Vad är Microsoft Copilot? Hur man använder Copilot i Windows

Viktiga takeaways

 • Microsoft Copilot är en AI-assistent tillgänglig på Windows 11, Microsoft Office och Microsoft Edge, och erbjuder olika funktioner i dessa.
 • Metoden för att komma åt Copilot skiljer sig åt mellan olika plattformar och appar: snabbtangenter på Windows 11, ett sidofält på Microsoft Edge och en webbplats för allmänt bruk.
 • Copilot kan användas för att tillhandahålla citerade forskningskällor, generera bilder med DALL-E 3, hjälpa till med kodningsprojekt och integrera med Microsoft Office-appar för olika uppgifter.

Många stora teknikföretag har sin egen AI-modell, och Microsoft är inte annorlunda. Dess AI-modell kallas ”Copilot”, och du kanske redan har sett den på Windows 11 eller i Microsoft Office. Men vad är Copilot, och vad kan du göra med det?

Vad är Microsoft Copilot?

Microsoft Copilot är en AI-baserad assistent som Microsoft rullar ut i sina operativsystem och appar. Copilot kommer att agera annorlunda och utföra olika uppgifter beroende på vilken app du anropade den i.

Om du pratar med den via en webbläsare fungerar den på samma sätt som ChatGPT. Använd den på Windows 11, och du kan använda den för att växla mörkt läge eller starta en aktivitetssession. Och om du öppnar Copilot via Microsoft Edge kan du be den att sammanfatta sidan du för närvarande är på.

Du hittar också Copilot i Microsofts Office-appar. Copilot on Word låter dig skapa AI-utkast; på PowerPoint kan du be den att sammanfatta din presentation.

Hur man kommer åt Microsoft Copilot

Åtkomst till Microsoft Copilot är olika beroende på appen. Vi visar dig hur du kommer åt Microsoft Copilot i alla dess former.

Hur man öppnar Microsoft Copilot på Windows 11

Om du använder Windows 11 kan du komma åt Copilot med en snabbtangent. Men innan du gör det, se till att du har ditt operativsystem uppdaterat till Windows 11 23H2 eller senare. Se hur du kontrollerar din version och version av Windows 11 om du är osäker.

När Windows 11 23H2 är installerat kan du öppna Copilot antingen genom att trycka på Win + C eller genom att klicka på Copilot-ikonen i aktivitetsfältet.

Om du inte ser det högerklickar du på aktivitetsfältet, klickar på Inställningar för aktivitetsfältet och aktiverar sedan Copilot.

Hur man öppnar Microsoft Copilot på Edge

Om du inte använder Windows 11 kan du fortfarande använda Copilot via Microsoft Edge. Öppna Edge och leta sedan efter sidofältet till höger. Klicka på Copilot-ikonen; det är den högst upp. Om du inte kan hitta det kan du också använda dess Ctrl + Shift + Period kortkommando.

Hur man öppnar Microsoft Copilot på webben

Om du inte har tillgång till Windows 11 eller Edge kan du fortfarande använda Copilot på webben. Gå bara över till copilot.microsoft.com och du är redo att gå.

Du kommer att märka att om du går till Bing och försöker öppna Bing Chat kommer det att öppna Copilot istället eftersom Microsoft ändrade varumärket Bing Chat till Copilot. Det ska fungera på samma sätt som den tidigare servicen.

Hur man öppnar Microsoft Copilot i Microsoft 365 (Office)

Att öppna Copilot i Microsoft 365 beror på vilken app du öppnar. Du behöver dock en aktiv Microsoft 365-prenumeration för att Copilot ska fungera.

Vissa appar kommer att få Copilot att öppna så fort du startar upp den. Om du till exempel öppnar ett nytt dokument i Word, kommer Copilot att dyka upp och fråga dig om du vill skapa ett utkast. I andra appar måste du peta ut den från bandet.

Vilka är Copilots konversationsstilar?

