsökningssteg om du inte kan tömma papperskorgen.

  3. Ta bort oanvända appfiler på din Mac

  När du tar bort appar, tar du bort deras överblivna filer också? Om inte, kan den lagras som systemdata eller ”Annan” lagring på din Mac. Nu skulle det vara ett bra tillfälle att radera eventuella rester.

  Jag har till exempel några överblivna filer från Thunderbird på min MacBook. Jag använde appen bara en gång och tog bort den direkt efteråt. Och ändå kan du se att dess data tar upp cirka 50 MB utrymme på lagringsenheten.

  För att hitta dessa restfiler, öppna ett Finder-fönster och tryck Skift + Kommando + G. Skriv sedan in ~/Library/ och gå till den katalogen.

  Hitta nu de relevanta mapparna för appar som du har avinstallerat. Sedan Ctrl-klickar du på mappen och väljer Flytta till papperskorgen. Slutligen, töm papperskorgen för att ta bort filerna permanent.

  4. Rensa diskbilds- och arkivfiler

  Detta är en annan stor förvaringsdisk som är gömd i sikte. DMG-filer (Apple Disk Image) i macOS kan äta upp en betydande mängd lagringsutrymme på din Mac. Kort sagt, de är behållare som hjälper dig att installera appar på din dator.

  Naturligtvis, efter att de har gjort sitt jobb, ökar det bara dina problem med överdriven systemdataanvändning att behålla dem i din lagring. Till exempel, på mitt system, tog bara DMG-filer upp cirka 2 GB utrymme.

  Så dessa filer måste försvinna. Så här rensar du dem:

 • Öppna ett Finder-fönster.
 • Skriv ”dmg” i sökfältet och tryck på returtangenten.
 • Markera alla DMG-filer, Ctrl-klicka och välj Flytta till papperskorgen.
 • Systemdata eller ”Övrigt” lagring kommer märkbart att krympa när du tömmer papperskorgen.

  I likhet med Disk Image-filer spelar arkivfiler (som ZIP) också sin roll i att slösa bort utrymmet på din hårddisk. Om du inte tänker använda dem i framtiden rekommenderar vi att du också blir av med dem. Sök efter ”.zip”- och ”.rar”-filer och ta bort dem genom att upprepa stegen ovan. När du är klar, se till att tömma papperskorgen också.

  5. Ta bort webbläsartillägg

  Du har förmodligen åtminstone några tillägg installerade i din webbläsare eftersom de är praktiska för att lägga till nya funktioner. Dessa tillägg kan dock bidra till din systemdata eller ”annan” lagring i macOS. Det är därför klokt att ta bort eventuella tillägg som du inte använder regelbundet.

  Om du använder Safari kan du hitta och ta bort oönskade Safari-tillägg genom att gå till Safari > Inställningar > Tillägg med webbläsaren öppen.

  Om du använder en populär webbläsare som Chrome eller Firefox kan du ta bort webbläsartillägg lika enkelt, men stegen kan variera något.

  När du tar bort systemdatalagringen med ovanstående metoder kommer du snart att hitta din Mac med mycket mer ledigt lagringsutrymme. Även om alla dessa metoder hjälper dig att få jobbet gjort, kanske du vill undvika besväret med att gå igenom varje steg. Det är här tredjeparts städappar för Mac kan hjälpa dig att automatisera de flesta av dina rengöringsprocesser.