När du öppnar Copilot i en annan app än Office kommer den att fråga vilken konversationsstil du vill att Copilot ska prata i. Att välja rätt alternativ beror på vilken typ av svar du vill att Copilot ska ge dig:

 • Mer exakt: Denna inställning gör Copilot mycket ”stel” med sin ton. Det kommer att tala mycket professionellt och tydligt utan att vara alltför konverserande. När jag sa till Copilot att lära mig om katter i Precise-läge, gav det mig alla detaljer i en tydlig punktlista.
 • Mer balanserad: Den här inställningen gör Copilot lite ”vänligare”, men den ger ändå tydliga och koncisa fakta. När Copilot blev ombedd att lära mig om katter i balanserat läge, listade Copilot några vetenskapliga fakta och strödde sedan i en handfull roliga fakta i slutet.
 • Mer kreativ: Detta gör Copilot mer fantasifull och låter den prata friare än sina andra lägen. När jag bad den att lära mig om katter, berättade den för mig grundfakta och berättade sedan att den trodde att katter var ”fantastiska djur” och att människor borde ta bättre hand om dem.

Konversationsstilen påverkar inte kvaliteten på informationen som Copilot ger dig, så välj gärna den som passar dig bäst.

Hur man använder Microsoft Copilot

Nu när du har Copilot öppen är det dags att kolla in vad du kan göra med den.

Utför forskning med Copilot

Något jag älskar med Copilot framför andra AI-modeller är hur den citerar sina källor. Det är alltid bra att se en AI-chattbot visa var den får sin kunskap ifrån, men den låter dig också följa dessa citat när du utför forskning.

Om du vill läsa om ett specifikt ämne, fråga Copilot om det. Medan den diskuterar det givna ämnet kommer den att börja understryka några av dess uttalanden och lägga till en källa för den informationen längst ner. Du kan sedan följa dessa länkar och använda samma källor i din egen forskning.

Generera bilder med DALL-E 3

Om du vill skapa bilder gratis är Copilot ett utmärkt val. Copilot stöder den kraftfulla bildgeneratorn DALL-E 3; be den bara att rita något åt ​​dig. Om du inte är nöjd med resultatet kan du guida Copilot genom ytterligare uppmaningar för att få bästa möjliga bild.

Kolla in hur du använder DALL-E 3 på Copilot (tidigare Bing) för mer information.

Be Copilot att skriva kod åt dig

Om du har fastnat i ditt nästa kodningsprojekt, varför inte låta Copilot ge det ett försök? Du kan fråga den hur den skulle programmera något, eller så kan du ge den en del av din kod och fråga den varför den inte fungerar. Den stöder alla större kodningsspråk, så ge Copilot ett försök om du kämpar för att koda något.

Använd Copilots integration med Microsoft Office

Unsplash

Om du använder Copilot på Microsoft Office finns det många åtgärder du kan prova beroende på vilken app du har öppen:

 • Microsoft Word: Copilot kan skapa ett första utkast åt dig baserat på en uppmaning. Tack vare Microsoft Graph i bakgrunden kan Copilot inkludera innehåll från samarbetsdokument över hela organisationen. Det kan till och med justera dokumentet så att det låter professionellt eller avslappnat.
 • Microsoft Excel: Copilot kan arbeta med naturliga språkuppmaningar för att ge svar som tidigare behövde komplexa formler. Du kan be den visa dig olika visualiseringar, projektioner och rekommendationer utan att ändra kalkylarket.
 • Microsoft PowerPoint: Copilot kan använda din disposition eller ett Word-dokument och automatiskt generera ett bildspel. Med grundläggande kommandon kan du förenkla längre presentationer.
 • Microsoft Outlook: Förutom att snabbt svara på rutinmeddelanden kan Copilot dra diskussioner från e-posttrådar och innehåll över Microsoft 365. Copilot låter dig också justera tonen och längden på dina svar.
 • Microsoft Teams: Copilot kan ställa in mötesagendor och scheman. Men det är också en effektiv beslutsfattare eftersom chatboten kan lista för- och nackdelar med alla diskussioner och föreslå nästa steg.
 • Affärschatt: Den här nya tjänsten utnyttjar din kalender, e-postmeddelanden, chattar, dokument, möten och kontakter. Du kan öka ditt samarbete genom att använda det som en enda fönsterlösning för dina frågor om projekt och planer.

Om du använder någon av dessa appar i ditt arbete, prova Copilot och se vad den kan göra för dig.